Štěpánek je podruhé ve finále! S Paesem si zahraje o premiérový grandslamový titul

26. 1. 2012, 05:58
Aktuality 2
AUSTRALIAN OPEN muži - Radek Štěpánek postoupil po deseti letech do grandslamového finále. Českému tenistovi se daří na Australian Open po boku zkušeného indického deblisty Leandera Paese, se kterým vyřadili i turnajové dvojky Mirného s Nestorem a v sobotu kolem poledne - po finále dvouhry žen - si se světovými jedničkami bratry Bryanovými zahrají o titul, který by byl pro Štěpánka vůbec prvním grandslamovým.
Leander Paes a Radek Štěpánek

Radek Štěpánek na letošním Australian Open vypadl ve dvouhře už v 1. kole s Mahutem, okamžitě se však těšil na čtyřhru. V té totiž teprve podruhé za posledních pět let startuje i na grandslamovém turnaji a parťáka mu dělá zkušený deblista Leander Paes. Osmatřicetiletý Ind, který získal už šest grandslamových titulů, z toho tři po boku českých tenistů (Martina Damma a Lukáše Dlouhého). Dalších pět triumfů přidal ve smíšené čtyřhře.  

Paesovi ve sbírce titulů z mužské čtyřhry chybí trofej z Australian Open, o kterou nyní bojuje se Štěpánkem. Třiatřicetiletý rodák z Karviné byl dosud jen jednou ve finále, a to před 10 lety s Jířím Novákem na US Open. Na okruhu ATP Štěpánek získal 10 titulů.

"S nabídkou na spolupráci přišel sám Paes poté, co se jako dvojice rozešli s Bhúpatím. Jsme domluveni na čtrnáct letošních turnajů, nebudu ale hrát v Paříži ani ve Wimbledonu. Je to deblová legenda a nejlepší deblista světa, pro mě je čest s ním hrát," těšil se na spolupráci český tenista.

A v Melbourne se jim daří parádně. Už dokázali vyřadit čtyři nasazené páry - postupně porazili domácí outisdery Jonese se Smithem, turnajové čtrnáctky Bolelliho s Fogninim, silné třetí nasazené duo Llodra/Zimonjič, ve čtrvtfinále si poradili s turnajovými desítkami Američanem Butorakem a Brazilcem Soaresem a v dnešním semifinále porazili i druhý nasazený pár Max Mirnyj a Daniel Nestor. Loňské vítěze French Open a Turnaje mistrů udolali po setech 2-6 6-4 6-4.

Paes se Štěpánkem hrají celkově na čtvrtém společném turnaji, prvním grandslamovém. V roce 2004 vyhráli v Delray Beach, na dalších dvou turnajích (Řím 2006 a Sydney 2012) prohráli s deblovými legendami bratry Bryanovými. Nikdo jiný je zatím ve 14 zápasech neporazil.

A právě s americkými světovými jedničkami Bobem a Mikem Bryanovými si zahrají o titul. Třiatřicetiletá americká dvojčata dnes utekla z mečbolu a zdolala ve třech setech švédsko-rumunský tandem  Lindstedt/Tecau a postoupila do jubilejního 20. grandslamového finále. V něm budou usilovat o 12. titul, čímž by sourzenci překonali legendární australské duo Todd Woodbridge a Mark Woodforde. Žádná jiná dvojice víctkrát grandslam nevyhrála.

"Dnes jsme měli trochu štěstí, ale na konci zápasu jsme hráli náš nejlepší tenis," komentoval Mike. Bob Bryan bude hned po finále chvátat na letiště na první spoj do Miami. Jeho manželka by mu totiž v nejbližších dnech měla porodit prvního potomka. "V příštích dnech to bude hodně těžké, hlavně psychicky. Ona (manželka) vůbec nevstává z postele. Ale už ví, že se za pár dní vrátím domů," řekl Bob Bryan.

O první grandslamový titul bude třiatřicetiletý Štěpánek bojovat v sobotu kolem poledne. Finále čtyřhry mužů je na programu po finále dvouhry žen, které začíná v 9:30 SEČ.

- GRANDSLAM AUSTRALIAN OPEN 2012 -
(Austrálie, tv. povrch Plexicushion, 26.000.000 austr. dolarů)
čtvrteční výsledky mužů (26. 01. 2012)

Dvouhra - semifinále:
Štěpánek/Paes (ČR/Indie) - Mirnyj/Nestor (2-Běl./Kan.) 2-6 6-4 6-4
B. Bryan/M. Bryan (1-USA) - Lindstedt/Tecau (7-Švéd./Rum.) 4-6 6-3 7-6(5)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
Fandina
a teď moc přeji vítězství!
Reagovat
smazaný uživatel
To je přesně , kde Štěpec vždycky patřil - do 4 hry. Doufám že to pochopil. Pro fanoušky jen dobře. Radku - vamos.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist