Teenagerky Palicová a Šalková se na Livesport Prague Open poprvé kvalifikovaly na turnaj WTA!

24. 7. 2022, 13:37
Aktuality 70
WTA PRAHA - Barbora Palicová a Dominika Šalková na domácím Livesport Prague Open slaví významný bod počínajících kariér. Obě 18leté Češky na tvrdém povrchu ve Stromovce o víkendu porazily dvě papírové favoritky a poprvé se kvalifikovaly do hlavní soutěže turnaje WTA.
B. Palicová | © LIVESPORT PRAGUE OPEN / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Barbora Palicová si už letos připsala pár dílčích úspěchů na turnajích ITF, když se pětkrát dostala do semifinále, tři z nich proměnila ve finále a to lednové na antuce v turecké Antalye (ITF W15) přetavila v premiérový triumf.

Ve světovém žebříčku se vyšplhala do čtvrté světové stovky a tomto víkendu dosáhla na další metu. Na domácím Livesport Prague Open si díky divoké kartě potřetí zahrála kvalifikaci turnaje WTA a poprvé dvoukolovým sítem prošla.

18letá Češka se do hlavní soutěže prodrala přes dvě papírové favoritky. V sobotu porazila bývalou 43. hráčku světa Viktórii Kužmovou ze Slovenska a dnes překvapila i proti někdejší 12. tenistce světa Yanině Wickmayerové z Belgie.

V prvním setu Palicová dvakrát nepotvrdila brejk a tak ho získala až v gamu při podání soupeřky. Ve druhém dějství odvrátila za stavu 2-4 tři brejkboly a vyrovnala na 4-4, ale sadu pak stejně ztratila.

Česká hráčka se ale proti 32leté Belgičance nezlomila a dál bojovala o životní úspěch. V rozhodujícím setu favoritce třikrát sebrala podání a nakonec po dvou a půl hodinách boje zvítězila 6-4 4-6 6-2.

"Byl to moc těžký zápas. Jsem strašně ráda, že jsem ho vybojovala, protože každý balón jsem musela hrát na sto procent,“ cituje Palicovou web turnaje livesportpragueopen.cz.

Ve své premiéře na turnaji WTA se Palicová střetne se stejně starou krajankou Lucií Havlíčkovou, šampionkou letošní juniorky French Open. Vítězka souboje českých teenager by si ve druhém kole mohla zahrát se světovou dvojkou Anett Kontaveitovou z Estonska. 

Obě Češky proti sobě nastoupí i ve čtyřhře, ve které Palicová startuje se Šalkovou a Havlíčková s Noskovou.


Dominika Šalková | © LIVESPORT PRAGUE OPEN / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)Dominika Šalková letos na jaře v chorvatském Osijeku poprvé vyhrála turnaj ITF W25 a nyní se podruhé představila v kvalifikaci podniku WTA. Opět za pomoci divoké karty od pořadatelů Livesport Prague Open a už na druhý pokus dvoukolovým sítem prošla. Ve Stromovce předvedla dva obraty proti bývalým hráčkám Top 100.

18letá Šalková v sobotu zdolala 2-6 6-4 6-2 favorizovanou 160. hráčku světa Astru Sharmaovou z Austrálie, přestože prohrávala 2-6 1-3, a připsala si premiérový skalp hráčky Top 250. A dnes přidala druhý, když zdolala 5-7 7-6 6-2 bývalou 54. hráčku světa Nataliu Vichljancevovou.

"Je to neskutečný pocit. Jsem ráda, že jsem zápas otočila a budu si moct zahrát hlavní soutěž. S tímhle jsem před nástupem do kvalifikace určitě nepočítala," cituje Šalkovou web turnaje.

Debut v hlavní soutěži si Šalková odbyde v souboji proti 124. hráčce světa Švýcarce Yleně In-Albonové. V případném druhém kole by mohla narazit na krajanku Marii Bouzkovou.



Kvůli včerejšímu dešti a posunutému programu vstoupila až dnes do kvalifikace Miriam Kolodziejová, ale ani na pátý pokus v ní nevyhrála. Ve Stromovce 25letá Češka v prvním kole prohrála drtivě dvakrát 1-6 s Izraelku Linou Glushkovou.

Mezi 32 elitními tenistkami na Livesport Prague Open, který je pro řadu hráček přípravou před odletem na US Open Series, se tak po odhlášení Petry Kvitové a Karolíny Muchové představí sedm domácích zástupkyň. Barbora Krejčíková vykročí za obhajobou titulu soubojem s Annou Blinkovovou a loňská finalistka Tereza Martincová se střetne s Chloé Paquetovou. Lucie Havlíčková bude hrát s Palicovou, Linda Nosková s Vichljancevovou a Bouzková s Rakušankou Sinjou Krausovou.

• WTA 250 PRAHA / STROMOVKA •
LIVESPORT PRAGUE OPEN

Česko, tv. povrch, 203.024 eur
nedělní výsledky (24. 07. 2022)
• Kvalifikace - 2. kolo •
Palicová (ČR) - Wickmayerová (Belg.) 4-6 6-4 6-2
Šalková (ČR) - Vichljancevová (11) 6-7(3) 7-5 6-2
Qiang Wang (2-Čína) - Savynichová (-) 6-3 6-2
Zacharovová (3) - Krausová (9-Rak.) 6-2 6-2
Selechmetovová (5) - Hibinová (Jap.) 6-2 2-6 6-3
Jakupovičová (Slovin.) - Glushková (10-Izr.) 7-5 6-3
• Kvalifikace - 1. kolo •
Glushková (10-Izr.) - Kolodziejová (ČR) 6-1 6-1
Jakupovičová (Slovin.) - Yue Yuan (1-Čína) 6-4 6-2
Zacharovová (3) - Lottnerová (Něm.) 6-3 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

70
Přidat komentář
Mony
Bára Palicova mě zaujala už loni svým sebevědomím a trochu jsem v ní viděl Baru Strycovou. Nepochyboval jsem, že by se neměla dostat do TOP100. Letos na antuce prohrávala vyrovnané zápasy většinou nekonzistentnosti a unahlenosti. Není to typ trpělive hracky.
O to víc mě překvapila už včera v 1.kole.,kde vypadala jako zkoceny tygr. Jako kdyby měla za sebou měsíční přípravu na důležitý turnaj. Ona ale měla po Olomouci jen 3 dny! smile Ze by to dělal ten beton? Uvidíme dále, ale vypadá tady skvěle. Jakoby se učila od Terky Martincove, kterou taky pamatuji jako zakouslou, ale nervózní horkokrevnou holku. A teď je z ní klidná, plně se koncentrujici profesionálka. Nechci to zakriknout, ale jestli ji budou přát hvězdy a osud, mohla by tu udělat díru do světa.
Reagovat
Frick
Hraje ve Varšavě jako proč?
Reagovat
Mony
Asi chce antuku a slabší konkurenci. Body teď potřebuje víc, než domácí postel
Reagovat
vergus
A Linette hraje v Praze asi proč?
Reagovat
makro99
potřebuje teď víc (větší) body, než domácí postel...
Reagovat
Frick
Nezůstal ten původní termín přelom duben/květen?
Reagovat
Enterprise
Důvod je velice jednoduchý, původně byla mezi Stuttgartem a Madridem týdenní mezera, ale od loňského roku se program Madridu natáhl na deset dnů (začínalo se tuším už ve čtvrtek). V takovém případě neměl turnaj v Praze žádný smysl, protože by tam přijely maximálně nějaké ITF hráčky.
Reagovat
EllNino
Myslím, že by tam přijely hráčky, co by vypadly třeba brzy v 1. týdnu Madridu :)
Reagovat
Enterprise
No by nešlo, Praha by začínala v pondělí a Madrid až ve čtvrtek.
Reagovat
Vlk-v-trave
Kaja se dostala v Cinci diky PR do MD, ale jinde neni ani jako nahradnice v kvalde, takze pred USO je mozne, ze zahraje jen v Cinci. Tedy pokud se jeste neco nezmeni...:)
Reagovat
EllNino
konkurence je tam poměrně slabá, takže opravdu záleží na dormě Andrey
Reagovat
EllNino
pardon, to mělo být dolů
Reagovat
EllNino
Karolína je ve složité situaci ... tělo jí nedovolí hrát a spadla do druhé stovky, takže bude muset hrát kvalifikace - to znamená více zápasů a méně regenerace :/
Reagovat
GaelM
Možná by měla lepší se dočasně vrátit na větší ITF turnaje a nasbírat nějaké body... ale v první řadě musí být zdravá, přijde mi, že ani po návratu jí tělo moc nedrží smile
Reagovat
Mony
To je pod její úroveň. Vždyť je schopna hrát s těmi nejlepšími.
Reagovat
makro99
Určitě, dokud má Karolína jakoukoliv možnost hrát na velkým turnaji, tak ať tam hraje, pže ona dokáže porazit z nuly v podstatě kohokoliv - ty její comebacky jsou herně a výsledkově neskutečné.. letošní Miami (Martincová a Fernandez 4:0) i Paříž, loni čtvrtfinále v Madridu (Osaka, Sakkari)....
Reagovat
Dobry-den
Je přihlášená na WTA 125 Concord od 8. 8. Momentálně je 8. náhradnicí do hlavní soutěže.

https://www.dartsrankings.com/tennis/women/concord-125
Reagovat
EllNino
Na centru:
1.Maruška - Kraus
2.Mertens - Linette (hodně dobrý zápas v kontextu těch nic moc zápasů 1. kola, ty se klidně mohly dostat obě do finále)
3.Jakupovic - AVU
4.Terka - Paquet
5. H+H - Miri+Nasťa
Reagovat
EllNino
Na jedničce:
1. Miki Buzarnescu - Hibino
2. Wang - Peterson
3. krásná Vitalia - Zhu
Reagovat
EllNino
Na dvojce:
1. Plipuech/Rompies (Thajsko a Indonesie, hodně exotika) - Fomina/Yashina
2. juniorský debl Lucka/Linda - Domča/Barča (na to se hodně těším)
Reagovat
EllNino
Čtyři páry s českou účastí nalosovány proti sobě :)

Souboj WC juniorek - Nosková/Havlíčková - Šalková/Palicová
Háčka proti Nastě a Miri

Nasazené jedničky AVU s Kirsten, asi největší favoritky, ale vlastně pokud by se Andrea s Luckou do toho pořádně obuly, tak by to klidně mohly vyhrát (otazník samozřejmě visí nad formou Andrey a tím, jak se popere s myšlenkou posledního turnaje v životě) ...

Ale lepší zakončení by ta jejich společná cesta asi mít nemohla :) Tak držím palce
Reagovat
com
Selestina Hlavackova nehrala tak 5 let, takze uz jen myslenka, ze by mohla vyhrat hned prvni profi zapas po takovy dobe, natoz celej turnaj je teda hodne ulitla smile
Reagovat
EllNino
konkurence je tam poměrně slabá, takže opravdu záleží na formě Andrey
Reagovat
vergus
Tak Lucku vyzve Bára a vítězka se pravděpodobně utká s Kontaveit.
Dominika bude hrál s Yl-Albon, Marie s Kraus (LL) a Linda s tou Ruskou Vihklyantsevou (LL)
Reagovat
EllNino
Myslím, že to vyšlo naprosto skvěle, Dominika má určitě šanci i proti In-Albon, Bára s Luckou bude 50:50 a proti LL se hraje určitě lépe než proti hráčce na vlně (Wang, Selekhmeteva, Jakupovic, Zakharova)
Reagovat
vergus
Je ale škoda, že třeba Bára nechytla Peterson, to by taky nebyl špatný los a ve druhé čtvrtině není žádná z Češek
Reagovat
EllNino
ale zas tady je jistota toho 2. kola a třeba by obě prohrály :) takhle aspoň jedna stopro vyhraje
Reagovat
Mony
Peterson je hodne hozevnata a běhavka. Myslím, že s ní málokdo chce hrát, možná nějaké sniperky
Reagovat
lxr
Tak to je hodně dobrý los. Yl-Albon není moc nebezpečná a Marie s Lindou mají dost neškodné soupeřky. smile
Reagovat
Dobry-den
Paráda! smilesmile
Reagovat
Mony
Ta Viklancevova vypadala dost slabě proti Domce. A to hodně chtěla postoupit. To jsem ji před lety tipoval do TOP10. Hold něco se nepovede. Škoda Nikoly, že to 1.kolo nedala. Byla blízko, i k LL.
Reagovat
Enterprise
Tak pět roků zpátky jsem jí měl celkem hodně nasledovanou. Ani nevím, kde se stala chyba (zranění, pokles formy), ale Natalie je rozhodně hodně koukatelná smile
Reagovat
makro99
koukatelná myslíš spíš základní údery, nebo že chodí hodně na sako? :)
Reagovat
Mony
Spíš se mu líbí jako holka
Reagovat
Dobry-den
Když ji netrápí zranění, tak pro změnu onemocní. smile

Odhlásila se i Bronzetti, takže do hlavní soutěže postoupí minimálně 3 LL. smile Začíná to připomínat spíš turnaj kategorie ITF...

V hlavní soutěži bych se nezlobil za české souboje, kdyby nalosovali Palicovou a Šalkovou proti Noskové a Havlíčkové, ať máme 2 juniorky ve 2. kole. smile
Reagovat
tommr
ideální los by byla In-Albon ...
Reagovat
lxr
To jo ta je hodně slabá. Nebo ještě i Buzarnescu je schůdná.
Reagovat
Mony
To jsi ji asi neviděl teď ve Wimblu
Reagovat
Mony
A není to tak dlouho, co tady v Praze hrála s naší Peťou finale
Reagovat
lxr
Muchové je škoda, já ji hrozně fandím, je sympatická a má talent. Bohužel taky ale asi nějaké prokletí... smile
Reagovat
majkl005
ITFko to připomínalo loni, to byla bída s nouzí...letos je to podprůměrné WTA no....škoda, že už druhým rokem se turnaj potýká s tím, že sice se přihlásí kvalitní hráčky, ale poté se těsně před začátkem většina odhlásí...
Reagovat
tommr
další příjemný překvapení. Těžkou kvalifikací se do MD probila i Dominika ... smile
Reagovat
Dobry-den
Výborně! smile

Že by kvaldou prošly hned 2 naše outsiderky asi nečekal ani ten největší optimista. smile
Reagovat
makro99
ha ha
Reagovat
lars
Videl nekdo jeji zapas. ?
Reagovat
Dobry-den
Umpire.
Reagovat
EllNino
smile
Reagovat
lars
nekdo= nekdo z TP
Reagovat
Mony
Jo viděl a nic moc. Palička s Yaninkou byly lepsi
Reagovat
SpacialRecognition
se odhlásila
Reagovat
EllNino
to se dalo čekat :/
Reagovat
com
asi pomahala lestit Kvitovic trofeje smilesmile
Reagovat
tommr
upřímně řečeno Kvitový a Muchový není žádná škoda. Stejně by se na to vyprdly a vypadly by v prvním nebo druhým kole. Já se radši podívám na naše nadějný juniorky ...
Reagovat
smazaný uživatel
Neskutečné, jakou neúctu vyjadřuješ k Mušce a Petře :-/

Vyprdni se na ty svoje "moudra".
Reagovat
Nenela
Tommr to sice nenapsal nijak hezky, ale uprimne receno si myslim to same. Pro Musku a Petru je to stejne maly nanicovaty turnaj a mlade nadeje maji moznost ziskat nejake body a zkusenosti
Reagovat
Mony
Havlíčkové se dost bála po její jízdě na FO
Reagovat
Dobry-den
Pro mě docela velké překvapení. Když jsem viděl, jak ve středu v Olomouci hloupě odevzdala koncovky setů soupeřce, tak jsem si říkal, že ještě potřebuje pořádně dozrát. No a vzala to teda celkem hopem. smile
Reagovat
com
prvni turnaj WTA, no neni to na palicu smilesmile
Reagovat
Mony
Lindy F. i N., Sára, Bára, Brenda, i také Nikol, maji v ženském tenise společnou důležitou přednost v psychické odolnosti. Proto všem hodně věřím.
Reagovat
Serpens
Bylo by to fajn, ale moc bych se zatím neradoval. Ony ty mladé holky se zdají být psychicky silné, dokud od nich nezačnou mít očekávání větší masy lidí. Petra Kvitová byla před Wimbledonem 2011 taky jako z železa, pak už to bylo horší ;)
Reagovat
GaelM
Zas na druhou stranu, pokud některou z našich holek taky změní finále GS, tak budiž... smile
Reagovat
Serpens
Ještě bych možná zmínil Lindu Fruhvirtovou, která po průlomu v Miami taky už vykazuje známky nervů při vypjatých zápasech.
Reagovat
Mony
Píšu i o ní. U mladych talentek nikdy moc nevíš, ale u těchle holek vidím, že vědí, co chtějí, a věřím jim
Reagovat
Serpens
Hodně se vizáží podobá Kilnarové. Doufám, že nepůjde v jejích stopách a zvítězí u ní tenis nad instagramem a drahými výlety :)
Reagovat
tommr
cenná výhra nad zkušenou belgickou veteránkou na kterou se Bára hodně nadřela. Wickmayer byla lepší ve výměnách a hlavně v těch delších skoro nechybovala. Bára byla zase lepší na podání a na returnu ... smile
Ted ještě aby měla Bára taky štěstí na los. Hlavně aby nemusela v prvním kole hrát proti Marii nebo Lindě ...
Reagovat
EllNino
Bára byla aktivní, hodně emotivní, dělala chyby, ale bojovala a Yanina hrála svoje přímky bez zbytečných chyb, takže si to musela opravdu vybojovat :)

V hlavní soutěži jsou některé losy příznivé (In-Albon, Buzarnescu, Nosková), pak ale i těžší nasazené soupeřky (Cirstea, Cornet, Bouzková, AVU) ...

Jinak Bára je v MD a Miriam ještě neodehrála ani míček :))
Reagovat
milanspring
no, u Miriam zbytečně vyhozená divoká karta. Přitom máme tolik nadějných tenistek
Reagovat
lukasmarek2001
Jj, taky jsem nepochopil proč ji nedali třeba Lindě Klimovičové případně Terce Valentové jako loni.
Reagovat
Mony
Asi jo, přece jen je spíš antukarka.. Ale nedostala se tam přímo, jako Terka Smitkova? Nevěřil bych, že dávají zbytečně WC holkám ze Stvanice
Reagovat
makro99
v tomhle případě bych neřek - za mě fér smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist