Tenisové legendy se rozplývají nad finálovým výkonem Kvitové

6. 7. 2014, 11:26
Aktuality 4
Petra Kvitová svým výkonem ve finále Wimbledonu uchvátila osobnosti světového tenisu. Američané John McEnroe, Lindsay Davenportová či Billie Jean Kingová vysoko hodnotili její hru v utkání o titul, ve kterém deklasovala Kanaďanku Eugenii Bouchardovou.
Profily hráčů
John McEnroe

"Je snem každého hráče předvést nejlepší výkon ve finále a Petra to dokázala. Bylo to úchvatné představení. Málokdo by dnes proti ní něco zmohl," řekla Lindsay Davenportová, vítězka Wimbledonu z roku 1999. "Kvitová byla schopná hrát set a půl tenis na hraně, to bylo nádherné," přidala se její krajanka Tracy Austinová.

Trojnásobný král Wimbledonu z let 1981, 1983 a 1984 McEnroe zápas komentoval pro BBC a tvrdil, že viděl jeden z nejlepších výkonů na centrkurtu v All England Clubu. "Kvitová trefovala míč úžasně čistě a razantně," ocenil John McEnroe. "Když se jí daří, tak vás dožene k pocitu zmaru a k bezmoci," řekl americký bouřlivák.

Na dálku na sociálních sítích gratulovalo Kvitové nespočet lidí včetně krajanů tenistů Tomáše Berdycha či Lukáše Rosola. "Kvitová Bouchardovou rozdrtila, zcela odhalila její slabiny. Blahopřání šampionce," napsal další ze slavných Američanů Jimmy Connors.

Vítězství Kvitové sledovalo 584 tisíc diváků
• vítězství Petry Kvitové ve finále Wimbledonu sledovalo na TV Nova 584.000 diváků starších 15 let. Sportovní přenos se v sobotu stal druhým nejsledovanějším nezpravodajským pořadem dne, víc diváků měly jen Televizní a Sportovní noviny a pohádka Princezna se zlatou hvězdou
• TV Nova původně plánovala rozhodující utkání přenášet na programu Fanda, ale kvůli účasti české tenistky se nakonec rozhodla pro svůj hlavní kanál. Na tom vítěznou bitvu Kvitové s Kanaďankou Eugenií Bouchardovou sledovalo zhruba 40 procent diváků u televize. V mužském publiku to byla až polovina.

Šampionka Wimbledonu z roku 1977 Virginia Wadeová řekla, že jen poloviční forma by stačila Kvitové k vítězství na mnoha menších turnajích. "Je mnohem lépe vyladěná a sebejistá než v roce 2011," řekla bývalá britská tenistka o Kvitové, která ve Wimbledonu zvítězila rovněž před třemi lety. "Má teď hlavu právem hrdě vztyčenou," dodala.

Zakladatelka ženského okruhu WTA a bývalá světová jednička Billie Jean Kingová byla výkonem Kvitové ohromena. "Neuvěřitelným způsobem jsi, Petro, získala svůj druhý titul ve Wimbledonu," blahopřála vítězka 12 grandslamů.

Už po titulu před třemi lety se čekalo, že Kvitová přidá další grandslamové vavříny. "Překvapilo mě, že se tak nestalo," vystihl názor většiny McEnroe a dodal: "Pokud bude hrát takhle dál, tak je jednoduše nemožné, aby další tituly nepřidala."

Jankolovski: Byl to neskutečný zážitek
V lóži Petry Kvitové při finále Wimbledonu seděli trenér, psycholog, vyplétač či rodiče. Spolu s nimi tam povzbuzoval i jeden nečekaný host - bývalý fotbalový obránce Marek Jankulovski. Tenis ho dokonce natolik vtáhl, že odmítl komentování fotbalového mistrovství světa.

Někdejší opora zadních řad reprezentace či slavného AC Milán viděla přímo v All England Clubu skoro všechny zápasy Kvitové. "Musím říct, že to byl neskutečný zážitek. Tenis se mi po fotbalu vždy nejvíc líbil a vidět Petru vyhrát Wimbledon, to je těžko s něčím srovnatelný," řekl Jankulovski po finále novinářům.

Jankulovski se přijel poprvé podívat na grandslam a vydržel první týden. "Přinesl jsem trochu štěstíčko," usmál se fotbalista. Na dva dny musel odletět domů, ale tenis dál sledoval v televizi a hned, jak to šlo, přiletěl zpět. "Měl jsem jít komentovat do studia fotbalové mistrovství světa, ale to šlo stranou," řekl ostravský rodák.

Jankulovski ocenil, jak je v tenisu náročné sám bojovat na kurtu. "Ve fotbale je tam celý tým, může se střídat, zatímco tady je důležité mít hlavu v pořádku, vše je na ní. Musí být psychicky silná," řekl. "Člověk nemůže polevit ani na chvíli, to se s fotbalem vůbec nedá srovnat. Tam když vedete 2-0, už myslíte na příští zápas. Tady jsem viděl některé zápasy, kde to bylo jasný a nakonec to dopadlo úplně jinak."

Tenis si občas zahraje, ale kvůli operacím kolen se na kurt moc nedostane. "Ale je to krásný sport, něco jiného než fotbal, na který už se mě nebaví tolik dívat. Mám k tenisu kladný vztah," řekl Jankulovski a pousmál se otázce, jestli pojede na přelomu srpna a září fandit Kvitové i na US Open. "Tak to ještě nevím," řekl.

Bartoška: Petru pozveme do Varů
Boj české favoritky sledoval také prezident MFF Jiří Bartoška a držel jí palce. Stejně jako v roce 2011 chce Kvitovou pozvat do Karlových Varů, aby zde vítěznou trofej představila.

"Petra předváděla absolutně geniální tenis a myslím si, že na tu Bouchardovou asi dolehlo, že se v tak mladém věku dostala do tak velkého finále," řekl Bartoška ČTK.

Wimbledonské finále mělo jednoznačný průběh, skončilo už za 55 minut. "Myslím si, že ti lidé, kteří to tam sledovali, by si zasloužili podívanou třeba o hodinu delší. Pro nás a pro Petru to byla rychlá akce, která netrvala ani hodinu," podotkl prezident karlovarského festivalu.

"Samozřejmě, že ji pozveme, aby nám přivezla ukázat talíř jako při svém prvním vítězství v roce 2011. Ale to předbíháme situaci. Zkrátka se ji pokusíme pozvat, abychom jí tady ve Varech popřáli," dodal Bartoška.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

4
Přidat komentář
Aresko123
JE MI NA GRC !!!!!!!!!! je mi na grc z toho ako sa ospevuje ta nechutna psychopatka Kvitova. Este aj ten jej drbnuty psycholog ma tu drzost trepat kecy o tom ako psychicky vyzrala... Comu drbe? Ved ona je nejlabilnejsia tenistka siroko daleko !!!!!!!!!!! A on ako psycholog u nej absolutne zlyhaval po cely cas! Je mni na grc ako takato chudera vyhrala W! Vsetky hracky ktore mala v ceste boli urovne chalengeru, a jedina Bouchand sa vo finale posrala ako novacik... Kua ako moze mat taka labilna svina tolko stastia a vyhra GS??? To uz naozaj ten tenis nema spravodlivost? Spina spinava labilna vyhra W uplnym zazrakom a uz sa tu pise ako a kedy bude svetova 1???? Co to ma byt? NIKDY TA SVINA NEBUDE JEDNOTKA !!! NIKDY
Reagovat
darek.vrana
Aby ti nepraskla cévka:)
Reagovat
s7RanG
Jen velký primitiv toto může napsat :-) smail
Reagovat
carolyn
http://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/589073-splachovak-uragan-nejlepsi-zensky-vykon-vsech-dob-experti-zasnou-nad-triumfem-kvitove.html#hp-sez
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist