Štěpánek si svou rozlučku naplánoval do O2 areny. Na podzim přijede i Djokovič

7. 8. 2018, 14:29
Aktuality 36
Dvojnásobný vítěz Davisova poháru Radek Štěpánek se rozloučí s tenisovou kariérou 18. října v pražské O2 areně. Hlavní hvězdou akce nazvané Český lev se loučí bude bývalý první hráč světa Srb Novak Djokovič.
© Instagram Radka Štěpánka

"Nikdy jsem se nechtěl loučit s doktorskou zprávou v ruce, ale s raketou na dvorci. Tvořilo se to hodně dlouho a jsem rád, že se to uskuteční na místě, které pro mě hodně znamená," řekl dnes novinářům devětatřicetiletý Štěpánek v O2 areně. Ukázal při tom na bílým křížkem označený bod na ploše, na kterém slavil po proměněném mečbolu v roce 2012 zisk "salátové mísy" po vítězném finále se Španělskem.

"Rád bych vrátil fanouškům, co mi po celou kariéru dávali," řekl. Lístky by se měly začít prodávat týden před US Open, ale cenu ještě neprozradil. Doufá, že se kapacita 12 tisíc míst zaplní. "Věřím, že bychom mohli zažít, co jsme zažívali v daviscupových zápasech a sedaček moc volných nezůstane."

U kurtu nebude při loučení chybět jeho rodina. Zmínil své rodiče a také manželku a bývalou tenistku Nicole Vaidišovou, s kterou mají od července dceru Stellu. "Když o tom mluvím, tak se trošičku chvěju. Už se nemůžu dočkat," řekl někdejší osmý hráč světa ve dvouhře, který konec kariéry ohlásil loni v listopadu.

Djokovičova účast na Štěpánkově rozlučce se dala očekávat. S vítězem 13 grandslamů mají přátelské vztahy, na turnajích spolu občas trénovali a Štěpánek byl letos pár měsíců i v jeho trenérském týmu. "Domluva s Novakem trvala asi dvě a půl minuty. Řekl, že přijede rád a bude u toho," řekl Štěpánek. "Loučit se s aktuálním wimbledonským vítězem je skvělé. Jsem rád, že se Novak vrátil tam, kam patří. A nezlobil bych se, kdyby přijel i jako vítěz US Open."

Další hosty neprozradil. Dorazí Čech, Jágr či Korda?
Z hostů zatím prozradil pouze jméno Djokoviče. "Další trumfy si nechám na později, v rukávu jich mám hodně," podotkl s tím, že půjde o různé sportovce. Teoreticky se dá čekat účast fotbalového brankáře Petra Čecha a hokejisty Jaromíra Jágra.

Chybět nebudou trenéři a lidé, kteří se podíleli na Štěpánkově kariéře. Zahrát by si mohl třeba i s Petrem Kordou nebo s jeho synem Sebastianem.

"Scénář se rodí v mé hlavě tři čtvrtě roku. Bude to kombinace tenisu, show a muziky. Program bude trvat kolem dvou a půl hodiny a věřím, že si fanoušci přijdou na své. Jak mě znají, vědí, co můžou čekat," řekl Štěpánek. Má vymyšlenou i píseň, při které bude kurt opouštět. "Už teď mi naskakuje husí kůže."

Překvapilo ho, jak náročné je akci zorganizovat. Proto je i trošku nervózní, aby všechno klaplo. "Protože jsou věci, které nemám v moci. Strašidelně se na to těším," doplnil svoji tradiční formulku a začal s tréninkem. "Nechci se tam pohybovat jako těhotný šnek. Chci být ve formě a doufám, že mě záda nezradí," uvedl.

O Štěpánka je zájem, dostává nabídka na koučování
Po rozlučce se plánuje do konce roku věnovat rodině. Roli otce si užívá a snaží se být doma co nejvíce. "Každou vteřinu jako každý novopečený rodič. Nejvíc je, když mi dcerka usne na hrudi," prohlásil. Je ale možné, že se pak k tenisu vrátí v roli kouče, protože dostává různé nabídky. "Zájem je. Je příjemné, že hráči cítí, že jim můžu něco předat, ale do konce roku se nic nestane," uvedl Štěpánek.

Davisův pohár společně s Tomášem Berdychem vyhráli v letech 2012 a 2013. Ve dvouhře si karvinský rodák zahrál čtvrtfinále Wimbledonu a získal pět titulů na okruhu ATP. Grandslamové tituly získal ve čtyřhře - s Indem Leanderem Paesem ovládli Australian Open 2012 a US Open 2013. Z olympiády v Riu de Janeiro si společně s Lucií Hradeckou přivezli bronzovou medaili ze smíšené čtyřhry.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

36
Přidat komentář
Krisboy
To bude velké. Velkolepé.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak predsa len mala tá trenerska spolupráca pre Radka zmysel :)
Reagovat
Kozoroh
Novak trochu zakolísal, když druhý set za stavu 6:5 nedopodával, při dvojchybě se vztekal, ale zaváhání následně napravil zvládnutým TB.
Djoker vždy v 1. kole hraje slabší tenis a postupně své výkony na turnajích zlepšuje.
Dalším soupeřem na řadě je domácí Polansky a pak bude následovat mač s Thiemem nebo Tsitsipasem. Byl bych rád, kdyby došlo ke střetu Novaka s mladým Řekem, ale Dom mi vadit nebude.
Reagovat
smazaný uživatel
No já mám od neděle vsazeno, že Nole Toronto vyhraje. Kurz tam byl fajn skoro 5. Dneska jsem si vsadil, že Tsitsipas sestřelí Thiema. Pokud se to potvrdí, tak bude Tsitsipas po delší době hráčem z Nextgen, který má potenciál na TOP10. Jeho výkony mi příjdou hodně vyrovnané a mají rostoucí tendenci od Monte Carla.

V MC druhé kolo, pak finále v Barceloně, semifinále Estoril, druhé kolo Řím - chytl DelPotra, druhé kolo FO chytl Thiema, QF na trávě v Nizozemí, druhé kolo Halle, osmifinále Wimbledonu, semi ve Washingtonu. Jde nahoru. Navíc letos vyskočil ze stovky na 27. místo žebříčku a je druhé v Nexgen race po Zverevovi. A má na raketě už slušné skalpy na svůj mladý věk Goffin, Thiem na antuce, Diego na antuce, Shapovalov. Jako fandím mu.
Reagovat
smazaný uživatel
Jako kdybych měl obecně rozvést Nextgen, tak má (kromě Zvereva) jedny z nejvyrovnanějších výsledků. Shapovalov je sice mladší, ale ten má výbuchy v hlavě. Stefanos mi příjde mnohem více vyrovnaný psychicky. Denis je schopný někde uhrát finále a pak rupne šest zápasů po sobě.

Jsem zvědavy i na Aliassimeho popř. na DeMinaura, ale ten je zase jako párátko.

Jsou to takové moje tipy na hráče TOP10 v příštím roce - Tsitsipas tam podle mě bude.
Reagovat
Tornes
Problém NextGen hráčů je to, že každý z nich má nějakou obrovskou slabinu, obvykle i víc než jen jednu. Stefanos bohužel není výjimkou, byť má zároveň některé velmi silné stránky.

Shapovalov - velmi slabý return, hra na příliš velké riziko, hra na síti.
Rubljov - velmi slabé podání, hra na síti.
FAA - zdraví, nekonzistence úderů.
de Minaur - neexistence dominantního úderu a z něj vyplývající neschopnost jednoduše zakončit výměnu, hra na síti.
Tsitsipas - velmi slabý return a velmi slabý pohyb. Zejména ten pohyb je velmi limitující a těžko se s nám něco dá dělat. Na druhou stranu má solidní údery (defenzivní BH, FH zejména ofenzivní), podání a z NG zdaleka nejlepší hru na síti. Na současnou top 10 rozhodně mít bude, ale jak vysoko to kdy dotáhne, to je ve hvězdách. Příští zápas hodně napoví, proti Thiemovi mimo antuku by to zvládnout měl.
Reagovat
smazaný uživatel
Hru na sieti by som nedefinoval ako slabinu, ved Djokovic s nou vyhral 13GS..Skor ako decentný nedostatok...

Zverev je jasný, ten je najkompletnejsi...

U mladého Gréka mi nepríde pohyb ako výrazne nedostatočný, neviem musim si to este odsledovat.

Shapovalov ma najvacsi potenciál a podla mna ho aj využije. Na tej zbrklosti sa dá zapracovat...

Rublov tiez vyborny, dokaze byt na urovni Zvereva, brzdia ho zranenia.

De Minaur este mladučky, zosilnie a teoreticky moze byt novy DJokovic...

Tazko sa to ale predvida, nasledujuce 2-3roky ukazu viac...
Reagovat
Pe3k
lol, ty tomu rozumíš jak koza náklaďáku, ale to není novinka ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Pořád je to jedna z nejrozumnějších debat letošního roku tady na TP. Mám názor, někdo řekne svůj a dobereme se nějakému výsledku. Jinde je had komentářů až pod obrazovku počítače a výsledek žádný. Takže za mě spokojenost.
Reagovat
Tornes
Djokovič má přes všechny řeči o jeho zlé hře na síti či strašných smečích v rámci top 100 stále cca průměrné smeče a mírně nadprůměrnou hru na síti. V rámci ATGs je strašný, to ano. Ale ne v porovnání s průměrným současným tenistou. Většina NextGen je na tom strašně i v porovnání s průměrným tenistou. Viz http://www.tennisabstract.com/blog/category/shot-by-shot-stats/

A obzvlášť u někoho tak agresivního jako je Denis je špatná hra na síti velmi limitující. Kdyby měl průměrnou hru na síti, jsem si jist, že by dokázal vyhrát alespoň o bod dva za zápas více. A i když se to zdá málo, ve skutečnosti je to strašně moc (http://www.tennisabstract.com/blog/2017/12/05/the-power-of-one-point-per-thousand/ - v průměru každý jeden bod z 300, který hráč vyhraje (nebo prohraje) navíc mu z 50 zápasů v sezoně přidá/ubere jednu výhru.)

Rublev musí zlepšit podání. Má výborný return a hru z pole, ale bez podání to nepůjde.

De Minaur má dle mne do Djokoviče daleko. Djokovič sice obecně nehraje příliš agresivně, ale když to potřebuje, tak zabijácké údery má. A jako mladík (2007-8) dokonce i agresivně hrál. U de Minaura to nevidím. Spíš mi přijde jako Hewitt, ale bez toho, aby mohl hrát na rychlejších površích.

Tsitsipas má solidní rychlost, ale není agilní, trvá mu, než se rozpohybuje. Možná to trošku souvisí i s jeho výškou, ale rozhodně je to limitující.
Reagovat
smazaný uživatel
S tím se dá souhlasit.

DeMinaur je fakt jako párátko, ale na tom se dá pracovat, musí být silnější, jinak nemá nárok. A ostatní je de facto shrnuto v tvém příspěvku.

Nicméně Tsitsipas je z nich asi nejlepší. Stačí se podívat i na NextGen. Je po Zverevovi jediný, kdo má přes tisíc bodů. Sledoval jsem jeho zápas s Isnerem na Wimbledonu a jediný důvod proč prohrál byl právě slabý return. Ve výměnách dominoval, ale nebyl schopný Isnerovi vzít servis, jelikož každý game začínal za stavu 0:30, 0:40 a z toho se minimálně 50% vrátit dalo.

Hlavne Tsitsipas se dostal ve Wimbledonu dále, než Zverev, takže uvidíme, co prodá na US Open a hlavně teď v Torontu a Cincinnati. Pokud je to fakt nejlepší hráč z Nextgenu (po Sašovi), tak dneska Thiema na hardu porazit prostě musí.
Reagovat
Patik
Mne sa páči Chung..dokáže mať vynikajúcu obranu naťahovať sa za loptičkami..hrať pekný tenis..len zdravie mu nepraje.
Reagovat
smazaný uživatel
To je ten problém, který je zmíněný výše no. Chung, Rublev, prostě borci, kteří na to mají, ale odrovná je tělo 5x ročně.

Takhle by se dalo diskutovat i tom, kde by byl DelPo, kdyby měl zdraví Federera.
Reagovat
MarcelPersch
Nejvíc mě štve, že Djokovič hraje jako nýmand se všemi, ale jakmile přijde Nadal za par dní, jasně ho zas sestřelí.
Reagovat
Kozoroh
Jsem potěšen, že zrovna tohle tě štve :-)
Reagovat
Patik
Hrá to čo potrebuje.
Reagovat
MarcelPersch
Jinak mám Nováka rád, ale nemusel by se na Rafu vždycky tak nahecovat :D
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal se musí smířit s faktem, ze Djokovic s Federerem s nim mimo antuku zametou už do konce kariéry.
Reagovat
smazaný uživatel
Každopádně kdybych to měl rozvést, tak to vidím tak, ze Nole měl na Rafu zbraně vždycky a Roger si je udělal. Přičemž Nadal hraje pořad totéž. Federerův BH je dílo Rafy a bohužel už mu tam nemůže hrát cely zapas protože to k ničemu nevede. Ti dva se dokazi adaptovat, ale Rafa ne. Sice trosku vytunil BH taky ale pořad to nestačí. Musel by změnit styl hry, ale to on bohužel neudělá, takže se musi smířit s tím, ze bude dostávat náklad.
Reagovat
Patik
Predovšetkým má Rafa slabý servis..a Novak skvelý return..a Nadalov lavácky forehand je pekne stvorený na Novakov vynikajúci backhand..Djokovič je variabilnejší..tam je toho viac o čom by sa dalo hovoriť v Novakov prospech.
Reagovat
janek_da
jj, třeba hra na síti
Reagovat
smazaný uživatel
Já si troufám říct, že hru na síti se nemůžeš dokonale naučit. Buď to v sobě máš (Federer), nebo prostě ne (Djokovič). Sice to můžeš trošku drilovat, ale i kdyby to driloval 5 let 8 hodin denně, tak se nedostaneš na kvality někoho, kdo se s tím citem pro míč narodil.
Reagovat
smazaný uživatel
Lol
Reagovat
Mayo
Ako inak proti Rafovi sa chce každý tenista vytiahnuť.
Reagovat
smazaný uživatel
Vsaďte si, ze Tsitsipas zítra sestřelí Thiema. Bude tam dobrý kurz :)
Reagovat
Kozoroh
Idemo No1e šampione!!!
Reagovat
Pe3k
Gyros zahrál v prvním setu jeden z nejrychlejších fh historie a zbytek zápasů tanked.

https://youtu.be/KWp8Pj_5UT0
Reagovat
Marduch
Nac se zatezovat technikou FH, Nickovi stacilo si vzpomenout, jak u dedy na farme v mladi zabijel masarky:))
Reagovat
Patik
čo ten chung..Djokovič postup bez boja ?
Reagovat
Kozoroh
Zápasu s Chungem jsem se nemohl několik dní dočkat a nakonec neproběhne :-(

No1e bude hrát s LL Bašičem.
Reagovat
Marduch
Jj rovnez, mohlo jit o zajimavy reparat..
Reagovat
Patik
určite by to bol zaujímavejší zápas ako s Basicom..škoda.
Reagovat
kada.tom
Beztak tak většina návštěvníků přijede na Novaka ..
Reagovat
horska.kraslice
A co když Novak nakonec nepřijede?......:))))
Reagovat
Kozoroh
Kde lze sehnat vstupenky? U toho nesmím chybět!
Reagovat
Bee
Když to bude v O2 aréně, tak budou lístky přes ticketportal. Odkaz bude na stránkách O2 Arény. Ale zatím to tam nevisí ani jako plánovaná akce... Věřím, že to bude pecka, určitě si to též nenechám ujít
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist