Šwiateková se oklepala ze ztráty vedení, v Madridu je jednu výhru od obhajoby loňského finále

30. 4., 16:16
Aktuality 3
WTA MADRID - Iga Šwiateková (22) ztratila vedení 4:1 a nakonec i úvodní dějství, ale pak nastartovala parádní obrat a Beatriz Haddadovou Maiaovou (27) ve čtvrtfinále na tisícovce v Madridu přehrála 4:6, 6:0, 6:2. O úspěšnou obhajobu loňské finálové účasti se světová jednička utká s Madison Keysovou (29). Američanka prohrála úvodních osm gamů, přesto porazila 0:6, 7:5, 6:1 předloňskou šampionku Ons Jabeurovou (29).
Šwiatekovou dělí jedna výhra od obhajoby finále na tisícovce v Madridu (© AFP)

Šwiateková – Haddadová Maiaová 4:6, 6:0, 6:2

Iga Šwiateková rozhodně nemohla být spokojená se vstupem do letošního antukového jara. Na silně obsazené pětistovce ve stuttgartské hale, kde mohla už třetím rokem po sobě triumfovat, skončila již v semifinále na své neoblíbené soupeřce Jeleně Rybakinové.

Chuť si určitě chce spravit v Madridu. V úvodních kolech dominovala proti Xiyu Wang i Soraně Cirsteaové, v osmifinále zničila poslední domácí naději Saru Sorribesovou a ve čtvrtfinále porazila Beatriz Haddadovou Maiaovou, s níž vyhrála už třetí souboj v řadě.

V úvodním dějství zahodila vedení 4:1 a také sérii tří brejkbolů v osmé hře, což ji nakonec stálo set. Polská favoritka se však nenechala šňůrou pěti prohraných gamů rozhodit a získala následujících osm her. O náskok brejku v rozhodující sadě sice přišla, nicméně v dalším průběhu ztratila už jen jeden game.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Světová jednička startuje na Mutua Madrid Open potřetí a i tentokrát prošla do osmifinále. Zatímco při debutu v roce 2021 ji v osmifinálové fázi zastavila Ashleigh Bartyová, loni padla až ve finále s Arynou Sabalenkovou.

Po vítězství nad 14. hráčkou pořadí Haddadovou Maiaovou, která usilovala o své teprve druhé semifinále na evropských antukových dvorcích (loňské French Open), upravila skvostnou letošní bilanci na 30:4. Ta zahrnuje dva triumfy na prestižních tisícovkách v Dauhá a Indian Wells. Některý z antukových podniků WTA 1000 naposledy ovládla předloni v Římě.

Zatímco ve čtvrtfinálových duelech je na tisícovkách téměř stoprocentní (bilance 14:1), v semifinálových zápasech na těchto turnajích disponuje úspěšností 9:4 a prohrála čtyři z posledních sedmi. O už 11. kariérní finále na akcích WTA 1000 bude usilovat proti Madison Keysové. Ve vzájemné bilanci vede 2:1, nicméně poslední souboj předloni v Cincinnati vyhrála Američanka.

Další dvě čtvrtfinále jsou na programu až ve středu. Obhájkyně titulu Aryna Sabalenková se utká s teenagerkou Mirrou Andrejevovou a letos na antuce neporažená Jelena Rybakinová si střihne derby s krajankou Julií Putincevovou.

 

Keysová – Jabeurová 0:6, 7:5, 6:1

Madison Keysová vypadla při sedmi z posledních osmi startů na tisícovce v Madridu hned v prvním kole a jejím předchozím maximem bylo osmifinále z roku 2016. Svou tragickou bilanci v tomto dějišti však v letošním roce výrazně vylepšila.

Po cestě do semifinále vyřadila tři hráčky TOP 20 světového pořadí, jmenovitě Ljudmilu Samsonovovou, světovou trojku Coco Gauffovou a také předloňskou šampionku a nasazenou osmičku Ons Jabeurovou.

Proti Tunisance, která v Caja Mágica vyhrála posledních 10 zápasů a nikdy předtím neprohrála dohraný duel, nezačala vůbec dobře. Američanka prohrávala už 0:6, 0:2 a s jejími šancemi na postup to nevypadalo vůbec dobře. Ve zbytku utkání však byla jasně lepší hráčkou, už nečelila ani jednomu brejkbolu a nakonec velmi rychlý třísetový zápas vyhrála za hodinu a 35 minut.

Keysová vstoupila kvůli zdravotní pauze do letošní sezony až na začátku března v Indian Wells, v aktuálním roce tak absolvuje teprve čtvrtý turnaj. V semifinále je poprvé od loňského US Open, finále si naposledy zahrála loni v červnu, kdy triumfovala v Eastbourne. Na dosah má své čtvrté finále na podnicích WTA 1000, první od jediného triumfu na akcích této kategorie v Cincinnati 2019.

Jabeurová si navzdory čtvrtfinálové porážce spravila chuť. Po prohraném finále loni ve Wimbledonu s Markétou Vondroušovou se totiž ohromně trápila, do Madridu přijela s letošní bilancí 3:7 a až v posledních dnech zaznamenala svou první vítěznou sérii v sezoně.


Výsledky turnaje WTA 1000 v Madridu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
tommr
Viděl jsem jen první set a v něm to vypadalo na strašnej debakl Keysový. Konečnej výsledek mě proto příjemně překvapil ...
Reagovat
Nola
Nando trenuje zabu?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist