Serena se vrací na tenisový trůn

6. 10. 2009, 10:34
Aktuality 13
Američanka Serena Williamsová bude znovu ženskou tenisovou jedničkou. Pomohla jí k tomu včerejší porážka Dinary Safinové, po které jí stačilo postoupit přes Rusku Makarovovou. Tu dnes porazila hladce 6-3 6-2.
Serena Williamsová

Třiadvacetiletá Moskvanka Safinová oficiálně ukončí své panování v neděli po 25 týdnech v řadě. Mladší sestra bývalé mužské jedničky Marata Safina si zavinila svůj pád nečekanými porážkami na asijském turné.

Minulý týden v Tokiu vypadla v prvním utkání s tenistkou z kvalifikace Kai-Chen Chang z Tchaj-wanu a krizi korunovala v pondělí v Pekingu. V čínské metropoli prohrála se 226. hráčkou světa Shuai Zhang, která se tak stala nejníže postavenou tenistkou v historii, jež zdolala aktuální světovou jedničku.

Serena Williamsová se vrátí na první místo po půlroční pauze, poté co ji 20. dubna sesadila právě Safinová. Mladší ze sesterského dua se poprvé na trůn dostala už v červenci roku 2002, celkově vládla žebříčku 72 týdnů.

"Jsem opravdu nadšená, protože jsem tvrdě pracovala, abych se vrátila na první místo. Myslím, že jsem si to zasloužila," uvedla osmadvacetiletá Američanka, jež nepovažovala Safinovou za opravdovou světovou jedničku, protože Ruska nevyhrála ani jeden grandslamový turnaj.

Šarapovová utekla hrobníkovi z lopaty
Ve 3. kole je v Pekingu také Ruska Maria Šarapovová. Ta ve svém úvodním zápase byla blízko vyřazení: proti Victorii Azarenkové sice vyhrála úvodní set, další ale ztratila a ve třetí sadě prohrávala už 2-5. Bývalá světová jednička ale získala dalších pět gamů a po výhře 6-3 6-7 a 7-5 se udržela ve hře o titul.

"Zápas neskončí, dokud si nepotřeseme rukama. Zjistila jsem, že nechci ještě jet domů, takže jsem nepolevila v agresivitě a zůstala pozitivní," vysvětlila obrat Šarapovová.

Mnohem menší problémy měla dnes její krajanka Jelena Dementěvová, která je v Pekingu turnajovou čtyřkou. Proti Maďarce Melindě Czinkové sice nasázela 11 dvojchyb, své soupeřce ale pětkrát sebrala podání a za rovných sto minut zvítězila 6-4 6-3.

Jankovičová titul neobhájí
Papírově největším překvapením dnešních zápasů je vyřazení obhájkyně titulu Jeleny Jankovičové ze Srbska. Ta do zápasu se Shuai Peng nastupovala s bilancí 6-0 v zádech, ale také se zraněnou rukou, kvůli které o víkendu v Tokiu nedohrála finále se Šarapovovou.

Souboj s domácí hráčkou ještě zahájila bývalá světová jednička lépe a první set vyhrála 6-4. Shuai Peng ale získávala stále víc na jistotě a za téměř dvě hodiny nakonec zvítězila 4-6 7-5 6-2.

"Pořád to bylo těžké, nemohla jsem hrát svůj nejlepší tenis," vysvětlovala Jankovičová. "V Číně hraju moc ráda, ale nedokázala jsem hrát tak tvrdě, jak dokážu. Zranění nedokážete ovládnout. Říkáte si, že to bude v pořádku, ale vaše ruka to vzdá."

Výsledky - Peking - ženy (tvrdý povrch, dotace 4,5 milionu dolarů):

Dvouhra - 2. kolo:
S. Williamsová (2-USA) - Makarovová (Rus.) 6:3, 6:2, Dementěvová (4-Rus.) - Czinková (Maď.) 6:4, 6:3, Zvonarevová (7-Rus.) - Schiavoneová (It.) 6:3, 6:0, Shuai Peng (Čína) - Jankovičová (8-Srb.) 4:6, 7:5, 6:2, Šarapovová (Rus.) - Azarenková (9-Běl.) 6:3, 6:7 (5:7), 7:5, Pennettaová (10-It.) - K. Bondarenková (Ukr.) 3:6, 7:5, 6:3, Bartoliová (14-Fr.) - Klejbanovová (Rus.) 6:2, 6:3, Martinezová (Šp.) - Kingová (USA) 6:4, 6:4.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Mrzí mě. že oproti úvodu sezony nemá formu Victoria Azarenka, má velký talent, ale ta psychika ji sráží dolů, škoda
Reagovat
smazaný uživatel
Bože Bože enem nech sa dostanú moji do finále, nech sa to možem kukat :DD
Reagovat
smazaný uživatel
Tvoje Jelena ale finále tady už hrát nebude. Jednou má krámy, jindy bolavá zádíčka a teď zase je ručička namožená.
Reagovat
smazaný uživatel
Promiň, Dinaro, ale když jsi byla ty jedničkou, vypadalo to hodně trapně. Musíš se ještě hodně co učit (například od Sereny) a až se zase dostaneš na první místo žebříčku (a já pevně věřím, že ano), předveď výkony, na které dozajista máš (vyhrát grandslamový turnaj).
Reagovat
smazaný uživatel
od Sererny ??????????se má co učit ??????????? to si děláš prdel to by si dala teda , to spíš od Kim ad si vezme příklad !!!
Reagovat
smazaný uživatel
No jasne ze od Sereny. Preci se nebude ucit od nejake jine hracky ale od svetove jednicky :)
Reagovat
smazaný uživatel
Hodně trapně vypadá až od léta. Všechny ostatní jsou ještě trapnější, včetně slavné Sereny, která už od dubna 2008 není schopna vyhrát "normální" turnaj.
Dinára hrála finále AO a ve Wimbledonu postoupila o 3 kola dál než bylo až do letoška její maximum.
Série Řím (2 miliony), Madrid (4,5 miliony) a Roland Garros by znamenala jediné, byla by jednoznačně antukovou královnou roku 2009. Scházelo vyhrát jedno utkání.
Reagovat
smazaný uživatel
Dinaru jsem uznával za vyrovanost výkonů, ale teď nevím, co si o ní mám myslet.
Reagovat
smazaný uživatel
supeer Marruš :) len tak dalej, držím palce :)
Reagovat
smazaný uživatel
pěknej zápas... Marus si to zaslouzi... kez by tu wyhrala a jela by jeste do Doha.. byl by to celkem šok! :) ale welice neprawdepodobne.. a Serena si myslim ze si to taky ten trun nezaslouzi... ale bude lepsi kralownou nez Dinara..
Reagovat
smazaný uživatel
Ty jsi též Maruš !!!
Reagovat
smazaný uživatel
konečně,sice namystrovaná frajerka,ale aspoň na rozdíl od Dinary dokáže něco pořádnýho vyhrát
Reagovat
smazaný uživatel
Svatá pravda !
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist