Skvělý debut v roli nasazené jedničky! Lehečka přehrál Thiema a ukončil jeho neporazitelnost v Umagu

27. 7. 2023, 18:48
Aktuality 19
Jiří Lehečka (21) má úspěšně za sebou premiérový zápas v roli nasazené jedničky na turnajích ATP. Rodák z Mladé Boleslavi přehrál v Umagu 6:3, 7:5 dvojnásobného finalistu French Open a bývalou světovou trojku Dominica Thiema (29) a ukončil neporazitelnost šampiona z roku 2015 v tomto dějišti. Na své třetí semifinále na nejvyšší tour zaútočí proti Matteovi Arnaldimu (22).
Profily hráčů
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Jiří Lehečka prožívá navzdory zdravotním potížím a výpadkům formy svou zatím jasně nejlepší sezonu v kariéře. Na Australian Open se stal prvním českým grandslamovým čtvrtfinalistou po pěti letech, v Dauhá byl pětkrát jediný míček od postupu do svého premiérového finále na hlavním okruhu a v Monte Carlu si zahrál své první osmifinále na podnicích série Masters.

V posledních týdnech sbíral své první výhry na travnatých dvorcích a svůj potenciál na nejrychlejším povrchu ukázal postupem do osmifinále slavného Wimbledonu. Už v předchozím utkání se ale zranil a Daniilovi Medveděvovi musel za stavu 0:2 na sety vzdát. První zápas po skreči v All England Clubu absolvoval teď v Umagu, kde by měl odehrát svůj poslední letošní turnaj na antuce.

Statistiky zápasu Lehečka - Thiem

Lehečka se momentálně nachází na svém žebříčkovém maximu, 33. místě, a teprve počtvrté figuruje mezi nasazenými na hlavní scéně. V chorvatském městě si dokonce ve čtvrtek poprvé vyzkoušel roli nasazené jedničky na okruhu ATP a premiéra to byla vítězná.

Nejlepší Čech v pořadí ATP přehrál bývalou světovou trojku Dominica Thiema. Dvojnásobný finalista French Open vyhrál v tomto dějišti všech pět předchozích utkání a v roce 2015 tu zvedl nad hlavu svůj druhý titul.

V úvodních gamech čelili oba aktéři jednomu brejkbolu. Zatímco Lehečka si s hrozbou poradil, Rakušan vyrobil dvojchybu. Český favorit si poté náskok bez problémů udržel až do konce setu. Do brejku mohl znovu jít hned na začátku druhé sady, ale nevyužil dva brejkboly a v šesté hře sám servis ztratil. Thiem se nicméně svými chybami o vedení připravil, Lehečka za stavu 5:5 udeřil na returnu znovu a duel vzápětí dopodával.

V pátek zaútočí na své třetí semifinále na nejvyšší úrovni. Loni prorazil na hlavní okruh postupem mezi nejlepší kvarteto v rotterdamské hale a letos bojoval o finále na venkovních betonech v katarském Dauhá. Jeho soupeřem ve čtvrtfinále bude Matteo Arnaldi, který je na nejvyšší tour takto daleko poprvé. S o rok starším Italem se zatím utkal jen v závěru předchozí sezony na Turnaji mistrů do 21 let a zvítězil ve třech setech.

Čtvrtfinálové obsazení je po skončení čtvrtečního programu kompletní. Boje o semifinále dále nabídnou zápasy Alexeje Popyrina s domácím teenagerem Dinem Prižmičem, bývalého šampiona Stana Wawrinky s Robertem Carballésem a Jaumeho Munara s nasazenou dvojkou Lorenzem Sonegem.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• ATP 250 UMAG •
Chorvatsko, antuka, 562.815 eur
čtvrteční výsledky (27. 7. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Lehečka (1-ČR) - Thiem (Rak.) 6:3, 7:5
Sonego (2-It.) - Cecchinato (It.) 6:1, 7:6 (9:7)
Carballés (4-Šp.) - Daniel (Jap.) 6:3, 6:1
Wawrinka (6-Švýc.) - Coría (Arg.) 7:5, 6:1
Munar (Šp.) - Marozsán (Maď.) 6:4, 6:3
• Čtyřhra - čtvrtfinále •
Bolelli/Vavassori (1-It.) - Jebavý/Lehečka (ČR) 6:4, 3:6, 10:2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
Dobry-den
Jirkovi gratulace, ale dneska toho moc předvést nemusel...

Na druhé straně kurtu bylo možné sledovat dost smutný příběh, z Thiema zůstal opravdu jen stín. Na jeden parádní úder připadá hromada chyb, servis o ničem, na returnu stojí až u plotu, jak kdyby hrál proti Isnerovi, ve výměnách totální kvitóza, některé gamy nebyl schopný vůbec trefit kurt. No příšerné!
Vůbec to nevypadá, že by se měl ještě někdy vrátit mezi špičku...
Reagovat
Tennisfan77
Jsem to po deseti minutách vypnul. Thiem se poráží sám a není vůbec podstatné, kdo stojí na druhé straně kurtu. Je to smutný příběh.
Reagovat
Krisboy
Bravo, bravissimo!!! smilesmilesmile
Reagovat
Fandina
Při čtení úvodníku článku mě napadlo, že tam chybí, že Dom je také GS šampion, píše se tam dvojnásobný finalista French Open, asi proto, že se Umag hraje na antuce, ale co se týká představení Doma, tak by tam asi ten GS vítěz měl být.

Jinak Jirka Lehečka hrál pěkně. Jen tak dál!!!
Reagovat
horska.kraslice
Uf, z toho jsem měla obavu. 1. kolo bye, 2. kolo Thiem. Nepříjemný los pro nasazenou jedničku. Zápas jsem neviděla, ale troufám si tvrdit, že Jirka si po zápase určitě zhluboka oddychl. Mentálně tuto zátěžovou situaci zvládl na jedničkusmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
V suchym trikusmile

První set kontroloval, druhý kontrolovaně otočil.smile

Hrál dobře, soustředěně.
Reagovat
horska.kraslice
Doufám, že se bude soustředit i dál a že dalšího soupeře nepodcení.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jirka mi nepřijde jako hráč, který by podcenil soupeře a s Italem už hrál, tak se na něj může připravit.
Reagovat
Pe3k
První gem byl dobrej. Není to náhodou zatím nejcennější Jirkův skalp?
Reagovat
gocii
To spis felix na ao nebo zverev.
Reagovat
Pe3k
Dom je vítěz gs.
Reagovat
Orgasmator
Sice vítěz gs, ale pocitově horší než třeba, když vyhrál Čilič. To finále US nemělo úroveň a bylo na ručník z obou stran. Každopádně mu přeju, aby se přiblížil Thiem na svou lepší úroveň...smile
Reagovat
Pe3k
To je sice pěkné, ale řeč je o tom, kdo je nejcennější skalp a to je rozhodně gs vítěz.
Reagovat
gocii
No tak druhej pohled je ze porazil hrace, ktery tri roky balancuje na hrane prvni a druhy stovky. To mi teda neprijde jako nejcenejsi skalp. V zenskych je gs samoionka raducanu, bral bys ji taky jako cenny skalp v teto chvili? smile
Reagovat
Pe3k
Ano, bral bych jí smilesmile
Reagovat
Tennisfan77
Jsem na stejně straně břehu.

USO Thiema neznamená absolutně nic. Jednak to byl obecně strašně divný turnaj plný různých omezení, druhak to finále bylo absolutně nejhorší GS finále v historii moderního tenisu.

Ten zápas měl stěží kvalitu ITFka ve Velké Polomi. Hrozná tragédie.
Reagovat
Pe3k
Ovšem tady nikdo neobhajuje kvalitu toho US open finále...Navíc podle mě bylo mnoho finále gs mnohem horší, když např. Nadal ve finále RG zválcoval Ruuda to bylo podle tebe lepší finále? Asi ne, že a takových finále bylo dost...Navíc to nedává smysl i z druhé strany, protože ten nejcennější skalp je tedy podle Vás Zverev, což byl ten druhý účastník toho tragického finále, který navíc prohrál... smile
Reagovat
farr
Dobre Jirka, jen tak dál... smile Pokud uhraje jetse nejaky ten bod. Nasazeni na USO ho nemine smile.
Reagovat
turista
Jirka Lehecka by mohl ten turnaj v Umagu vyhrát. Tak budeme fandit.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist