Štěpánek s Gaudiem nezaváhal, Hernych uhrál jen sedm gamů

24. 5. 2009, 16:07
Aktuality 15
FRENCH OPEN MUŽI - Radek Štěpánek v úvodu French Open potvrdil roli favorita, když si poradil s šampionem z roku 2004 Gaudiem. Naopak Hernych se o překvapení nepostaral - s nasazeným Chorvatem Marinem Čiličem uhrál jen sedm her a s Paříží se už loučí.
Radek Štěpánek

Osmnáctý nasazený Radek Štěpánek, jenž měl před začátkem turnaje týdenní výpadek způsobený zraněním, vyřadil ve třech setech pařížského šampiona z roku 2004 Gastona Gaudia. Souboj třicetiletých hráčů vyhrál český favorit 6-3 6-4 6-1.

Štěpánek ztratil ve dvouhodinovém utkání svůj servis pouze jednou v nejvyrovnanějším druhém setu za stavu 4-3. Gaudio, jenž se vinou dlouhodobé ztráty formy propadl až na 359. místo žebříčku, tak sice vyrovnal na 4-4, ale následně opět neudržel své podání a set prohrál. Ve třetí sadě už Štěpánek dominoval.

Ve druhém kole se český daviscupový reprezentant utká poprvé v kariéře s domácím Mathieum Montcourtem, jemuž dnes vzdal soupeř Lu Yen-hsun z Tchaj-wanu po prvním setu. Čtyřiadvacetiletému Francouzovi patří 125. místo v žebříčku.

Janu Hernychovi příprava na letošní Roland Garros nevyšla, když prohrál všechny čtyři zápasy na antuce. Ani v Paříži ke zlepšení nedošlo a třicetiletý rodák z Prahy prohrál hladce 0-6 4-6 3-6 s třináctým nasazeným Chorvatem Marinem Čiličem.

Ačkoliv byla výhra Čiliče vcelku jednoznačná, zápas se hrál dvě a půl hodiny. Problémem Hernycha byl jeho servis, při kterém čelil 27 brejkbolům. "Bylo to hrozně těžký. Vůbec neudělal chybu, já jsem byl nějakej tuhej, a než jsem se uvolnil, bylo to 0-9," řekl Hernych. "Ve druhém jsem měl brejkbol na 5-4, ale vyhodil jsem jednoduchý míč mimo a nevyšlo to. Ve třetím jsem už nemohl," dodal.

ejvíce es v jednom utkání:
2009 / French Open ... Ivo Karlovič
(prohra s Hewittem) ... 55 es / 5 setů
2005 / Wimbledon ... Ivo Karlovič
(prohra s Braccialim) ... 51 es / 5 setů
2005 / Australian Open ... Joachim Johansson
(prohra s Agassim) ... 51 es / 4 sety
2005 / Wimbledon ... Chris Guccione
(výhra nad Patiencem) ... 50 es / 3 sety
1999 / US Open ... Richard Krajiček
(prohra s Kafelnikovem) ... 49 es / 5 setů

Karlovič přepsal tabulky, postupuje Hewitt
Neoblíbený soupeř čekal v prvním kole na bývalou světovou jedničku Lleytona Hewitta. Australan se střetl s Ivem Karlovičem, se kterým všechny tři předchozí souboje prohrál. Také dnes nemohl dlouho najít recept na skvěle servírujícího Chorvata a první dvě sady v tie-breaku prohrál. Třetí zkrácenou hru už ale zvládl a nakonec utkání otočil, když pouze jednou ztratil svůj servis. "Bylo to neuvěřitelné, prohrával už 0-2 na sety, ale Hewitt znovu ukázal, že je velký bojovník," všimla si bývalá hvězda Mats Wilander.

Nejvyššímu muži světového tenisu Karlovičovi nepomohlo ani 55 es, čímž překonal čtyři roky starý rekord, o který se dělil s Joachimem Johanssonem. Ani tehdy ve Wimbledonu Chorvatovi v prvním kole nestačilo 51 es k tomu, aby postoupil přes Itala Braccialiho. Ten se radoval po výhře 12-10 v pátém setu. Johansson si připsal 51 nechytatelných servisů dokonce během čtyř setů, ani on ale na Agassiho na US Open nestačil.

Méně problémů měl s prvním zápasem ve francouzské metropoli Marat Safin. Ruský tenista si poradil i s chvilkovou krizí ve třetím setu, kdy prohrával již 1-4, a po výhře třikrát 6-4 postoupil.

Murray překvapil snadným vítězstvím
Britský tenista Andy Murray navzdory špatné antukové pověsti zahájil letošní Roland Garros suverénní výhrou. Argentince Chelu smetl 6-2 6-2 6-1 a postoupil do 2. kola, ve kterém se utká s vítězem duelu Starace - Zverev.

Mezi vedlejší favority patří také Fernando Verdasco. Ani on dnes neměl problémy a domácího Florenta Serru porazil snadno ve třech setech.

Naopak velké potíže měl domácí Gilles Simon. Sedmý hráč světa postoupil přes Američana Wayna Odesnika až po pětisetové bitvě a potvrdil, že od ideální formy má daleko.

- GRANDSLAM FRENCH OPEN (Francie, antuka) -
nedělní výsledky mužů (24. 05. 2009)

Dvouhra - 1. kolo:
Štěpánek (18-ČR) - Gaudio (Arg.) 6-3 6-4 6-1
Čilič (13-Chorv.) - Hernych (ČR) 6-0 6-4 6-3
A. Murray (3-Brit.) - Chela 6-2 6-2 6-1
Simon (7-Fr.) - Odesnik (USA) 3-6 7-5 6-2 4-6 6-3
Verdasco (8-Šp.) - Serra (Fr.) 6-2 6-1 6-4
Ferrer (14-Šp.) - Gil (Portug.) 6-2 6-4 6-4
Safin (20-Rus.) - Sidorenko (Fr.) 6-4 6-4 6-4
Hewitt (Austr.) - Karlovič (26-Chorv.) 6-7(1) 6-7(4) 7-6(4) 6-4 6-3
Almagro (31-Šp.) - Calleri (Arg.) 6-4 6-1 6-3
Montcourt (Fr.) - Lu Yen-hsun (Tchaj-wan) 6-2 skreč Lu
Sela (Izr.) - Lisnard (Mon.) 6-4 6-3 4-6 6-3
Golubjov (Kaz.) - Gremelmayr (Něm.) 6-3 6-3 6-2
Ouanna (Fr.) - Granollers (Šp.) 7-5 2-6 3-6 7-6(2) 6-1
Petzschner (Něm.) - Polansky (Kan.) 5-7 6-2 7-6(4) 4-6 6-3
Kendrick (USA) - Brands (Něm.) 6-7(7) 7-5 7-6(11) 4-6 6-3
Gulbis (Lot.) - Querrey (USA) 7-6(1) 6-1 3-6 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
No jo,no - Gaston to hrál včera strašně na krásu,ale Štěpec to prostě drtil a po zásluze vyhrál...:-))) Jinak -kdo tady říkal, že Gastonek vyletí v prvním kole???:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Dobre hadam, asi Ty? Hm.
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrý start Davide, naprosto v poho, jen tak dál.
Reagovat
smazaný uživatel
Murray tak trochu smetl Chelu z kurtu... Yeeaahh :)
Reagovat
smazaný uživatel
Bože škoda veliká....
Reagovat
smazaný uživatel
tak tak...
Reagovat
a.magerova
Takoou vymetačku jsem fakt nečekala.
Radek super :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Esteze som netipoval, prehral by som aj gate.
Reagovat
skott
Wow a nejakych 41 jich mel po trech setech, nez mu to tam ¨prestalo¨ padat:DD
Reagovat
smazaný uživatel
no loni v qeensu proti nadalovi zahrál v setech 2krát 7:6 myslím 36 es :-D takže při servisu karloviče nadal chodil jenom zleva doprava na příjem:-D
Reagovat
a.magerova
Jednou dokázal Monfiels Karlovičovi všechno uběhat a nedovolil mu ani jedno eso.
Reagovat
smazaný uživatel
Brutal, :D to boli 3 esa v jednom game :D
Reagovat
smazaný uživatel
55 es karloviče?:-D kdyby uměl i výměny tak je z něho obávaný hráč,ale takhle to zůstane jenom u toho servisu:-)
Reagovat
smazaný uživatel
zápas som videla a bolo to super! Neviem prečo, ale sledovať esá mňa baví. :) A vie aj výmeny, dosť solídne :)
Reagovat
skott
jj, me se taky zapas libil, vyborne drama na zacatek.Je mi Karlovice az lito, on snad nikdy petisetak na GS nevyhraje.Skutecne obtizne servirovat perfektne ctyri hodiny v kuse, navic proti Hewittovi, ktery zas jednou ukazal srdce bojovnika, na konci uz temer Ivo nebehal.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist