Stop War, Start Tennis. Bopanna s Qureshim odměněni za mír ve sportu

5. 12. 2010, 11:43
Aktuality 1
Stop War, Start Tennis. Zastavte válku, hrajte tenis, vyzývali letos ve Wimbledonu tenisté dvou znepřátelených zemí Rohan Bopanna z Indie a Aisam Qureshi z Pákistánu. Finalisté letošního US Open byli za své činy odmeněni cenou za mír ve sportu.
Aisam Qureshi a Rohan Bopanna

Ve Wimbledonu nosili oblečení s nápisy Stop War, Start Tennis - Zastavte válku, hrajte tenis; někdo je nazývá indicko-pákistánský expres; a snažili se uspořádat exhibici na hranicích svých zemí, jejichž historií se táhne dlouhá řada válečných konfliktů.

Za své činy dostali cenu od Nadace Peace and Sport. "Ve sportu je mír. Přidají se i dvě vlády?," ptá se Joel Bouzou, prezident nadace mír a sport.

"V Americe se začali zajímat o náš příběh a my teď víme, že jsme na správné cestě," říkal Qureshi během letošního US Open pro list New York Times.

Všude, kde hrají, musejí odpovídat na dotazy o svém vztahu: Vy spolu neválčíte? Hádáte se? Schvalují vám doma vašeho parťáka? Stejné otázky je zasypávají od roku 2003, kdy spolu na kurtu hráli poprvé.

Tenisoví ambasadoři míru teď poznávají, že čím lépe hrají, tím hlasitěji jejich poselství zaznívá.

Indicko-pákistánský tandem obětoval sezonu 2010 poprvé zcela čtyřhře. V lednu spolu získali premiérový titul v Johannesurgu, ve Wimbledonu došli až do čtvrtfinále a na US Open se i přes úřadující deblové šampiony z Roland Garros: Kanaďana Daniela Nestora a Srba Nenada Zimonjiče dostali do finále.

"Jestliže já a Aisam dokážeme spolu vycházet, lidé v našich zemích to musejí umět taky," povídal Bopanna. "I kdybychom změnili uvažování jen u pěti procent lidí, stojí to za to."

V roce 1947 skončila nadvláda Velké Británie a Indie s Pákistánem se staly nezávislými zeměmi. Od té doby spolu vedly tři oficiální válečné konflikty. "My se ale snažíme na politiku nemyslet," říkají oba.

Partnerství hráčů začalo tak, jak podobné vztahy obvykle na okruzích ATP začínají: prostě byli kamarádi a tohle spojení se jím zdálo výhodné.

A skvěle se doplňují: jeden je důstojník indické armády a obchodník (jeho rodina vlastní kávovou plantáž, on sám bar); Qureshi, jeden z mála muslimů na okruhu, zase dostával filmové nabídky z Bollywoodu. A měl tenis v genech - matka ovládla pákistánské mistrovství, otec byl jedničkou obou zemí před jejich rozdělením.

Bopanna vyrostl na tvrdých kurtech, exceluje ve hře od základní čáry, jeho partner zná dokonale trávu a hraje stylem servis-volej. To je rovnováha!

Dvojice sní o tom, že si jednou zahraje tenisovou exhibici na hranicích: Bopanna by rád servíroval z Pákistánu a Kúreší vracel voleje z Indie. Zatím se jejich plán, prý kvůli bezpečnosti, neuskutečnil.

Jednou se snad sehraje. Pokud tenisoví diplomaté ve svém mírovém snažení nepoleví.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
misoSK
ta veta o tom ze Bopanna exceluje v hre od zakladnej ciary mi tam nesedi...Vzdy predsa hraval podobne ako Qureshi servis-volej a taktiez bol najsilnejsi na trave
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist