Sinner v Sofii vyhrál své první finále a je nejmladším vítězem turnaje ATP po 12 letech

14. 11. 2020, 16:24
Aktuality 12
ATP SOFIE - Jannik Sinner hned své první finále na okruhu ATP přetavil v triumf. Devatenáctiletý Ital ve finále halového podniku v Sofii v tie-breaku rozhodující sady porazil o 11 let staršího Vaska Pospisila, který se ani ve svém třetím finále premiérového titulu nedočkal, a stal se nejmladším vítězem turnaje ATP po 12 letech.
Profily hráčů
Jannik Sinner (© AFP)

Jannik Sinner patří k nejsledovanějším vycházejícím hvězdám bílého sportu. V letošní sezoně se mu ale dlouho nedařilo, zlom přišel až s příchodem zkráceného antukového jara. Italský talent si na French Open zahrál své první grandslamové čtvrtfinále a v hale v Kolíně nad Rýnem se poprvé v sezoně dostal do semifinále.

Vítěz loňského Turnaje mistrů do 21 let před dvěma týdny po třech gamech vzdal utkání druhého kola ve Vídni, ovšem zranění stihl doléčit a na poslední letošní akci před Turnajem mistrů v sofijské hale se poprvé v kariéře dostal do finále na hlavním okruhu. A v něm dnes po téměř dvou a půl hodinách boje zdolal 6-4 3-6 7-6(3) Vaska Pospisila.

Sinner vedl už o set a brejk, jenže ten nedokázal potvrdit a momentum zápasu se začalo naklánět na stranu Pospisila. Sinner však vydržel, v úvodním gamu rozhodujícího dějství odvrátil dva brejkboly, set dovedl do tie-breaku a v něm byl jasně lepší.

"Vždycky je to mimořádné, když vyhrajete turnaj," řekl Sinner na kurtu. "Odehrát finále, jako bylo tohle, 7-6 ve třetím... Vždycky je to těžké, ale když zvítězíte, je to ještě lepší, než vyhrát 6-1 6-1," dodal.

Devatenáctiletý rodák z Innichenu se už včera stal nejmladším italským finalistou na hlavním okruhu v open éře a po dnešním vítězství nejmladším šampionem turnajů ATP po 12 letech (Kei Nišikori, Delray Beach 2008).

Sinner je šestým hráčem, jenž si letos připsal první triumf na ATP. Před ním se to povedlo Ugovi Humbertovi (21 let, Auckland), Casperovi Ruudovi (21, Buenos Aires), Thiagovi Seybothovi Wildovi (19, Santiago), Miomirovi Kecmanovičovi (21, Kitzbühel) a Johnovi Millmanovi (31, Nur-Sultan).

Tento klub místo něj mohl rozšířit Pospisil, 30letý Kanaďan však neuspěl ani ve svém třetím finále (Washington 2014, Montpellier 2020). Bývalého 25. tenistu světa může alespoň těšit to, že si v žebříčku ATP polepší o 13 příček na 61. místo. Sinnera čeká posun na nové maximum, 37. pozici.


Čtyřhru bez boje vyhráli Murray se Skupskim
Trofej pro vítěze čtyřhry na turnaji v Sofii získali druzí nasazení Britové Jamie Murray a Neal Skupski. Jejich soupeři Jürgen Melzer a Edouard Roger-Vasselin totiž jen pár hodin poté, co se jako poslední kvalifikovali na Turnaj mistrů, oznámili, že zápas neodehrají a letí do Londýna. Závěrečná akce sezony pro osm nejlepších hráčů dvouhry i deblových párů tam začne v neděli, Melzer a Roger-Vasselin poprvé nastoupí v pondělí.

Melzer a Roger-Vasselin získali jistotu účasti na Turnaji mistrů v pátek odpoledne postupem do sofijského finále. Oficiálně vzdali dnešní duel kvůli Melzerovu zraněnému ramenu. Murray a Skupski tak získali první společnou trofej na okruhu ATP, což pro ně byla malá náplast za marný boj o poslední místo mezi elitou v londýnské O2 Areně.

"Bylo by skvělé jít zase na centrkurt a hrát finále, ale takové věci se stávají. Zahráli jsme si v Sofii tři velmi dobré zápasy a jsem moc rád za trofej," řekl Murray, bývalá světová jednička v deblu.

• ATP 250 SOFIE •
Bulharsko, tv. povrch / hala, 389.270 eur
sobotní výsledky (14. 11. 2020)
• Dvouhra - finále •
Sinner (It.) - Pospisil (Kan.) 6-4 3-6 7-6(3)
• Čtyřhra - finále •
J. Murray/N. Skupski (2-Brit.) - J. Melzer/Roger-Vasselin (1-Rak./Fr.) / bez boje
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
Herbert_Hoover
Tak hlavně aby nedopadl jak Niši :)
Reagovat
smazaný uživatel
Kludne by tak dopadnut mohol, ak by sa celu karieru stretával s Big2 na Grandslamoch.

Kolkokrat Nishi prehral na majoroch s legendami?...10krát?

Sinner uz bude mat lepsiu poziciu a snad aj pevnejsie zdravie.
Reagovat
Herbert_Hoover
Narážel jsem hlavně na zdraví, každopádně Nishi má žalostnou bilanci s big 4 a prohrál i pár finále, kdy nepotkal nikoho z elitní trojky na níž se big 4 v podstatě zužuje. Lepší pozici bude mít už co do fyzické konstituce, každopádně nikdy nevíš, jak kdo dopadne...ani ty nevíš, jak v životě dopadneš. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Vašek nikdy nevyhrál singlovy ATP titul a má 6 milionu USD prize money. Takže good day.

Sinner mi není blízký, nelibi se mi jako člověk, styl k ničemu; ale asi bude šampion. Přeju hodně úspěchu.
Reagovat
smazaný uživatel
A akí chlapi sa ti páčia, ked Sinner nie je tvoj typ, Kamila?
Reagovat
turista
První titul v teenagerském věku. Z toho chlápka bude velký tenista.
Reagovat
Patik
ani mne inak výzorovo nejako nesedí herne premňa nič moc..aby z neho ale nebol ten typ hráča ako trebárs Djokovič..nedocenený pre mnohých herným štýlom nezaujímavý síce úspešny ale nie tak populárny medzi ľudmi..ľudia si zvolia svojho koňa a Sinner im bude kaziť radosť..
Reagovat
Nola
Janicek mi pripomina Noleho, ked bol mladik, tesi ma, ze sa paci panovi Smidovi, buducnost tenisu ma urcite novu hviezdu, aj ked by som ten titul snad dopriala aj Vaskovi, ktory ma velku smolu na zranenia, ale vyhrat mohol iba jeden, tak sasmile
Reagovat
Grape
Sympaťák, přeji mu to. smile
Z těch mladých mi zatím nikdo moc k srdci nepřirostl, takže si dokážu představit, že bych tomuto hráči fandil.
Reagovat
Nenela
Za kazdou zmenu u chlapu jsem rada, Jannik je navic sympatak, gratulace velika. Vaskovi bych to ale taky prala.
Reagovat
FulnekUltras
čili zase bude komu fandit. smile
Reagovat
EllNino
Super, gratulace, supertalent :) A navíc žádné hvězdné manýry, což je mi sympatické ...

Vaska je mi líto, jeden titul bych mu přál, má 0:3 po dnešku a léta plynou ... ale ono to snad vyjde ještě jednou, je skvělé, že se po těch peripetiích se zdravím dostal na takovouhle úroveň ...jen tak dál :) Ještě by ho mohl napodobit jeho wimbledonský parťák Jack Sock, ale nevím, jestli na to ještě má
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist