Štěpánek navzdory jedenácti dvojchybám postoupil po boji do čtvrtfinále

24. 2. 2012, 07:44
Aktuality 11
ATP MEMPHIS - Radek Štěpánek zvládl náročnou třísetovou bitvu s Američanem Ryanem Sweetingem a v Memphisu postoupil do čtvrtfinále. O první semifinále od loňského léta se utká s Querreym.
Radek Štěpánek

Na turnajích vyhrál Radek Štěpánek naposledy v druhém týdnu letošní sezony v Sydney, kde vypadl ve 2. kole. Australian Open a San Jose, kde dokonce nezískal ani set, proložil triumfem v melbournské čtyřhře a úspěšným vystoupením v Davis Cupu. Nyní se ale snad vrátil zase na vítěznou vlnu i na kolotoči ATP.

Třiatřicetiletý Štěpánek vstoupil do turnaje v Memphisu, kde si v roce 2009 zahrál ve finále a o rok dříve v semifinále, hladkým vítězstvím nad Reynoldsem, ve druhém zápase se však už na postup hodně nadřel. V duelu s dalším domácím soupeřem Ryanem Sweetingem ztratil první set, nakonec ale souboj i navzdory 11 dvojchybám otočil a zvítězil 4-6 6-3 7-6.

Český hráč se v prvním setu nedostal k jedinému brejkbolu, ve druhém se ale karta obrátila a naopak sám Štěpánek žádnou brejkovou příležitost nenabídl. Rozhodující dějství bylo nejdramatičtější, neboť si tenisté vyměnili po jednom servisu a vítěze musel určit až tie-break. V něm byl úspěšnější rodák z Karviné, který tak uspěl i ve druhém vzájemném souboji. 

O první semifinále od loňského srpna, kdy triumfoval ve Washingtonu, si Štěpánek zahraje do třetice s Američanem - Samem Querreym. S o devět let mladším sokem ve dvou vzájemných duelech neuhrál ani set, soupeř se však po loňské červnové operaci lokte teprve vrací do formy a v žebříčku mu patří až 99. místo.

Předloňský šampion turnaje v Memphisu Querrey letos vyhrál jediné ze šesti utkání, v Tennessee už ale přidal druhou a třetí výhru. Po Fallovi si vyšlápl také na turnajovou sedmičku Kevina Andersona, s nímž si poradil 7-6 6-4 a bilanci vzájemných zápasů tak upravil už na 6-1.

Na vítězné vlně se i nadále veze Milos Raonic. Po Davis Cupu a triumfu v San Jose neztratil ani set už v sedmi zápasech v řadě, naposledy v Memphisu porazil dvakrát 6-4 Ukrajince Sergeje Sergeje Stachovského., kterému nastřílel 11 es a neprohráll jediný game podání. Ve čtvrtfinále bude jednadvacetiletý Kanaďan favoritem proti Belgičanu Oliveru Rochusovi.

Raonic před týdnem obhájil titul v San Jose a formu potvrzuje i tento týden. "Mám pocit, jako bych hrál ještě lépe než před týdnem," pochvaluje si objev loňské sezony, který ještě předminulý víkend kvůli zranění kolena nenastoupil v Davis Cupu k důležitému souboji proti Tsongovi. "Problémy teď nemám," dodal.

Dokonce 22ti esy si pomohl nejvýše nasazený John Isner. Čtrnáctý hráč světa porazil 7-6 6-2 krajana Donalda Younga, i když na začátku zápasu prohrával 2-4. 

"Necítil jsem se nejlépe. U každého úderu jsem byl ve špatném postavení, a z forhendu, na který se hodně spoléhám, jsem často chyboval," nebyl Isner spokojený se svým výkonem. Letos však ještě v osmi tie-breacích ani jednou neprohrál.

"V krvi mi stoupne adrenalin. A máte-li servis jako svou zbraň, hodně vám to v tie-breaku pomůže, protože jsem schopný získávat jednoduché body. Podání v nich dokážu dostat na svou nejepší úroveň a je to pro mě výhoda. Ale raději bych v nich vůbec nehrál," uvedl nejlepší Američan současnosti, kterého čeká boj o semifinále proti Rakušanu Melzerovi.

- ATP 500 MEMPHIS -
(USA / Tennessee, tv. povrch / hala, 1.155.000 dolarů)
čtvrteční výsledky (23. 02. 2012)

Dvouhra - 2. kolo:
Štěpánek (3-ČR) - Sweeting (USA) 4-6 6-3 7-6(4)
Isner (1-USA) - Young (USA) 7-6(3) 6-4
Raonic (4-Kan.) - Stachovskij (Ukr.) 6-4 6-4
Querrey (USA) - Anderson (7-JAR) 7-6(4) 6-4
Melzer (Rak.) - Dodig (Chorv.) 2-6 6-3 7-6(5)
Kubot (Pol.) - Petzschner (Něm.) 7-6(5) 6-2
O. Rochus (Belg.) - Harrison (USA) 6-4 7-5
Becker (Něm.) - Malisse (Belg.) 7-6(4) 6-4

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Fleming/Hutchins (Brit.) - Čermák/Polášek (3-ČR/SR) 6-3 3-6 10-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
VlS
Pěkně Radku, ten 2. set byl moc pěknej, až mi bylo Sama líto.
Reagovat
smazaný uživatel
Sam slušnej kolaps.....:-(
Reagovat
smazaný uživatel
mi to nevadi, ja vim, ze se vraci, ale jsem se Stepcem, odchazeni je tezsi!
Reagovat
smazaný uživatel
moc hezky, mam Radkuv tvorivy styl rada. Se Samem to bude jeste tezsi, Stepcovi musi uz chodit servis, fungovat return a i tak... Hlavne vubec netusi, ze jeho osud nezavisi na rakete, ale na lopate, super tip vcera.. ;-)

A je nutny zminit (nestatisticky!) pohodare Oliviera, byl naprosto neuveritelny a uplne vsude! Vybral a zahral vsechno, hekal, stenal, ale "zabit" proste nesel. :-)) Ryan (zrani prijde vekem, ale mohl by trochu shodit) postupne kypel - silou vzteku podaval jak dabel, zahral kouzelny mice, rozmlatil raketu, pak si vzpomnel na svuj cit a techniku, ale vsechno marny. Dobra lekce! :-))
Reagovat
VlS
Tak Radku, a na Sama. Včera jsem Sama viděl s Kevinem.
Dva dvoumetroví chlapáci po sobě stříleli jak u OK Corralu a Sam se trefoval o trošku víc.
Kevin byl taky schopnej prohrát servis 3 DF po sobě. Držím palce Radkovi.
Reagovat
Fandina
tak ještě třikrát ...... gratulace
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem snad tenhle článek, včetně glosky, úplně přehlíd!?

Mám ze sebe s tím Melzerem udělat jasnovidce, nebo chceš pravdu? :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
nic nez pravdu, ja se ji nebojim! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Mám odposlech v hnízdě O:-) (Ve skutečnosti jsi mi to ale vyjevila úplně sama) :-))

Radek set! A ještě tipovačka..uhraje Melzer sadu?
Reagovat
smazaný uživatel
oh ich sehe! Nicht spielen!!! ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Hmm..tak k odposlechu ještě překladatele :-/ :-)

Druhej set Radka trval deset minut? :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist