Thiem stále věří v návrat mezi elitu: Pořád to v sobě mám, kdyby ne, tak už nehraju

14. 2. 2023, 12:02
Aktuality 32
Dominic Thiem vybojoval na US Open 2020 svůj jediný dosavadní grandslamový titul a svěřil se, že si po triumfu v New Yorku prošel syndromem vyhoření. K tomu se přidalo vážné zranění zápěstí, které léčil skoro rok. Devětadvacetiletý Rakušan se od loňského března marně snaží o návrat mezi elitu, v nějž ale stále věří. "Pořád to v sobě mám, kdyby ne, tak už nehraju."
Profily hráčů
Dominic Thiem

Od Thiema se očekával první grandslamový triumf mnohem dříve. Bývalý třetí hráč světa si o něj zahrál na French Open 2018-19 a na Australian Open 2020, ovšem dočkal se ho až před necelými třemi lety na US Open. Zbytek sezony měl ještě solidní, po čtvrtfinále na French Open a ve Vídni byl velmi blízko prvenství na prestižním Turnaji mistrů.

Od začátku předloňského roku je však v krizi. Sezonu 2021 musel kvůli zranění zápěstí ukončit už před Wimbledonem, na kurty se vrátil skoro po roce na konci března a prohrál úvodních sedm zápasů. Po poslední finálové účasti (Turnaj mistrů 2020) odehrál celkem 64 soutěžních duelů a dokázal vyhrát jen polovinu z nich, dokonce vypadl z Top 300 žebříčku.

Částečnou vinu na tom všem mají syndrom vyhoření, kterým si prošel po triumfu ve Flushing Meadows, a také časté zdravotní potíže. "Po US Open jsem ztratil motivaci. Někteří hráči chtějí po velkém úspěchu ihned další a okamžitě touží po dalším grandslamovém titulu. To nebyl můj případ, já jsem v tomhle jiný. Nějakou dobu mi trvalo, než jsem si uvědomil, že jsem na sebe přísnější než ostatní. Zároveň jsem se naučil, že tohle si musím v hlavě srovnat sám, jen já to můžu ovlivnit," svěřil se majitel 17 trofejí.

Rodák z Vídeňského Nového Města se sice na začátku letošní sezony vrátil do Top 100, ale hrozí mu, že z ní zase rychle vypadne. V aktuálním roce totiž nemá vůbec dobrou formu, recept nenašel na Soonwoo Kwona v Adelaide, Andreje Rubljova na Australian Open ani Bornu Čoriče a Bornu Goja v Davis Cupu, dokonce ani s jedním neuhrál set. Navíc si v Melbourne přivodil zranění mezižeberního svalu. Přitom se v posledních měsících předchozí sezony začal konečně rozjíždět a dosáhl na několik čtvrtfinále a semifinále na nejvyšší úrovni.

Čtyřnásobný grandslamový finalista ale stále věří v návrat mezi elitu a do nejlepší formy. "Pořád to v sobě mám. Stačí mi, abych viděl malé náznaky, jsem si jistý, že to zase půjde. Kdyby to tam nebylo, tak už tu nesedíme, ukončím kariéru a budu žít jiný život. Stále však věřím. A jediné, co teď můžu udělat, je dál na sobě pracovat a trénovat."

"Období po triumfu na US Open pro mě není jednoduché. Musím tomu ale dát všechno a bojovat od prvního do posledního míče. Pak mám rozhodně šanci se mezi nejlepší vrátit," dodal.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

32
Přidat komentář
smazaný uživatel
Strmý pád zo špičkovej výkonnosti niekam do šedého priemeru. Pre mňa jedna z najväčších záhad za posledné roky. Neverím, že to je strata motivácie, možno spočiatku, ale v súčasnosti už tvrdo pracuje a výsledky sa stále nedostavujú.
Reagovat
Krisboy
Chci finále French Open Wawrinka-Thiem v top formě smile

Letos!!! smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Jak zevedou kategorii invalidů na přání Můry, tak šance tu je a ne malá.:)
Reagovat
Krisboy
Jj, tam by se jistě kvalifikoval i DelPotro. Masters padlých gs vítězů, bylo by to zajímavé. Vyhrál by ten, jehož lékař má nejlepší prášky proti bolesti.
Reagovat
Mantra
Mě strašně mrzí, že si Wavroch nevzal i Wimbledon, měl by GrandSlam v éře big3, i tak je vlastně nejlepší z ostatních v té zlaté éře smile
Reagovat
Mantra
málo se o něm mluví, na to co dokázal smile
Reagovat
Krisboy
Malý GOAT smile
Reagovat
Kozoroh
Je to kazisvět, který No1emu uloupil několik GS titulů. smile
Reagovat
Krisboy
Je to borec, kterej se dokázal prosadit i v éře nejlepších hráčů historie. Navíc hrál vždy atraktivní a odvážný tenis.

smilesmilesmile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
No, s Djokovicem má negativní H2H 6:20. Takže je to Djokovicuv otloukánek. :)

Jeho vítězství na Australian Open v roce 2014 nad Djokovičem bylo jedním z nejlepších výkonů tenisty v historii sportu zvaného tenis. To uznávám.

FO 2015, hrál skvěle, ale bylo to spíš o Djokovičovi, že neudržel nervy na uzdě, jinak by vyhrál (první vítězství na FO, tlak byl extrémní a semlel ho).... na dalších FO by Wawrinku vyfackoval.

A ty dva poslední US Openy. US Open 2016 - to nebyl Djokovič, to byl těžce zraněný hráč s bolavým loktem a špatným servisem. US Open 2019 - Djokovič měl pro změnu zraněné rameno a musel skrečovat. Všechny ostatní konfrontace na mezi Djokovičem a Wawrinkou vyhrál jasně Djokovič. smilesmile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
*Všechny ostatní konfrontace na Grandslamech mezi Djokovicem....
Reagovat
Ondrej2280
:)))ty si riadne mimo. Extremne ho zomlel v prvom sete na FO...6:4:)))
Reagovat
Ondrej2280
Ak by ho zomlel nejaky tlak tak neni prvy set 6 :4 pre srba . Skor ho potom extremne zomlel wawra..
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovica si doslova vodil, myslim, ze na GS je s nim dokonca aktivny. Opat sa ukazuje rozdiel medzi áčkovými a béčkovými turnajmi.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Priatelu smile .... jako obvykle jsi opět fakticky mimo. Wawrinkova bilance na GS s Djokovičem skutečně není aktivní. :)) Ale ta "bilancia" je mnohem lepší než Nadalova záporná bilance s Djokovicem na AO či Wimbledonu. :)
Reagovat
Ondrej2280
A ze si nespomenul FO a US..cim to asi bude?:)
Reagovat
smazaný uživatel
Pomätenec šľape vodu, nestrácaj čas s jednoduchšími fans.

Stanislas si ho v golden ére vodil ako slepého, vyhral 4 zo siedmich posledných zapasoch na GS, inými slovami, keď bol Stan v prime time. Zvyšok sú oriešky.
Reagovat
Ondrej2280
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Má tohle smysl komentovat...?

Nemá, já říkam, že nemá, prostě absolutně nemá...
...to je miliónté potvrzení, že fans B3 se nikdy nezmění, nikdy, je to největší mor tenisu...:D Nevěřit jim nikdy, nikdy, nikdy a nic... obcházet širokým obloukem...
další kaluž...:)))
Reagovat
Krisboy
smile
Teď se musím fakt smát, protože jsem původně chtěl napsat téměř totéž, co ty. Zeptat se Kozoroha, kolik kdo komu kdy "ukradl" titulů...ale pak jsem si to uvědomil - je to marný, je to marný, je to marný. Aspoň si tentokrát odpustil kecy o národnostech a utlačovaném Ježíškovi.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Kdyby Standa byl na trávě dobrým hráčem, tak neřeknu ani popel, ale jak můžeš říct, že tě to mrzí.... Dyť ve Wimbledonu nebyl ani trochu blízko trofeji.

Tohle můžeš říct u Lendla možná tak, ale Wawroch.....

No jo, na trávu nestačí pouze fyzička, tupé běhání či hrubá síla. Je třeba mimořádného skillu, citu a adaptability, aby to vyhráli hráči 5x a více. Z toho důvodu Djokovič, Sampras, Roger či Borg zaslouží absolutorium za dizertační travnatou práci. :))smile
Reagovat
Kozoroh
smile

Právě kdyby Wawrinka vyhrál Wimbledon, byla by to urážka pro hráče jako Lendl, Rosewall či Roddick, kteří se opakovaně snažili získat titul a na trávě byli schopnější než Stan.
Reagovat
Krisboy
Takže třeba Krajickův titul z Wimbledonu je urážka Lendla? Není Richardova chyba, že to Hroznýš prostě nedokázal ani na 14 pokusů.
Reagovat
Krisboy
Ale to samozřejmě nic nemění na tom, že Standa na trávě prostě neuměl a ten titul si nezasloužil. Všechny tři ostatní GS tituly jednoznačně ano.
Reagovat
Kozoroh
Krajiček je na trávě lepší hráč než Stan. Na jeho hře bylo patrné, že mu tráva sedne a nadto na cestě za titulem porazil tehdejšího krále trávy Samprase.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Urážka nebo ukázka jejich neschopnosti na trávě. Kdyby Stan ten W náhodou ještě urval, bude on tím schopnějším :-)
Reagovat
Tennisfan77
Tak počkáme si na dnešní zápas s Molčanem. smile
Reagovat
Ereinion
ty kurzy tam byly dost překvapivý btw...
Reagovat
Tennisfan77
Přes 1.7 na Thiema, ale já mu nevěřím moc.
Reagovat
Ereinion
no právě, bylo asi 1.6 na set Molčana, za mě celkem value
Reagovat
Mantra
Molčan ho musí setřít jak nic smile
Reagovat
Tennisfan77
Setřel :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist