Svého rozhodnutí může litovat. Měla by ho ještě přehodnotit, reagují legendy na odchod Bartoliové

16. 8. 2013, 12:54
Aktuality 15
Když Marion Bartoliová oznámila konec kariéry, fanoušky i kolegyně tenistky tím hodně překvapila. Francouzka tak totiž učinila pouhých 6 týdnů po wimbledonském triumfu, když v Cincinnati prohrála v úvodním zápase s Rumunkou Halepovou. A bývalí tenisté si tak myslí, že to bylo nerozvážné rozhodnutí a že se na kurty ještě vrátí.
Profily hráčů
Marion Bartoliová

"Wow, tohle je šokující a smutná zpráva. Přeju Marion všechno nejlepší," reagovala na sociálních sítích Američanka Coco Vandewegheové vzkazem, který vystihoval pocity i mnoha dalších tenistek. "Marion! Proč teď?," ptá se na Twitteru Ruska Maria Kirilenková. 

"Měla neuvěřitelnou kariéru a svůj sen proměnila v realitu," napsala Němka Sabině Lisická, jež s Bartoliovou prohrála ve finále letošního Wimbledonu. 

"Je tak smutné slyšet, že Marion Bartoliová končí. Bylo mi potěšením, že jsem tě poznala, moje kolegyně s wimbledonskou trofejí," poděkovala odcházející světové sedmičce Petra Kvitová, jež ve Wimbledonu triumfovala dva roky před Francouzkou.

Byl to můj poslední zápas, oznámila ve středu Marion Bartoliová:


"Byla jsi jedním z prvních lidí, kteří se mnou na turné mluvili, když jsem začínala. Měla si neuvěřitelnou kariéru, buď pyšná," napsala Gruzínka Anna Tatišviliová.

"Bylo bláznivé se probudit a slyšet, že Bartoliová končí. Ale ty pocity chápu... Gratuluju ke skvělé kariéře," uvedla Kim Clijstersová, jež v roce 2007 ukončila kariéru už jako čtyřiadvacetiletá, ale po dvou letech se na kurty vrátila a znovu se i stala světovou jedničkou. 

A podobný comeback očekávají bývalí tenisté i od osmadvacetileté Bartoliové. Goran Ivaniševič a Guy Forget jsou přesvědčeni, že by Bartoliová měla rozhodnutí ještě přehodnotit. "Až přijde Wimbledon, bude toho litovat," prohlásil jednačtyřicetiletý Chorvat, který v roce 2002 nemohl kvůli zranění obhajovat na londýnské trávě titul. "Pocitu, že hrajete ve Wimbledonu jako obhájce se nic na světě nevyrovná," dodal. 

"Prohlášení po prohraných zápasech bych bral s rezervou," přidal osmačtyřicetiletý Forget. "Doufám, že si to ještě rozmyslí, protože by mohla rozhodnutí zpětně litovat. Ať si dá pauzu, jde na pláž, zaběhá si v parku a vyčistí si hlavu, ale hlavně ať nekončí. Živit se tenisem je výjimečná věc a za pár měsíců by se jí mohlo stát, že by si položila otázku: Proč jsem končila?" uvedl.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
skott
Startovné na turnajích WTA bylo oficiálně povolené před třemi roky. Peníze za účast ale hráčky dostávaly samozřejmě i dříve, jen se o tom veřejně (z pochopitelných důvodů) nemluvilo. I dnes je to stále velice citlivé téma a jen výjimečně prosákne konkrétní částka.
Nicméně že holky si přijdou maximálně zhruba na třetinu toho co chlapi, to by zhruba mohlo odpovídat skutečnosti (nepočítám Federera nebo Nadala).
Co se týká Bartoli si ale nemyslím, že by se na startovném připravila o tak velké peníze. Jde totiž o to, že startovné se vyplácí na menších turnajích, které chtějí přilákat velkou hvězdu (např. Serena v Marbelle). Velkých turnajů se hráčky musí účastnit povinně, tak jako má ATP své Masters. Bartoli jako hráčka Top 10 může podobné turnaje hrát dvakrát do roka. WTA se navíc proti přemrštěným startovným chrání tím, že pokud by náhodou organizátoři stáli o hráčky nejlepší desítky či dvacítky navíc, než které jim garantuje, musí úměrně tomu navýšit celou dotaci podniku. Tudíž platit dvakrát.
A přiznejme si, Bartoli ani po Wimbledonu nebude hráčka na roztrhání. alespoň ne mimo Francii. Daleko blíž její mediální hodnota bude odpovídat Schiavone než Ivanovic. Ne náhodu je jednou z nejdražších tenistek Kiri, která si již před lety nebála říct o šestimístnou sumu..:-)
Reagovat
a.magerova
Dík moc, na Tebe je vždy spolehnutí :-))
Škoda, že už tu moc nepíšeš :-/
Reagovat
skott
není zač;)
Reagovat
Fandina
Věřím, že tělo je unavené. Ale určitě se zotaví a přála bych Marion, aby se ještě vrátila. Podle mě je ještě mladá, ale jinak jí samozřejmě přeji, ať se jí daří podle toho, co si vybrala.
Reagovat
a.magerova
Teda já do toho zas tolik nevidím, ale....
Je pěkné, že ukončila kariéru na vrcholu, ale je to i finančně výhodné? Jsem myslela, že jako Wimbledonská vítězka by měla nárok na vyšší startovné a i na vyšší prémie za reklamy nebo se pletu?
Jako chápu, že je to neskutečná dřina a zdraví je na prvním místě, ale nepřipravila se o velké peníze, které jí utečou pokud nebude hrát?
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud startovným myslíš prize money (jiné peníze za turnaj pokud vím nedostávají), tak to je pro všechny stejné, záleží jenom na tom, jak daleko kdo na tom kterém turnaji dojde. A co se týče reklam, tam rozhoduje daleko víc věcí, než jen to, jestli vyhrála Wimbledon. Takže o nějakém nároku na větší peníze se nedá vůbec mluvit..
Reagovat
a.magerova
Je prize money a je startovné a není to totéž.
http://sport.idnes.cz/tenis-nekonecna-spirala-s-miliony-dolaru-fpk-/tenis.aspx?c=A080110_225850_tenis_rou
Reagovat
smazaný uživatel
Moje chyba, máš pravdu. Nicméně zajímavý je poslední odstaveček, kde se píše o tom, že startovné se vyplácí pouze mužům, u žen je to zakázané (ale je fakt, že ten článek je 5 let starý, dneska to může být jinak). Nicméně to nic nemění na tom, že nárok na vyšší startovné by rozhodně neměla, výše startovného a výše příjmu z reklamy se odvíjí především od šikovnosti jejího manažera.
Reagovat
Roger_Federer
Jako vitezka Wimbledonu by zcela jiste dokazala težit z tohoto titulu v reklame i startovnem
Navic, co se tyka startovneho, jsou to často penize "bokem", "černe".
Reagovat
Roger_Federer
Startovne dostavaji "vyvoleni", hvezdy za to, že startuji na turnaji, zato že majitel turnaje chce tyto hvezdy, kvuli prestige, sponzorum a divakum.. A jeho više je vetšinou individualni a opravdu na schopnosti vyjednavani..
Reagovat
a.magerova
Taky si myslím, že by z Wimbledonu Marion dost vytěžila, vždyť i o Petře se to psalo.
Čekala jsem sobecky, že mi tady někdo rozšíří mé obzory, né že já budu vysvětlovat tak známou věc :-/

http://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/188589-marketingova-cena-kvitove-stoupla-po-triumfu-ve-wimbledonu-o-rad.html
Reagovat
smazaný uživatel
Samozřejmě, že je rozdíl, jestli manažer nabízí GS vítězku nebo ne, samo o sobě to ale ještě vyšší příjmy nezajistí, jsou tam ještě jiné neméně důležité věci, například velikost trhu. Ostatně taková Li Na je spolu s Mášou vůbec nejlépe vydělávající tenistkou, přestože co do počtu trofejí a úspěchů je před ní spousta jiných hráček včetně Petry..
Reagovat
a.magerova
Ale já přece nechci srovnávat Marion s Li Na či Mášou.
Srovnávám Marion před Wimbledonem s Marion s Wimbledonskou trofejí a to je sakra rozdíl a i podprůměrný manažer tohle musí zohlednit při vyjednávání smluv pro ni.
Reagovat
smazaný uživatel
Nikdo neříká, že není, otázka ale je, o kolik. A mimochodem, z hlediska marketingu bude zajímavá i coby sportovec po kariéře, o titul vítězky Wimbledonu ukončením kariéry přeci nepřišla. ;-) Sice asi ne tolik, jako kdyby zůstala aktivní sportovkyní, ale za to prakticky bez práce. A krátce po triumfu možná paradoxně víc, než kdyby se další dva roky plácala někde mimo elitní desítku.
Reagovat
Heather_Fedex
fnuk
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist