Thiem přežil mečboly a po skalpu Federera postoupil do finále

11. 6. 2016, 19:42
Aktuality 63
ATP STUTTGART - Domini Theim si znovu po měsíci připsal skalp Rogera Federera. Dnes ho navíc porazil na Švýcarově oblíbené trávě a ve Stuttgartu postoupil popáté v sezoně do finále.
Dominic Thiem

Dominic Thiem i nadále pokračuje v průniku mezi světovou elitu. Poté, co si na Roland Garros zahrál poprvé v semifinále grandslamu a premiérově nakoukl do Top 10, zaznamenává svůj nejlepší turnaj na trávě. Na té až dosud vyhrál jen dva zápasy, tento týden ve Stuttgartu však přidal už další tři. 

Dnes navíc získal i velmi cenný skalp sedminásobného wimbledonského šampiona Rogera Federera. O dvanáct let staršího Švýcara, kterého porazil i před měsícem na antuce v Římě, zdolal po odvrácení dvou mečbolů 3-6 7-6 6-4.

"Vůbec tomu nemohu uvěřit. Porazit Rogera na trávě je jako sen. Potřeboval jsem i trochu štěstí, abych ho porazil na jeho nejoblíbenějším povrchu. Jsem teď nejšťastnější člověk na světě," radoval se Thiem.

V prvním setu Federer potvrdil roli favorita a díky brejku ze čtvrté hry vyhrál 6-3. V druhé sadě však Thiem začal předvádět svůj potenciál a švýcarský favorit prohrával 0-5. Federer se však nevzdal, hrozivé manko smazal a v tie-breaku se dostal ke dvěma mečbolům. Jenže při prvním zkazil volej a při druhém soupeř předvedl vítězný úder. 

Thiem nakonec navzdory ztracenému vedení 5-0 a hrozbě vyřazení poslal zápas do třetího dějství, které začalo kvůli dešti až po půlhodinové pauze. Federer pak měl v druhém a čtvrtém gamu po dvou brejkbolech, jenže ani jeden nevyužil. Naopak Thiem si zajistil brejk na 4-3 a i když ho pak na zhruba dvacet minut přibrzdila další dešťová přeháňka, náskok už nepustil.

Federer, který byl začátkem února na operaci s kolenem a kvůli bolestem zad přišel o Roland Garros, tak v Německu neukončí čekání na první letošní titul. Další šanci bude mít příští týden v Halle, kde v minulosti už osmkrát triumfoval.  

Dvaadvacetiletý Rakušan Thiem postoupil do svého devátého finále na okruhu ATP, v nichž má bilanci 6-2, a prvního finále na trávě. V této sezoně se do něj dostal už popáté, přičemž triumfoval v Buenos Aires, Acapulku a v Nice.

Letos ve finále neuspěl jen v Mnichově, kde prohrál s domácím Philippem Kohlschreiberem. Oplatit mu porážku bude mít možnost už zítra ve Stuttgartu, neboť Kohlschreiber v druhém semifinále porazil 6-3 6-4 Argentince Juana Martína Del Potra.

• ATP 250 STUTTGART •
Německo, tráva, 675.645 dolarů
sobotní výsledky (11. 06. 2016)
• Dvouhra - semifinále •
Thiem (3-Rak.) - Federer (1-Švýc.) 3-6 7-6(7) 6-4
Kohlschreiber (Něm.) - Del Potro (Arg.) 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

63
Přidat komentář
smazaný uživatel
Chudák Roger..Dostat lekciu od mladého ucha, ktorý trávu stále považuje za akýsi kuriózny povrch vo svojej kariére..To nie je najlepšie vysvedčenie...
Reagovat
panzer.dragon
ucho co si dalo letos rafu na antuce a rogera na trávě :-)
Reagovat
Kozoroh
Chybí už jen No1e na hardu, aby měl komplet...
Reagovat
Stan_Borowitz
Tam to o chlup nevyšlo v Miami, bo Novak je šampión a nejlepší hráč všech dob na big pointech.

Ale jestli si to Thiem srovná v hlavě a nebude proti špičkovým obranářům hrát jako Kvitová, bude mít skalp Novaka celkem brzy taky.
Reagovat
panzer.dragon
a aniž bych chtěl rejpat, tak si to byl ty kdo tady rafu omlouval po ao že jedna loptička rozhodla, potom i v jižní americe že zase jedna loptička a teď u rogera to narozdíl od rafy byla skutečně jedna loptička a už je to lekce od ušouna
Reagovat
janek_da
Dokud Rogera sleduje a komentuje, tak je dobře. :)
Reagovat
Marduch
jj je tak;)
Reagovat
a.magerova
On se přece na Rogera nedívá.... :-P
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale komentuje, nemůžeš přece chtít všechno najednou...
Reagovat
janek_da
sleduje jeho výsledky :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak :)
Reagovat
Roger_Federer
Ja sleduju Forehendovi vyroky...
Reagovat
steve79
Čelt jsem rozhovor s Rogerem, kde říkal, že povrch byl extrémně rychlý a proto se hrálo tolik tie breaku.Doufám, že i ve Wimbledonu bude kurt rychlejší než v minulých letech. Jsem zvědavý jak se mu povede v Halle. V prvním kole ho čeká Struff. To je poměrně lehký soupeř. Očekávám vítězství 2:0 na sety.
Reagovat
smazaný uživatel
Chvála bohu, že Federnej,
do hajzlu konečně šel,
už je stejně všude trapnej,
jak houmles zdrogovanej.

Ať už táhne ke všem čertům,
nahrabal si snad už dost,
teď jsou tady lepší, mladší,
než tenhle přestárlý chvost.

Král Djokovič je nástupcem,
ten dokáže víc mnohem,
ty pseudohráči švajcarskej,
neotravuj, pokoj dej.

Jdi dělat další dvojčata,
v tom jsi kadet, obdivuju,
jinak jak Borg po návratu,
představuješ jenom nulu.

Tvoje dny jsou již sečteny,
dnes už nemožný jsi hráč,
bez všeliké cti a úcty,
mrzký, trapný přichcávač!

Tfuj Federnej!
Reagovat
Roger_Federer
;(
Reagovat
smazaný uživatel
smutné
Reagovat
mihate
Len ten, kto v živote nič dobré neurobil, môže napísať takú úbohosť.
Reagovat
miledus
souhlasím
Reagovat
janek_da
Smutná balada.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tvl, veršování jak od ambiciózního žáka pomocné školy, který se rozhodl psát milostné básně své milé. Vždyť to nemá ani základní rytmiku.

Takže hejtování za jedna, to chválím, ale poezie za pět. Příště to raději napiš v próze jako Frantz, bude to pořád blbé, ale ne tak vrcholně trapné...
Reagovat
cheeky
http://sport.idnes.cz/murray-lendl-spoluprace-08j-/tenis.aspx?c=A160612_133319_tenis_rou
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska mi naskočil v doporučených videích sestřih Nadal - Darcis na Wimbledonu a tam byl komentář, který jsem si ověřila byl pravdivý.

Od roku 2012 Nadal prohrál s čtyřmi hráči, kteří se nacházeli až na 100. místě žebříčku nebo níže (Rosol byl číslo 100 v roce 2012, ostatní byli hůře postavení).

Všichni čtyři (Rosol, Darcis, Gyros, Brown) proměnili mečboly esem. To je ta největší haluz. Jaká je asi pravděpodobnost, že zrovna na mečbol člověk trefí eso a ještě čtyři rozdílní týpci ve čtyřech letech po sobě.
Reagovat
Krisboy
To to jsou věci.
Reagovat
Stan_Borowitz
To není náhoda, to je osud.
Reagovat
Pe3k
Velká škoda, že se tomu letos vyhne, jeho zápasy ve Wimbledonu mám docela rád...
Reagovat
Herbert_Hoover
To se ti nedivím, protože to byly velmi kvalitní zápasy (snad až na zápas proti Darcisovi). :)))
Reagovat
Pe3k
No Nadal při všech jeho zkušenostech působí na kurtu jako začátečník a hráči typu Dredy si ho vodí po kurtu jako školáka :)
Snad zase příští rok...
Reagovat
Herbert_Hoover
Ale vůbec ne, byly to kvalitní zápasy, lahodící oku, objektivně byl v pořádku i jejich vítěz. Opravdu chápu, že ti Rafa chybí ve Wimbledonu, protože jeho zápasy byly zárukou atraktivity, navzdory tomu, že vypadl. Pokud by hrál školácky až začátečnicky, tak by zápasy s Rosolem i s Dustinem byly jednoznačnější, hlavně ten s Rosolem. :)
Reagovat
smazaný uživatel
nemusí to být zase tak překvapivé, se všemi pokud vím prohrál na trávě, kde se esa střílí celkem běžně oproti jiným povrchům, navíc všichni (nevím jak Darcis) dokáží být na servisu a prvním podání velmi silní, což museli v zápase předvádět, aby Nadala porazili. Navíc je možné, že si na mečbolu dovolili více zariskovat, prostě se do toho naposled pořádně opřeli.
Reagovat
smazaný uživatel
I přes to, co bylo uvedeno, že to byli ranaři, co často esují, přesto je to nevídaný počin a dost vzácný. Vem si, že za průměrný zápas proti Rafovi na Wimblu (Ve třech vyhrál jen Darcis) člověk průměrně servíruje tak 130 x, přičemž trefí, když vyprůměrňujeme ty čtyři, tak dejme tomu 30 es, což znamená, že hráč trefí eso v případech lehce nad 20%. Takže šance, že čtyři hráči trefí při mečbolu eso je něco kolem 5%, jestli dobře počítám.
Reagovat
Ereinion
Pokud je pravděpodobnost trefení esem 20%, tak potomk je to u čtyř hráčů v řadě pravděpodobnost pouze 0,16%...
Reagovat
smazaný uživatel
Díky. :) Já to počítal bez rozmyslu. No dokonce.
Reagovat
Stan_Borowitz
Je vidět, že se na TP scházejí (vesměs) chytří lidi...

Já bych jen doplnil názorný příklad, protože on si to málokdo umí představit v reálu a to číslo zas až tak ohromující na první pohled není, bo to jsou nějaké desetiny nějakých procent.

Takže je to stejná pravděpodobnost, jako když máte v pytlíku 625 kuliček, všechny jsou černé a jedna bílá, vy hrábnete do pytlíku a na první pokus vytáhnete tu bílou. Když v ruletě vsadíte na jakékoli konkrétní číslo, tak máte skoro 20x vyšší pravděpodobnost, že vyhrajete, než je to, co se stalo Nadalovi.

Prostě osud nebo Boží vtípek.
Reagovat
dadaft
tenhle kluk je raketa,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

škoda že to delPo nezvládl, to by bylo super finále.
Reagovat
Meceon
s djokovicem to byl výbuch...jeho tenis je s extrémním rizikem...a spoustou chyb...Kvitová v mužském provedení
Reagovat
Kozoroh
Berdych-Baghdatis - Berďa s problémy postoupí.
Brown-Ramos - "Dreddy" Dustin se postaví proti překvapivému čtvrtfinalistovi RG. Čekám hladký postup Dustina.
Zverev-Troicki - Saša Viktora zdolá.
Reagovat
tommr
zápas Berdych-Baghdatis asi moc zajímavej nebude a nejspíš skončí zase skrečí Baghdatise ...
Reagovat
Kozoroh
Murray-Mahut - Andy bude mít problémy, ale postoupí.
Dimitrov-Tipsarevič - Grigor je v háji, ale 1. kolo proti Tipsovi by měl zvládnout. Janko nemá stále tak dobrou úroveň hry, aby se mohl poměřovat s TOP 50.
Čilič-López - Tráva je po oba oblíbený povrch, mírně favorizuji Marina.
Kyrgios-Raonič - Tento zápas mohl být v Queens finále. Pravděpodobněji postoupí Miloš.
Del Potro-Isner - Očekávám, že Juan nevyzraje na Johnův servis.
Wawrinka-Verdasko - Fernando může Stana zaskočit.
Reagovat
smazaný uživatel
Mahut je sice pro Andyho ideální soupeř, takové má rád, navíc má s Francouzi unikátní bilanci, ale nedivil bych se, kdyby prohrál. Mahut je rozehraný a Andy v Queensu vyhrává tituly v lichých letech jenom :-)) Alev ttřeba zas bude Mahut unavený.
Reagovat
Kozoroh
Právě že Mahut Murrayho v roce 2012 v Queens porazil, takže se pro Andyho nejedná o jednoduchého soka. Dají se očekávat tři sety.
Reagovat
Mayo
Hnusne finále nesympaticke ale aj taký je tenis
Reagovat
Krisboy
Skvělé finále - výborní tenisté, sympatičtí kluci, učebnicové jednoručáky :)
Reagovat
smazaný uživatel
áále, nie je to až tak hrozné. Ich posledný duel bol dosť vyrovnaný, azda to tentoraz Domin vybojuje. Lepšie by bolo Thiem vs Delpo či... :)
Reagovat
Mayo
Lepšie by bolo Fedex Vs DelPik
Reagovat
Davor1
Ináč zajtra očakávam pohodové víťazstvo Kohliho, je to špičkový travár narozdiel od Thiema a domáce turnaje sú pre neho obrovským impulzom, proti Thiemovi to vie a hrá v špičkovej forme. Dom je vo finále predovšetkým vďaka ďalšiemu Rogerovmu mentálnemu kolapsu, to od Kohliho zajtra nečakám, navyše aj herne je momentálne vyššie ako súčasný Federer.
Reagovat
Fandina
Pěkné
http://www.tennis-arena.cz/v-bratislave-vzniklo-unikatne-muzeum-s-rekordnym-poctom-rakiet-12673cz/
Reagovat
EllNino
trochu krutý dostat v kvalifikaci 20. Andersona ...
Reagovat
Kozoroh
Proč Anderson, 20. hráč žebříčku hraje kvalifikaci ATP 250?
Reagovat
Hector.Salamanca
Jo, vona totiž ATP250 má obvykle dotaci 1,928,610 ?..
Reagovat
Davor1
Zrejme sa nestihol prihlásiť do hlavnej súťaže. Prihlášky do kvaldy sa uzatvárajú neskôr.
Reagovat
Kozoroh
To mě taky napadlo, ale proč mu nedali divokou kartu? Na jiných turnajích to je obvyklý postup, že když se elitní tenista pozdě přihlásí na turnaj, tak mu dají divokou kartu. Ještě jsem nikde neviděl, že by tenista TOP 20 hrál kvalifikaci na 500.
Queens byla až do 2014 250, tak jsem si při psaní nevzpomněl, že loni turnaj povýšil, moje chyba.
Reagovat
Davor1
Už je od minulého roku 500vka.
Reagovat
Krisboy
Domi s Kohlim si dají repete antukového finále z Mnichova. To byl nádhernej dramatickej zápas, kterej rozhodlo pár míčků. Tak uvidíme, co chlapci předvedou na trávě.
Reagovat
Fandina
Thiem Kohli bude hezké finále, když už to nevyšlo Rogerovi. Jsem zvědavá, kdo vyhraje.
Reagovat
smazaný uživatel
super, Domin! Dúfam, že to zajtra dá, má na to. Chalan je v ráži. V Halle by sa s Kohlim mohli znovu stretnúť tentoraz vo 1/4finále. Len aby sa tam dostali. :)
Reagovat
panzer.dragon
ani roger ani delpo, aspoň mam volnou neděli, dodělam světla na záchodě, bych to zas odkládal
Reagovat
Lunej..
gratulka, je fajn, že vyhrál, když hraje doma, i zítra mu přeju. Delpo coby WC podal výborný výkon, škoda, ale věřím, že se bude jeho forma zlepšovat.
Reagovat
Lunej..
A samozřejmě mi udělal velkou radost Mikuláš, jeho travička zelená :) Tak pevně doufám, že bude zvedat zítra pohár nad hlavu on.
Reagovat
horska.kraslice
Kholi je sympaťák, přeji mu to. Delpa všeobecně lituji a zároveň hodně obdivuji, jak s trvalým hendikepem (bolest v levém zápěstí) po dvou operacích se stále vrací a velmi se snaží. Kéž by se jeho stav zlepšil a on se mohl přiblížit svým výkonům před prvními zdravotními problémy.
Reagovat
turista
No vyhrát finále by mohl Kohli. Proti Del Potrovi hrál úžasně. Thiem hrál taky skvěle takže je to otevřený. Do první desítky jednoznačně patří. Federer a Del Potro doplatili na nerozehranost.
Reagovat
Fandina
A už je znám los do Halle.
Roger má v prvním kole Struffa a do čtvrtfinále Goffina.
Berďa první kole Bagdatis a do 4F Troickeho nebo Zvereva.
A druhá polovina 4F
Kohli Thiem a Ferrer Niši.
Reagovat
Herbert_Hoover
Berdych může končit v prvním kole. Goffin bude dobrý soupeř, Fedex se může loučit, ale snad to vzhledem k Wimbledonu zvládne.
Reagovat
Fandina
Doufám, že v prvním kole Berďa neskončí a přála bych si finále Roger Berďa, podle losu to možné není, tak aalespoň semi.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist