Šwiateková zlikvidovala dva mečboly! Světová jednička si poprvé zahraje čtvrtfinále Wimbledonu

9. 7. 2023, 22:10
Aktuality 25
Iga Šwiateková (22) se nemusela dočkat svého prvního čtvrtfinále ve Wimbledonu ani letos. Majitelka čtyř grandslamových trofejí byla v osmifinálovém souboji bývalých šampionek místní juniorky s Belindou Bencicovou (26) dvakrát jediný míček od vyřazení. Světová jednička však oba mečboly zlikvidovala a po vítězství 6:7, 7:6, 6:3 zkompletovala čtvrtfinálové účasti na všech majorech. Její další soupeřkou bude Elina Svitolinová (28).
Iga Šwiateková (© Profimedia)

Iga Šwiateková došla do semifinále Australian Open, vyhrála US Open a nedávno potřetí kralovala na French Open, ale Wimbledon a obecně tráva pro ni byly dlouho zakleté. Teprve na poslední generálce v Bad Homburgu dosáhla světová jednička na svou vůbec první čtvrtfinálovou a zároveň semifinálovou účast na nejrychlejším povrchu.

K souboji o finále však zřejmě kvůli otravě jídlem nenastoupila a její zdravotní stav byl před startem slavného Wimbledonu otazníkem. Největší favoritka je ale fit a úvodní tři zápasy v All England Clubu zvládla bez větších potíží a ve dvou setech. Postupem do osmifinále vyrovnala své maximum na londýnském pažitu.

A o jeho vylepšení musela pořádně zabojovat. Osmifinále bylo ještě v sobotu jedinou fází grandslamů, ve které neměla pozitivní bilanci. Po více než třech hodinách však tuto statistiku alespoň na nějakou dobu zažehnala, když v souboji bývalých šampionek wimbledonské juniorky udolala po odvrácených mečbolech vítězku posledních olympijských her Belindu Bencicovou.

Statistiky zápasu Šwiateková - Bencicová

Majitelka čtyř grandslamových trofejí Šwiateková přitom klidně mohla postoupit hladce ve dvou setech. V úvodním dějství měla k dispozici šest brejkbolů včetně dvou setbolů, ale ani jednu šanci nevyužila a v tie-breaku příliš chybovala, a ve druhé sadě vedla o brejk.

Přesto se za stavu 5:6 ve druhém dějství ocitla v pozici, kdy čelila dvěma mečbolům v řadě. Aktivní hrou obě hrozby zlikvidovala a tentokrát ve zkrácené hře uspěla. Závěrečný set pak rozhodl jediný brejk Polky ve čtvrtém gamu.

Šwiateková nedělním vítězstvím zkompletovala čtvrtfinálové účasti na všech čtyřech grandslamových turnajích. Ve Wimbledonu, kde loni přišla o historickou 37zápasovou neporazitelnost, přidala 14. výhru v řadě a dál bojuje o setrvání na postu světové jedničky.

Po kompletaci sbírky čtvrtfinálových účastí na majorech teď může dosáhnout na alespoň jedno semifinále na všech podnicích velké čtyřky. V cestě jí stojí Ukrajinka Svitolinová.

 

Ve čtvrtfinále narazí na Svitolinovou

Elina Svitolinová se na začátku dubna vrátila po zhruba roční mateřské pauze. Bývalé světové trojce se začalo dařit až o měsíc později a formu vygradovala na francouzských antukových dvorcích. Po triumfu ve Štrasburku se na French Open probojovala do svého prvního grandslamového čtvrtfinále po téměř dvou letech.

A čtvrtfinále si zahraje i na druhém grandslamu po narození dcery, mezi nejlepší osmičku se dokázala dostat také ve Wimbledonu. Ukrajinka v osmifinále udolala z manka setu a brejku bývalou světovou jedničku Viktorii Azarenkovou, se kterou prohrála všech pět předchozích soubojů. Bělorusku přetlačila poměrem 11:9 v tie-breaku rozhodujícího setu.

Proti Šwiatekové, jíž se pokusí oplatit porážku z jediného předchozího střetnutí předloni na antuce v Římě, bude usilovat o vyrovnání svého wimbledonského i grandslamového maxima.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• WIMBLEDON 2023 •
Velká Británie / Londýn, tráva, 56.520.000 dolarů
nedělní výsledky (09. 07. 2023)
• Dvouhra - osmifinále •
Vondroušová (ČR) - Bouzková (32-ČR) 2:6, 4:6, 6:3
Šwiateková (1-Pol.) - Bencicová (14-Švýc.) 6:7 (4:7), 7:6 (7:2), 6:3
Pegulaová (4-USA) - Curenková (Ukr.) 6:1, 6:3
Svitolinová (Ukr.) - Azarenková (19-) 2:6, 6:4, 7:6 (11:9)
• Dvouhra - 3. kolo •
M. Andrejevová (-) - Potapovová (22-) 6:2, 7:5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
Pe3k
Iga Belinda i Aza vs Svitolina to byl nadočekávání kvalitní tenis.
Reagovat
Stippy
Když si tyhle dvě nemohou podat ruku, cítím to jako opravdovou sportovní tragedii. Nebo kdyby si podaly ruce, byla by Elina považována za chcimíra? Jak dlouho bude komik hazardovat s životy Ukrajinců???
Reagovat
IngStavinoha
smilesmilesmile

a vlastně celé Evropy...
Reagovat
IngStavinoha
"Mám stejný názor jako v Paříži. Není to spravedlivé. Myslím, že tenisové organizace musí přijít s prohlášením, že mezi ruskými, běloruskými a ukrajinskými hráči nedojde k žádnému podání ruky. Někteří lidé opravdu netuší, co se děje," řekla Svitolinová.

------------------------------------------

jasně, "někteří lidé netuší, co se děje", a tak tady máme pro takový případ prohlášení, komuniké, podpisová lejstra a prázdné cancy o tom, jak se mají lidi dle představ rozmrazených svazáčků chovat - tohle jsem už fakt věřil, že je dávno minulostí...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mít názor je fajn, ale pane inženýre, Vám se nejřív nelíbí bučení a pak zase to, když mu někdo chce předejít. Tož, nejde mít všechnosmile
Reagovat
IngStavinoha
o bučení stáda tady vůbec nejde, ti budou bučet podle potřeby jak se jim zrovna poručí - ale o to, že "lepšosorta" si dnes nepodání ruky potřebuje veřejně zdůvodňovat jakýmsi prohlášením
Reagovat
arvncr
Mně teda na Putinovi nic komického nepřijde.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
di do... odkud jsi přišelsmile
Reagovat
Krisboy
Tragédie je to, co dělá Rusko na Ukrajině. Tohle jsou jen prkotiny, drobnosti, banality. A hlavně jen následky Putinova šílenství.
Reagovat
Drzymalski
Bel dneska urazila tenisového pánaboha. UKRkšiltovka měla vyfičet 0:2. V té fázi špilu byla tragická. Ve třetí sadě přestala prasit a dělat banální chyby. Bel už se pak neměla čeho chytit. Škoda. Iga by za své neurotické chování na kurtu měla dostat za vyučenou.
Reagovat
IngStavinoha
na každého dojde smile
Reagovat
Krisboy
Ty ji hodně nesnášíš, že?
Reagovat
JohnB
Vidim velky posun ve hre Igy na trave oproti predchozim sezonam. Samozrejme to ma ale porad daleko k dokonalosti, to ale casem prijde. Vcera hrala dobre, kvalite prispela i souperka. Hezky zapas.

Svitolina za me bez sance v QF.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
BeBe lajnoví upřeli zásadní bodsmile
Reagovat
hanz
Nj, Bebísek si neměl vyplancat hokaj na blbosti. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To já beru, ale stejně budu radši, když bude lajny hlídat technika. Ale měli by mít solidní zabezpečení proti hacknutí. Neříkám, že to byl ten případ, ale už jsem viděl pár jestřábů, kde mi ty dopady přišly podezřele jinde oproti reálu.
Reagovat
Petr_Fisk
Teď v přípravných turnajích na W. ta technika stála za .....
Neohlášených autů klidně 10 za set.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to je další věc. Jak to vlastně mají nastavené. Někdy technika nezahlásí out, když je míč 10cm nebo více za.
Holt, nastavení zase dělají lidé...
Reagovat
IngStavinoha
to je jak s tou umělou inteligencí - můžeš tomu věřit, ale co reálně nevidím nebo si neohmatám, beru vždycky s určitou rezervou - přesně na tuhle dobrou víru v digitální "dobro" dnes hraje celý globálprogresivismus
Reagovat
Tomas_Smid_fan
spíš přirozeně nepřirozený vývoj - v případě lidstva bohužel zatím nemáme žádný doklad o pozitivním vývoji...
Reagovat
Petr_Fisk
To myslíš vážně?smile
Reagovat
com
myslim, ze Svitolina nema sanci.. Ale mohla by ji pak dat Vondrouska smilesmile Ve finale to stejne ale pak vyhraje ranarka Sabalenka/Rybina.. Ale prat budu Andreeve smile
Reagovat
turista
Ta tráva je fakt záludná. Iga Swiatek je Nadal v ženském provedení s dominancí na antuce a na hardu a na trávě musí odvracet mečboly.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No, neřekl bych, že by Nadal nějak dominoval na hardu, spíš to byl/je? jeho slabší povrch.
Reagovat
turista
No ale vyhrál na něm 25 titulů, z toho 16 velkých. To si zaslouží úctu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist