Snad se ve čtyřhře bude dál dařit, doufají Češi před finále

14. 11. 2012, 15:38
Aktuality 1
Může rozhodnout duel, může strhnout vedení na jednu stranu, ale taky dát naději na obrat. Řeč je o daviscupové čtyřhře, která patří k velkým zbraním českých tenistů. A svěřenci kapitána Navrátila věří v její sílu i tentokrát.
Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem

"Čtyřhra bude nesmírně důležitá, to bude klíč," řekl český kapitán Jaroslav Navrátil začátkem týdne, když se jeho tým poprvé sešel k tréninku v Praze. Pokud by debl byl opravdu klíčový, nemuselo by to pro české tenisty být vůbec špatné, protože ve čtyřhře mají jistotu. Spojením šestého hráče světa Tomáše Berdycha s Radkem Štěpánkem, který je hráčem dvouhry i aktuálně čtvrtým v deblovém žebříčku, našli skvělý pár - z 12 zápasů vyhráli jedenáct a jen jednou (předloni v semifinále v Srbsku) se tenisté neradovali z postupu. "Zatím se nám spolu neskutečně daří a doufám, že to nebude jinak ani tady," řekl Štěpánek.

Jedinou prohru Štěpánkovi s Berdychem uštědřili právě Španělé před třemi lety ve finále. Na barcelonské antuce nestačila česká dvojice na Fernanda Verdaska s Felicianem Lópezem. Tentokrát budou Češi čelit specialistům: postaví se jim čerství vítězové čtyřhry na Turnaji mistrů Marcel Granollers a Marc López.

"Můžeme jim k tomu pogratulovat," reagoval Berdych na nečekaný úspěch španělské dvojice v Londýně. "Já moc ne," doplnil Štěpánek, která hrál Turnaj mistrů s Indem Leanderem Paesem a sám si na zmíněný titul brousil zuby.

Berdych se Štěpánkem si uvědomují sílu Granollerse a Marka Lópeze v deblu, ale díky výsledkům z předešlých zápasů mají dostatek sebevědomí. "Tady Španěly čeká něco jiného. Ať se připraví a budou se, doufám, divit," řekl Berdych.

"Věříme si, Londýn nám dodal hodně sebejistoty," řekl Granollers po příletu do Prahy. "Nečeká nás na rychlém povrchu nic snadného. Tomáš s Radkem jsou nebezpeční, ale čtyřhra bývá vyrovnaná a rozhoduje jeden dva míče. My se s Markem výborně doplňujeme a klíčem k našemu úspěchu je soudržnost," řekl.

Granollers s Lópezem letos odehráli všechny španělské čtyřhry v Davis Cupu a dvakrát prohráli. "Čtyřhra na okruhu a v Davis Cupu je odlišná a kluci si musí věřit, že můžou Berdycha se Štěpánkem porazit," řekl španělský lodivod Alex Corretja.

Štěpánek si v Londýně odbyl deblovou generálku
Dvojice kapitána Navrátila se na kurtu ideálně doplňuje. Berdych má tvrdý servis a return, Štěpánek dodává deblovou chytrost a jistotu při volejích na síti. Oba si natolik věří, že spolu v daviscupovém týdnu čtyřhru ani netrénují. "Hráváme jenom zápasy, v tom je naše síla. Oba víme, co máme na kurtu dělat a vždycky nám to funguje. Známe se tak dobře, že to ani trénovat nepotřebujeme," vysvětloval Štěpánek.

Před týdnem porazil Štěpánek ve dvojici s Paesem soupeře Granollerse s Lópezem ve skupině na Turnaji mistrů. Na US Open jim Španělé vzdali. "Je dobře, že jsem si jejich hru dostatečně osahal a poznatky teď s Tomem využijeme," řekl Štěpánek.

Výhodou pro české tenisty ve čtyřhře jako v celém utkání má být rychlý povrch. "V deblu může klukům hodně pomoci," mínil i Ivan Lendl, strůjce poslední a jediné výhry v Davis Cupu z roku 1980, kdy získal bod ve dvouhře i čtyřhře.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
tommr
při vší úctě k Granollersovi s M.Lopezem - nejsou to nejtěžší možný soupeři a naši by je měli porazit. Na TM sice Španělé získali titul, ale měli tak trochu štěstí, protože všichni největší favoriti předtím nečekaně vypadli. Štěpánek s Paesem nebo Bryanové by je ve finále nejspíš porazili ... :)
Důležitý ale bude i to, aby naši vyhráli debla co nejrychleji - pokud možno ve třech setech. Budou totiž na rozdíl od Granollerse s M.Lopezem potřebovat síly i na nedělní dvouhry a případná pětisetová bitva by pro ně mohla bejt takový Pyrrhovo vítězství ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist