Strýcová v Praze na finále nedosáhla. Prohrála s Barthelovou

5. 5. 2017, 13:20
Aktuality 57
WTA PRAHA - Barbora Strýcová si finále turnaje WTA v pražské Stromovce nezahraje. Nasazená trojka ztratila v dnešním semifinále dobře rozehraný duel s německou kvalifikantkou Monou Barthelovou. Česká favoritka prohrála 6-3 2-6 3-6 a poprvé po třech vítězstvích v řadě na o čtyři roky mladší Němku nestačila. Barthelová ve finále vyzve další domácí hráčku Kristýnu Plíškovou.
Barbora Strýcová

Barbora Strýcová absolvovala své první letošní vystoupení na antuce ve Stuttgartu, kde nejprve potvrdila roli favoritky proti Jennifer Bradyové a následně jasně nestačila na Simonu Halepovou.

Letošní konzistentní výkony předváděla také na domácím turnaji WTA v Praze, kde v prvních dvou zápasech nejprve ztratila jen čtyři gamy s Julií Görgesovou a poté ve dvou těsných setech přetlačila úspěšnou kvalifikantku a stejně starou krajanku Lucii Hradeckou.

Ve včerejším čtvrtfinále si poradila s další Češkou Kateřinou Siniakovou, jíž oplatila dva roky starou porážku z pražského čtvrtfinále, a poprvé v kariéře postoupila v pražšké Stromovce do semifinále.

Bývalá 23. hráčka světa Mona Barthelová, které aktuálně v žebříčku patří až 82. pozice, se snaží vrátit do horních pater žebříčku. Osmifinalistka letošního Australian Open má v Praze zatím výtečnou formu.

Šestadvacetiletá Němka zvládla tři kvalifikační duely, v hlavní soutěži nejprve smetla nasazenou Shuai Zhang i Océane Dodinovou, včera vyřadila přemožitelku turnajové jedničky Camilu Giorgiovou a dnes přerušila v sedmém vzájemném měření sil proti Strýcové sérii tří porážek.

Barthelová do utkání vlétla hodně agresivně. Němce se ovšem nedařilo zejména na bekhendové straně a Strýcové pomohla chybami k vedení o dva brejky. Poté však úspěšná kvalifikantka obrátila kartu. Začala hrát defenzivně a Strýcovou tím zaskočila.

Jeden ze ztracených servisů si dokázala vzít zpět a skóre snížila na 2-3. V další hře měla navíc brejkbol, který ale nasazená trojka odvrátila a na kurtu začala dominovat.

V devátém gamu přidala česká tenistka na agresivitě. Nebála se dojít si pro vítězný míč a hned díky třem z forhendu svou soupeřku potřetí v zápase brejkla a po čtyřiceti minutách úvodní dějství, v němž trefila o dva winnery více (10) a stejný počet nevynucených chyb (13), ovládla.

Na začátku druhé sady přestalo Strýcové chodit první podání, čehož Barthelová dokonale využila a byla blízko vedení dvou brejků. Češka nicméně brejkbolovou hrozbu odvrátila a snížila na 1-2.

Němku ovšem promarněná šance nerozhodila. I nadále diktovala tempo hry, trestala mizerný servis domácí hráčky, v dalším průběhu druhého setu ztratila jen jednu hru a bylo srovnáno.

Podobný scénář mělo také rozhodující dějství. Strýcová opět tahala za kratší konec a proti takřka nechybující Barthelové kazila jednoduché míče a rychle prohrávala už 1-5.

Semifinálový souboj mohla ještě zdramatizovat. Vzápětí totiž vyhrála dva gamy v řadě a měla gamebol na 4-5. Němka ale obrat nepřipustila a na returnu po 130 minutách využila druhý mečbol.

"Spokojená samozřejmě nejsem. Chtěla jsem být ve finále, to se nepodařilo a mrzí mě to moc," řekla Strýcová. "Nešel mi servis a svým způsobem jsem neměla žádnou zbraň. Všechno mi vrátila a nekazila," uvedla, proč od stavu 2-3 ve druhém setu prohrála pět her v řadě.

V rozhodujícím dějství jí kouč Tomáš Krupa na lavičce radil, že musí hrát aktivněji. "Ona ti nepomůže ničím. Nezkazí, hraje chytře a nepospíchá. Zkus vydržet a převzít aktivitu," nabádal Krupa, ale marně.

"Takových emotivních hráček, jako jsem já, není moc. Jsem zvyklá, že spousta soupeřek nedává nic najevo. Nevšímala jsem si jí, jestli ukazuje emoce. Už ji znám dlouho a nevšímala jsem si v zápase, jak kouká," okomentovala své emotivní výlevy a házení raketou.

"Hrála chytrý tenis, který mi nesedí, a podmínky hrály pro ni víc než pro mě. Kdyby svítilo slunce, tak by míče lítaly víc, ale to tak nebylo. Byla lepší hráčkou a ke konci jsem svým způsobem neměla co hrát," dodala.

České barvy tak ve dvouhře hájí už pouze Kristýna Plíšková, která v druhém semifinálovém utkání porazila Jelenu Ostapenkovou a může se stát třetí českou šampionkou v řadě.


Deblový titul vyhrály Peschkeová s Grönefeldovou
Květa Peschkeová a Anna-Lena Grönefeldová slaví čtvrtý společný a první titul od triumfu v pařížské hale v roce 2014. Česko-německý pár ve finále turnaje WTA v pražské Stromovce zdolal 6-4 7-6 Lucii Hradeckou Kateřinou Siniakovou. Ty tak ani ve čtvrtém letošním finále neuspěly.

Němka a Češka letos znovu zvítězili, když české duo porazily i v prvním kole Australian Open. Semifinále si letos zahrály již dvakrát a pokaždé na antuce (Charleston a Stuttgart), tentokrát se jim povedlo po dlouhé době postoupit do finále a poprvé od Paříže 2014 dosáhnout na celkové prvenství.

Hradecká se Siniakovou byly letos ve finále třikrát. Ani jednou však neuspěly (Tchaj-pej, Indian Wells, Charleston) a titul si neodvezou ani z pražské Stromovky.

Přitom zpočátku měly navrch. V úvodní sadě vedly už 4-2, poté ale přišla série čtyř prohraných gamů a česká dvojice začala tahat za kratší konec. Manko brejku ve druhém dějství sice ještě dokázala smazat a byla dva míčky od vyrovnání na 1-1 na sety, nicméně druhou sadu ztratila v tie-breaku.

• WTA INTERNATIONAL PRAHA •
ČR, antuka, 250.000 dolarů
páteční výsledky (5. 5. 2017)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Ostapenková (Lot.) - Konjuhová (7-Chorv.) 3-6 6-4 6-3
• Dvouhra - semifinále •
Kr. Plíšková (ČR) - Ostapenková (Lot.) 6-4 6-2
Barthelová (Něm.) - Strýcová (3-ČR) 3-6 6-2 6-3
• Čtyřhra - finále •
Grönefeldová/Peschkeová (2-Něm./ČR) - Hradecká/Siniaková (1-ČR) 6-4 7-6(3)
TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

57
Přidat komentář
Chrenda
paradně. Tak ještě jedno vítězství a je to v kabely.
Reagovat
Nola
gigin asi smuti, ale to rozhodne nemusi, Jelena ma iba 19, na jej tenis, ak jej to tam pada, sa velmi dobre pozera, vlastne uz vlani v Dubaji som si ju vsimla, vtedy som ju vnimala viac-menej negativne, dnes, vlastne uz na AO sa karta otocila a zacinam ju radit medzi moje oblubene hracky...
Kristyne gratulujem, nech to tam vyhra cele, vsimla som si rozdiely medzi sestrami, ak, by aj drzala raketu v pravacke, asi ju pri podani, prijme, rozpoznam podla pootvorenej pusy, ma trochu iny vyraz tvare, samozrejme, mimo tenisoveho diana by som urcite sancu nemala :D
Reagovat
janek_da
už leta tady melduju, že ji dobře poznáš podle pihy na zadečku
Reagovat
Krisboy
Jsem překvapen, myslel jsem, že tvoje láska k Týně byla čistě platonického rázu...a hleďme, ty jsi pěkný proutník!
Reagovat
Frick
Radši tu cihlu celou noc vypalovat!
Reagovat
Frick
jsem před Prahou zapomněl napsat, že měla radši jet do Gifu :-D
Reagovat
horska.kraslice
:-)
Reagovat
tommr
tam kde jsem čekal jasný vítězství přišla nečekaná porážka a naopak. S konečným výsledkem ale nejsem nespokojenej ... :)
Zítra nebude Kristýna favoritkou, ale třeba znovu překvapí. Titul bych jí moc přál - na antuce by se to v jejím případě rovnalo malýmu zázraku ... :)
Reagovat
VlS
moc pěkně, servis parádní. Jelena byla sice limitovaná, ale to je fuk, za to Tynda nemůže. Tak vítej do padesátky děvče.
Reagovat
tommr
Ostapenkový to zranění moc nevěřím. Proti Konjuhový taky skoro nemohla chodit a nakonec vyhrála ...
Reagovat
lars
Ostap to mohla casem rozhybat
Reagovat
VlS
to ta holka neskrečne, nemůže se zvednout z lavičky. Vždyť si může ublížit!
Reagovat
Lunej..
A Tyna ji nechce pomoct.
Reagovat
Lunej..
Tak ted, konecne. Velka gratulka, 1. set hrala skvele, 2. byl ovlivnen Jelenou. Nicmene to je zivot.
Reagovat
Haitik
Který de*il si tam přinesl tu vuvuzelu? :D Nehorázně mě to sere..
Reagovat
Lunej..
Nejste vy fandove nejak nervni, ze vam vsechno vadi?:)
Reagovat
lars
to me prekvapujes, kdyz kvileni Marfusi, ktery je horsi, Ti nevadi
Reagovat
Lunej..
zatim velmi pekne, 9 es, diktuje rychlou hru, tak jeste jeden set:)
Reagovat
Hector21
davai Nastěnko, pojď
Reagovat
r176
Koukám že Lucce s Katkou moc nefandí diváci :-(
Reagovat
sprchon
Ne? A kdo teda?
Reagovat
EllNino
chápete proč to teď přerušili ?
Reagovat
PetaM
Protože hokej, co jiného ...
Reagovat
EllNino
tyvole, to je teda profesionalita
Reagovat
sprchon
Na posledních pár míčků se můžeme podívat na ČT2. :D Jako by ten hokej nemohl pár minut počkat. Navíc hrajou Finové.
Reagovat
EllNino
mohli vydržet na konec 2. setu, absolutně nepobírám ...ČT se zase jednou vyznamenala, smysl pro sport a pro zápal ke sportu roven nule ...
Reagovat
sprchon
Jo, no... Ať by ten set dopadl jakkoliv, chybělo pár míčků. Nechápu...

Koukáš na Nasťu? Teď urvala set, ale má to těžký. Sara je docela ve formě.
Reagovat
EllNino
Jako k čemu je divákovi, že si pak může dopustit ten zápas zpětně...

Jojo koukám lehce, Sara se vrací do formy, jsem hodně zvědavej na RG, může vyhrát kdokoli ...
Reagovat
PetaM
No nevím, přepnul jsem to na ČT2 a byla tam zvířata, takže jsem skočil rychle na stream. Viděl jsem poslední dva míčky :D
Reagovat
Frick
Nemůže to být až frustrující...? Roky končívat turnaje porážkou? Aspoň tak jednou za dva roky si neužít ten opojný pocit z výhry celého podniku...
Reagovat
EllNino
odpověz si sám
Reagovat
lars
:))
Reagovat
peggy
Vzdy vyhraje ten kdo je lepsi.Pani Strycova hrala dobre,ale nemka byla lepsi.Finale nebude, snad pani Strycova jindy.
Reagovat
gigin
nech to tam vyhra celé. V rozhovoru působila sympaticky. Dal bych ji šanci.
Reagovat
tommr
já teda budu fandit Kristýně, ale ta Ostapenková je opravdu sympatická a hraje dost dobře ...
Reagovat
VlS
dneska byl tenisovej pánbů proti, Moně tam spadlo úplně všechno. S tím se asi nedalo moc dělat, rány na to, abys jí zahnala o nějakej metr dozadu holt nemáš. Bojovalas.
Reagovat
EllNino
to by mohla bejt přestřelka jako víno, pokud bude Jelena v pořádku s nohou ...

A pěkně utřela Budku :D :D ....
Reagovat
PetaM
A hlavně se na něho tak tázavě podívala, když jí představoval jako "Ostapenkovou" :D
Reagovat
sprchon
Taky pecka, no. :D
Reagovat
babolat.cz
on za to Budka ale nemůže, a určitě mu je trapně, že to musí skloňovat
Reagovat
sprchon
Já bych před ní neřekl Ostapenková. :D
Reagovat
George_Renel
Co má říkat Berdyč .-).
Reagovat
sprchon
To jo. :D :D Jako já už jsem snad v SF prohrála nebo co? :D :D

Přestřelka nevím, Tynda tak rychle nehraje a se svým pohybem bude mít možná větší problém než Jelena. :D
Reagovat
lars
dala Budkovi na budku nebo co se stalo ? :)
Reagovat
EllNino
ne :D on se ptal, jak se cítí po postupu do finále a ona se podívala jako ... really ? :D ... a pak ho opravila, do semifinále :D
Reagovat
lars
dik
Reagovat
tommr
dneska zřejmě promarnila poslední šanci na zisk titulu. Podobnou příležitost už asi nikdy mít nebude ... :(
Mrzí to o to víc, že dnešní zápas měla Bára skvěle rozehranej. Pak se ale ukázalo, že Bára na to prostě nemá psychicky. Bára začala kazit nalitý míčky a dělat hrubý chyby a téměř nechybující Barthelová postupně přebírala iniciativu. Ke konci ještě Bára zápas trochu zdramatizovala, ale všem už bylo víceméně jasný, že si to Barthelová nenechá vzít ... :(
Reagovat
smazaný uživatel
Barča si to bohužel prohrála sama.
Snažila se, ale opakovala stejné chyby, zkoušela stejně ty údery, které předtím kazila, i když měla jiné možnosti.
Ke konci to bylo čiré zoufalství.
No, škoda, kdyby se hodila do klidu, byla by Mona celkem hratelná.
Reagovat
tommr
Bára prostě nezvládá důležitý zápasy v hlavě. Za jiných okolností by si s Barthelovou asi poradila jako už tolikrát předtím, ale vidina blízkýho titulu jí dneska svazovala ruce i nohy ... :(
Reagovat
EllNino
boohužel, je to tak :/ ... tady byla velká šance na titul, ikdyž by to bylo ve finále hodně těžké, mrzí to hodně
Reagovat
sprchon
Si to dává. Byla trpělivější, skoro nechybovala byla kreativní, variabilní. Barča si ji místy dokázala povodit, ale pochopitelně to nešlo celej zápas. Nakonec to v hlavě nezvládla.
Reagovat
EllNino
Stejně je to zajímavý, v 2. kole kvaldy nad ní Paolini vedla ve 3. setu 5:3 40:0 na servisu :D a Teď si Mona zahraje finále
Reagovat
sprchon
To se holt někdy stává. :D Ale super turnaj pro Monu, 7 zápasů v řadě a ještě nemusí bejt konec.
Reagovat
Torn
Hrála moc pěkně a teda možná jsem jí nakonec fandil víc nž Báře. Já prostě ty citové výlevy 5leté holky nemám rád, aspoň před publikem v Praze a rdoinou by se mohla krotit s tím divadlem. Nejen, že tím vrhá špatné světlo na sebe, ještě se tím akorát rozhodí. Kdyby jí bylo 20 let budiž, ale v 31 letech by mohla být alespoň trochu nad věcí.
Reagovat
sprchon
Barča už jiná nebude. Já ji beru tak, jak je.
Reagovat
VlS
A o kom mluvíš? O Baruně určitě ne, ta už jiná nebude.
Reagovat
Fandina
Ja prisla do arealu tesne po jejim zapase, ale o jakem divadle mluvis? Barca by hrala divadlo, kdyby se chovala jinak. Takhle je vzdycky jen za sebe.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist