Suverénní Nosková na Livesport Prague obhájila semifinále, Martincová po debaklu končí

4. 8. 2023, 15:10
Aktuality 40
Dva diametrálně odlišné výkony předvedly české tenistky ve čtvrtfinále domácího Livesport Prague Open. Linda Nosková (18) převálcovala za necelou hodinu hry 6:0, 6: 2 Slovenku Karolínu Annu Schmiedlovou (28), obhájila loňský výsledek a s Němkou Tamarou Korpatschovou (28) si zahraje o druhé finále na okruhu WTA. Naopak Tereza Martincová (28) další obrat nepředvedla, předloňská finalistka schytala ve výprask 1:6, 2:6 od lucky losera Nao Hibinové (28) a na první semifinále na turnajích WTA od loňského června nedosáhla.
Linda Nosková (© Profimedia)

Linda Nosková v Praze předvádí výkony jako na houpačce. Po úvodní drtivé výhře nad americkou kvalifikantkou Elvinou Kalievovou a středečním utrápeném obratu proti lucky loserovi Ankitě Rainaové z Indie v páteční čtvrtfinále nedala šanci Slovence Karolíně Anně Schmiedlové.

V prvním setu osmnáctiletá Češka zaznamenala 12 winnerů, udělala jen 4 nevynucené chyby a soupeřce povolila uhrát pouhých osm fiftýnů. Ve druhé sadě si sice s komfotním náskokem dvou brejků dovolila ztratit podání, ale víc už Slovence nedovolila a po 52 minutách hry zvítězila jednoznačně 6:0, 6:2.

"Jsem ráda, že jsem se po včerejšku oklepala a předvedla tu svůj nejlepší výkon. Servisem jsem si znovu moc nepomohla, možná tam bylo pár es, ale na průběh neměly vliv. Musela jsem si pomoct něčím jiným, hlavně dropshoty," řekla Nosková v pozápasovém rozhovoru pro Českou televizi.

"Dnešek byl o hodně jiný než včerejšek. Tyhle moje vlny nahoru dolů jsou pro mě někdy dost těžké. Hlavní ale je, že jsem dnes dokázala nad takovou hráčkou, řekněme jednoduše, vyhrát," doplnila na tiskové konferenci.

Vítězka předloňského Roland Garros juniorek postoupila do semifinále turnaje WTA potřetí v kariéře. Loni v Praze v něm prohrála s pozdější šampionkou Marií Bouzkovou, letos v lednu na 'pětistovce' v australském Adelaide padla až ve finále s Arynou Sabalenkovou.

O druhé finále si rodačka z Valašska zahraje s další o deset let starší sokyní Tamarou Korpatschovou. "Moc jí neznám. Vlastně jsem do teď ani nevěděla, že s ní budu hrát. Uvidíme, co na ni vymyslíme," dodala Nosková.

Osmadvacetiletá Korpatschová přehrála 7:6, 6:1 Alizé Cornetovou, včetně kvalifikace neprohrála pět zápasů a deset zápasů v řadě a zahraje si o své premiérové finále na okruhu WTA.

Nosková se může stát již šestou domácí vítězkou pražského turnaje WTA, který se koná od roku 2015 a jeho premiérový ročník vyhrála Karolína Plíšková. V dalších letech na ni navázaly Lucie Šafářová (2016), Petra Kvitová (2018), Barbora Krejčíková (2021) a Marie Bouzková (2022).. Během osmi ročníků se pouze před třemi lety konalo finále bez české účasti.

"Jsem ráda, že jsem uspěla, ale spokojenost bude, až turnaj vyhraju. Ještě dvě kola," plánuje Nosková. "Vždycky se říká, že je dobré dosáhnout alespoň toho, co minulý rok. Ale samozřejmě chci tenhle turnaj vyhrát. S tím jsem do toho šla," doplnila.

Martincová – Hibinová 1:6, 2:6

Tereza Martincová se na domácím Livesport Prague Open dočkala teprve čtvrtého a pátého vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu v letošní nepovedené sezoně. Zároveň dosáhla na své první čtvrtfinále na turnajích WTA od loňského října, kdy se mezi nejlepší osmičku probojovala v ostravské hale.

Pražská rodačka, která si v tomto dějišti předloni zahrála své jediné dosavadní finále na hlavní tour, ale přišla o solidní šanci na první semifinále na této úrovni od loňského června, celkově šesté, a také návrat do elitní stovky světového hodnocení.

Statistiky zápasu Martincová - Hibinová

Tereza MartincováTereza Martincová (@ LIVESPORT PRAGUE OPEN / Pavel Lebeda (sport-pics.cz))

V úvodních kolech otočila souboj s kvalifikantkou a krajankou Gabrielou Knutsonovou i Číňankou Yue Yuan, ale proti lucky loserovi Nao Hibinové další obrat nepředvedla. Martincová se nechala v rozhovorech slyšet, že ji v předchozích dvou zápasech svazovala nervozita. V pátek sice tak nervózně nepůsobila, nicméně od začátku zápasu nebyla schopná najít recept.

Martincová trefila v utkání 76% prvních podání, ovšem po prvním ani druhém nedokázala získat více než 38% bodů a uhájila pouze jeden z osmi gamů na servisu. Proti skvěle hrající Japonce tahala od začátku za kratší konec. Na pomalejším betonu neměla potřebnou razanci na to, aby výměny zakončovala, a soupeřka byla naopak se svými liftovanými údery velmi úspěšná. S turnajem se bývalá světová čtyřicítka rozloučila za hodinu a 11 minut.

Hibinová, jež ve finále kvalifikace nestačila na antukářku Emilianu Arangovou, startuje v pražské Stromovce podruhé a stejně jako loni prošla coby lucky loser do závěrečných kol. V sobotu nastoupí ke svému prvnímu semifinále na turnajích WTA od září 2020. Její soupeřkou bude Jaqueline Cristianová, s Rumunkou jediný předchozí souboj letos v kvalifikaci v Aucklandu zvládla.

Cristianová si zahrála v pátek své první čtvrtfinále na nejvyšším okruhu od sezony 2021, během níž posbírala všech pět předchozích čtvrtfinálových účastí na této úrovni, a porazila 6:4, 1:6, 6:2 nasazenou osmičku Katerynu Baindlovou. Přemožitelka turnajové jedničky a obhájkyně titulu Marie Bouzkové zabojuje o své druhé finále.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• WTA 250 PRAHA •
Česko, tv. povrch, 259.303 dolarů
páteční výsledky (4. 8. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Nosková (4-ČR) - Schmiedlová (SR) 6:0, 6:2
Hibinová (Jap.) - Martincová (ČR) 6:1, 6:2
Korpatschová (Něm.) - Cornetová (6-Fr.) 7:6 (7:3), 6:1
Cristianová (Rum.) - Baindlová (8-Ukr.) 6:4, 1:6, 6:2
• Čtyřhra - semifinále •
Gleasonová/Lechemiaová (USA/Fr.) - Bartůňková/T. Valentová (ČR) 6:1, 3:6, 11:9
Hibinová/Kalašnikovová (Jap./Gruz.) - Palicová/Šalková (ČR) 6:1, 6:2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

40
Přidat komentář
Dave6969
Linda hrála super nic proti, jen škoda že vyřadila AKS které fandím už několik let a ještě tímhle výpraskem..jinak za mě dobrý turnaj i když jak tu někdo psal jsou tu hračky z druhé stovky. podle mě to vubec nevadí úroveň i jejich hra je vysoká.
Jasny že hračky jako Belinda nebo Camila už tu hrát nebudou.
Reagovat
horska.kraslice
Gratulace Lindě a zároveň dík za výrazné oživení pražského turnajesmile. Konečně něco jiného než nekonečné výměny (vejdu se-nevejdu se) až do vyčerpání obou aktérek (z nichž jedna samozřejmě musí vyhrát a postoupit). Lindo, tak ať má tahle tvoje jízda úspěšné pokračování zítra i v neděli. smile
Reagovat
tommr
Linda do toho dneska vlítla jako utrženej vagon a nedala AKS vůbec žádnou šanci. Takovej výkon jsem teda po včerejším trápení s tou Indkou nečekal ani ve snu ... smile
Doufám že si dneska nevystřílela všechny trumfy a něco jí zbylo na víkend. Příští soupeřka bude hodně nebezpečná protože je v laufu. Už to odnesly i naše juniorky který smetla v kvalifikaci ...
Reagovat
horska.kraslice
Jak nedávno řekla Markéta Vondroušová: Tennis is crazy!

A Ivan Lendl by přidal (česky s "americkým" akcentem): To je spóót!

smile
Reagovat
Kandinsky1
Jako celkem vtipné obsazení SF. Hráčky, které jsou v žebříčku na pozicích: 99, 122 a 136. To i nějaké stovky mají lépe obsazené SF smile
Reagovat
com
tak ona Lindicka jakozto nasazena 4, taky nema zadny extra vysoky postaveni smilesmile
Reagovat
tommr
když se ale podíváš na jejich kariérní maximum tak jsou to všechno hráčky první stovky a tudíž musí něco umět ...
Reagovat
tenisfan178
Gratulace Lindě,která dnes předvedla tenis,jak z jiné dimenze. AKS byla bez šance,chudáka muselo povzbuzovat trochu publiko. Když bude takhle hrát i v dalších 2 zápasech,tak má titul na 99%.
Reagovat
tenisfan178
*publikum
Reagovat
bIbec
Jenom je škoda, že to počasí bude o víkendu takový jakože nahouno.

Kdoví, jak se to semíčko a finále odehrají, jestli v nějaké tělocvičně nebo na PlayStationu, těžko říct.
Reagovat
Kandinsky1
Tak hned v areálu je hala. Jen nevím, jak moc se liší povrch kurtů.
A je to vůbec pravidlově možné, když s tím budou obě tenistky souhlasit ?
Reagovat
Otmar
Myslím, že to byl nejlepší výkon některé z našich mladic, jaký jsem od nich kdy viděl. A přitom AKS nebyla vůbec marná, co šlo odehrát odehrála, ale ono to většinou nešlo. Čirá radost, gratulace a takhle i nadále.
Reagovat
zfloyd
včera a dnes , jako by to byly úplně cizí hráčky to byl přes noc teda rozdíl , co se asi v noci dělo?
dnes velmi dobrý výkon smile
smilesmile
Reagovat
Kandinsky1
Dneska dorazil Kotyza, tím to bylo smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tolik neslavila postupsmile
Reagovat
Petr_Fisk
Spíš se mi zdálo, že byla svázaná trémou a velkým očekáváním domácího publika a včera se to v ní ve třetím setu zlomilo.
Dnes hrála uvolněně a tak nějak mám pocit, že už si tu uvolněnost v tomto týdnu udrží.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Snad máš pravdu, s Raimou jsem ji neviděl, s nebohou Šmidlinkou kus druhého setu.
I na tomhle pomalém hardu Linda ukázala rychlou hru.smile
Reagovat
Petr_Fisk
Necháme se překvapit.
Stejně tak předpověď na víkend je záhadná a možná se ty deště Praze převážně vyhnou.
Praha je v takovém nesrážkovém ostrůvku, ale ber to s rezervou:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jj, Praze se bouřky často vyhýbají, ale pršet bohužel asi bude. Zatím je to takové decentní krápání, na kurtech ale stejně blbý.
No, my jsme v práci, tak nám je to celkem jedno smile
Reagovat
Petr_Fisk
Aladin - ČHMÚ je pro Prahu optimističtější, ale radar ukazuje minimálně do 13 dešťovou realitu.
Reagovat
tommr
nejhorší je, že ve skutečnosti neprší ale jen vytrvale kape. Na antuce by se s tím hrát dalo ...
Reagovat
Petr_Fisk
Vypadá to špatně.
Srážky jdou od jihu přesně přes Prahu.
Reagovat
Dobry-den
Gratulace. smile

Asi nejlepší výkon, co jsem od ní kdy viděl. smile
Po té včerejší hrůze jako vyměněná...

Co si pro nás nachystá příště? smile
Reagovat
frenkie57
No, já doufám, že něco podobného. Dneska to bylo opravdu skvělé představení. smilesmile
Reagovat
Kandinsky1
Nosková tam dneska posílala neskutečný pecky. By mě zajímala rychlost jejích nejrychlejších forhendů.
Reagovat
tenisfan178
Nosková hraje naprosto úžasně. Nechápu jak se mohla včera tak trápit s tou indkou. Dnes zatím nedala Shmiedlové jedinou šanci. Jen tak dál.smile
Reagovat
elsky
Nebyla ta Indka náhodou dobrá? smile
Reagovat
Kandinsky1
A v posledním kole kvalifikace místo ní hrála její o deset let starší sestra.
Reagovat
dadaft
to mete hodně velkým koštětem ,,,,,,,,,,,
Reagovat
frenkie57
Lindu někdo prohodil za nějakého klona, bo co. Hraje výborně, všechno jí vychází. Snad to tak vydrží.
Reagovat
zfloyd
má údery docela dobré , fyzička a rychlost taky dobrý , ale v její hře chybí jakékoliv překvapení či tenisové myšlení, je prostě jen tenisový galejník ,dříč a to nikdy nebude stačitsmile
Reagovat
hohenlohe
Velice výstižně napsáno smile. Průměrná tenistka.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
S zfloydem taky souhlas, ale s průměrnou tenistkou ne.
Možná průměrnou profesionální nebo průměrnou hráčkou 3.sledu. Kdyby si nějaká 5000.hráčka přečetla, že hráčka na hraně první stovky je průměrná tenistka, tak se půjde rovnou zastřelit do rybníkasmile
Reagovat
Kandinsky1
Může se o nějaké nemladé tenistce kolem tisícovky vůbec říkat, že je to profesionálka ?
Reagovat
tommr
na Hibino nemají české hráčky moc dobré vzpomínky. Nejhůř asi dopadla Kristýna Plíšková která si při zápase s Hibino poranila ruku o větrák a zápas musela vzdát ... smile
Reagovat
com
jo akce s vetrakem je nezapomenutelna smilesmile
Reagovat
Petr_Fisk
Od té doby čínské větráky obcházím velkým obloukem.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
on takový zapnutý větrák nad postelí někde v pensionu... Zavřít oči a věřit musmile
Reagovat
Petr_Fisk
Takhle strašit v podvečer.
Ještě se mi o tom bude zdát...
Reagovat
Kandinsky1
Já se tomu taky musím vždycky smát smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist