Štěpánek si do Melbourne přibalí 'kanára' od Chely

11. 1. 2011, 05:35
Aktuality 1
ATP SYDNEY - Radek Štěpánek 'kanáry' spíše rozdává, v Sydney však jednoho musel skousnout. Získat jediný game v setu se mu nepodařilo v generálce na Australian Open proti Argentinci Chelovi, kterému nakonec i ve třech setech podlehl.
Radek Štěpánek

Radek Štěpánek minulý týden v Brisbane neobhájil loňské finále. Přesto semifinále, v němž nestačil na Söderlinga, bylo úspěchem. Na cestě do Melbourne se zastavil ještě v Sydney, kde si v minulosti zahrál dvakrát v semifinále.

Štěpánkovy 'kanáry':
2011 ... 0-1
2010 ... 3-1
2009 ... 6-2
2008 ... 3-1
2007 ... 3-1
2006 ... 3-0
2005 ... 5-3
2004 ... 0-2
2003 ... 1-3
2002 ... 1-0

Letos se mu však generálka na úvodní grandslam sezony nepovedla. Ve svém zahajovacím zápase se střetl s Argentincem Juanem Ignaciem Chelou, pro kterého to byl první zápas sezony. Český hráč sice získal první set, pak se mu ale přestalo dařit na podání a uhrál už jen tři hry.

Jednatřicetiletý rodák z Karviné souboj rozehrál dobře, když první set vyhrál bez ztraceného podání 6-4. Další průběh duelu ale nabral nečekaný spád. Štěpánkovi přestal fungovat servis a ve druhé sadě neuhrál ani game. V rozhodujícím dějství začal lépe, hned v úvodní hře ale neproměnil brejkbol. Sám naopak v 6. hře kapituloval, a byť Chela brejk nepotvrdil, neudžel si ani další servis a za dvě hodiny prohrál 6-4 0-6 3-6.

Aktuálně 65. hráč světa si nyní užije pár dnů volna s manželkou Nicole Vaidišovou a od 17. ledna bude bojovat o body na Australian Open, kde loni prohrál v prvním kole s Karlovičem. V minulé sezoně dlouho laboroval s únavovým syndromem a tak nyní může sedm měsíců žebříčkem takřka jenom stoupat. Až do srpna obhajuje pouhých 140 bodů.

Na Chelu, jenž si v Sydney před dveíti lety zahrál jako kvalifikant finále proti Federerovi (Argentinec prohrál ve dvou setech), se ve druhém kole střetne s vítězem loňského ročníku Davisova poháru Viktorem Troickim ze Srbska.

V dnešním dni uspěli oba nasazeni tenisté. Turnajová pětka a obhájce loňského finále Richard Gasquet si bez ztráty servisu poradil s domácím Matthewem Ebdenem. 

Nyní Francouze čeká Andreas Seppi, který si připsal nejvyšší výhru své kariéry. Ital v 1. kole smetl za 50 minut Uzbeka Denise Istomina 6-1 6-0.

Mnohem více se na postup nadřel sedmý nasazený Guillermo García-López. Domácího kvalifikanta Chrise Guccioneho sice udolal také ve dvou setech, zápas však trval bezmála dvě hodiny. Španělský hráč totiž dokázal proměnit jediný ze čtrnácti brejkbolů. 

"Byl to těžký zápas," řekl až 376. hráč světa Guccione, jenž se s favoritem držel i díky 13 esům. "Byl to moc dobrý soupeř, je asi třicátý na světě. Byla to bitva, hlavně jsem musel hodně bojovat o své podání," dodal pětadvacetiletý Australan, jenž svými nechytatelnými servisy vydělal 130 dolarů pro lidi postiženými ničivými povodněni.

- ATP 250 SYDNEY (Austrálie, tv. povrch, 422.300 dolarů) -
úterní výsledky (11. 01. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Chela (Arg.) - Štěpánek (ČR) 4-6 6-0 6-3
Gasquet (5-Fr.) - Ebden (Austr.) 6-4 6-3
García-López (7-Šp.) - Guccione (Austr.) 7-6(5) 7-5
Starace (It.) - Benneteau (Fr.) 6-7(6) 6-3 6-4
Seppi (It.) - Istomin (Uzb.) 6-1 6-0

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
neudelal si mi moc radost :( stane se
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist