Štěpánek se vzpamatoval z 'kanára' a po šesti letech vyzve Nadala

8. 6. 2011, 20:49
Aktuality 21
ATP LONDÝN - Radek Štěpánek se málem s Queen`s Clubem loučil ostudnou porážkou, z 'kanáru' od Ivana Ljubičiče se ale dokázal oklepat a utkání zkušených tenistů otočil. O čtvrtfinále se rodák z Karviné utká po šesti letech s čerstvým vítězem French Open a světovou jedničkou Rafaelem Nadalem.
Radek Štěpánek

Radek Štěpánek se na trávu vrací po dvou letech a v Queen`s Clubu, kde si před šesti lety zahrál v semifinále, se mu zatím daří. Po deklasování Japonce Soedy dnes narazil na 16. nasazeného Ivana Ljubičiče a poradil si i s ním.

Zápas dvou zkušených - dvaatřicetiletých - tenistů se přitom pro Štěpánka nevyvíjel vůbec dobře. V úvodní sadě totiž na podání získal jen devět fiftýnů, na returnu dokonce jediný a následoval bleskový 'kanár'. Nepovedený set ale českého tenistu nepoložil a síly se na kurtu vyrovnaly. Štěpánek si po dramatické koncovce druhého dějství vynutil rozhodující set, v něm už neztratil servis a po výhře 0-6 7-5 6-4 postoupil do 3. kola.

Karvinský rodák si o čtvrtfinále zahraje se světovou jedničkou Rafaelem Nadalem, který při své letošní premiéře na trávě porazil Australana Matthewa Ebdena, 168. hráče světa, dvakrát 6-4. Španělský tenista v úvodu každého setu vzal soupeři podání, své si celý zápas držel a došel si pro poklidný postup.

Nadal se do Londýna přesunul po nedělním triumfu na antukovém French Open, aby se připravil na Wimbledon. Na něm bude už za necelých 14 dní obhajovat loňský triumf. "Dnes jsem se cítil trochu unaveně, French Open bylo letos hodně náročné," komentoval pětadvacetiletý rodák z Malorky, který v pařížském finále porazil Švýcara Rogera Federera. "První zápas na trávě je vždycky nebezpečný, protože všechno je najednou úplně jiné," dodal Španěl.

"Zdejší turnaj miluju, pro tenis je to jedno z nejkrásnějších míst na světě. Je to skvělá generálka na Wimbledon. Jen podmínky dnes nebyly úplně ideální, fouká a každou chvíli prší. Ale tak už to v Londýně bývá."

Štěpánek se s o sedm let mladším Nadalem střetl čtyřikrát v letech 2004 a 2005 a vždy prohrál.

Andy MurrayNáročnější vstup do přípravy na Wimbledon má za sebou domácí Andy Murray. Vítěz turnaje z roku 2009 dnes s Belgičanem Xavierem Malissem jednou neudržel podání a zvítězil až po třech setech 6-3 5-7 6-3.

Čtyřiadvacetiletý Murray měl přitom šanci zápas zvládnout mnohem rychleji. Jenžer za stavu 5-5 ve druhém setu neproměnil tři brejkboly a posléze přišel o servis. O šest let starší Malisse ale zápas víc nezdramatizoval, ve třetí sadě neproměnil žádný ze dvou brejkbolů a Brit splnil roli favorita.

"Bylo to složité, kurt je na trávu poměrně dost pomalý. Hrálo se hodně dlouhých výměn," komentoval stav kurtu Murray. "Na konci druhého setu jsem měl šanci, ale evyužil jsem ji a on (Malisse) se dostal zpět do zápasu," dodal.

Murray před turnajem zvažoval svou účast, neboť na French Open si poranil kotník a hrál pod prášky. "Kotník je už v pořádku. Trochu bolí, když si musím zvykat na nový povrch, ale je to den ode dne lepší." Jeho příštím soupeřem bude Srb Tipsarevič. "Na trávě je to velmi dobrý hráč, bude to těžký soupeř. Pokud chci vyhrát, budu muset hrát lépe, než v prvním zápase." 

Ve dvou setech dnes své zápasy zvládli nasazení Argentinci David Nalbandian a Juan Martín Del Potro. Nalbandian porazil dvakrát 6-4 Srba Bozoljače a se Španělem Verdaskem si zahraje o čtvrtfinále. Del Potro si na chlup stejným výsledkem poradil s Kazachem Kunicynem, na svého příštího soupeře ale čeká. Duel dvou Francouzů Simon - Mannarino byl totiž kvůli tmě za stavu 1-1 na sety přerušen, neboť dnešní program v metropoli Velké Británie opakovaně komplikoval déšť.

- ATP 250 LONDÝN (Velká Británie, tráva, 694.250 eur) -
středeční výsledky (08. 06. 2011)

Dvouhra - 2. kolo:
Štěpánek (ČR) - Ljubičič (16-Chorv.) 0-6 7-5 6-4
Nadal (1-Šp.) - Ebden (Austr.) 6-4 6-4
Murray (2-Brit.) - Malisse (Belg.) 6-3 5-7 6-3
Čilič (8-Chorv.) - Clément (Fr.) 6-4 6-4
Nalbandian (9-Arg.) - Bozoljac (Srb.) 6-4 6-4
Bellucci (11-Braz.) - Ilhan (Tur.) 6-2 6-7(3) 7-6(5)
Del Potro (12-Arg.) - Kunicyn (Rus.) 6-4 6-4  
Tipsarevič (14-Srb.) - Russell (USA) 7-6(3) 7-6(5)
Anderson (15-JAR) - Young (USA) 6-2 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Stan_Borowitz
je frajer, že to dokázal otočit. Ten kluk má taky srdce šampióna, klidně by býval mohl být stabilním hráčem první desítky.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi jo, kdyby k tomu "srdci šampiona" měl ještě lepší podání, lepší forhend a lepší bekhend. :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
No tak on v té první desítce na chvíli byl, takže takový nemehlo to asi nebude, že. Proto jsem použil kondicionál minulý, čímž jsem chtěl naznačit, že moje poznámka směřuje k ranějším fázím jeho kariéry. Ale ona se čeština za poslední roky dost zjednodušila a spousta jemností z ní pohříchu prakticky zmizela. Měl jsem si uvědomit, že tomu kondicionálu bude už málokdo rozumět...
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, chvíli v ní byl. Já jsem jen napsal, co by BÝVAL musel mít, aby se v ní BÝVAL udržel déle. :-)

Pro mě je mimochodem další dílčí důkaz toho, jak slabá éra tehdy panovala, protože hráč Štěpánkova typu by např. v letech 1990 - 1995 podle mě neměl šanci dostat se výše, než někam na chvost první dvacítky.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas, zranění a nemoci a teď už asi i věk hrají trochu proti němu. A že nevyniká žádným základním úderem? Asi ne, vyniká právě srdcem a hlavou a na jeho hru jako na celek se dá docela dobře koukat. Na ten zápas s Nadalem se docela rád podívám, alespoň na kus.
Reagovat
VlS
Myslím si, že Radek, ač nemá nějaký super úder má docela dobrou kombinaci všech (pokud hraje dobře) a má pestrou hru, mění rytmus a hraje chytře. Matěji, nemyslím si, že by byl nějaký outsider, ale je jedno, co by bylo kdyby, už to asi nedožene, ale na jeho zápasy se dívám rád (pokud nehraje nějak zvlášť tragicky)
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud sis všimnul, tak Berdych hraje o mnoho lépe, když hraje s hráčema přibližně stejně v žebříčku, takže si myslím, že to bude vyrovnané
Reagovat
smazaný uživatel
ty naivko...
Reagovat
smazaný uživatel
kurz 2 na Troickiho to je valuebet jako kráva. Já si nedovedu představit co by se muselo stát aby tragickej Berdych vyhrál. TO by fakt musely padat trakaře. lidi řeknu vám tohle je zlatej důl.
Reagovat
smazaný uživatel
:D:D nevim no, zápas 50/50 :D, takže bych to jako zlatej důl rozhodně neviděl. Ani jeden nemá psychiku a je to přeci jenom Berďův povrch-cejtim, že se zvedne a vyhraje ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych má problémy porazit i hráče ze 2. stovky. Výkonnostně je Troicki o level výš.
Reagovat
smazaný uživatel
věř mi v tenise se vyznám daleko víc než ty.
Reagovat
smazaný uživatel
Lopaťáku, na to, že to slovo často používáš, je neustále píšeš špatně. Je to když tak "value bet". Ty to furt píšeš dohromady.
Reagovat
smazaný uživatel
ty se asi tak prd vyznáš jestli ríkáš ze je troicky o level víš :D .... ja vidím ty šance na 70:30 pro berdycha pač trava je jeho hodne oblíbený povrch a troickyho nemám rád ... a zlatek dul?? ... tak to je ..ale pro tu sázkovou kancelář ve které sázíš :D
Reagovat
smazaný uživatel
sebik: Jo, trava je pro Berdycha asi nejlepsim povrchem, ale v soucase forme, kdyz hral bidnej tenis proti Bemelmansovi a nasledne proti Hernychovi, je kurs 2 opravdu velkej value bet.
Reagovat
smazaný uživatel
však se zítra ukáže kdo tu rozumí tenisu.
Reagovat
smazaný uživatel
Sázkaři, žádný kurz 1,7 až 2,3 není přece zajímavý, když prakticky všecny poslední zápasy Berdycha s kýmkoliv jsou skoro vždy 50/50 nebo trochu méně či více. Ale dlouhodobě se dá asi vydělat na jeho hře, tak, že když bude hrát jako nefavorizovaný tak sázet na něj a když bude on favoritem tak proti němu. Je právě spolehlivý v tom, že se nedá dopředu konstatovat jestli vyhraje nebo ne. Takže, až bude kurz 3,5 a více on nebo proti němu tak - tak.
Reagovat
smazaný uživatel
naštěstí ten, kdo mu nerozumí se už dávno ukázal viď lopato...
Reagovat
smazaný uživatel
přesně tak viz životní forma Na Li a její triumf na RG i to že porazila Kvitovou.
Reagovat
smazaný uživatel
JJ, tak přesně v zápase s Kvitovou se opravdu ukázalo, že Na Li má "životní formu". :-))

Mimochodem, slyšel jsi už někdy, že "sebechvála smrdí"? Obzvlášť pak velmi smrdí v tvém případě. :-)))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist