Šokující Stachovskij, suverénní Davenportová a potrestaný Luzzi

3. 3. 2008, 16:25
Stalo se... 0
Kdyby ATP vyhlašovala Skokana týdne, stal by se jím s velkým náskokem Sergej Stachovskij. Ukrajinský tenista senzačně vyhrál turnaj v Záhřebu a v žebříčku si polepšil o 86 míst. Antiskokana by potom získal Ital Luzzi. Ten se sice nijak výrazně nepropadl, zato si kvůli sázení vybere nucenou dovolenou na 200 dní, což mu určitě nepomůže.
Sergej Stachovskij

Asi jen málokomu dnes něco řekne jméno Christiana Miniussiho. Tento Argentinec vyhrál v roce 1991 turnaj v Sao Paulu. Na tom by nebylo nic zajímavého, kdyby se do hlavní soutěže nedostal jako "lucky loser", tedy hráč, který v kvalifikaci prohrál a měl to štěstí, že jiný tenista z turnaje odstoupil. Miniussi byl teprve třetím hráčem historie, kterému se to povedlo. A na dlouho taky posledním.

Až nyní, po sedmnácti letech, v Záhřebu zčistajasna udeřil 209. hráč světa Sergej Stachovskij. Přestože v posledním kole kvalifikace nestačil na Slovince Kavčiče, po odhlášení Michaela Llodry se dostal do hlavní soutěže a v ní nechával jednu oběť za druhou. Neušetřil ani domácího Ivana Ljubičiče, nejvýše nasazeného hráče v turnaji, a došel si pro první titul v kariéře. A poděkovat za to chce Llodrovi - hráči, který mu to umožnil tím, že se v Záhřebu odhlásil.

Stachovskij není jediným tenistou, který minulý týden překvapil. Při úvahách o tom, kdo si odveze titul z Memphisu, by člověk spíše tipoval rozjetého Roddicka, podobně našlápnutého Radka Štěpánka nebo téměř nebrejknutelného Robina Soderlinga. Chyba lávky. Švéd Soderling sice dokázal porazit Andyho Roddicka a přejít tak přes papírově nejtěžšího soupeře a poté se příliš nepáral ani se Štěpánkem, ve finále ale jako favorit proti Belgičanovi Stevu Darcisovi selhal. O to větší škoda pro Štěpánka, že Soderlinga neporazil. Mohl si s Darcisem dát odvetu za Davis Cup, ve kterém vyhrál 3-0 na sety...

Stachovskij s Darcisem jsou tedy vítězové týdne. Poraženým je italský tenista Federizo Luzzi. 139. hráč světa si od ATP vyslechl verdikt za to, že sázel na tenisové zápasy. To je v rozporu s pravidly organizace, která Luzzimu napařila poměrně tvrdý trest: 200 dní si nezahraje na žádném z turnajů a navíc musí zaplatit 50 tisíc dolarů. Podle dosavadních výsledků honu na provinilce z řad tenistů to vypadá, že hráči z jihu Evropy jsou národem sázkařů: Starace, Bracciali, di Mauro, Galimberti, Luzzi. Pět odhalených hříšníků, pět Italů.

Ve světě ženského tenisu se nic tak dramatického neudálo. O největší vzrušení se postarala Jelena Dementěvová, která v Dubaji otáčela jeden zápas za druhým tak dlouho, až to celé vyhrála. A v Memphisu bylo ještě klidněji: hrající maminka Lindsay Davenportová si bez větších nervů došla pro titul ve dvouhře i čtyřhře. Celkové skóre gamů ve finále obou soutěží: 24-7.

Uvidíme, jestli se do světa profesionálního tenisu nevrátí další bývalá světová jednička Kim Clijstersová. Belgičanka minulý týden povila dceru Jadu a spolu s Davenportovou a Sybille Bammerovou by mohla udávat nový trend ženského tenisu.

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist