Štěpánek zdeptal Del Potra a je v semifinále!

21. 2. 2009, 00:36
Aktuality 7
ATP / WTA MEMPHIS - Český tenista Radek Štěpánek je v třiceti letech k nezastavení. Na turnaji v Memphisu vyřadil světovou sedmičku Del Potra a proti Izraelci Selovi bude usilovat už o své třetí finále v této sezoně.
Radek Štěpánek

Radek Štěpánek před startem nové sezony naznačoval, že má za sebou skvělou přípravu a myslí za posun do Top 10. Mnozí již třicetiletému bojovníkovi z Karviné sice nevěřili, ale český tenista jim svými výkony dává jasnou odpověď. Po letošních triumfech v Brisbane a v San Jose je v hale v Memphisu už v semifinále.

Čtvrtfinálové utkání s Juanem Martinem Del Potrem nabídlo tenis, který se od hráčů první světové dvacítky očekává. Dvacetiletý Argentinec svou silovou hrou častokrát zatlačil Štěpánka daleko za základní čáru, ale český tenista se statečně bránil a míčky vracel i v letu.

První set rozhodnul až tie-break a v něm Radek poměnil svůj sedmý setbol a nervózního soupeře definitvně zlomil. Del Potro zase zlomil třetí raketu. "To byl strašně důležitý moment, že jsem vyhrál tiebreak. Soupeř se pak mentálně zlomil," komentoval Štěpánek koncovku setu, po níž Argentinec vztekle mrštil raketou o zem.

Rozhozený Argentinec nebyl v dobré pohodě a začínal chybovat. To vedlo ke ztrátě servisu hned v úvodu druhé sady a variabilně hrající Štěpánek, který předváděl skvělou obranu, ale i útoky na síť nebo loby, si své podání pohlídal a po setech 7-6 6-4 vyhrál první vzájemné střetnutí se sedmým hráčem světa Del Potrem.

V sobotním semifinále se Štěpánek střetne s izraelským kvalifikantem Dudim Selou. Třiadvacetiletý tenista na sebe poprvé výrazně upozornil loni na podzim v Pekingu, kde po skvělých výkonech prohrál až ve finále s Roddickem. V Memphisu si dnes ve třech setech poradil s Rusem Kunicynem a podruhé v kariéře postoupil mezi čtyři nejlepší hráče na podniku ATP. S rozjetým Štěpánkem se utká poprvé v kariéře.

Dál postoupil také nejvýše nasazený Andy Roddick. Ten proti krajanu Samu Querreymu vyhrál úvodní sadu bez problémů 6-3, ale ve druhé ztratil podání a při svém následném brejkbolu se nechal rozhodit několika spornými výroky rozhodčích. Ostrá roztržka s emiperovým rozhodčím sice pobavila diváky, ale Roddickovi to klid na raketu nevneslo. S rozvahou však vyhrál rozhodující dějství a o finále si v souboji dvou bývalých světových jedniček zahraje s Leytonem Hewittem.

Australan vracející se na kurty po zranění kyčle si ve čtvrtfinále poradil snadno 6-2 6-3 s Belgičanem Christophem Rochusem.

Azarenková měla namále, Wozniacká nadělovala
V soutěži žen byla na pokraji vyřazení turnajová dvojka Victoria Azarenková. Devatenáctiletá Běloruska v dnešním semifinálovém střetnutí zdolala až po setech 6-4 3-6 7-6 přemožitelku Šafářové Sabinu Lisickou z Německa.

O druhý letošní titul si ve finále zahraje s nejvýše nasazenou Carolinou Wozniackou. O rok mladší Dánka dnes rozdrtila Britku Keothavongovou, které povolila uhrát jediný game. Wozniacká před týdnem vypadla v Pattayi nečekaně s Rybárikovou, pak však prohlásila, že ji mnohem více  zajímá úspěch v Memphisu. Od čtvrtého triumfu ji dělí jediné vítězství.

- ATP 500 MEMPHIS (USA - Tennessee, tv. povrch / hala, 1.226.500) -
páteční výsledky

Dvouhra - čtvrtfinále:
Štěpánek (4-ČR) - Del Potro (Arg.) 7-6(7) 6-4
Sela (Izr.) - Kunicyn (Rus.) 4-6 6-4 6-2
Roddick (1-USA) - Querrey (8-USA) 6-4 3-6 6-3
Hewitt (Austr.) - Ch. Rochus (Belg.) 6-2 6-3

Semifinálové dvojice: Štěpánek - Sela, Robredo - Hewitt.

- WTA INTERNATIONAL MEMPHIS (USA, tv. povrch / hala, 220.000 dolarů) -
páteční výsledky

Dvouhra - semifinále:
Azarenková (2-Běl.) - Lisická (Něm.) 6-4 3-6 7-6(1)
Wozniacká (1-Dán.) - Keothavongová (6-Brit.) 6-1 6-0

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Do Top 10 se dostane bez problémů, stačí mu když bude hrát jen z poloviny co hraje teď.
Reagovat
smazaný uživatel
Ach jo, ten se zase ksichtí, na to se nedá dívat...
Reagovat
smazaný uživatel
Přemýšlím jestli Štěpec má ještě na to dostat se do Top10. Forma na začátek roku slušná, tak ať vydrží i zdraví a uvidíme. Hlavně by to chtělo i nějaký úspěch na Grandslamu ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Presne tak,na Top 10 to chce uhrat dobre vysledky na Grandslamoch a tam je to na 3 vitazne sety uz ozaj o niecom inom,takze ja skor myslim ze do 10-ky to uz nedotiahne...
Reagovat
smazaný uživatel
Radku jen tak dál, málo kdo ti věřil, ale já jo, tak to dotáhni zas aspoň do finále ... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Len nejasat, lebo Del Potro nie je tym hracom, ktorym bol v minulom roku. Zatial sa iba hlada.
Reagovat
smazaný uživatel
Na druhou stranu Sela je naprosto hratelný soupeř, takže finále by podle všeho nemělo uniknout.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist