Štěpánek 'se kousnul' a vydřel postup do čtvrtfinále

6. 10. 2010, 08:52
Aktuality 13
ATP TOKIO - Radek Štěpánek postoupil na milionovém turnaji v Tokiu už do čtvrtfinále. Český tenista i své druhé vystoupení v japonské metropoli otočil z nepříznivého stavu, aby mu nakonec Švýcar Chiudinelli v závěru utkání vzdal.
Radek Štěpánek

Radek Štěpánek v Tokiu i podruhé čelil v tie-breaku druhého setu vyřazení, ale stejně jako proti Fallovi i zápas se Švýcarem Markem Chiudinellim zachránil a postoupil do čtvrtfinále.

Český tenista se po sérii zranění vrátil na kurty letos v srpnu a v prvním zápase uhrál pouhé čtyři hry právě proti Chiudinellimu. Z pěti turnajů, které odehrál, se dostal jen v New Havenu přes úvodní kolo. Nakonec se zastavil ve čtvrtfinále. Po dnešním vydřeném vítězství si zahraje o teprve druhé semifinále v tomto roce. Jeho letošním maximem je finále z úvodního turnaje sezony v Brisbane.

Utkání druhého kola se neslo ve znamení kvalitních servisů. Poprvé, až ve dvanáctém gamu, zaváhal rodák z Karviné a úvodní sadu prohrál 5-7. 

Druhý set se obešel bez jediného brejkbolu a rozuzlit ho musel až dramatický tie-break. V něm se Štěpánek dostal ze stavu 3-5 a Chiudinelli mu nabídl dva setboly. První český tenista nevyužil, k druhému se ani nedostal. Chiudinelli totiž zahrál už osmou dvojchybu a poprvé proti o tři roky starším soupeři ztratil set. 

Úspěch ze závěru předchozí sady Štěpánka povzbudil. Hned v druhé hře si vypracoval brejkbol, proměnil ale až ten celkově pátý za stavu 2-1. Brejk potvrdil i díky dvanáctému esu a Švýcar následně souboj vzdal.

"Než si Marco zranil záda, tak jsem ho pořád dotahoval," připustil Štěpánek po utkání. "Snažil jsem se bojovat a myslím, že to byla více psychologická bitva než tenisový zápas," dodal český daviscupový reprezentant.

O semifinále se jednatřicetiletý Štěpánek utká s Jarkkem Nieminenem. Finský tenista si dnes ve 2. kole poradil se Španělem Gimenem-Traverem 6-3 7-6.

Štěpánek se s Nieminenem utkal pětkrát a poslední tři vzájemné souboje vyhrál. Naposledy letos na antukovém challengeru v Prostějově, kde se český hráč pokoušel o návrat po únavovém syndromu. Došel až do finále, kde vzdal kvůli nemoci. Další dva měsíce pak kvůli zranění kolena nehrál.

Štěpánek v Tokiu novinářům líčil, jak je těžké se vracet na nejvyšší úroveň po zranění. On sám prohrál třikrát za sebou, než se radoval z výhry. "Podívejte se na Del Potra," upozornil český hráč na loňského vítěze US Open, který se vrací a zatím dvakrát prohrál.

Finalista lednového turnaje Brisbane vzápětí dodal, že má na tenis jiný pohled než dříve. "V létě jsem se oženil (s Nicole Vaidišovou) a vím, že jsou na světě důležitější věci než je bouchání do tenisáku," prohlásil Štěpánek.

Už sedmou výhru v řadě si připsal španělský tenista Guillermo García-López. Přemožitel Rafaela Nadala z Bangkoku a pozdější vítěz turnaje postoupil v Tokiu do čtvrtfinále poté, co dnes zdolal svého krajana Feliciana Lopeze 7-6 6-4.

Poprvé od loňského července si ve čtvrtfinále zahraje Dmitrij Tursunov. Ruský tenista, který se za poslední rok podrobil třem operacím kotníku a v žebříčku mu aktuálně patří až 432. příčka, dnes zdolal finalistu z roku 2007 Richarda Gasqueta. Tursunovovi stačilo využít jeden ze šesti brejkbolů, aby zvítězil 7-6 1-6 6-4.

Dařilo se také českému deblistovi Františku Čermákovi, který spolu se Slovákem Michalem Mertiňákem bojuje o účast na závěrečném podniku sezony Turnaji mistrů. Vítězové nedávného turnaje v Kuala Lumpuru porazili v prvním kole dvojici Thiemo de Bakker z Nizozemska a Andy Roddick z USA 7-5 6-4.

 

- ATP 500 TOKIO (Japonsko, tv. povrch, 1.100.000 dolarů) -
středeční výsledky (06. 10. 2010)

Dvouhra - 2. kolo:
Štěpánek (ČR) - Chiudinelli (Švýc.) 5-7 7-6(7) 4-1 skreč Ch.
García-López (Šp.) - F. López (6-Šp.) 7-6(5) 6-4
Tursunov (Rus.) - Gasquet (Fr.) 7-6(2) 1-6 6-4
Nieminen (Fin.) - Gimeno-Traver (Šp.) 6-3 7-6(8)

Čtyřhra - 1. kolo:
Čermák/Mertiňák (4-ČR/SR) - De Bakker/Roddick (Niz./USA) 7-5 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Třeba já Tomáše neurážím...jen kupříkladu, když je v nabídce sázek, vždy se mu vyhnu...a proč? je nespolehlivý...hráči jeho kalibru zkrátka s některými prohrávat nesmějí..nebo třeba jednou ročně...ale aby Tomáš vyřadil Federera "doma" ve Wimbledonu...a pak prohrával s hráči typu Berrera (když to má navíc rozehrané jak to rozehrané měl), tak je to určitě škoda.....a nejvíc to snad mrzí jeho samotného...i když...nevím...nemá rafovu vůli.., zdá se mi, že ho uspokojilo to FO a Wimbledon..ale ti nejlepší se s tímhle nespokojí.
Reagovat
smazaný uživatel
alspon že ty ještě ten tenis hrát umíš!! Narozdíl od někoho....Myslím že Radek je a vždycky byl komplexně daleko lepší tenista než Berdych, kterej vždycky na jednom turnaji výsledek udělá a pak na dalších 10 dostavá na pr*el od nějakých ubožáků!! Bohužel pro něho, přitom Berdych rozhodně kvalitu a předpoklady na to, aby dělal lepší výsledky než Radek má, ale když je blbej, tak hold má smůlu!!
Reagovat
smazaný uživatel
Neni o co stat byt znamy v jakekoliv oblasti , tady ve sportu a tenisu.Nevdek svetem vladne, pokud se Ti dari, tak je to samozrejme, a moc se o tom nemluvi, kdyz to proste nejakou dobu z jakehokoliv duvodu nejde, tak se ten dotycny nehodi ani na hnuj a musi si vyslechnout nebo precist peprnou cestinu , jak nekde z kanalu nebo zumpy. Mohlo by se rict, ze uz jsou na to zvykli,ale pokud clovek neni uplne splachovaci, tak mu to moc optimismu do dalsi hry nedoda. Jeste jsou i takovi, kteri by takove vulgarnosti nikdy nenapsali a cekaji na lepsi zitrky, ktere urcite jeste prijdou.
Reagovat
smazaný uživatel
Když myslíš,že někdo na 7 místě na světě neumí hrát tenis,tak je mi líto tebe.Tomáš je bezva kluk a urážet ho může jen ubožák.
Reagovat
weak
repekto je jenom provokater... o tenisu moc nevi, ale jazyk ma jako britvu, tak mu nekaz radost a uspokojeni ze sebe sameho... asi to nema v zivote lehke... :(
Reagovat
smazaný uživatel
Radek se vrací po zranění a dlouhé pauze, tak to půjde pomalu, ale on se do dvacky vrátí, nebude mít problém. A co se týče Tomáše, nechte ho být, určitě ho to trápí, že mu to nejde, ale po velkých úspěších se to může stát každému, není jediný Schivone taky až do teď po FO nic moc nehrála, Ivanovič se začíná dařit až skoro po dvou letech atd. Je to hrozně vyrovnaný sport a pokaždé to nejde, velký tlak od médií, po úspěchu je o vás veliký zájem, člověk se tak nesoustředí......a když se něco moc chce, tak to většinou moc nejde, to všichni známe, ne?!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Výborně Radku..už to sice asi nikdy nebude takový jako dřív, ale kdyby měl Berdych rád tenis tak, jako ty...tak je ve špičce..(tím myslím dlouhodobě)
Reagovat
smazaný uživatel
A že ty se stále plácáš okolo 20 místa,ty s Tomášem žiješ,že víš co ho baví a co ne???? Povídej!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Ne, nežiju...ale má na mnohem víc, než předvádí...chce hrát ve špici..jenže Djokovič, nebo Murray prostě neprohrávají zápasy co prohraje berdych...je krásný být ve finále Wimbledonu...ale praví šampioni se s tím nespokojí a makaj dál.
Reagovat
smazaný uživatel
Tam to není o makání,makají i hráči co jsou třeba za stovkou,jedná se o maličkosti a nějaká prostě Tomášovi chybí.
Reagovat
Teo
Ta "maličkost" bude jeho hlava, která to prostě nezvládá...
Reagovat
Gulbis
v titulku by měli ještě upřesnit, kam se Štěpánek kousnul
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist