Serena W. na možná posledním turnaji kariéry končí po tříhodinové bitvě s Tomljanovicovou

3. 9. 2022, 09:23
Aktuality 28
US OPEN - Vítězka třiadvaceti grandslamových titulů z dvouhry Serena Williamsová sehrála zřejmě poslední utkání v kariéře. 40letá Američanka ve 3. kole US Open prohrála s Australankou Ajlou Tomljanovicovou po více než třech hodinách boje 5-7 7-6 1-6 a turnaj v New Yorku, který pojala jako rozlučku, pro ni skončil.
Serena Williamsová (© AFP)

Serena Williamsová naznačila konec kariéry v zářijovém vydání magazínu Vogue, během turnaje ho ale zcela nepotvrdila. "Jestli se někdy vrátím? Nemyslím si, ale nikdy neříkej nikdy," uvedla během pozápasového rozhovoru na kurtu, během nějž v slzách děkovala rodičům, sestře Venus a fanouškům.

Později na tiskové konferenci ohledně budoucnosti žertovala: "Vždy jsem milovala Austrálii," řekla směrem k zemi, kde se v lednu koná další grandslamový turnaj Australian Open.

Na betonových dvorcích ve Flushing Meadows letos vyřadila Danku Koviničovou z Černé Hory a světovou dvojku Estonku Anett Kontaveitovou. Na přemožitelku Karolíny Muchové z úvodního kola Ajlu Tomljanovicovou už ale navzdory bouřlivé podpoře na stadionu Arthura Ashe nestačila.

Williamsová měla duel dobře rozehraný a v závěru prvního setu vedla 5-3. Od té chvíle ale přišla o čtyři gamy za sebou a první set po 51 minutách ztratila.

Američanka se z neúspěchu oklepala a ve druhé sadě měla za stavu 5-2 k dispozici čtyři setboly. Devětadvacetiletá Australanka však tlak soupeřky i fanoušků ustála, všechny je odvrátila a vynutila si poté zkrácenou hru. Zde Williamsová konec zápasu odmítla a vyhrála 7-4.

Ve třetím setu už ale domácí tenistka nedokázala Tomljanovicové vzdorovat a Australanka získala od stavu 0-1 šest her za sebou. Přestože Williamsová odvrátila pět mečbolů a vysloužila si potlesk vestoje, ten šestý byl po třech hodinách a sedmi minutách definitivní.

"V první řadě mi to je strašně líto. Miluju Serenu stejně jako vy. Sledovala jsem ji jako malá holka a nevěřila, že proti ní budu někdy hrát. Je největší hráčkou v historii našeho sportu. Ukazuje, že se dají v životě uskutečnit všechny sny," řekla Tomljanovicová.

Při cestě z kurtu Williamsovou vyprovázela skladba Tiny Turner - The Best. "Je jasné, že jsem stále schopná (hrát). Chce to ale mnohem víc. Jsem připravená být mámou a prozkoumat jinou část Sereny. Mám před sebou zářivou budoucnost," dodala Williamsová.

Šestačtyřicátá hráčka světa Tomljanovicová v osmifinále narazí Ljudmilu Samsonovovou, která neprohrála už 13 zápasů v řadě. Přemožitelka Sáry Bejlek z úvodního kola porazila Srbku Alexandru Kruničovou dvakrát 6-3 a poosmé v řadě neztratila ani set. Třiadvacetiletá tenistka vyhrála před US Open turnaje v Clevelandu a Washingtonu.

První postup do osmifinále US Open slaví světová pětka Ons Džabúrová. Domácí Američanku Shelby Rogersovou porazila 4-6 6-4 6-3 a dostala se mezi šestnáct nejlepších hráček turnaje až při sedmé účasti v hlavní soutěži. V posledních třech letech končila pravidelně ve 3. kole.

"Byl to docela šílený zápas, Shelby hrála velmi dobře a i za stavu 5-1 ve třetím setu mi to zkomplikovala. Jsem ráda, že jsem bojovala až do konce," uvedla v rozhovoru na kurtu Džábirová.

Bez ztráty setu pokračuje finalistka Roland Garros Cori Gauffová. Osmnáctiletá Američanka porazila o devět let starší krajanku Madison Keysovou jasně 6-2 6-3 a zahraje si na dvorcích ve Flushing Meadows premiérové osmifinále.

O postup mezi osm nejlepších zabojuje proti Číňance Shuai Zhang, jež přešla přes Kanaďanku Rebeccu Marinovou.

Ve famózních výkonech pokračuje Caroline Garciaová. Rozjetá Francouzka ve třetím kole přehrála 6-3 6-2 bývalou šampionku Biancu Andreescuovou a připsala si už 11. vítězství v řadě.

O své druhé čtvrtfinále na grandslamech (French Open 2017) a zároveň vyrovnání svého nejlepšího výsledku na čtyřech největších akcích se utká s Alison Riskeovou-Amritrajovou (h2h 0-3).

Ta si osmifinále domácího US Open zahraje podruhé v kariéře a po devíti letech. Dvaatřicetiletá Američanka do něj prošla po více než dvouhodinové bitvě s Xiyu Wang, talentovanou Číňanku zdolala 6-4 3-6 6-4. Jejím grandslamovým maximem je čtvrtfinále ve Wimbledonu 2019.

• US OPEN 2022 •
USA / New York, tv. povrch, 60.102.000 dolarů
páteční výsledky (02. 09. 2022)
• Dvouhra žen  - 3. kolo •
Džabúrová (5-Tun.) - Rogersová (31-USA) 4-6 6-4 6-3
Gauffová (12-USA) - Keysová (20-USA) 6-2 6-3
Garciaová (17-Fr.) - Andreescuová (Kan.) 6-3 6-2
Kuděrmetovová (18-) - Gálfiová (Maď.) 6-2 6-0
Riskeová-Amritrajová (29-USA) - Xiyu Wang (Čína) 6-4 3-6 6-4
Shuai Zhang (Čína) - Marinová (Kan.) 6-2 6-4
Samsonovová (-) - Kruničová (Srb.) 6-3 6-3
Tomljanovicová (Austr.) - S. Williamsová (USA) 7-5 6-7(4) 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

28
Přidat komentář
lxr
Je mi úplně jedno jaká je jako člověk, to je často věc názoru, ale klobouk dolů za to co v tenise dokázala. Myslím že někdo takový se dlouho neobjeví. smile
Reagovat
Pavol
Kdeže tá tu bude ešte dlho robiť tanečky na kurte. smile a módne prehliadky.
Reagovat
Nola
pri sledovani zapasu ma zaujalo viac veci: Venus, ktora pri prvom MP akoby si vydychla, ze je uz konecne koniec, matka Sereny, ktora zaspavala, evidentne by radsej bola doma v posteli, dve jezibaby - BJK, ktora sa tam skerila a fotila pri vedeni Sereny 4:0 v druhom a Stubs, ktora sa hrala na trenerku, kde ju Serena vyhrabala?
Ajla ustala s graciou ten dav chuliganov, a vytrela im zrak, to bola ceresnicka na torte.... Serena to ma stale v ruke, ale pohybovo nestiha, ocenujem, ze zvladla tak dlhy zapas v jej veku, snad jej tu sochu postavia pred vchodom do arealu smile
Reagovat
Ondrej2280
Nola, vynimocne s tebou suhlasim:))
Reagovat
paddy
Objektivní zhodnocení od Fulneka smile smile
Reagovat
Fransoas
Noční zápas našeho času ukázal,že je naprostou bojovnicí - toto inspirovalo hodně tenistek.Její buldočí nátura slavila skoro vždy úspěchy.Protože Australanka se téměř přizpůsobila jejímu stylu - její míčky měly razanci a padaly k čarám,nebo těsně k nim,což byla přesně hra ikony,kterou uplatňovala během kariéry.Jak uvedla vítězka v rozhovoru - nesměla ani na sekundu ztratit koncentraci.Samozřejmě u Sereny chyběl pohyb,ale její některé údery se nedaly eliminovat.Nikdy jsem ji ale neměl v oblibě - budu velice rád když zmizí z tenisového kolotoče.Takže ikono smile.
Reagovat
dadaft
špatný pohyb je myslím jeden z největších omylů, pokud jde o Serenu -- ano, po porodu šla trochu dolů, ale před tím měla vynikající pohyb, dost dobrý na to, aby mohla hrát nejlepší ženský tenis světa...
Reagovat
Patik
Yop..zlatá éra Federera a Williams sa blížia ku koncu..
Reagovat
Krisboy
Zlaté éry obou skončily už dávno...Fedova tak před 13-14ti lety.
Reagovat
Patik
myslím tak kedy stáli na kurte a boli ešte active players..inak ešte 5 rokov dozadu opanoval na sezónu kurty aj so Serenou tuším.
Reagovat
fandorin78
Tomljanovič mne příjemně překvapila. Hlavně ustála pekelnou atmosféru. Když diváci dávají najevo fanatickou radost při vaší chybě, musí to být krajně těžké vydržet. A ona to zvládla. Mnohem lepší výkon než Kontaveit. No a teď už na ESPN budou aspoň v primetime dávat někoho jiného než Serenu.
Reagovat
brixner
smile
Reagovat
Maisterstich
Je škoda, že Serena končí, je to mladá holka, měla celou kariéru před sebou.
Reagovat
tommr
ta bude hrát dokud jí z kurtu neodvezou na invalidním vozíku ... smile
Reagovat
Newcombe
na kurtu fantastická, ale jinak nic moc abych nebyl sprostý. Taky je zajímavé, že její sestra je populárnější. I u mě, Venus vypadá skromně a je to krásná ženská, radost pohledět. To těžkotonážní monstrum je pravý opak.
Reagovat
smazaný uživatel
https://edition.cnn.com/2018/11/21/us/venus-williams-fatal-accident-no-charges/index.html
myslis tu vrahyni?
Reagovat
Mantra
smile
Reagovat
paddy
To byla bomba smile smile
Reagovat
paddy
Potvrdilo se, že Serena už na tituly nemá. S průměrnými soupeřkami pouze dokáže hrát vyrovnané zápasy, víc to nejde. Hořela celou sezónu, často měla problém vyhrát vlastní servis. Stačilo ji rozběhat.

Chybějící pohyb a zvýšená chybovost usnadňují soupeřkám práci. Statický nebo pěší tenis v dnešní době nemá šanci na úspěch. smile

První dva sety nedokázala dopodávat a ve druhém ztratila vedení 4:0. Normálně by to byl hladký postup proti youtuberce.

Naposledy poklekněte a zamávejte smile
Reagovat
Krisboy
smile Ajla smile
Reagovat
Liverpool22
smilesmilesmile
Reagovat
lavamancer
Mám rád pohledné tenistky a pokud navíc předvedou to, co včera Ajla, tak tím líp smilesmile
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
dadaft
Na vrcholu nejsilnější a nejlepší hráčka všech dob, bez jediné slabiny.

Byla tak dobrá, že vytáhla výš i své konkurentky a čas její plné kariéry byl i zatím nejlepší čas ženského tenisu obecně.

Legenda.
Reagovat
Andrew89
smilesmile
Reagovat
majkl005
Raspušo, už prosím odejdi smile
Reagovat
com
smile doufam, ze uz je o ni tenhle clanek posledni.. Furt ji mavat me uz nebavi smilesmile
Reagovat
hroutil
se chudák Serena nedočkala na TP nepřechylování svého jména smile Serena Williams zní přece docela fajn smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist