Štěpánek si poradil s Tursunovem, Pavlásek i Veselý vypadli

17. 1. 2017, 08:01
Aktuality 83
AUSTRALIAN OPEN - Počtrnácté startuje Radek Štěpánek na Australian Open a podesáté začal vítězně. Osmatřicetiletý český veterán navázal na úspěšnou kvalifikaci třísetovou výhrou bez prohraného servisu nad Rusem Dmitrijem Tursunovem, jehož dorazil třemi esy. O vyrovnání svého melbournského maxima se utká s Belgičanem Goffinem. Naopak skončili Adam Pavlásek i Jiří Veselý.
Radek Štěpánek

Radek Štěpánek na Australian Open prošel jako nejstarší hráč od roku 1977 grandslamovou kvalifikací, s pouhou účastí na úvodním grandslamu se však nespokojil. V prvním kole si poradil bez ztráty podání 6-2 7-6 6-3 s Rusem Dmitrijem Tursunovem

Zatímco osmatřicetiletý český tenista dnes nastoupil k již devátému letošnímu zápasu ve dvouhře, o čtyři roky mladší Rus, který toho v posledních letech kvůli zraněním moc neodehrál, se na kurtu objevil poprvé od loňského července. A (ne)rozehranost byla na tenistech znát. Štěpánek hrál jistě, pomáhal si servisem a lépe zvládal důležité výměny.

Statistiky zápasu
Tursunov - Štěpánek
5 esa 15
5 dvojchyby 4
67 %
1. podání 'in' 65 %
67 %
úsp. 1. podání 80 %
45 %
úsp. 2. podání 60 %
8/20 hra na síti 8/14
0/4 brejkboly 3/8
čas: 1:59

Český tenista za celý zápas nepřišel o své podání, kterým si pomohl i v závěrečném gamu, v němž čelil celkem třem brejkbolům. Všechny dokázal odvrátit a nakonec zápas zakončil sérií tří es. Těch nastřílel celkem 15 a po dvou hodinách se mohl radovat z výhry 6-2 7-6 6-3. Vzájemnou bilanci s bývalou světovou dvacítkou vyrovnal na 2-2.

Štěpánek v devátém letošním zápase ve dvouhře zaznamenal už osmou výhru a bude stoupat žebříčkem. Nyní už má jistý posun ze 102. někam na 85. místo.

Na Australian Open karvinský rodák hraje počtrnácté v kariéře a podesáté se dostal do druhého kola, v němž má v Melbourne padesátiprocentní úspěšnost. Jeho maximem je 3. kolo, o které se ve čtvrtek utká s jedenáctým hráčem světa Davidem Goffinem. Jediný vzájemný duel s o dvanáct let mladším Belgičanem prohrál, před pěti lety mu podlehl v pětisetové bitvě na Roalnd Garros.  

Štěpánka na Australian open čeká i čtyřhra s Kanaďanem Vaskem Pospisilem. V prvním kole je čekají Australané Barton s Ebdenem.

Pavláskovi se premiéra v Melbourne nepovedla
Adamovi Pavláskovi premiéra v hlavní soutěži Australian Open vůbec nevyšla. Český tenista, jenž byl v prvním kole favoritem, nestačil 4-6 6-4 2-6 3-6 na domácího Andrewa Whittingtona. Australan je tak poprvé v kariéře ve druhém kole grandslamu.

Pavlásek a jeho dnešní soupeř Whittington svedli v úvodním kole Australian Open boj o první letošní vítězství. Zatímco Australan prohrával v kvalifikacích turnajů ATP s žebříčkově níže postavenými hráči, než je Pavlásek, český tenista na Hopman Cupu vzdoroval tenisové elitě.

Pro oba tenisty bylo dnešní utkání prvního kola velkou premiérou. Lépe ji zvládl domácí Whittington, nutno však podotknout, že Pavlásek to australskému talentu výkonem plném nevynucených chyb hodně usnadnil.

Statistiky zápasu
Pavlásek - Whittington
62% 1. servis do kurtu 58%
13 esa 12
3 dvojchyby 10
17 vítězné míče 20
49 nevynucené chyby 28
2/7 brejkboly 6/9
18/32 hra na síti 16/19
čas 2:25

Otázkou je, jak moc 86. hráče žebříčku ATP limitovalo zranění levého zápěstí, které si nechal v průběhu zápasu nejméně dvakrát ošetřovat. Většinu nevynucených chyb (28) však Pavlásek vyrobil z forhendové strany.

Dnešní duel rozhodl právě počet nevynucených chyb a úspěšnost vyhraných bodů po druhém podání, kde rodák z Bílovce hodně zaostával. Pavlásek sice ve druhém setu v závěrečném gamu získal soupeřův servis a tím stav utkání vyrovnal, nicméně další dvě sady byly v absolutní režii Australana.

Po zápase Pavlásek přiznal, že ho limitovalo zranění zápěstí. "Ovlivnilo to můj výkon. Těžko bych tu s tím někoho porazil. I tak jsem chtěl nastoupit, ale prostě to nešlo," řekl český mladík, který se kvůli zranění omluvil ze zápasu prvního kola Davis Cupu.

Whittington si musí na soupeře pro druhé kolo počkat do skončení souboje mezi Ivem Karlovičem a Horaciem Zeballosem.

Jako poslední z kvarteta českých tenistů do turnaje vstoupil Jiří Veselý, proti favorizovanému Gaëlu Monfilsovi ale nepřekvapil. Juniorský šampion z roku 2011 světové šestce podlehl hladce 2-6 3-6 2-6 a ani na svém čtvrtém Australian Open nepostoupil z prvního kola.

Čeští tenisté měli v prvním kole Australian Open padesátiprocentní bilanci. Už včera postoupil do 2. kola Tomáš Berdych, kterému vzdal Ital Luca Vanni.

• AUSTRALIAN OPEN •
Austrálie / Melbourne, tv. povrch, 13.694.800 dolarů
úterní výsledky českých tenistů (17. 01. 2017)
• Dvouhra - 1. kolo •
Štěpánek (ČR) - Tursunov (Rus.) 6-2 7-6(1) 6-3
Whittington (Austr.) - Pavlásek (ČR) 6-4 4-6 6-2 6-3
Monfils (6-Fr.) - Veselý (ČR) 6-2 6-3 6-2

 

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

83
Přidat komentář
Mayo
Kks Karlovic Vs Zeballos 22-20 :O
Reagovat
EllNino
Tak to Karlovic zvládl :D ....
Reagovat
smazaný uživatel
Karlovic by mal mat svoje čestné miesto v sieni slávy :)

To je neuveritelný hráč.
Reagovat
turista
Naprosto souhlasím. Ivo Karlovič patří do síně slávy tenisu.
Reagovat
dadaft
počítám, že ani další trapný pátý set hraný do milionu nepřinese jediné logické řešení - tajbrejk i v rozhodujícím setu. (((((
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda. V piatom sete by sa mal hrat TB, ale len v zápasoch Karlovica a Isnera. V ostatných prípadoch to je na škodu veci.
Reagovat
kada.tom
+1
Reagovat
HayashiM
+všechny 4
Reagovat
Tuttovka
Určitě bych tiebreak v posledním setu na GS nezaváděl. Je to pravděpodobně nejspravedlivější způsob, jak určit vítěze duelu. Je to sice fyzicky náročné, ale je to nejspravedlivější.
Reagovat
Tuttovka
Jak je možné, že Karlovič toho Hargentince ještě nezastřelil nějakým servisem na tělo :D?
Reagovat
Krisboy
Protože Horác se na rozdíl od tý hříčky přírody umí pohybovat.
Reagovat
turista
Občas se stane, že chlap vyroste až na 211cm a ještě to zužitkuje ve sportu jako je tenis. Nevidím na tom nic špatnýho.
Reagovat
turista
U ženský je výška nad 190cm už docela moc. Ale jestli chlap měří 185cm nebo 225cm je v podstatě fuk.
Reagovat
Mayo
Fernando Fiasco
Reagovat
Tuttovka
Jako tato část pavouka není zatím úplně na koukání :).
Reagovat
Pe3k
Nadal nic moc, Nando hruza.
Reagovat
smazaný uživatel
Aj si zápas Rafu videl, či len tak podla vysledku?..:)
Reagovat
Pe3k
Zapas Rafy sem videl cely, narozdil od tebe, ty vzdy komentujes iba dle vysledku. Rafael nehral dobre, kazil spoustu lehkych micu i smece. Nastesti pro nej souper nepredvedl nic a drzel ho jen servis. Florian ma jeden z nejhorsi fh na okruhu, kdyz mu Nadal chvilemi zdatne sekundoval...
Reagovat
Krisboy
Já jsem ráno kousek viděl. Někdy v druhém setu byl poměr vítězných forehandů asi 20:4 pro Rafu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to ťa obdivujem, že si dokázal ako fanusik Federera o 4:00 ráno vstať na zápas prvého kola Nadala proti L.Mayerovi. Silná diagnóza...

Rafa mal dnes z FH cez 25 winnerov, takže celkom písal, nedal súperovi ziaden BB, dobrý zápas.
Reagovat
Pe3k
No vzhledem k Rafovym vykonum za posledni 2 roky si asi snizil sve naroky na minimum, chapu to, ale hodnotit neco co si ani nevidel je dost mimo, ale u tebe uz takova tradice...Rafa se muze zlepsit, ale dnesni vykon by nestacil ani na 250 antukovy turnaj ve Vina Del Mar.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja som zápas videl, cez prvy set som zadriemal, ale ostatné dva mi neušli..;)
Reagovat
fialka
Som v rozpakoch. Zdalo sa ti, že by Rafa príchodom Moyu niečo zmenil? Mne teda nie. Viem, že to nejde zo dňa na deň, možno sa to prejaví časom, ale...
Reagovat
turista
To nevím, protože všichni jeho možní konkurenti na jihoamerické antuce jsou z formy takže předpokládám, že z jižní Ameriky v únoru Rafa přiveze nějaké tituly.
Reagovat
Pe3k
Az bude antuka bude i forma, tihle antukari si to umi nacasovat...jeste sem se nedival na Rafuv (ani nici jiny) kalendar turnaju, tak nevim kam se vubec chysta, ale pro prekonani rekordu antukovych turnaju, to hude asi dobry napad.
Reagovat
safi1313
Koukal sem se taky na celý zápas a ač sem velkej fanoušek Rady, opravdu to nebylo nic moc... Míče pomalé, na stred kurtu.. Mayer naštěstí nebyl nebezpečný, tak si to Rafa už pohlídal... Ale byl to první zápas, věřím že se rozehraje k lepším výkonům ještě
Reagovat
turista
Je to s podivem. Včera jsem viděl záznam ze zápasu Nadala s Raonicem v Abú Dhabí a Rafův forhend byl jako kladivo jak jsme u něj zvyklí.
Reagovat
Pe3k
V Abu Dabi hral solidne ale zde odehral jen 1 zapas, takze se to tezko srovnava. Kazdopadne z jeho hry lze vycist, ze se snazi byt z fh agresivnejsi, coz s sebou dnes prineslo i dost hrubych chyb. Mayer krom servisu nepredvedl nic a proti lepsimu souperi bude zase obraz jeho hry asi jiny. Marcos asi problem nebude.
Reagovat
raron
...ten Veselý dostal ale "náklad"
Reagovat
Stan_Borowitz
Slyšel jsi někdy slova jako "taktická porážka", "dlouhodobá strategie" nebo "pětiletý plán (tzv. pětiletka)"???
Reagovat
Krisboy
J1rka špatně špatně špatně. Gael není rozhodně snadný soupeř, ale mohl ho potrápit víc. Zklamání :(
Reagovat
Stan_Borowitz
Já jsem viděl jen mečbol a jak si podávali ruce u sítě. Oba věděli, že dnes se J1rkovi prostě nechtělo. Gael mu za to byl vděčný a objal ho.
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
VlS
Tebe mít za kamaráda taky může bejt emočně náročný :-D
Reagovat
Stan_Borowitz
Jo, jsem prostě srdcař. Už na to beru i prášky.
Reagovat
VlS
Tebe mít za kamaráda taky může bejt emočně náročný :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Dvakrát nepotvrdený break, 2-3krat nevyuzitie 0:30 na príjme...Ano priatelia, to vsetko sa dá stihnut za jeden set a prehrat ho.
Reagovat
Stan_Borowitz
Nando je přeoperovaná hráčka WTA.
Reagovat
safi1313
Djokovič hraje strašně, Verdasco ještě hůř... Nedá se na to koukat...Djok s touhle hrou nepřejde čtvrtfinále...
Reagovat
kada.tom
a na E2 dávají neumětela Esoviče ... strašný :-/
Reagovat
Stan_Borowitz
To už jsme slyšeli tolikrát...
Reagovat
Marduch
Co čtvrtfinále. S Dimitrovem by se potkal už v osmifinále.
Reagovat
EllNino
jako by výkony z prvních kol něco znamenaly u Novaka ...
Reagovat
Tuttovka
Je to pravda na začátku turnaje hraje vždy údržbu. Jinak Grigor musí taky tvrdě bojovat s tím Chaustralanem. Ten je sice poměrně neškodný, ale má nepříjemné záblesky geniality a spoustu toho oběhá.
Reagovat
Marduch
jasně, i proto je na pytel, že Dimču potká ještě v jednou z prvních kol, kdy koncentrace u Djoka neni taková, navíc Grigor ještě může být docela svěží a držet se na vlně z Brisbane..
Reagovat
Marduch
Tak Grigor se opravdu zád být dobře naložen a připraven: "proti soupeři ztratil jen 14 míčků po svém podání"
Reagovat
turista
Ríša Gasquet ho zastaví.
Reagovat
Marduch
Obávám se, že na současného Dimitrova nemá jedinou zbraň.. bh, fh, servis, Dim ho momentálně ve všem převyšuje. Ale je to GS, uvidíme.
Reagovat
turista
No o bh Ríši Gasqueta bych nepochyboval.
Reagovat
turista
Novak Djokovič překonal Verdasca takže cestu nahoru má v podstatě umetenou. Překonat Sira Andyho podruhé za sebou v závěru turnaje ale může být pro Djokera velký problém.
Reagovat
Marduch
U hráče, který za posledních 5 měsíců vyhrál jediný turnaj, vidím jako velice odvážné hovořit po 1K o jakési umetené cestě do finále..;) V jeho půlce jsou mj. Dimitrov, Rafa, Raonič, Goffin, Thiem. Hráči, kteří umí předvést špičkový tenis proti komukoli.
Reagovat
turista
To ano proti komukoliv s vyjímkou Novaka Djokoviče. Na toho se nikdo z nich dlouhodobě vůbec nechytá.
Reagovat
Kozoroh
To jsi viděl jen druhý set, že? :-D No1e klasicky povolil uzdu v zápase, aby ze zápasu něco měl.
Reagovat
turista
Radek Štěpánek bravo! Tenis si ve víc než 38 letech užívá a ještě vyhrává.
Reagovat
Stan_Borowitz
Radek je tenisový Jarda Jágr.
Reagovat
vrabejka
Skvěle Radku! Goffin není nehratelný. Je bez formy a navíc má v nohách 5setak.
Reagovat
George_Renel
Jirka ještě horší, než jsme si asi mysleli. Soupeř sotva leze a on mu to takhle odevzdá na stříbrném podnosu.
Reagovat
smazaný uživatel
jeho pohled a interpretace zapasu me bude tentokrat mimoradne zajimat..
Reagovat
VlS
Ty seš ještě málo naštvaná?
Reagovat
smazaný uživatel
ne, jen chci zmerit, jak No.1 daleko.. ;-)
Reagovat
VlS
Jo, tak já nosím brejle a ještě jsou nízko mraky, takže až tak daleko nevidím.
Reagovat
turista
Tohle je o psychice. Jirka Veselka dnes hrál na 10% svých možností.
Reagovat
kada.tom
No, krom Štěpánka je to bída dneska. Adam OUT a Jirku to za chvilku čeká taky.

O´Connell se drží Grigora, momentálně rozhoduje TB v 1. setu ..
Reagovat
babolat.cz
ten Veselý je fakt marnej...
Reagovat
Stan_Borowitz
Copak ty jsi ještě nikdy neslyšel o přehřátém nebo dokonce uvařeném talentu? J1rka potřebuje zchladit, aby se chytil.
Reagovat
Tuttovka
No jak jsem se obával, tak spodní polovina pavouka je mírně řečeno slabší. Nejsou tu úplně zápasy, které by mě zaujaly snad s výjimkou Dimitrova s Oconnellem :). Verdasco zatím nic nepředvedl kromě dvou exhibičních výměn.
Reagovat
panzer.dragon
ivo ponižovač
Reagovat
Tuttovka
Radek je fakt bomby a přehrál soupeře moc pěkně :).
Reagovat
Tuttovka
No Jirka zatím nevypadá, že by měl porazit Djokovice :D.
Reagovat
SubOptikT
Asi se jenom pomaleji rozpinkává ...
Reagovat
smazaný uživatel
Jurovy mimikry jsou ovsem naprosto dokonale, az se mi vloudil smesny dojem, ze mam presne o tolik vetsi tenisovou srdnatost, o kolik jsem mensi.. :-))
Reagovat
SubOptikT
Takže to nevypadá, že by Gaela sestřelil? Já jsem jen onlajn.
Reagovat
smazaný uživatel
nemam ani 160 cm, tak si to spocitej.. :-))) Jura je nepochopitelne zabrzdeny, neco i dobry, ale je bojacny, kazi z jasne pozice, kratke mice, bez napadu. Ale divam se jen po ocku. Na to ja nervy ani cas nemam!
Reagovat
SubOptikT
Tak nejspíš už to ladí na antukovou sezónu a hardy vypouští. Malá motivace.
Reagovat
lars
Bude hrat jeste DC i za Pavlaska
Reagovat
Tuttovka
Já už na to popravdě ani nekoukám, protože to moc ke koukání nebylo :D.
Reagovat
SubOptikT
Jo, první gem už je tam! A jedem!
Reagovat
SubOptikT
A na kurt už fičí J1rka! J1rko - do toho, neboj se ničeho!
Reagovat
bIbec
dobře Štěpec.
Reagovat
Lunej..
Velka gratulka, David neni neporazitelny:)
Reagovat
VlS
Dimu dal s přehledem, fajn.
Reagovat
smazaný uživatel
prosim te, v jejich veku je to uz jen primy souboj fyzioterapeutu.. :-))
Reagovat
VlS
No, ještě řekni, že havrani jsou v pohotovosti před staďákem :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist