Teenagerka Nosková pokračuje v cestě vzhůru. Už má i skalp Kvitové, svého idolu

17. 8. 2023, 12:42
Téma 23
Linda Nosková (18) má za sebou další zajímavý tenisový milník. I když se na okruhu WTA pohybuje necelé dva roky, dokázala už potřetí porazit hráčku TOP 10. Tentokrát zůstala na její raketě Petra Kvitová. O dvojnásobné wimbledonské vítězce v době svého tenisového dospívání mluvila jako o svém velkém tenisovém vzoru.
Profily hráčů
Linda Nosková (© Profimedia)

Tenisové vyrůstání Noskové probíhalo v době, kdy zářily velké české ikony. „Petra je národní hrdinka. A vždycky bude. Bára byla velkou bojovnicí a taky jednou z nejlepších českých tenistek,” vyprávěla před dvěma lety o Kvitové se Strýcovou, když vstupovala do velkého tenisu.

S Barborou Strýcovou se mohla potkat na nedávném Livesport Prague Open, jenže tenisová maminka nečekaně vypadla v prvním kole turnaje, aby si pak užila velkého loučení s českým publikem. Národní hrdinku Petru Kvitovou nyní poprvé porazila.

Tenis, který je trendem

Hrála pokorně, v klidu, soustředěně. Půl roku starý výprask z turnaje v Miami (0:6, 3:6) nechala v myšlenkách zamčený na sedm západů někde hodně daleko. Proti Kvitové stála v zápase na okruhu WTA podruhé a tentokrát se jí podařilo jeden ze svých tenisových vzorů porazit.

Jakoby za odměnu se až po utkání dočkala svého zavazadla, na které několik dnů čekala. Rakety naštěstí měla na palubě, ale v Cincinnati se třeba musela obouvat do zcela nových bot.

Ztracené zavazadlo české tenistky Lindy Noskové

Nebyl to zrovna krásný tenis, spíše hra nervů, protože obě tenistky dělaly v úvodu spoustu nevynucených chyb. Nosková přesto postupem času získávala jistotu a i když šla její procentuální úspěšnost na servisu dolů, dokázala Petru Kvitovou přehrávat. Klíčovou se stala pasáž ve druhé sadě, kdy Nosková získala šest her v řadě, vynutila si rozhodující set a hlavně získala psychickou převahu. Najednou už si věřila.

Kvitová pak na několik minut opustila arénu a i když se vrátila s odhodláním a opět si vypracovala náskok, osmnáctiletá česká naděje znovu sebevědomě otáčela skóre. O poslední bod se hrálo dlouhé minuty a nakonec zápas končil dvojchybou dvojnásobné wimbledonské vítězky.

I když jí Kvitová spoustou chyb cestu za vítězstvím usnadnila, Nosková ukázala svůj potenciál. “Linda hraje tenis, který je dnes trendem. Je odvážná, dobře se pohybuje, dokáže zatlačit soupeřku z obou stran, její údery jdou rychle zpět a když jí vychází podání, je už dnes nebezpečná pro jakoukoliv hráčku,” charakterizuje hru české naděje bývalý fedcupový trenér David Kunst.

Jako Serena?

Když se před časem Lindy Noskové ptali, které velké hráčky jsou pro ni inspirací, odvětila jasně: “Serena Williamsová. Snažím se jít v jejích stopách.“

Dispozice na to má. Je o čtyři centimetry vyšší než americká ikona a i když umí hrát pestře, její tenis je zejména o razanci a přesnosti. “Se Serenou je podobnost asi v tvrdosti úderů, spíš si ale myslím, že podobně nátlakově hraje dnes zejména Aryna Sabalenková,” dodává Kunst.

Koneckonců, právě na tvrdém povrchu na americké šňůře může Noskové svou formu potvrdit. I když mezi juniorkami vyhrála grandslam na Roland Garros (2021), po přestupu do ženské kategorie má nejlepší procentuální bilanci na venkovních hardech. Poté co musela vynechal kvůli časové kolizi turnaj v Montrealu, odehrála v Cincinnati úspěšně kvalifikaci a postoupila mezi nejlepších 16 hráček. Ve virtuálním žebříčku jí patří už 42. místo.

V osmifinále se Linda Nosková střetne s domácí nadějí Coco Gauffovou. Tenisový svět se při jejich měření po dlouhých 13 letech dočká duelu, kdy se v osmifinále turnaje 1000 střetnou dvě teenagerky. Naposledy se tato vzácná záležitost stala v Miami 2010, kdy Caroline Wozniacká porazila Anastasii Pavljučenkovovou.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport, Tomáš Rambousek

Komentáře

23
Přidat komentář
HAJ
Dát dvě dvojchyby na setboly, tak to je unikátsmile
Reagovat
frenkie57
Má štěstí, že to nakonec dala, ale hlavu jsem si mohl ukroutit.smile
Reagovat
com
gratulace nejvetsi smilesmilesmile
Reagovat
makro99
A Linda si dnes získala nového fanouška...
Reagovat
misa
Šikovná holka z kraje, který mám hodně rád. V Bystřičce mají pěknou přehradu :) Pokud vydrží zdravá, má před sebou skvělou budoucnost.
Reagovat
hohenlohe
Co má přehrada společného s její budoucností smile?
Reagovat
vladka
Linda skvělá, držím palce. Ulov si náplast za Hibino v Praze!smilesmile
Reagovat
Blondie
Hrála skvěle a bojovně smile
Dojdi co nejdál, Lindo :-) smile
Reagovat
Krisboy
Linda se mi líbí čím dál více. smilesmilesmile
Reagovat
makro99
Jak má ty delší vlasy, tak vypadá líp, že?
Reagovat
Krisboy
Celkově je sympatická. Vlasy, úsměv, tenis a zdá se, že i v hlavě to má na svůj věk dost srovnaný. smile
Reagovat
frenkie57
Mě se líbí, že nedělá po výhře a vlastně i během hry žádná teatrální gesta, jako třeba ťukání si na spánek(Badosa) nebo nebo výhrůžné kývání zaťatou pěstí(Jabeur a mnoho dalších). Jenom prostě takové decentní povzbuzení se zaťatou pěstí někde u pasu, něco si řekne a to stačí. Ona je holt založením spíše introvert.
Reagovat
makro99
Je odvážná, dobře se pohybuje... smile
Reagovat
tommr
když chce tak je docela rychlá. Problém je spíš v tom že se jí často nechce ...
Reagovat
elsky
Mate taky trochu vizáží- je taková zakulacená, žádné známky odvedené práce v posilovně smile
Reagovat
makro99
ale tak každej se umí rozběhnout.. ale Linda je vedle Karolíny hráčkou, kde je pohyb neustále jmenován jako výrazná slabina.. tak nerozumím tomu, proč (renomovaný?) trenér říká takovýto klišé...
Reagovat
makro99
co potom říct o Katce, Marii, Markétě, Lindě F....?
Reagovat
GaelM
Každá má své slabiny...

Katka hlavu
Marie příliš defenzivní styl hry
Markéta zdraví
Linda F servis

Mezi elitu se dostanou ty, které s tím dokážou pracovat smile
Reagovat
makro99
díky, člověk se vždycky zamyslí, jestli píše (aspoň někdy:) srozumitelně -
myslel sem to tak, co říct o pohybu Katky, Marie atd., pokud prohlásíme, že Linda N. má dobrej pohyb..
Reagovat
GaelM
Aha, ty reaguješ na tommrovu první větu, já myslel, že na tu druhou smile
Reagovat
Nenela
Taky si myslim, trochu me pobavila "dobre se hybe". Je to naopak jeji nejvetsi slabina. I kdyz musim uznat, ze se v tomhle smeru za posledni rok hooodne zlepsila
Reagovat
A211
Jí skoro 19 obratnost může zlepšit i v průběhu sezóny a je to prevence proti zranění myslím že se to zlepšilo zdá se mi že je rychlejší,jen tak dál český šikovný děvče, ať se daří.smile
Reagovat
hohenlohe
Pohyb má LN průměrný.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist