Stebe zakončil průlomovou sezonu titulem v Sao Paulu

21. 11. 2011, 10:11
Aktuality 2
CHALLENGER SAO PAULO - Premiérový ročník 'Malého turnaje mistrů' (pro úspěšné hráče z challengerů) vyhrál jednadvacetiletý Němec Cedrik-Marcel Stebe. Ve finále halové soutěže konané v Sao Paulu porazil 6-2 6-4 Izraelce Dudiho Selu a životní sezonu zakončil třetím titulem.
Profily hráčů
Cedrik-Marcel Stebe

Cedrik-Marcel Stebe byl před začátkem letošní sezony takřka neznámým hráčem. Pohyboval se až ve čtvrté světové stovce a na challengerech se dostal jen třikrát přes 1. kolo. Do roku 2011 vletěl až v březnu, ale za to překvapil postupem do finále v Kyótu. V létě už zaznamenal úspěchy i na okruhu ATP, když na domácích antukách ve Stuttgartu a Hamburku porazil bývalou světovou jedničku Ferrera, Itala Fogniniho a dvakrát Davyděnka.

V září pak během 14 dní získal dva premiérové tituly na challengerech v Bangkoku a v Šanghaji. Díky tomu se zařadil mezi nejúspěšnější tenisty challengerových turnajů v letošní sezoně a dostal tak pozvánku na první ročník soutěže, která má podobu Turnaje mistrů. V Sao Paulu se minulý týden konalo klání pro osm hráčů, kterým se letos dařilo na menších turnajích.

Jednadvacetiletý Stebe na úvod bojů ve skupině prohrál se Selou, porazil ale krajana Bachingera a v přímém souboji o postup do semifinále zdolal i Portugalce Ruie Machada. V semifinálovém duelu pak svedl bitvu s krajanem Andreasem Beckem a po vítězství 5-7 7-6 7-6 se mohl těšit na finále. 

V něm ho čekal dosud jediný přemožitel Dudi Sela, Stebe však izraelskému soupeři vrátil porážku ze skupiny a získal svůj třetí titul.

"Stále tomu nemůžu uvěřit," těžko hledal slova dojatý Stebe po životním úspěchu. "Byl to úžasný turnaj, je tu spousta milých lidí. A porazit tak kvalitního soupeře Selu, který byl hráčem Top 30, je parádní pocit," radoval se levoruký tenista, který se v žebříčku ATP posune už na 80. místo. "Týden jsem nezačal dobře, ale stále jsem se snažil hrát co nejlépe a dostat se zpět ke své hře. A nakonec to vyšlo, byl jsem agresivnější a tak to má být," dodal. 

Bývalý 29. hráč světa Sela se do Brazílie kvalifikoval především díky úspěšnému měsíci před Wimbledonem, kdy během pěti týdnů vyhrál 15 zápasů v řadě a získal tituly z korejského Busanu, uzbecké Fergany a britského Nottinghamu.

- CHALLENGER SAO PAULO -
(Brazílie, tv. povrch / hala, 220.000 dolarů)
kompletní výsledky

Dvouhra - finále:
Stebe (5-Něm.) - Sela (4-Izr.) 6-2 6-4

Dvouhra - semifinále:
Sela (4-Izr.) - Bellucci (1-Braz.) 6-4 6-4
Stebe (5-Něm.) A. Beck (6-Něm.) 5-7 7-6 7-6

Zelená skupina:
A. Beck (6-Něm.) - Kližan (3-SR) 6-3 6-1
Bellucci (1-Braz.) - Reynolds (8-USA) 6-3 6-3
Reynolds (8-USA) - Kližan (3-SR) 6-2 3-6 6-1
Beck (6-Něm.) - Bellucci (1-Braz.) 6-4 4-6 6-4
Bellucci (1-Braz.) - Kližan (3-SR) 3-6 6-4 7-6(7)
A. Beck (6-Něm.) - Reynolds (8-USA) 6-3 7-5

Pořadí: 1. A. Beck, 2. Bellucci, 3. Reynolds, 4. Kližan.

Žlutá skupina:
Rui Machado (2-Portug.) - Bachinger (7-Něm.) 3-6 7-6(4) 6-4
Sela (4-Izr.) - Stebe (5-Něm.) 6-4 7-6(3)
Rui Machado (2-Port.) - Sela (4-Izr.) 6-2 6-2
Stebe (5-Něm.) - Bachinger (7-Něm.) 6-4 2-6 6-4
Stebe (5-Něm.) - Rui Machado (2-Port.) 7-5 6-0
Sela (4-Izr.) - Bachinger (7-Nšm.) 6-2 6-2

Pořadí: 1. Sela, 2. Stebe, 3. Rui Machado, 4. Bachinger

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak snad se Stebe uchytí v dalších letech lépe než jeho krajan a loňský nováček roku Kamke.

Mimochodem parádní článek.
Reagovat
skott
Tak to je trochu nefer vuci Kamkemu, kteremu sice nevysla sezona uplne podle ocekavani, ale to je celkem typicka vec, ze potvrdit prulomovy rok byva obvykle tezsi.Prikladem muze byt koneckoncu i Florian Mayer, ktery take rychle vyletel a byl novackem roku 2004 a sam pote priznal, ze tak rychly skok z challengeru na ATP zkratka neustal a prisel prilis rychle.Tobiho mam rad, musim rict, ze letos mel take obcas velkou smulu, momenty kdy mel loni stesti leckdy na sve strane, letos presne naopak.Namatkou si vybavim ty nejhorsi s Kohlim, Ferrerem, ktere ho poznamenali hned v uvodu sezony a pak se nemohl dlouhe tydny chytit nebo pred nedavnem prohra s Kubotem, kdy zkratka zaboha nemohl promenit zadny bp...Stebe to bude mit pristi rok podobne tezke, vsak se staci podivat i na dalsi jmena z lonska Thiema, Kukushkina nebo Berankise, kteri souperili s Tobim o novacka roku.Jen Olek Dolgopolov se dal zlepsoval.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist