Štěpánek po 14 letech vstoupil do grandslamové kvalifikace, zdolal Šátrala

13. 1. 2016, 12:16
Aktuality 5
AUSTRALIAN OPEN - Radek Štěpánek poprvé od roku 2002 vstupuje do grandslamového turnaje už zápasy v kvalifikaci. Boj o Australian Open odstartoval úspěšně, když v souboji dvou českých tenistů přetlačil Jana Šátrala. Ani na 30. pokus neprojde grandslamovou kvalifikací Jan Mertl, který nestačil na Albota.
Radek Štěpánek

Radek Štěpánek loni na Australian Open po dvanácti letech chyběl. Dlouho laboroval se zraněním zad a lýtka a jelikož se propadl světovým žebříčkem, musí si letos o start na úvodním grandslamu sezony teprve podruhé v kariéře a poprvé od roku 2000 bojovat v kvalifikaci.

Dnes do ní sedmatřicetiletý rodák z Karviné vstoupil vítězným zápasem proti o dvanáct let mladšímu krajanovi Janu Šátralovi. který si díky své loňské životní sezoně zahrál v Melbourne Parku poprvé v kariéře.

I proto možná nechytil začátek utkání a prohrál první čtyři gamy. Až odvrácení brejkbolu v páté hře ho probudilo a od té chvíle byl Šátral daviscupovému reprezentantovi vyrovnaným soupeřem. I zásluhou udržení jedenácti servisů po sobě. V druhé sadě nečelil jedinému brejkbolu, sám jedinou šanci proměnil a vynutil si třetí set.

V něm bylo večerní utkání v dusném počasí na skoro 30 minut přerušeno kvůli zhasnutí světel, několikrát se nehrálo i kvůli přeháňkám. Šátral měl po pauze dokonce dvě šance jít do brejku na 4-3, ale Štěpánek situaci ustál. V desátém gamu vzal Šátralovi potřetí sevis a nakonec zvítězil 6-2 3-6 6-4.

Radek Štěpánek"Zážitků dnes plno, vypadlá světla na 25 minut ve třetím setu, třikrát se na chvíli přerušilo kvůli dešti. Výkon nebyl ideální, ale to jediné, co se na konci dne počítá, je výhra. S tím dnes půjdu do hajan. " napsal na facebook Štěpánek dvě hodiny po zápase komplikovanou cestou na hotel.

"Málem jsem jel z kurtu stopem! Přijel jsem (na kurty) ve středu v poledne, když bylo 42 stupňů, a odjíždím v půl jedné v noci už ve čtvrtek. Ještě, že se znám s šéfem řidičů - na druhé fotce ten bez vlasů :) Dělá to tu již 16 let, a tak mě hoděj na hotel," dodal český veterán.


Štěpánek startuje v grandslamové kvalifikaci teprve posedmé v kariéře. Naposledy si v ní zahrál už v roce 2002 ve Wimbledonu, kdy zároveň tříkolovým sítem vůbec poprvé prošel.


Ve druhém kole kvalifikace v Melbourne se Štěpánek utká ve čtvrtek s pátým nasazeným Janem-Lennardem Struffem. S pětadvacetiletým Němcem, jenž je 111. hráčem světa, dosud nehrál. V případném závěrečném duelu o postup do hlavní soutěže by na něj v sobotu čekal domácí Marinko Matosevic, nebo Kolumbijec Alejandro González.

Štěpánek se dostal do druhého kola z Čechů jako jediný. Jan Mertl dnes ve čtyřicetistupňovém odpoledním pařáku nedokázal zdolat desátého nasazeného Moldavce Radu Albota, kterému podlehl 3-6 6-7.

Čtyřiatřicetiletý český tenista se do utkání vrátil za stavu 3-6 a 5-6, kdy proměnil svůj první brejkbol v zápase. V tie-breaku si ale třetí sadu vybojovat nedokázal a tak si znovu svou premiéru v hlavní soutěži grandslamu nevybojuje. 

Mertl hrál svou jubilejní 30. grandslamovou kvalifikace, ale prodrat se tříkolovým sítem ještě nikdy nedokázal. Jeho maximem jsou tři třetí kola v kvalifikaci - dvě v Melbourne a jedno ve Wimbledonu.

Účast v hlavní soutěži letošního Australian Open ve dvouhře mužů mají jistou zatím jen Tomáš Berdych, Jiří Veselý a Lukáš Rosol.

• AUSTRALIAN OPEN 2016 •
Austrálie / Melbourne, tv. povrch
středeční výsledky českých tenistů (13. 01. 2016)
• Kvalifikace - 1. kolo •
Štěpánek (ČR)Šátral (ČR) 6-2 3-6 6-4
Albot (10-Mold.) - Mertl (ČR) 6-3 7-6(2)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
peggy
Radku, at Ti vyjde postoupit do hlavni souteze.
Reagovat
rusedski
Takhle by to mohlo fungovat i ve skutečnosti, ne? Třeba o Silvestra v Kölnu...

http://abload.de/img/jebavy6ws5u.jpg
Reagovat
Fandina
Škoda, že na sebe narazili. Přála bych to oboum. Doufám, že Ráďa dojde hodně daleko a držím palce, Honzovi zase tam, kde bude hrát dál, spolu s Honzou Mertlem by mohli hrát v Manile, vidím je tam jako alt k hlavní soutěži, do kvaldy by se měli vejít. A samozřejmě v dalších turnajích. Pojďte kluci.
Reagovat
EllNino
noooo :) pěknej test, v dalším kole ovšem Struff, to jsem na něj zvědav :D
Reagovat
smazaný uživatel
ale měl namále ,zkušeně odvracel BP
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist