Strýcová v Brisbane začala skalpem Kontaové, ve druhém kole může pomstít Muchovou

6. 1. 2020, 07:28
Aktuality 67
WTA BRISBANE - Barbora Strýcová se po osmi letech vrátila do Brisbane a i při své čtvrté účasti v australském městě zvládla úvodní zápas. Třiatřicetiletá rodačka z Plzně přehrála Johannu Kontaovou, kterou porazila i ve třetím vzájemném souboji. O vyrovnání svého maxima na turnaji bude deblová světová jednička usilovat proti oblíbené soupeřce Američance Alison Riskeové, na kterou ve svém úvodním zápasu sezony nestačila Karolína Muchová.
Barbora Strýcová

Barbora Strýcová loni ve Wimbledonu prožila životní turnaj, když si poprvé v kariéře zahrála semifinále grandslamu ve dvouhře a po boku Su-Wei Hsieh získala první grandslamovou trofej. Loňskou sezonu navíc zakončila coby deblová světová jednička.

Po fantastické etapě kariéry byla fyzicky i psychicky vyčerpaná, a dokonce zvažovala konec kariéry. Ten se ale odkládá, jelikož letošní tenisový rok chce 33letá rodačka z Plzně odehrát celý.

A vstoupila do něj skvěle. V Brisbane, kde hraje po osmi letech, i při své čtvrté účasti prošla úvodním kolem. Dnes si v něm po setech 6-2 3-6 6-3 vyšlápla na nasazenou sedmičku Johannu Kontaovou, kterou porazila i potřetí.

Strýcová byla v utkání s Britkou mnohem lepší hráčkou, skvěle se pohybovala a méně kazila. Kontaová českou veteránku potrápila pouze ve druhé sadě, v níž se herně zvedla. Strýcová se v rozhodující sadě dostala do vedení dvou brejků, ovšem první možnost zápas ukončit nevyužila. Druhou naštěstí pro ni nepotřebovala, na returnu proměnila v pořadí druhý mečbol a po dvou hodinách a čtvrt mohla slavit.

Strýcová v případě postupu do čtvrtfinále vyrovná své maximum na turnaji z roku 2011. O postup mezi nejlepší osmičku si zahraje s Američankou Alison Riskeovou, kterou v obou vzáemných duelech porazila a pokaždé přitom ztratila jen tři gamy.

Riskeová už letos jednu Češku vyřadila, když dnes přehrála 6-4 6-2 Karolínu Muchovou. Ta ve svém prvním utkání v sezoně příliš chybovala a na světovou devatenáctku podruhé nestačila.

V hlavní soutěži se dále představí Petra Kvitová, která by zítra měla nastoupit proti Rusce Pavljučenkovové, a také obhájkyně titulu Karolína Plíšková, ta má v prvním kole volno.

Svůj první singlový zápas v sezoně 2020 odehraje dvojnásobná šampionka proti domácí Ajle Tomljanovicové (h2h 4-1), jež dnes v duelu dvou domácích divokých karet zdolala 6-2 4-6 6-4 krajanku Priscillu Honovou.

Plíšková už má za sebou úspěšný vstup do čtyřhry, ve které po boku Chorvatky Donny Vekičové porazily 6-3 3-6 10-7 nasazené sestry Latishu a Hao-Ching Chanovy.

České řady v hlavní soutěži rozšířila Marie Bouzková. Jednadvacetiletá hráčka stejně jako loni úspěšně zvládla tříkolovou kvalifikaci, dnes v závěrečném kole přetlačila 7-5 4-6 6-3 Veroniku Kuděrmětovovou z Ruska. O obhájení loňského druhého kola bude bojovat s nasazenou Madison Keysovou. Se světovou třináctkou se utká poprvé.

Pokud Bouzková proti Keysové zvítězí, vyzve ve druhém kole domácí Samanthu Stosurovou. Ta se dnes v souboji grandslamových šampionek postarala o vyřazení Němky Angelique Kerberové, kterou zdolala dvakrát 7-6 a přerušila proti ní sérii čtyř porážek. V 10. vzájemném střetnutí si připsala čtvrtou výhru. 35letá Australanka hraje v Brisbane podesáté, ale ještě nikdy nebyla dál, než ve 2. kole.

Ukrajinka Elina Svitolinová druhý rok po sobě prohrála svůj úvodní zápas sezony. Dnes v Brisbane, kde předloni triumfovala, světová pětka utrpěla v utkání 1. kola debakl 1-6 1-6 s Američankou Daniellou Collinsovou.

• WTA PREMIER BRISBANE •
Austrálie, tv. povrch, 1.500.000 dolarů
pondělní výsledky (6. 1. 2020)
• Dvouhra - 1. kolo •
Strýcová (ČR) - Kontaová (7-Brit.) 6-2 3-6 6-3
Riskeová (USA) - Muchová (ČR) 6-4 6-2
Collinsová (USA) - Svitolinová (4-Ukr.) 6-1 6-1
Keninová (USA) - Sevastovová (Lot.) 7-6(1) 6-4
Stosurová (Austr.) - Kerberová (Něm.) 7-6(5) 7-6(4)
Tomljanovicová - Honová (obě Austr.) 6-2 4-6 6-4
• Dvouhra - závěrečné kolo kvalifikace •
Bouzková (5-ČR) - Kuděrmětovová (3-Rus.) 7-5 4-6 6-3
• Čtyřhra - 1. kolo •
Kar. Plíšková/Vekičová (ČR/Chorv.) - H. Chan/L. Chan (3-Tchaj-wan) 6-3 3-6 10-7
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

67
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Na Strýčkovou je spoleh.
Reagovat
Frick
Zápas jsem neviděl, ale tedy asi skutečně zklamání. Což o to - nesedlo jí to vedro nebo cokoliv na ten způsob a i kdyby ne - po tom závěru sezónu jednoduše má "nárok" na jeden "zápas blbec", navíc Riske pochopitelně není žádná noname hráčka.

Průšvih je ten její program hustoty stolice při střevní infekci. Ten bude 14 dní stát a pinkat si vo zeď.

Ten Hobart měla zkusit s tim, že by se z něj odhlásila v případě postupu do ČF nebo tak.
Reagovat
Torn
Hádám, že Karolína odvádí daně u nás, že jí tak cpeš do Hobartu, aby si měl na popcorn do kina. :D Jako jo, možná by si toho měla dát víc, ale je to její věc a její boj.Pokud si myslí, že by to neodehrála kvalitně a dle svých představ, je pro psychiku lepší zkrátka mít program volnější.
Reagovat
misa
Gratulace ke zvládnuté kvalifikaci. Pomalu se zabydluje na okruhu WTA, s její pracovitostí se bude dál zlepšovat. Keys hodně těžká, ale když Maruška bude dobře běhat (jako že běhá) a bojovat o každý míček (což je základ její hry), tak může Američanka občas znejistět a vyhodit nějaké (třeba i důležité) míčky. Pojď & jedem.

Sofia potěšila zvládnutím těžkého zápasu proti Sevastové, většinu prvního setu byla horší, zabrala až v jeho konci a hlavně tiebreaku: pěkné úhly, více agresivity a hry v kurtu, povedené dropshoty. Příště potká asi Osaku. To by měl být zajímavý zápas.

Zklamala jen Muška, ale příště bude líp.
Reagovat
tommr
s Keysovou Marii rychlý nohy moc nepomůžou. V zápase s takovou ranařkou se žádný dlouhý výměny čekat nedají. Když to Američance bude padat do kurtu tak je Marie bez šance ...
Mrzí mě, že zápas asi uvidím jen ze záznamu. Tak brzy se mi ale vstávat nechce ...
Reagovat
misa
Marie je už rozehraná a čím víc míčků vrátí, tím víc dá šanci Keysové na udělání chyb. Měl by ses obětovat a dívat se :)
Reagovat
George_Renel
Na druhou strnu mimo USA Keys přece jen tolik nezlobí.
Reagovat
Torn
Tak je to Klíčanda no. U ní člověk nikdy neví, mimo USA hraje většinou blbě, ale tak je začátek sezóny. Ten první měsíc sezóny nejde vůbec brát směrodatně, někomu to sedne, někomu ne...navíc Austrálie...vedro atd.
Reagovat
Krisboy
Paní Strýcová moc pěkně. To zas bude komunistická Mařka z Nýrska nasraná.
Reagovat
George_Renel
K. M. není zdaleka jediná kdo si při vykroceni do nové sezóny spletl pravou nohu s levou. N-)
Reagovat
tommr
takže Karolínu čeká na úvod "stará známá". S Tomljanovicovou to má 4:1 a jejich poslední zápas loni v ZhengZhou vyzněl jasně pro Karolínu. Přesto bych byl radši kdyby Karolína mohla hrát proti Honový ale co se dá dělat ...
Reagovat
Holahej
Dnešní obloha nad Rod Laver arénou v Melbourne. Aktuální index ovzduší, je 7x horší než jsou standardní hodnoty. Kvalifikace by měla odstartovat příští úterý.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/p720x720/81333328_2807733075915018_2565819067562721280_o.jpg?_nc_cat=109&_nc_ohc=FBPZO1i7omAAQm8Z3lfa-_lXE3rXo24aw1QUgf7XuTyX-zxbd9GjrA46Q&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=aa04e60d910c79fdfa8aad3d3ef26db2&oe=5E952DBA
Reagovat
Holahej
Organizátoři Australian Open budou zvažovat pozastavení hry, pokud bude kouř nebezpečný pro hráče. Jedním z náhradních plánů, je využití dalších krytých dvorců v Melbourne.
Reagovat
FulnekUltras
jen ať to strčí do haly celé - to by se dalo kvitovat ;-)
Reagovat
Krisboy
Collins v podobný formě jako loni touhle dobou?
Reagovat
tommr
tak snad to s tou její nemocí nebude tak strašný jak se předpokládalo ...
Reagovat
Elip13
Pěkně ji převálcovala. Na to, jak celej rok pak hledala formu to překvapilo, tak snad obhájí body z AO aby se moc nepropadla žebříčkem.
Reagovat
SpacialRecognition
Tak Svitolina zničena dost brutálním způsobem. Bez šance.
Reagovat
EllNino
Danielle v razi je v podstatě nehratelna
Reagovat
Krisboy
...pokud na druhé straně sítě nestojí Petra:)
Reagovat
Elip13
Bouchard vyhrála zápas proti Flipkens ve 2.docela překvapení upřímně. Třeba se letos chytne a do stovky se dostane.
Reagovat
StestiJeKrasnaVec11
od půlky prvního setu hrála fakt dobře, jen at nás její postava ještě dlouho na okruhu provází
Reagovat
Vlk-v-trave
Muska nechytla na uvod sezony kanara s Riske, takze je na cem stavet. Maruska s tetkou uz stavi...a vypada to, ze nam ta Maruska snad zautoci na titul nebo co:) Ona ty souperky vsechny v tom horku proste unavi...
...no a koukam ze rodacka zLoun se nam chytla s Vekic v deblu.
Ve WTA plno zajimavych prekvapeni, takze je tenisovy vesmir vporadku.
Reagovat
tommr
jj WTA slibuje i letos pěknou podívanou i pocuchaný nervy ... :)
Reagovat
horska.kraslice
+1
:-)
Reagovat
Mantra
už nám ten hype skončil
Reagovat
EllNino
Jono jednim zapasem se totiž klasicky zapomene na celou lonskou vydarenou sezónu
Reagovat
Mantra
neříkám nic o zapomenutí, jen prostě trochu spadneme na zem, nic víc - nevím proč se hned navážíš - prostě se ukáže na kolik má a nemá, ono uhrát půl sezony a 4 v řadě je rozdíl
Reagovat
EllNino
Ja to myslim spíš obecně, že u nás se prostě zapomíná na to, že to je pro někoho třeba nová role a že z lovce je najednou lovenou
Reagovat
Alien
Tak bohužel, Karolíně se vstup do nové sezóny nevyvedl. Její výkon byl zkostnatělý - nízký a po zásluze odešla z tohoto zápasu poražena! Pevně věřím, že se v dalších duelech opanuje a bude nám svými výkony opět dělat radost!
Reagovat
tommr
Stosurová překvapivě zvládla těžkej zápas před domácím publikem což je u ní unikát ...
Reagovat
Krisboy
:)
Taky mě to překvapilo. Bejt to kdekoliv jinde, ale v Austrálii je to fakt překvapení.
Reagovat
FulnekUltras
však z toho taky byla propocená jak vrata u chlíva ;-)
Reagovat
dadaft
Karolína --- nezbývá než se připojit k všeobecnému pláči - ne, tohle nebylo dobrý...
Reagovat
George_Renel
z Karolíny vyvážil\ výsledky ostatních děvčet. Vše se zlomilo, když nedostala šanci v 1. setu proměnit některý z BB v řadě.
Jak už psáno, potřebovala by hrát příští týden, když tak brzy vypadla.
Reagovat
EllNino
Nejvíce uvolněná byla Muška až na konci zápasu, kdy už o nic nešlo, šoupla tam pár returnů a bylo ... jinak celý zápas velká křeč, nevyužité šance na returnu a celkově takovej zápas blbec ...

Alison hraje chytře, moc nekazí, využívá úhly, lajny, celý kurt, ale dneska toho zase tolik předvést nemusela, hrála dobrou délku úderů a Muška neměla ani moc šanci na nějaké parádičky, když dělala chyby z vyložených pozic ...

Celkově dnešek pro mě překvapením na všech frontách, Bára, Týna a Maruška mě překvapily a Muška to teď trochu nezvládla ...

Ale začátek sezóny, zajíci se budou počítat hlavně na AO, snad chytne trochu nějaký los na rozehrání, ať si zvedne sebevědomí, a pak může dojít zase daleko
Reagovat
Dobry-den
Co na to říct... Velký špatný. Snad to byl jenom den blbec a v Melbourne to bude zase lepší. Bude nasazená, tak snad dostane dobrý los, aby se rozehrála do pohody, tak jak jsme zvyklí. :-)
Reagovat
tommr
měla by na rozehrání ještě zkusit bud Adelaide nebo Hobart. S touhle hrou na AO neuspěje ...
Reagovat
EllNino
těžko, není tam přihlášená a WC jsou rozdány, ale třeba jo
Reagovat
tommr
to vypadá na kanára. Karolína je dneska tragická ...
Reagovat
EllNino
začátek roku, holt každej se rozjíždí jinak, ale Mušce to dneska evidentně od začátku nepadá ...

ale bude líp, věřím :)
Reagovat
tommr
hůř bejt snad ani nemůže ...
Reagovat
EllNino
to si piš, že může, a ty to moc doře víš :)
Reagovat
turista
Jedna porážka na začátku sezóny ještě nic neznamená.
Reagovat
tommr
o tu porážku ani tak nejde, ale hra Karolíny byla hodně špatná s abnormálním množstvím laciných chyb ...
Reagovat
FulnekUltras
a Íránci odhodlaní ke všemu.
Reagovat
FulnekUltras
a holky v tom pěkně púšťajú... např. Sam už je zmapovaná skrz naskrz
Reagovat
FulnekUltras
hraje v pohodě klasicky na délku - a Muška se v této sezóně bude muset hlavně poprat s tím, že už ji všechny znají.
Reagovat
Dobry-den
Holkám se dneska dařilo, Maruška postoupila z kvalifikace přes těžkou soupeřku, ale gratulka patří samozřejmě i Barunce a Kristýnce. Škoda jen, že moje nejoblíbenější hráčka, Muška, je zatím dost mimo. Tak snad se probere, dokud je čas.
Reagovat
tommr
dneska je všechno naruby. Tam kde jsem čekal problémy šlo všechno parádně a u Mušky od který jsem si nejvíc sliboval to naopak vypadá na pěknej propadák ...
Reagovat
EllNino
jestli sis nevšim, tak Riske je dokonce před ní v žebříčku :) Prej propadák
Reagovat
tommr
tak jestli tohle není propadák tak už nevím co by se tak dalo označit. Muška hraje úplně příšerně ...
Reagovat
Dobry-den
Nemám slov. Na Mušku bývá obvykle spolehnutí, ale to, co dneska předvádí, je opravdu ostuda. Asi nejhorší výkon, co jsem od ní kdy viděl...
Reagovat
EllNino
je to špatný ... zase ale lepší teď, kde relativně o nic nejde, než na GS ... snad se dá trochu dokupy
Reagovat
EllNino
Je fakt, že těch chyb je šíleně moc a úplně ze všeho, nevím, co se děje :/
Reagovat
bIbec
snad nervozita z prvního zápasu sezóny. Asi není úplně lehký po tý takřka snový loňský sezóně na to nějak navázat. Je to něco novýho pro Karolínu.
Reagovat
EllNino
je to tak, záblesky geniality tam byly i dneska, myslím, že kdyby to na těch 4:4 uhrála, nebo kdyby udržela na 1:0 ve druhém, bylo by to taky třeba jiné ... ale to jsou kdyby, dneska to prostě nevyšlo, vyjde to jindy ... lepší tady než v Melbourne
Reagovat
EllNino
Strašně moc chyb
Reagovat
tommr
jj Riskeový zatím stačí jen přehazovat sít a čekat na chyby Karolíny ...
Reagovat
EllNino
a teď neproměnila 0:40, hodně špatný
Reagovat
tommr
zatím děs běs ... :(
Reagovat
EllNino
Tak to je start do sezóny jako z partesu :)

Dneska to byl oboustranně velmi dobrý zápas, sice JoKo dělala hodně chyb, ale ona ji k tomu Bára prostě nutí, nakonec skvělé, až na ten menší výpadek ve druhém ... mám radost, že zase zkusila Brisbane po několika letech v Aucklandu :)

Snad vyhraje i Muška a budeme mít jistou čtvrtfinalistku :)
Reagovat
jirkaS
dobře ty!
Reagovat
FulnekUltras
Tak snad to bude odraz do nové nejlepší sezóny v kariéře. Hlavně ať drží Achilleus a nemám obavy.
Reagovat
tommr
Bára na Kontaovou prostě umí zahrát ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist