Španělé Granollers a López slaví životní úspěch, vyhráli Turnaj mistrů!

12. 11. 2012, 20:49
Aktuality 23
Španělé mají po 14 letech svého vítěze Turnaje mistrů. A hned dva najednou. Neslaví ale zásluhou Rafaela Nadala, letošní ročník soutěže deblistů totiž ovládli Marcel Granollers a Marc López. Šesté nasazené duo dosáhlo svého životního úspěchu po dnešní výhře nad indickou dvojicí Rohan Bopanna a Mahésh Bhúpathí, který tak prohrál i v pátém finále.
Marc López a Marcel Granollers

Marcel Granollers ani Marc López nebyli nikdy v grandslamovém finále. Jejich největším údpěchem bylo semifinále na letošním US Open, kde vzdali Štěpánkovi s Paesem. Mimo jiné ale také vyhráli Masters v Římě a zajistili si premiérový start na Turnaji mistrů.

V Londýně odstartovali překvapivým skalpem světových jedniček bratrů Bryanových, a i když pak podlehli dvojici Leander Paes a Radek Štěpánek, postup do semifinále si v závěrečném utkání ve skupině proti duu Qúreshí/Rojer pohlídali.

Ve včerejším semifinále si poradili se senzačními vítězi letošního Wimbledonu Britem Jonathanem Marrayem a Dánem Frederikem Nielsenem a postoupili tak do svého dosud nejcennějšího finále. V něm se dnes střetli s čistě indickou dvojicí Mahésh Bhúpathí a Rohan Bopanna, kteří na letošních grandslamech vyhráli pouze 3 ze 7 zápasů, letenky do Londýna si však zajistili především díky vydařenému podzimu. 

Marc López a Marcel GranollersFinálový duel začali lépe Granollers s Lópezem, kteří poprvé sebrali indickým soupeřům podání ve třetí hře, ale Bhúpathí s Bopannou jim to vzápětí oplatili a úvodní sada pokračovala za vyrovnaného stavu. Španělská dvojice se tradičně spoléhala spíše na obranu od základní čáry, zatímco Indové se tlačili na síť. 

Klíčový okamžik přišel za stavu 5-5, kdy se tenisté z Pyrenejského poloostrova s přispěním Bhúpathího dvojchyby radovali z dalšího brejku. Pátí nasazení sice vzápětí měli dvě šance poslat set do tie-breaku, ale Granollers je skvělými zásahy na síti odvrátil a zařídil výhru 7-5. 

Šestí nasazení měli šanci definitivně zlomit zápas na svou stranu v sedmé hře druhé sady, jenže dva brejkboly při podání Indů neproměnili. Naopak Bhúpathí s Bopannou vzápětí tutéž šanci využili k vedení 5-3 a následnému zisku druhé sady. Zlepšený výkon však do rozhodujícího supertie-breaku nepřenesli, často chybovali a výrazně pomohli Španělům k hladké výhře.

"Marc je jedním z mých nejlepších kamarádů. Vyhrát s ním právě zde je něco velmi speciálního. Děkuji ATP za tento skvělý turnaj a Barclays (pozn. generální sponzor) za podporu našeho sportu," řekl Granollers během slavnostního ceremoniálu.

Granollers s Lópezem si tak připsali nejcennější titul ve svých kariérách a stali se prvními španělskými vítězi Turnaje mistrů od roku 1998, kdy ve dvouhře triumfoval Alex Corretja. Právě současný kapitán španělské reprezantace Corretja počítá s Granollersem a Lópezem do sobotní čtyřhry finále Davis Cupu, které se od pátku koná v Praze.

Naopak Bhúpathí ani na pátý pokus ve finále Turnaje mistrů neuspěl. Předtím byl na poražené straně jednou s Bělorusem Maxem Mirným a třikrát s krajanem Leanderem Paesem.

- TURNAJ MISTRŮ -
(Velká Británie, tv. povrch / hala, 5,5 milionu liber)
pondělní výsledky (12. 11. 2012)

Čtyřhra - finále:
Granollers/M. López (6-Šp.) - Bhúpathí/Bopanna (5-Indie) 7-5 3-6 10-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
smazaný uživatel
sportovní sázení, kvalitní informace
info zde:

http://bone.bloger.cz/
Reagovat
smazaný uživatel
vitazstvo granolersa s lopezom bolo zasluzene, bol to jednoznacne najlepsi par. gratulace
Reagovat
smazaný uživatel
Nechcem vrhať na štvorhru zlé svetlo. Jej víťazi to robia za mňa. Bez urážky, ale Granollers je veľmi priemerný hráč, hoci rebríčkovo širšia špička, nepamätám si, že by niekedy, čo i len robil problémy najlepším. No a Lopeza poznám viac menej z počutia, raz za čas si s ním z dlhej chvíle Rafa zahrá štvorhru..

Viem, že debloví špecialisti nemusia byť automaticky konkurencieschopní vo dvojhre, no táto dvojica mi nepríde ani ako typicky deblová..Jej víťazstvo na turnaji majstrov je zvláštne.
Reagovat
smazaný uživatel
To si Marcel nezaslouží. A má dalších x dobrých výsledků

Valencie 2011
Juan Monaco 6-2 4-6 7-6(3)
Juan Martin Del Potro 6-4 7-6(4)
Gael Monfils 7-6(12) 3-6 6-4
Marin Cilic 3-6 6-3 7-5
Alexandr Dolgopolov 6-3 6-4

Peking 2011
Gilles Simon 6-3 6-1

Gstaad 2011
Stanislas Wawrinka 6-3 6-2

Miami 2011
Stanislas Wawrinka 6-0 6-7(4) 6-3

AO 2010
Robin Soderling 5-7 2-6 6-4 6-4 6-2

2008
Ivan Ljubicic 7-5 7-5
James Blake 6-4 1-6 7-5
Reagovat
smazaný uživatel
Ten príspevok bol zrejme dosť krutý, sorrka ;)
Reagovat
smazaný uživatel
To Marcel bere :)
Reagovat
Meceon
Jak se tyhle dva vůbec dostaly na takový turnaj? Už něco dokázaly? A koho tady vlastně porazily?
Reagovat
smazaný uživatel
Ach ta čeština :((
Reagovat
smazaný uživatel
Meceon tvuj pravopis sam nejlepe vystihuje neco o tve inteligenci. Jinak by mi docela zajimalo, co jsi v zivote dokazal ty sam, kdyz tady pises o nekom, co v zivote dle tebe "relativne nic nedokazal."
Reagovat
Meceon
no fuj,takhle mě urazit...hrál vůbec tenhle pár někdy aspon semifinále grandslamu? O
Reagovat
smazaný uživatel
hrál
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace velká klukům španělským, fandila jsem jim od začátku, úžasný úspěch, Rafa má určitě taky radost :-)
Reagovat
tommr
to fandíš všem Španělům bez výjímky nebo tě tihle dva něčím oslovili? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrá otázka :-) nefandím automaticky všem Španělům, prakticky jen Rafovi a Davidovi, Almagra třeba vůbec nemusím, jinak ostatní jsou mi víceméně lhostejní.
Ale Rafa s Marcem L. hrával čtyřhru, jsou kamarádi, navíc je mi Marc sympatický, oslovil mě tedy jen on, ale protože tvoří s Marcelem ted pár, fandím jim...takže tak :-)
Reagovat
tommr
Marc Lopez je (na rozdíl od jeho jmenovce Feliciana kterýho opravdu nemusím) docela sympatickej hráč. Já mu ten úspěch taky přeju už kvůli tý jeho pro špičkovýho tenistu dost netypický postavě se kterou to má proti o hlavu větším soupeřům dost těžký. Při finále DC ale samozřejmě půjdou všechny sympatie stranou ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Pod tvůj příspěvek se podepisuju, přesně tak :-)
Reagovat
Jan
O to větší škoda, že Štěpánek s Paesem s indickou dvojicí prohráli. Měli na to, mohli hrát finále a případně to vyhrát.
Reagovat
tommr
souhlasím - je to velká škoda. Radek s Paesem měli TM skvěle rozehranej a po vypadnutí Bryanů a dalších silnejch párů to už měli dotáhnout - oba finálový soupeře předtím bez problémů porazili. Snad to nečekaný zaváhání příští rok napraví ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Neviem ci aj vam ale mne huka 1 tenisovy tiket za druhym je na case si dat pauzu!!!
uz len DC a az v januari !!!
Reagovat
frufru77
nejsi sám:)))
Reagovat
smazaný uživatel
na US Open perfect ale poslednu dobu bez sance a TM to zakoncil
Reagovat
frufru77
souhlas, od US Open je tenis "zakletý"
Reagovat
smazaný uživatel
a ked mi nevychadza tenis tak hokej a futbal tam su este viac kolisave vysledky
takze radsej pockat na januar a mozno bude OK
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist