Sisková v kvalifikaci utekla z mečbolů, debut v hlavní soutěži turnaje WTA si osladila vítězstvím

18. 7. 2023, 12:13
Aktuality 18
WTA BUDAPEŠŤ - Anna Sisková (22) v maďarské Budapešti po náročné dvoukolové kvalifikaci slaví vítězný debut v hlavní soutěži turnaje WTA. Česká tenistka ze čtvrté světové stovky navzdory podvrtnutí kotníku přehrála ve dvou setech 6:3, 6:0 bývalou hráčku TOP 100 Jevgeniji Rodinovou (34) a postoupila mezi šestnáct nejlepších. Druhá česká zástupkyně Tereza Martincová (28) se odhlásila.
Anna Sisková (© Profimedia)

Anna Sisková vyhrála tři menší turnaje ITF, poslední a zároveň nejcennější triumf slavila  před dvěma lety na antukové 'pětadvacítce' v peruánském Peru. Ve světovém žebříčku byla nejvýše na 236. místě, díky čemuž si loni zahrála kvalifikaci Wimbledonu.

Přestože je aktuálně až 377. hráčkou světa, ve čtyřhře letos vyhrála už šest turnajů ITF a atakuje elitní stovku. Společně s Američankou Jessie Aneyovou se tak mohla přihlásit na turnaj WTA v Budapešti, kde o víkendu zkusila štěstí i v kvalifikaci dvouhry a byla v ní úspěšná.

Dvaadvacetiletá Češka v sobotním úvodním kole utekla z pěti mečbolů Němce Leně Papadakisové, čímž přerušila sérii tří porážek, v neděli v tie-breaku třetího setu udolala Mariu Timofejevovou a na druhý pokus si zajistila premiéru v hlavní soutěži.

A tu si po jednodenním odpočinku osladila jednoznačným vítězstvím. Bývalou 67. hráčku světa Jevgeniji Rodinovou v tropických teplotách smetla 6:3, 6:0, když od stavu 3:3 získala devět gamů v řadě.

Jediná komplikace v té době přišla jen ve třetí hře druhé sady, během které si podvrtla kotník. Ale česká tenistka byla schopná pokračovat a nakonec čím dál odevzdaněji hrající o dvanáct let starší soupeřku dorazila kanárem.

Sisková si za postup do druhého kola zajistila šek na 2438 eur (zhruba 60 tisíc Kč) a 30 bodů do žebříčku. V něm by si měla polepšit minimálně o šedesát příček, pokud nepřidá další výhru a znovu nevylepší své maximum.

O čtvrtfinále si Sisková zahraje s bývalou semifinalistkou Roland Garros Nadiou Podoroskou z Argentiny, nebo s čerstvou finalistkou wimbledonské čtyřhry žen Storm Hunterovou z Austrálie.

Martincová se odhlásila

Z českých tenistek se v metropoli Maďarska měla představit ještě Tereza Martincová, před dnešním vstupem do soutěže se ale pořadatelům omluvila. Důvodem je pravděpodobně zranění levé nohy, kvůli kterému minulý týden na podniku WTA 125k ve francouzském Contrexeville vzdala boj o finále.

Australanku Darju Savilleovou místo Martincové vyzvala náhradnice Maria Timofejevová, která v kvalifikaci prohrála se Siskovou. Devatenáctiletá Ruska svou druhu šanci využila a po obratu zvítězila 2:6, 6:3, 6:4.

Ze hry venku už je nejvýše nasazená Bernarda Peraová, jež nezvládla svou premiéru v roli obhájkyně titulu. V Budapešti, kde před rokem slavila první triumf na okruhu WTA a o týden později na něj po sérii 12 vyhraných zápasů 24 setů navázala i v Hamburku, osmadvacetiletá Američanka podlehla 4:6, 5:7 teenagerce Dianě Šnajderové.

• WTA 250 BUDAPEŠŤ •
Maďarsko, antuka, 225.480 eur
úterní výsledky (18. 07. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Sisková (ČR) - Rodinová (-) 6:3, 6:0
Šnajderová (-) - Peraová (1-USA) 6:4, 7:5
Korpatschová (Něm.) - Grammatikopuluová (Řec.) 6:4, 6:4
Stollárová (Maď.) - Burillová (Šp.) 7:5, 6:4
Timofejevová (Rus.) - Savilleová (Austr.) 2:6, 6:3, 6:4
Článek původně publikován pro Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
milik254
https://twitter.com/popalorena/status/1681376932351311890

Naprosto hrozné představení rozhodočí, soupeřky a publika.

Zhang zahrála míč, za mě jasně IN, byl zahlášen ale out a i umpire se neopravila ani po zkontrolování dopadu. Zhang chtěla zavolat referee, ale Toth zamazala otisk dopadu, než stihl přijít. Diváci pak na Zhang dost bučeli, ona to neunesla, rozplakala se a zápas vzdala. Toth to pak pořádně oslavila.

Bouzková oproti Toth vypadá jako andílek. Nicméně, WTA má fakt na malých turnajích hrozné rozhodčí.
Reagovat
Enterprise
Chudák Zhang, už tak to nemá jednoduché po té, co jí zakázali vstup na území Číny a teď ještě takový zářez. Jako chápu, že se může splést lajnový, sudí může kontrolovat jiný dopad míčů, že publikum nemusí úplně chápat, v čem je problém, ale že hráčka schválně rozmázne otisk dopadu míčku, to je fakt na pokutu.
Reagovat
Mony
Místo pokuty dostane snadný postup do druhého kola
Reagovat
tommr
bud jsi ten incident neviděl a přebíráš nesmysly od jinejch nebo úmyslně lžeš. Toth smazala ten otisk až poté co supervisor ODEŠEL tzn. dávno poté co bylo o bodu rozhodnuto a pokračovalo se ve hře ...
Reagovat
Mony
Tohle se ale nedělá
Reagovat
frenkie57
na ranking a nepříjemně mě překvapila S.Bejlek, která zřejmě neobhájila nějaké ty bodíky a propadla se na 243. místo. To je docela mizérie, odtud se jí bude blbě škrabat nahoru.smile
Reagovat
tommr
Sára se z nějakýho důvodu rozhodla že nebude obhajovat loňský titul z Olomouce a přišla tak o 80 bodů. Je možný že kvůli tomu příjde o kvalifikaci USO ... smile
Reagovat
Dobry-den
Taky to nechápu. Šampionka posledních 2 ročníků zkusí radši pětadvacítku v Estonsku? smile

Dobrovolně se tím vzdává kvaldy na US Open. smile
Reagovat
tommr
Anna překvapila už v kvalifikaci a dneska zvládla nečekaně dobře i první kolo hraný v nelidským horku. Skalp bývalé 67.hráčky světa je pro ní hodně cennej ... smile
Polepší si i v žebříčku ve kterým se dostane do top-20 českých hráček ...smile
Reagovat
Dobry-den
Tyhle slabě obsazený antukový turnaje po Wimbledonu jsou skvělou šancí pro níže postavený hráčky, jak si nahrát slušný body. Pro Annu jakožto hráčku 4. stovky je to druhý kolo po ubojované kvaldě hezký úspěch. smile

Škoda, že to tu nezkusila i Brenda. Letos skoro nikde nehraje...
Reagovat
George_Renel
Ve W se zranila.
Reagovat
Dobry-den
Minulý týden normálně hrála...

Ale tenhle týden nebyla do Budapeště/Palerma vůbec přihlášená. Je to škoda, tohle jsou dobrý turnaje na to, aby si konečně připsala první výhru na okruhu.
Reagovat
George_Renel
Jenže to stehno měla ovázané a zjevně byla limitovaná v pohybu.
Reagovat
makro99
a 2. kolo za odměnu známé jméno (a přitom ne totálně nehratelné)
Reagovat
tenisfan178
Velká gratulace Anně. Tenis nebyl kdoví jaký ale na tom nezáleží,hlavní je postup. Takže ještě jednou gratulace.smilesmile
Reagovat
tommr
v tom šíleným horku se nedal čekat nějakej supertenis. Anna vyhrála hlavně díky lepší kondici ...
Reagovat
tenisfan178
Kolik tam bylo stupňů?
Reagovat
tommr
to netuším ale bylo vidět že obě hráčky toho mají plný zuby ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist