Štěpánek s Paesem do finále Turnaje mistrů nepostoupili

11. 11. 2012, 15:09
Aktuality 36
Český tenista Radek Štěpánek si před finále Davisova poháru o titul ve čtyřhře na Turnaji mistrů nezahraje. Spolu s Indem Leanderem Paesem dnes nevyužili mečbol a prohráli semifinále v Londýně s indickou dvojici Rohann Bopanna a Maheš Bhúpathí 6-4 1-6 a 10-12.
Maheš Bhúpathí a Rohan Bopanna

První set, který skončil vyrovnaným skórem na body, rozhodla sedmá hra. V té se Štěpánkovi s Paesem povedlo proměnit po sérii skvělých zásahů na síti čtvrtý brejkbol při podání Bhúpathího.

Ve druhé sadě ale indická dvojice přitvrdila na returnu. Svůj výkon výrazně zlepšil především Bopanna, kterému se v prvním setu příliš nedařilo. Štěpánek s Paesem si dvakrát prohráli podání a o výsledku zápasu musel rozhodnout super tie-break.

Do výměny stran se vždy ze zisku bodu radovala servírující dvojice, ale ihned po změně přišel první minibrejk. K radosti českých fanoušků se do vedení 4-3 dostal Štěpánek s Paesem poté, co Bhúpathí nezvládl dostat přes síť soupeřův return.

Po dvou získaných bodech na servisu přišel další minibrejk, o který se zasloužil Radek Štěpánek agresivním returnem. Vedení 7-3 se dvěma minibrejky dávalo česko-indickému páru vysoké šance na postup do finále.

Za stavu 8-7 mohl Štěpánek při svém podání zápas dokončit, ale jednou o bod přišel. Ve druhé polovině super tie-breaku udělal český tenista pár chyb a favorité zápasu náskok neudrželi. Přesto měl česko-indický pár za stavu 10-9 mečbol, který mu ale Bhúpathí skvělým servisem nedovolil využít a další dva míče získali Indové.

"Sahali jsme po finále, ale nedopadlo to. Ale pokud budeme příští rok takhle pracovat a užívat si to, věřím, že šance ještě bude," řekl Štěpánek serveru iDnes. 

"Super-tiebreak jsme měli skvěle rozehraný, ale nedokázali jsme ukončit výměny a nahrané voleje jsme bohužel zkazili," komentoval český tenista. "Oni začali hrát uvolněněji. Spíš bych řekl, že jsme si to prohráli sami, než že jsme byli poraženi," dodal.


Štěpánek s Paesem mají za sebou první společnou sezonu, která se jim nadmíru vydařila. Vyhráli Australian Open a velké turnaje v Miami a Šanghaji. Na Turnaji mistrů našli po třech výhrách ve skupině přemožitele až v semifinále.

Třiatřicetiletý Štěpánek se nyní připojí k daviscupovému týmu a spolu s Tomášem Berdychem se pokusí od pátku do neděle získat pro Českou republiku slavnou "salátovou mísu". V O2 areně vyzvou tenisté obhájce titulu Španěly.

Druhou finálovou dvojicí na Turnaji mistrů je duo ze Španělska Marcel Granollerse, Mark López. Španělský debl ve druhém semifinále porazil 6-4 6-3 britsko-dánský pár Jonathan Marray, Frederik Nielsen.

Vítězové Wibmledonu doplatili na využívání brejkbolů. V prvním setu měli Marray s Nielsenem sedm šancí na brejk, ale nevyužili žádnou. Páru ze Španělska tak stačil jediný brejkbol k zisku první sady i přesto, že více bodů získali soupeři.

Klíčovým momentem druhého setu byl sedmý gam. Marray s Nielsenem ztratili při svém servisu vedení 40-0 a ve zbytku zápasu už nenašli síly na zvrat.

- TURNAJ MISTRŮ ČTYŘHRA -
(Velká Británie, tv. povrch / hala, 5,5 milionu liber)
nedělní výsledky (11. 11. 2012)

Čtyřhra - semifinále:
Bhúpathí, Bopanna (5-Indie) - Paes, Štěpánek (3-Indie/ČR) 4-6 6-1 12-10
Granollers, M. López (6-Šp.) - Marray, Nielsen (8-Brit./Dán.) 6-4 6-3

Komentáře

36
Přidat komentář
tommr
"Super-tiebreak jsme měli skvěle rozehraný, ale nedokázali jsme ukončit výměny a nahrané voleje jsme bohužel zkazili," komentoval český tenista. "Oni začali hrát uvolněněji. Spíš bych řekl, že jsme si to prohráli sami, než že jsme byli poraženi," dodal.

S tím co říká Radek se nedá než souhlasit. Indům ten postup dneska doslova darovali ...
Reagovat
George_Renel
že Radek s Leandrem jsou až příliš velcí pohodáři. V momentech, kdy je potřeba být nelůítostným zabijákem to řeší hračičkově a naopak, když je zakončení zcela jasné přidávají zbytečně na důrazu i efektech. To se jim dnes dokonale vymstilo. Snad se zamyslí, celý rok vyhodnotí a do roku 2013 budou ještě lepší. Mohou toho mít před sebou ještě dost.
Reagovat
Mayo
výborne..len potvrdili aký slabý pár to je...potvrdili to len dneska :)
Reagovat
Jan
Ano, jsou slabý pár, proto letos vyhráli Australian Open a byli ve finále US Open. To slabé páry dělají. Běž si takové věty vykřikovat na slovenské stránky a hledej tam slovenského deblistu, který bude lepší. Že nemůžeš najít ? ...
Reagovat
Mayo
a čo já mám so slovenskými deblistami ? nechápem :D
Reagovat
HuckoShark
Mayo, Mayo, tys asi opravdu od někud z dědiny a jen to čteš z novin a myslíš, že indové umí jen pozemní hokej :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Když už někde zahlédneš TV nebo k vám vítr zavane kus novin, tak si pak v té internetové kavárně, kde jsi sepsal tento žvást, zjisti na netu víc, ať se tu nezesměšňuješ. Tohle totiž může napsat jen ten, kdo tenis nikdy neviděl.
Reagovat
Alois_Mlok
Super tie-break je největší zhovadilost, jaká kdy byla v tenise zavedena. Čtyřhru to definitivně degradovalo na podřadnou soutěž.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak. Nechápu jak mohl někdo takovou blbost schváli!
Reagovat
smazaný uživatel
presne moje slova väčšinou vyhravaju tie 3 sety hraci ktoru nieisu lepsi a lepsie dvojece maju v tych supertiebreakoch smolu
Reagovat
tommr
to mě zase víc vadí to pravidlo no-ad za stavu 40:40 - na to si pořád nějak nemůžu zvyknout ...
Reagovat
smazaný uživatel
To bych i přežil. Ale vypustit celej set? Je to ještě tenis?
Reagovat
Alois_Mlok
Mně vadí obojí, za chvíli si místo rozhodujícího setu budou házet mincí.
Reagovat
smazaný uživatel
chapu ty casovy duvody, ale souhlasim s kritikou, na tenisu je krasna prave i ta stavba gemu, je prostor na opravu, ale hrac musi svuj zaverecny zisk bodu jeste potvrdit. STB uz je ale o nahode, stesti... lze asi oponovat, ze i o psychice, servisu a returnu, ale tohle povidejte kralikum... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Moje řeč, stejně jako hra bez výhody a shody :(
Reagovat
tommr
a po dlouhý době může slavit titul i když jen z challengeru. Turnaj v Bratislavě byl ale docela solidně obsazenej takže je to možný považovat slušnej úspěch ... :)
Jinak dnešní finále byla pěkná divočina. Lukáš byl sice lepší, ale nedařilo se mu proměnovat šance - za celej zápas proměnil jen 1 brejkbol z 15. V závěru měl ale naopak dost štěstí když musel nejdřív odvracet dva soupeřovy mečboly a sám pak proměnil hned svůj první při soupeřově podání ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Vsetko pokazil Radek to je jasne na konci pokazil vsetko
Reagovat
a.magerova
Ale no tááák.... tady bych uplatnila kolektivní vinu i kolektivní zásluhy :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
ale je to tak musis uznat ze to pokazil hlavne on na konci
Reagovat
smazaný uživatel
To jsou kecy kritiky jakoby to Štěpánek pokazil schválně nebo to mohl nějak ovlivnit jestli udělá chybu. Určitě se snažil jak nejvíc mohl a teď ho to určitě sere. Kdo tady říká že Štěpánek je blbec, tak Paes je zase blbec, že s ním hraje? Notááák...
Reagovat
tommr
Radek s Paesem v závěru STB naprosto selhali a Indům postup doslova darovali třema školáckejma chybama po sobě za stavu 8:5. Taková šance na titul z TM se už asi nebude opakovat ...
Radek tak přišel i o šanci posunout se na čtvrtým místo v deblovým žebříčku - sezonu skončí jako pátej jen pár bodů za čtvrtým Nestorem ...
Reagovat
smazaný uživatel
Rozhovor s Černoškem: http://sport.idnes.cz/manazer-cernosek-rozhovor-fed-cup-davis-cup-fzd-/tenis.aspx?c=A121111_111239_tenis_mah
Reagovat
rib
dobrý rozhovor, díky za link
Reagovat
Chrenda
No teď aby Martin vyklepl Noleho a bude krásný podvečer!!
Reagovat
Chrenda
No to se fakt nevidí, takhle to nakonec projet!!! V super TB 7:3 nebo 8:5 a ani to jim nestačilo. Dneska nehráli dobře, spousta zbytečných chyb. velká škoda. asi se to nenaskytne každý rok taková příležitost i forma!!
Reagovat
smazaný uživatel
Stepankovi super TB nevysiel..Paes bol vsak bezchybný, to je ozaj pan deblista..Najlepsi hrac zo vsetkych styroch, jeho voleje su bezchybné aj v tazkych poziciach..
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně :-)
Reagovat
tommr
ten STB nevyšel ani Radkovi ani Paesovi. Řek bych dokonce, že zápas zlomila hrubá chyba Paese za stavu 8:5 kdy nalitej smeč z 1 metru zahrál tak slabě, že ho soupeři stačili bez problémů vrátit. Kdyby to zakončil líp tak to mohlo bejt 9:5 a 1 z těch 4 mečbolů by už nejspíš proměnili ...
Reagovat
Ereinion
Rozhodující byly podle mě dvě Radkovy chyby za stavu 8:6, nejdřív relativně nalitý forhandový volej do autu, pak další vyhozený volej po svém podání. Co se dá dělat, třeba příští rok, pokud spolu budou pokračovat, jako že asi ano.
Reagovat
smazaný uživatel
Áno, to bola Paesova chyba..No za stavu 1:2 urobil dva fiftíny v beznadejnych poziciach prave on..Nehovoriac o inych zakrokov, na ktore si uz nespominam..Radek to mal neskor vo svojich rukach..
Reagovat
tommr
ano ty 2 Štěpánkovy chyby byly taky zbytečný. Dá se říct, že ty 3 hrubý chyby od stavu 8:5 rozhodly celej zápas. Chtěl jsem jen poukázat na to, že je dělali oba a ne jen Radek ... :)
Jinak doufám, že Radek s Paesem spolu budou pokračovat i v příští sezoně. Měli by se ale líp domluvit na společným programu a odehrat spolu minimálně všechny GS a Masters turnaje. Pak by mohli uvažovat i o prvním místě v žebříčku ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Suhlas..Nechcem, aby to vyznelo ako účelová kritika, Stepanek je samozrejme skvely deblista, na uspechoch ma velku zasluhu..Spolu im to svedcí, urcite budu pokracovat ;)
Reagovat
tommr
oni se dobře doplnují - Paes je o něco šikovnější u sítě, Radek má zase jako lepší singlista jiný přednosti. Navíc si dobře rozumí na kurtu i mimo něj ... :)
Na to, že spolu budou i nadále pokračovat bych ale moc nesázel. Radek má totiž utkvělou představu, že by moh ještě nějakej ten rok hrát singla na tý nejvyší úrovni a Paes asi nebude chtít partáka jen na částečnej úvazek. Snad se ale nakonec nějak rozumně domluví. Byla by velká škoda kdyby se tak skvělej pár rozpad ... :)
Reagovat
pepin
Tak já jsem ten zápas neviděl nebot jsem v práci. Jen jsem slyšel, že vyhráli první set a tak jsem si řekl, dobrý, ted je semelou, protože ty Indy jsem pochopitelně v Londýně viděl a to 2x. Pak jsem čučel, že prohráli druhý set šest jedna a super, že vedou 8-5 pak 8-7 a jdou na podání. Tak mi řekni co tam teda dělali? To hráli tak blbě?
Reagovat
smazaný uživatel
Tommr asi blbě vidí nebo tenisu vůbec nerozumí, Paes hrál smeč za stavu 8:5 ze záklonu, taktak ho (naštěstí) zachytil a těžko mohl hrát důrazněji...
Reagovat
tommr
Radek s Paesem byli až moc nervozní a v závěru nakupili několik zbytečnejch chyb. Zvlášt u Paese bych to přičítal přemotivovanosti - určitě chtěl strašně uspět proti soukmenovcům se kterejma nemá moc dobrý vztahy a to ho nejspíš rozhodilo z obvyklý pohody ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist