Skromná Kvitová. Zasáhla srdce nejen tenisových fandů

31. 10. 2011, 12:36
Aktuality 7
Petra Kvitová se během posledních pěti let dokázala prosadit mezi absolutní světovou špičkou. Příslušnost mezi tenisovou extratřídu definitivně potvrdila teprve jedenadvacetiletá hráčka letos v červenci, kdy vyhrála nejslavnější turnaj světa ve Wimbledonu. Dnes rodačka z Fulneku dosáhla dalšího obřího úspěchu. Vyhrála Turnaj mistryň a dokázala, že mezi elitou je již jako doma. Z českých tenistek naposledy vyhrála Turnaj mistryň Jana Novotná v roce 1997.
Profily hráčů
Petra Kvitová

Na tenisovém žebříčku bude patřit Kvitové, která letos k wimbledonskému talíři a k výhře na Turnaji mistryň přidala ještě čtyři další turnajové tituly, druhá příčka. Mezi světovou elitu se přitom dostala teprve letos. V loňském roce skončila v žebříčku na 34. místě a až do letoška také měla na kontě pouze jedno vítězství na turnajích WTA. 

Cestu mezi nejlepší tenistky světa zahájila Petra Kvitová (narozená 8. března 1990) skromně, začínala pod vedením svého otce na spartánsky vybavených kurtech v severomoravském Fulneku. Svůj talent ukázala již jako školačka, první turnajové vítězství si připsala v sedmi letech a později získávala jeden mládežnický titul za druhým, včetně Pardubické juniorky. Tu vyhrála před pěti lety a krátce poté začala sbírat úspěchy v profesionálním tenisu: premiérový titul na okruhu ITF získala v září 2006.

Tenistka, jejíž kariéru od počátku výrazně podporovala celá rodina, přitom i po prvních úspěších zůstávala skromná. "Chci být vysoko, ale v mezích, žít v realitě. Na desítku myslívám," komentovala například před třemi lety své plány.

Právě v roce 2008 na sebe poprvé výrazně upozornila, když v prvním kole turnaje v americkém Memphisu překvapivě porazila někdejší světovou jedničku Venus Williamsovou. Vypadla tehdy ovšem hned v následujícím kole.

V dubnu 2008 se také nečekaně výrazně zasloužila o vítězství českého fedcupového týmu v baráži s Izraelem; k oporám českého týmu patří Kvitová i dnes. O měsíc později pak při grandslamovém debutu postoupila na Roland Garros do osmifinále a podobně si vedla i v září 2009 na US Open, kdy navíc porazila tehdejší úřadující světovou jedničku Dinaru Safinovou. Mezitím si připsala i první vítězství na turnaji WTA, když v lednu 2009 porazila v českém finále v Hobartu Ivetu Benešovou.

Vstup mezi elitu ve Wimbledonu 2010
V následující sezoně pak Kvitová potvrdila, že se s ní musí počítat mezi světovou extratřídou. Dokázala to v červnu ve Wimbledonu, kam přitom přijížděla s hendikepem, do té doby totiž nevyhrála na trávě ani jediný zápas. Senzačně ovšem prošla až do semifinále, kde podlehla pozdější vítězce Sereně Williamsové.

Letos si ale v Londýně náležitě spravila chuť. Prošla až do finále, v němž porazila Marii Šarapovovou a stala se tak třetí českou rodačkou, jež na legendární trávě zvítězila.

Levoruká vyznavačka hry od základní čáry tak potvrdila pověst o nebývalé psychické odolnosti. "Mám ráda velké zápasy, užívám si je. Brala jsem finále jako normální zápas," dodala po zisku titulu, který vyvolal v Česku vlnu nadšení i mezi lidmi, kteří tenis příliš nesledují.

Nyní je i čerstvou vítězkou Turnaje mistryň a novou světovou dvojkou. A na začátku příštího roku je první v řadě tenistek, které budou chtít sesadit Caroline Wozniackou z trůnu pro nejlepší tenistku světa.

Kvitovou ale úspěchy nezměnily. Nadále zůstává skromnou dívkou, která vedle tenisových výkonů budí pozornost snad jen výběrem partnera - její přítel, tenista Adam Pavlásek, je totiž skoro o pět let mladší.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
I když je v článku spousta chyb, NADPIS JE PRAVDIVÝ !!!
Reagovat
smazaný uživatel
V článku je více chyb, nevím kdo tu píše, ale často píše nesmysly, asi to není člověk co dělá do sportu. Určitě myslel ten píšící barbar Wimbledon 2010 a neřekla bych, že je Peťka vyznavačkou hry od základní čáry, nyní už určitě ne, možná před 2-3 lety. Papa pisálku a polepši se!!!!
Reagovat
Matti
myslím, že článek mapuje i minulost a Wimbledon Petra vyhrála hrou od záladní čáry, tak se raději polepši ty.
Reagovat
VlS
Souhlasím s Maart - ta základní čára je hloupost a Wimbledon určitě nevyhrála hrou od základní čáry.
Reagovat
a.magerova
A Adam taky nevypadá zle :-))
Reagovat
smazaný uživatel
A já myslel že vloni byl rok 2010 :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No to já taky....na SF 2009 si vůbec nevzpomínám...!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist