Serena letos stále neztratila set, v Melbourne ji nezastavila ani Hantuchová

17. 1. 2014, 02:49
Aktuality 5
AUSTRALIAN OPEN - Serena Williamsová ani v sedmém zápase sezony neztratila set. Dnes na Australian Open porazila Slovenku Danielu Hantuchovou a postoupila do osmifinále, v němž se utká s vítězkou duelu Ivanovičová - Stosurová.
Serena Williamsová (Tennis Australia)

Když se Serena Williamsová utkala s Danielou Hantuchovou naposledy, prohrála. Na Australian Open v roce 2006 to ale bylo také jediné z devíti vzájemných utkání, v němž vyhrála Slovenka. Dnes se v Melbourne se tenisové třicátnice utkaly po dlouhých osmi letech znovu a Američanka tantokrát nezaváhala.

Williamsová dnes měla nebývalé problémy s podáním, z deseti brejkbolů však neodvrátila jen jeden. V prvním vzájemném zápase po čtyřech a půl letech ani jednou neprohrávala a po 81 minutách zvítězila dvakrát 6-3.

"Byl to těžký zápas... bylo zase horko, ale musíte být připraveni hrát. Připraveni musíte být také psychicky," řekla Williamsová po svém postupu.

Dvaatřicetiletá Američanka protáhla aktuální sérii o 25. vítězství v řadě a na Australian Open má nyní bilanci 61-8. S jednašedesáti vítěznými zápasy tak překonala rekord Margaret Courtové, která ale sedm ze svých 11 titulů v Melbourne získala ještě před začátkem open éry v roce 1968.



Williamsová je pětinásobnou vítězkou Australian Open, poslední dvě sezony ale vypadla nečekaně brzy. Loni ve čtvrtfinále nestačila na krajanku Sloane Stephensovou, v roce 2012 skončila ve 4. kole na Jekatěrině Makarovové. V minulé sezoně však získala 11 titulů a vyhrála 78 z 82 zápasů.

"Mám pocit, že ve 32 letech jste mladí, ale ve sportu jste už staří. Nicméně z nějakého důvodu cítím, že jsem stále nebyla schopná dosáhnout svého potenciálu a myslím, že v poslední době se ještě zlepšuju, Snažím se zlepšovat opravdu ve všem," dodala sebevědomá Američanka, která se letos nenastoupí se svou sestrou do čtyřhry. Venus se dnes totiž kvůli zranění levé nohy odhlásila.

"Je to škoda. Čtyřhru miluju, ráda hraju vedle Venus. Ale někdy to bohužel nevyjde. Možná je to trochu úleva, ale jak jsem řekla, čtyřhru miluju a určitě mi bude chybět," řekla Serena.

V osmifinále singlu se světová jednička utká se Srbkou Anou Ivanovičovou, s níž vyhrála všechny čtyři vzájemné duely hladce ve dvou setech. "Serena je velkou favoritkou, hraje úžasný tenis. Není pochyb o tom, že je na vrcholu ženského tenisu. Ale pro hodně holek jsou zápasy proti ní velkou výzvou," řekla Srbka.

Šestadvacetiletá Ivanovičová dnes otočila utkání přerušené deštěm proti domácí Samantě Stosurové, kterou zdolala 6-7 6-4 6-2. Proti Williamsové bude usilovat o své teprve druhé grandslamové čtvrtfinále od triumfu na Roland Garros 2008.

Devětadvacetiletá Australanka Stosurová letos ani nevyrovnala své melbournské maximum a znovu potvrdila, že na domácích turnajích je pod tlakem a daří se jí méně než v cizině.

Eugenie Bouchardová proměnila svůj debut na Australian Open v premiérový postup do omsifinále grandslamového turnaje. Devatenáctiletá Kanaďanka dnes smetla 6-2 6-2 Američanku Lauren Davisovou a s další nenasazenou soupeřkou si zahraje už o postup do čtvrtfinále.

Příští soupeřkou Bouchardové bude domácí Casey Dellacquaová. Australanka, která si start na Australian Open zajistila v prosinci triumfem v domácím playoff, na úvodním grandslamu sezony postoupila poprvé po šesti letech a teprve podruhé v kariéře na grandslamovém turnaji do 4. kola. Sedmadvacetiletá tenistka dnes porazila 6-2 6-4 Číňanku Jie Zheng a proti Kanaďance tak bude usilovat o životní výsledek.

- AUSTRALIAN OPEN 2014 -
(Austrálie - Melbourne, tv. povrch, 33.000.000 austr. dolarů)
páteční výsledky žen (17. 01. 2014)
Dvouhra - 3. kolo:
S. Williamsová (1-USA) - Hantuchová (SR) 6-3 6-3
Kerberová (9-Něm.) - Riskeová (USA) 6-3 6-4
Ivanovičová (14-Srb.) - Stosurová (17-Austr.) 6-7(8) 6-4 6-2
Makarovová (22-Rus.) - Niculescuová (Rum.) 6-4 6-4
Bouchardová (30-Kan.) - Davisová (USA) 6-2 6-2
Pennettaová (It.) - Barthelová (Něm.) 6-1 7-5
Dellacquaová (Austr.) - Jie Zheng (Čína) 6-2 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak sice dneska budu psát jenom o jednom zápase (o kterém už tady bylo hodně řečeno) a nevím, jestli si toho někdo všimne (ten článek je už trochu dole), ale přesto ten souhrn chci udělat. :)

Ana - Sam: Pro nestranné diváky to bylo určitě zajímavé osmifinále mezi hráčkami, které od sebe dělí jen tři místa v žebříčku. Pro mě to bylo ranní tenisové drama. :D Začátek zápasu byl vyrovnaný, i když možná mírně navrch měla Ana. Každopádně na skóre to nebylo znát. Až do stavu 3:3 si obě holky držely podání, přičemž Ana nevyužila jeden brejkbol ve čtvrtém gemu a Sam zase jeden brejkbol v pátém. Jenže za stavu 3:3 Ana udělala při gemu na podání pár chyb a Sam toho využila k zisku prvního brejku. Za stavu 3:5 šla Anička podávat na záchranu v 1. setu a musela čelit jednomu setbolu. Už se zdálo, že Ana zahrála dvojchybu, ale ona si ještě vzala jestřábí oko, které lajnového usvědčilo z omylu. Ana poté srovnala na shodu a vzápětí se jí povedl první servis, jenže byl zase zahlášen aut. Ana tedy znovu použila jestřába a ten jí dal podruhé za pravdu - fiftýn z toho sice nebyl, ale aspoň měla Anička první servis, který zužitkovala a nakonec snížila na 4:5. Je však třeba připomenout, že nebýt jestřábího oka, tak by Ana prohrála 1. set 3:6 (ne 4:6, jak jsem tady ráno chybně uvedl). Proto je třeba opravdu docenit, že taková technika existuje...
Reagovat
smazaný uživatel
Přesto měla trumfy v rukou pořád Sam a v desátém gemu mohla dopodávat 1. set. Nevyužila však další tři setboly a poté se Ana dostala k brejkbolu, který proměnila - 5:5. Anička opravdu skvěle zabojovala a dokázala se dostat z téměř beznadějného stavu. V dalších dvou hrách si holky podržely servis a šlo se do tie-breaku. Ana v něm ze začátku udělala nějaké chyby a prohrávala 0-2. Přesto se skóre brzy přehouplo v její prospěch, až na ukazateli svítilo 6-3 a tři setboly pro Anu. První dva však Sam odvrátila skvělým prvním servisem (nejprve eso, potom další přímý bod). Ten třetí měla Anička při vlastním podání, ale naložila s ním nejhorším možným způsobem - dala dvojchybu. Stav byl tedy 6-6 a následně si svůj první setbol vypracovala Sam. Ani ten však nebyl rozhodující a skóre bylo 7-7. Právě za tohoto stavu už byl vidět nějaký déšť, ale rozhodčí na umpiru na to nijak nereagovala. Další výměna se tedy odehrála a nakonec skončila tak, že před forehandem Any z dobré pozice přišla taková průtrž mračen, až ten úder Ana zkazila a poslala do sítě. Bohužel, stav byl po této kontroverzní výměně 7-8 v neprospěch Any a už se s tím nedalo nic dělat. Na Twitteru jsem na tohle téma zaznamenal zajímavou konverzaci mezi Caro Wozniacki a Chris Evert. Caro taky psala, že Ana měla velkou smůlu. Evert právě reagovala, že pokud chtěla Ana opakování výměny, tak to není možné...
https://twitter.com/CaroWozniacki/status/424107997858525184
Reagovat
smazaný uživatel
Co k tomu říct? Dneska odpoledne jsem si psal se Sonjou a tak nějak jsme se shodli, že by v určitých případech měla existovat nějaká výjimka. Když se může opakovat výměna kvůli spadlé kšiltovce, vypadlém míčku z kapsy nebo létajícímu igelitu, tak proč ne kvůli náhlé průtrži mračen? Ana po zápase říkala, že ji ten déšť v momentě toho úderu rozhodil a já se vůbec nedivím. Ale stejně jsem toho názoru, že umpirová rozhodčí udělala chybu v tom, že nepřerušila tie-break už za stavu 7-7. Asi jí chyběla předvídavost, protože přece musela mít k dispozici nějakou předpověď počasí... No, každopádně se to přerušilo za stavu 7-8 z pohledu Any a po přestávce sice přišlo vyrovnání na 8-8, ale nakonec Ana ten tie-break prohrála 8-10. Jak už jsem psal, byl jsem v tu chvíli hodně naštvaný, ale největší vztek jsem měl po tom fiftýnu za stavu 7-7... Naštvaná možná byla i Anička, ale zdravě. :) Po nešťastně ztraceném 1. setu to nezabalila a vrhla se po hlavě do toho druhého. Už v jeho úvodním gemu měla na returnu vedení 40-0, ale Sam všechny brejkboly odvrátila a ujala se vedení. V prvních čtyřech hrách si obě holky podržely servis a pak přišel důležitý pátý gem, v němž měla Ana dva brejkboly, přičemž ten druhý využila. Další brejkboly už do konce druhé sady nepřišly, takže Aně se povedlo uhájit náskok jednoho brejku. V celém 2. setu nepovolila Sam žádný brejkbol...
Reagovat
smazaný uživatel
Na světě byl tedy 3. set, do jehož začátku vlétla Ana opět skvěle. Hned v prvním gemu získala brejk, který potvrdila čistou hrou na 2:0. Definitivní zlom celého zápasu přišel v šestém a sedmém gemu 3. setu. V tom šestém nevyužila Sam jeden brejkbol, který byl zároveň jejím posledním v zápase. Naopak v sedmém gemu se Aně povedlo ukořistit další brejk, což znamenalo její vedení 5:2. V tu chvíli jsem věděl, že to je v pohodě. Při náskoku jednoho brejku jsem byl pořád nervózní, protože stačil jeden nepovedený gem na servisu a všechno mohlo být jinak. Když ale Ana odskočila na rozdíl dvou brejků, tak už jsem si byl jistý, že to dotáhne. To se taky stalo. Při prvním fiftýnu sice Ana udělala chybu, ale pak si vypracovala dva mečboly. No a potom následovala velká radost... :)
http://oi43.tinypic.com/iz969z.jpg
Průběh zápasu zde: http://www.livesport.cz/zapas/WOGKcWA6/#prubeh-zapasu;1
Reagovat
smazaný uživatel
Takže takhle probíhal celý zápas a co se týče výkonu Any, tak ten už jsem tady během dne okomentoval a pochválil. :) Musím taky říct, že i Sam hrála dobře a lépe jsem ji v Austrálii asi ještě hrát neviděl... Taky už jsem se zmínil o šancích Any v osmifinále proti Sereně. To tedy víceméně zopakuju: Ana má nejtěžší možnou soupeřku, ale aspoň do toho může jít s tím, že proti Sereně se od ní nic nečeká (ještě nikdy ji neporazila) a může jenom překvapit. Takový ten základ podle nasazené pozice už má Ana splněný a navíc z loňska obhajovala taky osmifinále... Favoritkou je samozřejmě Serena, ale zároveň to bude její první konfrontace s hráčkou Top 20. Navíc dneska proti Daniele nepředvedla až tak dobrý výkon... Pokud bude hrát Anička jako většinu dnešního zápasu, tak věřím tomu, že aspoň v jednom setu Serenu potrápí. Hlavně to chce, aby si Ana hodně pomáhala prvním servisem. Proti Sereně musí člověk podávat, jak nejlíp umí a při returnu trpělivě čekat na svou šanci.

Ještě se krátce zmíním o deblu: Kiki Mladenovic a Flavia Pennetta měly hrát hned v 1. kole proti Sereně a Venus, ale sestry nakonec odstoupily z turnaje kvůli zranění Venus. Kiki a Flavia tedy dostaly mnohem schůdnější soupeřky, konkrétně bulharsko-brazilskou dvojici Naydenova/Pereira. Byla to celkem jasná záležitost. Kiki a Flavia neztratily ani jeden servis a postoupily do 2. kola, kde je čekají Američanky Keys/Riske...
Průběh zápasu zde: http://www.livesport.cz/zapas/Wr5pSG4g/#prubeh-zapasu;1

Kiki zítra začíná taky turnaj v mixu, kde hraje s osvědčeným partnerem Danielem Nestorem. :) Smíšené čtyřhry se zúčastní i Donna Vekic, která utvořila pár s mladým Australanem Thanasi Kokkinakisem. To bude taková dvojka mláďat (oba ročník 1996). :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist