Štěpánek sahal po postupu, divoký zápas s Tursunovem ale nakonec prohrál

2. 8. 2013, 00:56
Aktuality 24
ATP WASHINGTON - Radek Štěpánek měl ve Washingtonu skvěle našlápnuto za postupem do čtvrtfinále, vedení 6-4 a 4-1 proti Rusu Tursunovovi však neudržel, a i když se po osmi prohraných gamech v řadě ještě vzpamatoval, divoké utkání nakonec prohrál.
Radek Štěpánek

Před dvěma lety Radek Štěpánek ve Washingtonu získal svůj dosud poslední pátý titul na okruhu ATP a po loňské absenci se mu v metropoli Spojených států dařilo i letos. Ve dvou setech si poradil jak s domácím Johnsonem, tak se zkušeným Francouzem Llodrou a šňůru neporazitelnosti na místním turnaji prodloužil na osm zápasů. 

Skvěle rozehrané utkání měl i ve třetím kole proti Dmitriji Tursunovovi, nad kterým vedl již 6-4 a 3-0 a měl další čtyři brejkboly. Proměněním jednoho z nich by zřejmě ruského soupeře definitivně zlomil, jenže jejich neproměnění naopak nalomilo sebedůvěru českého hráče. Ten od stavu 6-4 a 4-1 zcela vypadl z tempa, čtyřikrát ztratil podání, prohrál osm gamů v řadě a rázem ve třetí sadě prohrával 0-3 s dvěma brejky dole. 

Ani čtyřiatřicetiletý rodák z Karviné ale za nepříznivého stavu zbraně nesložil a manko dvou brejků smazal. Za stavu 5-5 pak vedl 40-0, jenže servis neudržel a Tursunov šel podávat na vítězství. Štěpánek se ve 12. gamu znovu ujal 40-0, ale opět prohrál pět fiftýnů po sobě a nakonec tak po dvou a půl hodinách boje padl 6-4 4-6 5-7.

Český daviscupový reprezentant si na Citi Open alespoň částečně spravil náladu ve čtyřhře, v níž společně s domácím Mardym Fishem postoupil po vítězství nad polskými specialisty Mariuszem Fyrstenbergem a Marcinem Matkowským do semifinále. 

Také Fish předtím vypadl ve dvouhře, kdy podlehl 6-7 1-6 Jihoafričanu Kevinu Andersonovi a na svou jubilejní 300. výhru na okruhu ATP si tak musí minimálně do příští týdne počkat.

Jednatřicetiletý Tursunov, který vylepšil bilanci vzájemných zápasů s o tři roky starším Štěpánkem na 3-1 a na okruhu ATP zaznamenal jubilejní 200. výhru, tak po pěti měsících postoupil do čtvrtfinále. V něm se v duelu dvou nenasazených hráčů utká s Australanem Marinkem Matosevicem, který dnes po dobrém výkonu vyřadil turnajovou čtyřku Milose Raonice.

Kanadský tenista se za celý zápas nedostal k jedinému brejkbolu, přesto měl příležitost dostat utkání do třetího setu. V tie-breaku druhé sady měl totiž za stavu 6-3 tři setboly, po svém servisu ale udělal dvakrát nevynucenou chybu a nakonec po zásluze prohrál 5-7 6-7.

Kvůli dešti, který ve středu zkomplikoval odpolední program, museli někteří favorité ve čtvrtek zvládnout hned dva zápasy. 

Del Potro dva zápasy zvládl, Nišikori nikoliv
Úspěšně je zvládl nejvýše nasazený Juan Martín Del Potro, který se do Washingtonu vrací poprvé po triumfech z let 2008 a 2009. Desátou a jedenáctou výhru v řadě si na místním turnaji připsal po dvousetových zápasech s 'mladými puškami' Američanem Ryanem Harrisonem a Australanem Bernardem Tomicem.  

"Na začátek sezony na tvrdém povrchu to byl myslím opravdu dobrý den. Porazil jsem tu dva mladé hráče s velkým potenciálem," řekl čtyřiadvacetiletý Argentinec, který měsíc po svém posledním triumfu ve Washingtonu v roce 2009 vyhrál US Open.

Větší problémy měl Tommy Haas, který nejpeve zvládl dohrávku zápasu 2. kola s domácím Timem Smyczekem, se kterým otočil vývoj utkání a zvítězil 3-6 7-5 6-3, a následně ve třech setech zdolal i Ivana Dodiga. Chorvata porazil po téměř dvou a půl hodinách boje 6-4 4-6 7-5 a chystá se na čtvrtfinále s Bulharem Grigorem Dimitrovem, který vyřadil domácí nasazenou šestku a loňského semifinalistu Sama Querreyho.

Dvojzápas naopak nezvládl Kei Nišikori. Druhý nasazený Japonec si sice nejprve poradil s domácím Jackem Sockem, pak ale uhrál pouhé tři gamy proti Marcosi Baghdatisovi. Kypřan přitom na předchozích devíti turnajích ATP ani jednou nevyhrál, ve Washingtonu ho však už čeká čtvrtfinále proti Johnu Isnerovi.

Dvoumetrový Američan se po nedělním triumfu v Atlantě veze na vítězné vlně, když ve 3. kole porazil dvakrát 7-5 Inda Somdeva Devvarmana a oplatil mu porážku z finále americké univerzitní soutěže z roku 2007.

- ATP 500 WASHINGTON -
(Spojené státy, tv. povrch, 1.295.790 dolarů)
čtvrteční výsledky (01. 08. 2013)

Dvouhra - 2. kolo:
Del Potro (1-Arg.) - Harrison (USA) 6-1 7-5
Nišikori (2-Jap.) - Sock (USA) 7-5 6-2
Haas (3-Něm.) - Smyczek (USA) 3-6 7-5 6-3
Anderson (7-JAR) - Duckworth (Austr.) 6-3 3-6 6-4

Dvouhra - 3. kolo:
Tursunov (Rus.) - Štěpánek (ČR) 4-6 6-4 7-5
Del Potro (1-Arg.) - Tomic (14-Austr.) 6-3 6-3
Baghdatis (16-Kypr) - Nišikori (2-Jap.) 6-1 6-2
Haas (3-Něm.) - Dodig (13-Chorv.) 6-4 4-6 7-5
Matosevic (Austr.) - Raonic (4-Kan.) 7-5 7-6(7)
Dimitrov (11-Bulh.) - Querrey (6-USA) 6-3 6-2
Anderson (7-JAR) - Fish (USA) 7-6(2) 6-1
Isner (8-USA) - Devvarman (Indie) 7-5 7-5

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Fish/Štěpánek (USA/ČR) - Fyrstenberg/Matkowski (Pol.) 6-7(5) 7-5 10-7

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

24
Přidat komentář
smazaný uživatel
Roger nebude hrat v Montreale, dalo sa to ocakavat...
Reagovat
Roger_Federer
ja bych do toho šel jako předjezdec..
Kontrola a eliminace tech devčat.. Co řikaš?
Reagovat
gigin
Sežeň baby, já seženu chlapy :-O :)))
Reagovat
gigin
Reagovat
smazaný uživatel
To sem dával Janekda ne? Moc pěkný :)) Nejdřív hledáš sběračky a nakonec se to zvrhne asi v něco jinýh ne? :))))) chudák holčiny :)))))
Reagovat
smazaný uživatel
Žiješ? :D

Nový Andyho blog

http://www.andymurray.com/news-and-blog/business-as-usual/
Reagovat
gigin
Dnes si pořádáme takový noční DC. Osvětlené kurty, ryby, pivo, víno a samozřejmě kupa tenisových zápasů. Hledám 4 ballgirls. Zájemkyně hlaste se do vzkazů.
Reagovat
smazaný uživatel
Věk - 19-23
výška - 174 - 180
prsa - č. 3-4
dlouhé nohy
nejlépe typy - Ana, Makiri, Sorana :))))
Reagovat
smazaný uživatel
taketo kusky tu veru nenajdes :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jak to můžeš vědět, když tu nikoho osobně neznáš? Já třeba splňuju dva požadavky :))))))))
Reagovat
Roger_Federer
a bych do toho šel jako předjezdec..
Kontrola a eliminace tech devčat.. Co
řikaš?
Reagovat
Roger_Federer
a bych do toho šel jako předjezdec..
Kontrola a eliminace tech devčat.. Co
řikaš?
Reagovat
smazaný uživatel
Ty jsi tak chtivej tý eliminace a kontroly, až se ti z toho splašily ruce :)))))
Reagovat
smazaný uživatel
Teď jen zjistit jaké :-))
Reagovat
smazaný uživatel
:D:D spíš si říkám, co všechno se Dominikovi při tý představě splašilo, že to sem musel napsat 3x :)))))
Reagovat
smazaný uživatel
To je fakt :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Se do toho předjezdce tak vžil, že ho tady už dneska neuvidíme :)))))
Reagovat
smazaný uživatel
Ahoj nevíte jestli se dá někde stáhnout pokud možna s titulkama četl sem o tom že by to mělo někdy teď vyjjít:) ale nemohu to nikde najít:)
Reagovat
smazaný uživatel
Radek bol dobree rozbehnuty

skoda sam si to pokazil
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda Radek, to mě mrzí.... tak doufám, že dneska moji dva oblíbenci Delpo a Tommy vyhrajou :))
Reagovat
smazaný uživatel
ja dufam ze Martina s Dankou zvladnu 4 hru
a ze dalej pojde
Tursunov
ale hlavne Vicka moja zlata a Del potro
Reagovat
J.M.
Chudák Tommy si ty maratónské dny vybírá nějak moc často, na svůj věk. Nejdřív musel dohrát tříseťák se Smyczkem, a za chvíli poté už se zase skoro dvě a půl hodiny trápil s Dodigem. Na ten zápas s Grigorem jsem hodně zvědavý. Griša se zatím na turnaji moc nezapotil, i když hraje i čtyřhru. Škoda, že na sebe zrovna tihle dva narazí už ve čtvrtfinále.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Bernie výsledkově zklamání, ale zase to byl pohledný zápas a ukázka, co všechno mu chybí na ty top hráče. Úderově na to má, dokáže fakt vykouzlit neskutečné věci.
Reagovat
smazaný uživatel
Izzy paráda, servis šlapal, forhend taky, vrací se konečně do normálu po té špatné první půlce sezony. Teď by mohl ještě Grigor porazit koňskou hlavu Sama a pak Bernie Del Potra.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist