Stephensová slaví životní vítězství. Po výhře nad Williamsovou si zahraje první grandslamové finále

8. 9. 2017, 00:45
Aktuality 21
US OPEN - Ještě před dvěma měsíci figurovala Sloane Stephensová na konci první tisícovky žebříčku WTA. Pouhé dva turnaje jí stačily k tomu, aby se vrátila do první stovky. Čtyřiadvacetiletá Američanka dnes zaznamenala životní úspěch, když v semifinále US Open porazila ostřílenou krajanku Venus Williamsovou a poprvé v kariéře postoupila do grandslamového finále. V něm vyzve vítězku domácího derby mezi Vandewegheovou a Keysovou.
Sloane Stephensová

Sloane Stephensová dnes dosáhla na US Open životního úspěchu. V divokém semifinálovém duelu plném chyb porazila 6-1 0-6 7-5 domácí legendu Venus Williamsovou, poprvé v kariéře postoupila do grandslamového finále a zkušenou o třináct let starší krajanku do třetího letošního grandslamového finále nepustila.

V prvním setu to vypadalo, že své první grandslamové semifinále hraje spíše zkušená Williamsová. Američanka byla evidentně nervózní a nemohla najít kurt. Celkovým počtem 17 nevynucených chyb své mladší krajance úvodní sadu doslova darovala a uhrála jediný game. Naopak Stephensová hrála s ledovým klidem a podala solidní výkon.

Druhý set začal dlouhým dramatickým gamem na podání Williamsové. Zkušenější Američanka ho ustála, přerušila sérii pěti prohraných her a rozehrála se ke skvělému výkonu. Po skončení prvního gamu takřka nechybovala, našla správnou sílu na forhendu i bekhendu, diktovala tempo hry, soupeřku k ničemu nepustila a za půl hodiny jí nadělila nepopulárního "kanára".

Statistiky zápasu
Williamsová - Stephensová
3 esa 2
6 dvojchyby 2
64% 1. podání do kurtu 64%
63% úsp. po 1. podání 56%
34% úsp. po 2. podání 55%
28 vítězné míče 17
51 nevynucené chyby 27
10/24 úspěšnost na síti 8/11
5/14 využité brejkboly 5/12
čas 2:07

I když bylo rozhodující dějství plné chyb z obou stran, rozhodně bylo tím nejdramatičtějším. Téměř všechny hry šly přes shodu a obsahovaly brejkboly. Williamsová v prvních gamech opět nemohla trefit kurt a prohrávala už 0-2 0-30. Vzápětí ale vydřela tři hry v řadě a šla do vedení. Nevyužitými šancemi ho však ztratila a na koni byla znovu Stephensová. Ta ovšem brejk potvrdit nedokázala a za stavu 4-4 nevyužila dva brejkboly.

Těžkou úlohu srovnat na 5-5 ale mladší Američanka zvládla a od stavu 4-5 30-30, kdy Williamsovou dělily od postupu dva míčky, hrála fantasticky. Precizně se bránila, snažila se hrát aktivně a nakonec si za výbornou koncovku zaslouženě došla pro překvapivý postup.

"Nemám slov. Nedokážu popsat, co teď cítím," řekla Stephensová, jež se na kurty vrátila teprve před dvěma měsíci. "Kdyby mi někdo řekl, že si letos zahraju dvakrát semifinále a grandslamové finále, asi bych omdlela, k čemuž nemám daleko ani teď," žertovala. "Nevím, jak se mi to povedlo. Prostě makám," dodala.

"Je mi velkou ctí, že mohu hrát ve stejné době jako Venus, s jednou z nejlepších hráček tenisové historie. Jsem poctěna, že jsem si s ní mohla znovu zahrát," chválila ostřílenou Williamsovou. Do semifinále US Open se poprvé od roku 1981 probojovaly čtyři Američanky. "Pro americký tenis je to neuvěřitelný úspěch," řekla vítězka.

"Bylo to hodně nahoru a dolů," řekla starší ze sester Williamsových k utkání připomínajícímu horskou dráhu. "Snažila jsem se pořád hrát agresivně a tak, abych na konci vyhrála. Bohužel jsem ke konci zápasu udělala moc chyb," doplnila.

Finále bude rovněž ryze americké. Stephensová bude vyhlížet vítězku souboje mezi Coco Vandewegheovou a Madison Keysovou.

Jelikož Stephensová vyřadila největší favoritku a vítězku z let 2000 a 2001 Williamsovou, bude mít US Open novou šampionku. Vůbec poprvé od roku 2008 získá grandslamový vavřín Američanka, která se nejmenuje Serena Williamsová.

Stephensová se po operaci levého chodidla na kurty vrátila teprve před dvěma měsíci a ve Wimbledonu ani Washingtonu nevyhrála jediný zápas. V Torontu se však rozehrála ke skvělému výkonu, došla až do semifinále, stejný výsledek zopakovala v Cincinnati a vyhoupla se z 957. místa žebříčku WTA až do první stovky.

Ve fantastických výkonech pokračuje také na US Open, kde si po dnešním skalpu starší ze sester Williamsových, kterou porazila i podruhé, zahraje premiérové grandslamové finále. V open éře se stala teprve čtvrtou nenasazenou finalistkou US Open.

Je až neuvěřitelné, čeho čtyřiadvacetiletá Američanka za pouhé dva měsíce od svého návratu dosáhla. V žebříčku se posune minimálně na 22. místo. S hráčkou Top 10 dnes sehrála 35. utkání a teprve poosmé uspěla.

Sedmatřicetiletá Williamsová sahala po třetím grandslamovém finále v jedné sezoně. Takového úspěchu dosáhla poprvé a naposledy před patnácti lety. K finále letošního Australian Open a Wimbledonu ale další grandslamové nakonec nepřidá. Přesto letos na velkých akcích exceluje a sezona ještě zdaleka neskončila.

• US OPEN •
USA, tv. povrch, 50,400.000 dolarů
čtvrteční výsledky (7. 9. 2017)
• Dvouhra ženy - semifinále •
Stephensová (USA) - V. Williamsová (9-USA) 6-1 0-6 7-5
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

21
Přidat komentář
vrabejka
Po Delpovi aspirantka na comeback of the year
Reagovat
dunphy
WTA vyhlašuje vlastní anketu Comeback of the year. A btw. jen si rýpnu, Delpo byl na začátku letošního roku 38. a už loni měl dobré výsledky, hlavně to stříbro z olympiády a titul ze Stockholmu, takže jeho comeback rozhodně nastal už loni.
Reagovat
smazaný uživatel
Skvělý návrat.
viděl jsem zápasy s Dominikou, Julií a Stázkou. Rád se kouknu i na finále.
Víc přeju Sloane, ale i Mad by titul slušel.
Reagovat
EllNino
Achjo :/ Ta mě bude strašit do konce její tenisvý kariery teď už :D
Reagovat
janek_da
Mě především hrozně žere jak porazila Peťku ve Wimbledonu. Dycky jak se Peťa dostala do laufu, tak bylo přerušeno. Pro déšť a pak tmu.
Reagovat
EllNino
počkej, Sloane Petru neporazila ve Wimbledonu
Reagovat
Fandina
2x
Reagovat
pepin
Ahoj, tak je snad konečně zdravá a je to hned znát. I když ve finále ji moc šancí nedávám.
Reagovat
Fandina
Přesně, tvoje "Vlčí očička" :-)) Mně se vždycky líbila, jak vzhledem, tak herně. A je faktem, že po pěkném nástupu před cca třemi nebo čtyřmi lety se jí potom nedařilo. Ale v sobě to určitě má. Teď hraje super.
Reagovat
janek_da
Peťku
http://www.vysledky.cz/zapas/YJP8E5O9/#prehled-zapasu
Reagovat
EllNino
ach ...:/ :) Jojo, to přerušení si pamatuju ...Petra mi dost chybí, ěla výbornou bilanci proti favoritkám a hráčkám top 10
Reagovat
Fandina
Dva sety byly jednoznačné pro každou a v tom třetím se přatahovaly. Klidně mohla vyhrát Venus, ale Sloane také umí. Jen už jsem zapomněla, že není tak vysoká, jako Venus, při podání rukou mě to překvapilo. Jinak hraje rychle a to se mi líbí. I když se mi zdálo, že víc chybovala.
Reagovat
FulnekUltras
x-krát sympatičtější nástupkyně Konga
Reagovat
fujtajblick
Brejkovaná
Reagovat
dunphy
SLOANE!!!!!

Neuvěřitelné. Před měsícem v 10.stovce, teď ve finále USO. Jinak zapas, první dva sety nic moc, třetí byl ale úžasný, bylo tam drama, skvělé výměny a Sloane si to příkladnou bojovností uhrála. :)
Reagovat
lars
snad vyhraje i ten dalsi
Reagovat
dunphy
Moc moc moc jí to přeju. :)

Do podvědomí mi samozřejmě vstoupila na AO 13, kde porazila Serenu, ale fandit jsem jí začal až od IW 15, to si moc dobře pamatuju. Celkem mě mrzelo, že moc nezvládala naplnit ten potenciál a hodně často prohrávala zápasy, které fakt neměla. Začátek 2016 byl parádní, brala tři tituly a pak mi jí bylo hrozně líto kvůli tomu zranění. To se ale nakonec ukázalo jak říkají anglicky celkem "blessing in disguise", hraje fakt ještě líp jak před ním, bojuje mnohem víc. Tak snad ještě jeden zápas zvládne. :)
Reagovat
.vorlik.
Houpačka jak blázen... co nabídne třetí set?
Reagovat
Fandina
Sloane na co sahne, to jí vyjde. A má první set 6:1. Tak jsem zvědavá, jak to bude pokračovat.
Reagovat
lars
to asi ne 0:5 :(
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist