Šwiateková opět neměla slitování. Svou velmi dobrou kamarádku Juvanovou vypráskala za pouhých 50 minut

1. 9. 2023, 20:54
Aktuality 0
Iga Šwiateková (22) zatím odehrála na letošním US Open tři zápasy a předvedla už druhou demolici za necelou hodinu a se ztrátou jednoho gamu. Po Rebecce Petersonové tímto způsobem vypráskala i svou velmi dobrou kamarádku Kaju Juvanovou (22), Slovinku zničila za 50 minut 6:0, 6:1. V obhajobě loňského triumfu a také v boji o setrvání na postu světové jedničky bude pokračovat osmifinálovým soubojem se svou neoblíbenou soupeřkou Jelenou Ostapenkovou (26).
Iga Šwiateková (© Profimedia)

Iga Šwiateková měla po zklamání a nezdaru ve čtvrtfinále ve Wimbledonu solidní přípravu na závěrečný grandslam roku. Po triumfu v rodné Varšavě došla do semifinále na velkých podnicích v Montrealu i Cincinnati a v tomto týdnu kosí jednu soupeřku za druhou na US Open.

V New Yorku neusiluje čtyřnásobná grandslamová šampionka a vítězka čtyř letošních turnajů jen o úspěšnou obhajobu loňského triumfu, ale také o setrvání na postu světové jedničky. Z tenisového trůnu ji totiž může sesadit neustále stíhající Aryna Sabalenková, které stačí, aby ve Flushing Meadows dosáhla na stejný výsledek jako Polka.

Statistiky zápasu Šwiateková - Juvanová

Šwiateková je zase o krok napřed a předvedla už druhou demolici. V úvodním kole deklasovala za 59 minut a se ztrátou jediného gamu Rebeccu Petersonovou a stejný výprask a ještě o devět minut rychleji uštědřila své velké kamarádce Kaje Juvanové. Mezitím přehrála 6:3, 6:4 bývalou světovou dvacítku Darju Savilleovou.

V utkání prohrála dohromady pouhých pět fiftýnů na vlastním servisu a soupeřce jich povolila jen 10, když returnovala její podání. Postup slavila za pouhých 50 minut, úvodní dějství trvalo 24 minut a to následující jen o dvě minuty déle.

V tomto dějišti se každou účastí zlepšovala. Po druhém kole v roce 2019, třetím před třemi lety a předloňském osmifinále tady dokázala loni v posledních třech kolech porazit Jessicu Pegulaovou, Arynu Sabalenkovou a Ons Jabeurovou a zvednout nad hlavu trofej pro šampionku.

Do druhého týdne grandslamů naposledy nedokázala projít loni ve Wimbledonu. V osmifinále majorů nemá nijak oslnivou bilanci 7:6, ovšem uspěla v pěti z posledních šesti případů. O vylepšení této statistiky se utká s Jelenou Ostapenkovou.

Ostapenková zdolala po obratu domácí Bernardu Peraovou a se Šwiatekovou ji čeká premiérové osmifinále v tomto dějišti a také souboj šampionek antukového French Open. Všechny tři předchozí souboje vyhrála.

Rybakinová – Cirsteaová 3:6, 7:6, 4:6

Světová čtyřka Jelena Rybakinová na US Open svou sbírku grandslamových čtvrtfinále nezkompletuje. Kazašská vítězka loňského Wimbledonu a finalistka letošního Australian Open v boji o první newyorské osmifinále podlehla po téměř tříhodinovém boji 3:6, 7:6, 4:6 Soraně Cirsteaové.

Čtyřiadvacetiletá Rybakinová neprolomila v New Yorku čekání na větší úspěch. Do osmifinále neprošla ani při páté účasti v hlavní soutěži a skončila ve stejné fázi jako před dvěma lety. V utkání s Cirsteaovou doplatila na 55 nevynucených chyb a v závěrečném setu přišla čtyřikrát o servis. Duel zakončila dvojchybou.

Naopak o devět let starší Rumunka se při celkově 15. startu na US Open poprvé prodrala do 4. kola. "V první řadě musím říct, že hraju tenis už pár let a tohle byla nejlepší atmosféra, ve které jsem kdy hrála. Jsem strašně moc šťastná," radovala se Cirsteaová v rozhovoru na kurtu.

V osmifinále na ni čeká odveta za loňské vyřazení proti Belindě Bencicové (h2h 2:1). Švýcarská semifinalistka z roku 2014 zdolala 7:6, 2:6, 6:3 Číňanku Lin Zhu a a jedna výhra ji dělí od již čtvrtého newyorského čtvrtfinále.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 65.000.020 dolarů
páteční výsledky (1. 9. 2023)
• Dvouhra - 3. kolo •
Muchová (10-ČR) - Townsendová (USA) 7:6 (7:0), 6:3
Šwiateková (1-Pol.) - Juvanová (Slovin.) 6:0, 6:1
Cirsteaová (30-Rum.) - Rybakinová (4-Kaz.) 6:3, 6:7 (6:8), 6:4
Gauffová (6-USA) - Mertensová (32-Belg.) 3:6, 6:3, 6:0
Bencicová (15-Švýc.) - Lin Zhu (Čína) 7:6 (7:1), 2:6, 6:3
Ostapenková (20-Lot.) - Peraová (USA) 4:6, 6:3, 6:3
Xinyu Wang (Čína) - Schmiedlová (SR) 4:6, 6:3, 6:2
Wozniacká (Dán.) - Bradyová (USA) 4:6, 6:3, 6:1
• Čtyřhra - 2. kolo •
Kar. Plíšková/Vekičová (ČR/Chorv.) - L. Chan/Z. Yang (11-Tchaj-wan/Čína) 4:6, 7:5, 6:2
Strýcová/Vondroušová (ČR) - Krejčíková/Siniaková (1-ČR) 6:2, 6:3
Montgomeryová/Ngounoueová (USA) - Kolodziejová/Nosková (ČR) 6:3, 6:2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist