Svitolinová má první titul jako máma. Sedm měsíců po porodu

27. 5. 2023, 19:52
Aktuality 15
WTA ŠTRASBURK - Elina Svitolinová (28) pouhých sedm měsíců po narození dcery a necelé dva měsíce po návratu do turnajového kolotoče slaví triumf. Ukrajinská tenistka znovu po třech letech dobyla antukový podnik WTA 250 ve Štrasburku, když Annu Blinkovovou přehrála 6:2, 6:3 a svou fantastickou finálovou bilanci vyšperkovala na 17:3.
Profily hráčů
Elina Svitolinová (© Profimedia)

Elina Svitolinová loni na jaře kvůli těhotenství přerušila kariéru a už na začátku minulého měsíce se do turnajového kolotoče vrátila. Pouhý rok po svém posledním zápasu a půl roku po říjnovém narození dcery Skai, kterou má s francouzským tenistou Gaëlem Monfilsem.

Zpočátku se rozehrávala i na menších akcích ITF, ale z výher se příliš často neradovala.

První vítězství na okruhu WTA si připsala až na čtvrtý pokus tento týden ve Štrasburku, kde se představila poprvé od svého triumfu v roce 2020 a také letos nenašla přemožitelku.

28letá Ukrajinka se prosadila na akci bez jediné zástupkyně TOP 20. Papírově nejtěžší soupeřku přemohla ve čtvrtfinále (Varvaru Gračovovou), jediný set ztratila v semifinále s domácí Clarou Burelovou, které utekla ze stavu 4:6 a 1:4.

V dnešním finále nedala šanci Anně Blinkovové. Oba sety zahájila dvěma brejky a vedením 3:0 a přestože celkem třikrát neudržela servis, po hodině a půl zvítězila 6:2, 6:3. Rusce stejně jako většina ukrajinských tenistek nepodala ruku kvůli ruské vojenské invazi na Ukrajině.

"Ráda bych tuhle energii sdílela s Ukrajinou, se svou rodnou vlastí. Celá část prize money z tohoto turnaje půjde na podporu dětí na Ukrajině, což je v tuhle chvíli strašně důležité," řekla bývalá světová trojka Svitolinová, jež za titul získala šek na 29.760 eur (přibližně 700.000 Kč).

"Chtěla bych poděkovat Francii za skvělou práci a vřelé přivítání Ukrajinců. Děláte pro ne maximum, jen aby se tu cítili jako doma,"  Doufám, že brzy uvidíme světlo na konci tunelu a konec této války," dodala zkušená Ukrajinka.

Ve svém celkově 20. finále vítězka Turnaje mistryň 2018 vybojovala již 17. titul, první jako máma. Finálové porážky utrpěla pouze s Agnieszkou Radwaňskou, Petrou Kvitovou a Ashleigh Bartyovou. Bilanci ve finále podniků WTA 250 vylepšila na 10:0 a na antuce na 6:0.

24letá Blinkovová ve Francii třikrát překonala své maximum na antukových turnajích WTA, navázat na jediný triumf z loňské halové akce v rumunské Kluži a získat první trofej z antuky nedokázala.

Svitolinová na nadcházejícím Roland Garros odstartuje soubojem s loňskou semifinalistkou Martinou Trevisanovou z Itálie, Blinkovová se střetne s Belgičankou Ysalinou Bonaventureovou.

• WTA 250 ŠTRASBURK•
Francie, antuka, 225.480 eur
sobotní výsledky (27. 05. 2023)
• Dvouhra - finále •
Svitolinová (Ukr.) - Blinkovová (-) 6:2, 6:3
• Čtyřhra - finále •
Yi-Fan Xu/Zhaoxuan Yang (4-Čína) - Krawczyková, Olmosová (2-USA/Mex.) 6:3, 6:2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Není to rekord WTA v rychlosti získání titulu po návratu z mateřské?smile I když Velkomatka...

Eline každopádně velká gratulace!smile
Reagovat
aligo
Serena to tuším rvala kolem 2 let než vyhrála na Novém Zélandu
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A samozřejmě dobrý výběr turnaje smile
Reagovat
Blondie
Paráda smilesmile
Reagovat
com
je to paráda
lehnout si na záda smilesmile
Reagovat
Nola
bola oblubenou hrackou Mutadema, tak mu poslala do nebicka pozdrav smile
Reagovat
hanz
Kdo byl Mutadem?
Reagovat
EllNino
Mutademus ty negramote :)
Reagovat
hanz
Jsem tě chtěl nalákat na reakci, Ňino. smilesmile
Reagovat
EllNino
Ne, ani jsi ho neznal :)
Reagovat
hanz
Símtě, takový domněnky hned po ránu. smile
Reagovat
hanz
A vůbec, ani jsi neodpověděl smile
Reagovat
IngStavinoha
mj. v LIVE výsledcích má poražená finalistka celkem bez problémů (?) i prápor smile
Reagovat
milik254
Asi ho systém neumí oddělat, stejně jako u deblových týmů zobrazuje jenom vlajku prvního ze členů.smile
Reagovat
IngStavinoha
to rukodílo vyjde pokaždé jinak, v prvních kolech mnohdy ještě normálně - snad se už ani dál nechci ptát, proč smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist