Seznam tenisových pokut v Paříži je dlouhý jako abeceda

29. 5. 2015, 23:16
Aktuality 17
Seznam tenisových pokut visí na Roland Garros na papíře nalepeném na zdi před místnostmi pro rozhovory. Jména hráčů na něm každým dnem přibývají a po vyřazení ve 2. kole je mezi "hříšníky" i Karolína Plíšková za bouchnutí raketou. Přehled prohřešků sepsaný Mezinárodní tenisovou federací ITF pro grandslamové turnaje je dlouhý skoro jako abeceda.

Největší pokuty letos v Paříží zatím dostaly Američanka Venus Williamsová, která nepřišla na povinnou tiskovou konferenci, a Carla Suárezová. Španělce nedovoleně radil z hlediště trenér. Obě musí zaplatit 3000 dolarů (asi 75 tisíc korun). 

U jména Karolíny Plíškové je po utkání 2. kola s Rumunkou Andreeou Mituovou, které dvanáctá nasazená česká hráčka podlehla, uvedena pokuta 2000 dolarů (asi 50 tisíc korun). Důvod? Prohřešek proti pravidlu N. Tedy hrubé zacházení s raketou a vybavením. V praxi to znamená naštvané třísknutí raketou. Plíšková si tak muset něco strhnout z vydělané částky za druhé kolo, která činí 50 tisíc eur (přes 1,3 milionu korun) před zdaněním. 

Za bouchání raketou jsou letos pokuty rozdávány nejčastěji. Mezi další prohřešky patří nesportovní chování (pravidlo Q), rady trenéra z hlediště (K) a nahlas pronesené nadávky (J). 

Pravidla o chování se řadí podle abecedy. Začínají u A a končí až u W, což je možnost odvolání. Posuzuje se obecně správné chování na kurtu, oblečení, ale trest může přijít i za vypuštění zápasu, či bezdůvodné odstoupení ze zápasu. Samozřejmě nejsou možné slovní urážky soupeře či rozhodčích, o napadení ani nemluvě.

"Seznam přesně neznám a ani jsem ho nečetl. Nepamatuju se, kdy jsem naposledy dostal pokutu. Snažím se chovat na kurtu dobře. Přece jen už mi není dvacet, bude mi třicet a snažím se chovat na kurtu dobře," řekl Lukáš Rosol. 

Většinou je stanovena nevyšší hranice trestu, která je maximálně 20 tisíc dolarů (skoro půl milionu korun). O chování hráče informuje hlavní rozhodčí utkání a turnajová komise druhý den rozhodne o případném postihu. Tenisté mají možnost se do deseti dnů písemně odvolat, když uspějí, pokuta je snížena nebo zrušena.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

17
Přidat komentář
smazaný uživatel
A Berda dostal, pokutu za to, že řekl rozhodčímu at se stará o sebe?
Reagovat
smazaný uživatel
50 tisíc pokuta za rozmlácení rakety? :D Nějak mi uniká její smysl.
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkný článek :)
Reagovat
FulnekUltras
jsem myslel, že jste tak nějak samostatnější v tom uvažování... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
A kdy zavedou pokuty za hekání a zdržování? To jsou daleko větší prasárny než nějaké třísknutí raketou o zem..
Reagovat
Kytka
Pokuty za hekání a zdržování bych zavedla taky. Včerejší zápas mezi Francescou Schiavone a Světlanou Kuzněcovou se nesl ve velmi hlasitém koncertu. Tvrdé Ma hy Schiavone a méééé ze strany Kuzněcové. To ten zápas snižuje. No za zdržování by se snad nedoplatil Rafa, než ten si srovná vždycky zadek a všechno ostatní příslušenství... A těch doteků v tomhle děsném rituálu stále přibývá.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal by to měl i za hekání (a Ferrer zrovna tak). Mimochodem je legrace, jak někteří hráči (např. včetně Rosola) zajímavě hekají při dobíhání kraťasů :-D
Reagovat
24tomas
Achjo, ty rakety k tomu snad patří... a zrovna tak nadávky. Nedělejme z tenisu šachy. Nebo to opravdu směřuje k tomu, abychom na grandslamech (!) viděli jen studený čumáky bez opravdových emocí? Sám rakety nelámu ani vyloženě nenadávám, což ale neznamená, že by mi to na ostatních - v únosné míře - vadilo. Diváci snad chtějí vidět, že do toho hráči dávají všechno, proto tyhle přehnaný tendence opravdu neuznávám...
Reagovat
smazaný uživatel
Zrovna za rozmlácení rakety je pokuta (a point penalty) celkem blbost. Něco jiného je vzteklé odpálení míčku do hlediště (kupodivu trestané mírněji), protože z toho už plyne nebezpečí pro okolí.
Reagovat
smazaný uživatel
Za úmyslné odpálení míčku do hlediště je až diskvalifikace, což mi teda jako mírnější trest nepřijde.
Reagovat
smazaný uživatel
Diskvalifikace může být za jakýkoli přestupek. Jinak na GS jsou všechny přestupky postihovány stejně, všude je pokuta až 20000 USD. Ovšem to neplatí na jiných turnajích. Například na ATP Tour je za odpálení míčku pokuta jen do 350 USD, kdežto za rozbití rakety až 500 USD a za "audible obscenity" dokonce až 5000 USD.
Reagovat
Patri.k
S tím souhlasil, projev emocí je to nejlepší, co může byt pro diváka... Hned ten zápas dostává jiný rozměr... Ale na druhou stranu, je to nesportovní vůči soupeři, zkuste si hrát s někým kdo zuří, nadává a mlátí raketou... Něco takového může soupere dost rozhodit...
Reagovat
Paseka
To je opravdu síla !! Už je to jako: Drž hubu a hraj !! Jako ty stroje bez emocí.
Je jasné, že ve vypjatých situacích to prostě tak musí být.
Éra Mc Enroa, Nastasseho je pryč. Nadaváli směrem k rozhodčímu, na diváky a byla to prostě tak trochu i show. A hlavně diváky to bavilo a kvůli tomu na tenis chodili a těšili se !!
Ach jo :-(
Reagovat
FulnekUltras
V semifinále RG už nějaká ta penalizace třeba i za za dvě nebo tři rozmlácené rakety nemrzí, tím spíš pokud by se jednalo o momentálně finančně nejzajištěnější aktivní tenistku světa.
Na druhou stranu (sítě) - ještě že zatím nikoho nenapadlo zavést pokutu za opakované ostentativně otrávené výrazy ve tváři... ;-)
Reagovat
sprchon
Nebo nepřiměřený hluk. :D
Reagovat
FulnekUltras
Ve druhém týdnu už bude výberové ticho bez záruky... ;-)
Reagovat
Pedronegro
To by konkrétně některé :) měly dost drahé :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist