Sock získal na Masters v Paříži nejcennější titul a vybojoval premiérový posun do Top 10 i kvalifikaci na Turnaj mistrů

5. 11. 2017, 17:20
Aktuality 32
Jack Sock dobyl turnaj kategorie Masters 1000 v Paříži. Americký tenista ve finále otočil utkání se srbským kvalifikantem Filipem Krajinovičem, kterého zdolal 5-7 6-4 6-1, a vybojoval tak svou čtvrtou a dosud nejcennější trofej. Zároveň se díky vítězství premiérově posune v žebříčku ATP do Top 10 a poprvé v kariéře si zahraje Turnaj mistrů.
Profily hráčů
Jack Sock

Závěrečný podnik série Masters 1000 v Paříži měl letos velmi překvapivé finálové složení. Postoupili do něj totiž srbský kvalifikant Filip Krajinovič a Američan Jack Sock.

Krajinovič letos vyhrál pět antukových challengerů, ale v posledních třech týdnech potvrzuje, že umí hrát i na rychlém povrchu. Pětadvacetiletý Srb si před dvěma týdny v Moskvě po úspěšně kvalifikaci letos poprvé zahrál hlavní soutěž na okruhu ATP a ve druhém kole podlehl pozdějšímu finalistovi Berankisovi. V Paříži prožívá životní turnaj. V hlavní soutěži postupně vyřadil Sugitu, Querreyho, Mahuta a loňského finalistu Isnera. Ve čtvrtfinále se měl utkat se světovou jedničkou Nadalem, ale Španěl z turnaje odstoupil. Krajinovič postoupil na okruhu ATP do finále vůbec poprvé v kariéře. Jeho maximem bylo sedm let staré semifinále z Bělehradu.

O sedm měsíců mladší Sock přerušil sérii pěti porážek právě až v hale. Ve Stockholmu i Basileji uhrál čtvrtfinále a ve zlepšené formě pokračoval také v Paříži. Přitom už v prvním zápase byl game od vyřazení, když musel otáčet stav 1-5 v rozhodující sadě proti Edmundovi. V následujícím kole zastavil šest utkání neporaženého Pouilleho, zdolal i Verdasca a naposledy domácího veterána Benneteaua. Ve finále Masters je stejně jako Krajinovič poprvé. Jeho maximem bylo dosud letošní semifinále z Indian Wells.

V úvodním setu finálové střetnutí spolu oba hráči dlouho drželi krok. K brejkové příležitosti se jako první dostal za stavu 3-2 Krajinovič, který svou šanci využil a dostal se tak do vedení 4-2. Srbský tenista však brejk nepotvrdil a Američan tak hned vzápětí srovnal krok. Ve dvanácté hře ale Američan zaváhal podruhé a místo tie-breaku tak získal úvodní sadu poměrem 7-5 Krajinovič.

Ve druhém dějství už byl ale tím lepším hráčem favorizovaný Američan Sock, který se díky dvěma brejkům dostal rychle do vedení 4-1. Jednou pak sice na podání znovu chyboval a o jeden brejk přišel, nic dalšího už ale nedopustil a druhý set získal po téměř 40 minutách hry na svou stranu poměrem 6-4, čímž si vynutil rozhodující třetí sadu.

Sock v ní pokračoval v nastaveném tempu ze druhého setu a Krajinoviče už téměř k ničemu nepustil. Při svém podání ztratil v průběhu rozhodujícího dějství pouhé tři fiftýny a sám Srba třikrát brejknul. Utkání tak po téměř dvou hodinách hry ovládl 5-7 6-4 6-1 a mohl se tak radovat ze zisku nejcennější trofeje v kariéře. Celkem získal Sock již svůj čtvrtý titul a letos uspěl už potřetí.

Díky triumfu v Paříži se Sock poprvé v kariéře posune do Top 10 a premiérově se také představí na Turnaji mistrů, kam se díky dnešnímu vítězství kvalifikoval. Sezonu tak zakončí jako nejlepší americký tenista.

"Abych byl upřímný, neměl jsem tušení, že bych mohl ještě uhrát Londýn, i kdybych měl tento turnaj vyhrát. Fakt jsem nevěděl, že jsem tak blízko," přiznal rodák z Lincolnu ještě před finále.

"Prožívám letos hrozně moc premiér. Na French Open jsem byl poprvé na grandslamu ve čtvrtém kole, teď mám první titul z Masters, prvně budu v Top 10 a poprvé i na Turnaji mistrů. Emoce jsou nádherné a strašně se těším na oslavu s týmem," řekl Sock při ceremoniálu na kurtu.

• ATP MASTERS 1000 PAŘÍŽ •
Francie, tv. povrch / hala, 4.507.375 dolarů
nedělní výsledky (05. 11. 2017)
• Dvouhra - finále •
Sock (16-USA) - Krajinovič (Srb.) 5-7 6-4 6-1
• Čtyřhra - finále •
Kubot, Melo (2-Pol./Braz.) - Dodig, Granollers (7-Chorv./Šp.) 7-6(3) 3-6 10-6

Komentáře

32
Přidat komentář
kada.tom
Jackovi to snad nejde nepřát, vynikající závěrem sezóny si zajistil hned několik úspěchů. Nezbývá než doufat, že v Londýně nebude jen statistou a sám tam něco předvede.

Titul mu přeju :-)
Reagovat
VlS
Jack je snad nejpřirozeněji se chovající tenista na okruhu, možná tím, že nebyl středem zájmu se neměl možnost shodit instantními rozhovory a podobně. Vypadá jako bezva kluk, tak proč mu nepřát ?
Reagovat
sprchon
Taky ho tak vidím. :)
Reagovat
turista
V téhle pozici se Sockovi hraje dobře a titul mu nelze nepřát. Isner svou šanci zmařil možná právě tím, že cítil tak velkou příležitost, že ho to svazovalo a udělal zbytečné chyby při big pointech.
Reagovat
aligo
Na kterém franch open byl ve čtvrtém kole?
Reagovat
PetaM
2015 :D
Reagovat
aligo
Tak se asi spletl :DD
Reagovat
smazaný uživatel
Výborně, když ne Rafa, DelPo a další, tak aspoň Sock :)) jsem za něj ráda, dobře Fusekle :))
Reagovat
Davor1
Strašne slabý turnaj. Sockovi to prajem, je to sympaťák a pre TM ďaleko prínosnejší hráč ako Busta. Je ale otázne, či ešte dokáže podobne veľký turnaj vyhrať, ja ho proste ako top10 hráča nevidím.

Pre Krajinoviča neskutočný výsledok aj to finále, v tejto sezóne spravil obrovský výkonnostný skok a aspoň na čas má zaistené ATP turnaje a challengere už minimálne rok nebude musieť hrať, snáď nespadne zase do toho priemeru, kde bol dlhé roky až do polovice tejto sezóny...
Reagovat
smazaný uživatel
Isner, ktorý uz bol viackrat vo finále Masters si moze buchat hlavu o stenu. Tento turnaj mal byt jeho a TM tiez..

Svojim sposobom si tu hlavu moze buchat aj Benetka. Tu prehru so Sockom moze kludne vyhodnotit ako finálovu prehru.
Reagovat
Davor1
Isnera je fakt veľká škoda, jemu by to prial asi každý. Ale Benneklaun podľa mňa došiel až priďaleko, posledné 2 roky už na ATP len paberkuje a často ho porážajú aj challengeristi ako Gomboš a podobní, tento turnaj bol dosť haluz z jeho strany. Ale bol by to neskutočný príbeh, keby ten turnaj vyhral :D Sock mu včera ale nedal vôbec šancu.
Reagovat
Pe3k
Suhlas.
Reagovat
Pe3k
https://youtu.be/x5Z_0i05j0Q
Reagovat
FerrariF50
Alespoň bude mít ta Socka na ponožky :-D
Reagovat
steve79
Vyhra Socka je sok, ale gratulace. Bez Big four a Wawrinky turnaje postradaji glanc. U Djokovice to pry nevypada dobre, protoze od operace nevzal raketu do ruky. Nemate nekdo blizsi info??
Reagovat
Pe3k
Prý může hrát jen levou rukou, v tom případě ovšem nechápu, proč se hlásil do Abu Dhabi...nikdo nemá pořádné info o něm, což většinou znamená, ze je to zlé...
Reagovat
steve79
To souhlasim. On ty velke problemy zacal mit minuly rok na podzim. Proc hraje levou?
Reagovat
Pe3k
Nvm, asi jen při bh.
Reagovat
turista
No pokud jsou kusé informace pravdivé tak to je pro Djokera zatím velký problém. Jeho hra je založena na obouručném bekhendu.
Reagovat
Mayo
Jeho hra je založená na behaní do zblbnutia.
Reagovat
Pe3k
Víš guvno.
Reagovat
Mayo
Je to možné.
Reagovat
slacker
no jo Proc Vlastne Petra Kvitova vynechala pulku sezony? Vzdyt mohla hrat mezitim pravou rukou,
Reagovat
Pe3k
Nvm přesně co je Nolemu, ale s Petrou bych to nesrovnaval. To info o leve ruce jen tlumočím, sám to moc nechápu...
Reagovat
MartinPa
Při tréninku obouručného backhandu se běžně střídá držení oběma rukama s držením jednoruč (držení rakety výše o tu chybějící ruku) = hrajete jakoby z každé strany forehand.
Reagovat
Rogers
Jak se říká jednooký mezi slepými králem,ale jinak dobrá Socka. Už to zachvíli bude jako ve WTA každý týden nová jednička.
Reagovat
EllNino
Dlouho mu fandím, je to sympaťák ... výbornej kousek na závěr sezony a bonbonek v podobě top 10 a účasti na TM ... kdo by to před turnajem řekl :D
Reagovat
sprchon
Tak tak, sympaťák. :) Jen neumí spelovat. :D
Reagovat
sprchon
Dobře Jack! :)
Reagovat
a.magerova
Reagovat
horska.kraslice
Boj o TM do poslední chvíle, chvályhodné. :-)
Reagovat
EllNino
stejně jako famozní jízda Caroline Garcíi :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist