Tokio: Favoritky znovu propadly, Češky postupují

29. 9. 2009, 11:49
Aktuality 30
České tenistky Iveta Benešová a Lucie Šafářová postoupily na turnaji v Tokiu už do 3. kola. Benešová porazila ve třech setech Argentinku Dulkovou, Šafářová si rovněž ve třech setech poradila s Číňankou Shuai Peng. Stejně jako včera, ani dnes se nedaří favoritkám: mimo hru už je i třetí nasazená Jelena Dementěvová a turnajová čtyřka Caroline Wozniacká.
Iveta Benešová

Iveta Benešová v japonské metropoli potvrdila, že proti Gisele Dulkové se jí daří. Proti Argentince odehrála šestý zápas a připsala si v nich páté vítězství. Českou jedničku v závěru prvního setu nerozhodila ani vynucená pauza kvůli dešti. Druhou sadu sice potom ztratila, ovšem ve třetí sebrala své soupeřce třikrát podání a po téměř dvou hodinách postoupila.

Další soupeřkou šestadvacetileté Benešové bude 132. hráčka světového žebříčku Kai-Chen Chang. Osmnáctiletá tenistka z Tchaj-wanu postoupila do hlavní soutěže z kvalifikace a poté se postarala o dvě překvapení. V prvním kole si nejprve poradila s Kaiou Kanepiovou z Estonska a ve druhém způsobila senzaci svou výhrou nad první tenistkou světa Dinarou Safinovou.

Dvaadvacetiletou Lucii Šafářovou dnes v cestě do 3. kola také zbrzdil déšť, ani jí ale nijak neublížil. Třiačtyřicátá hráčka světového žebříčku si proti Číňance Shuai Peng během dvě a půl hodiny trvajícího zápasu vypracovala dvacet brejkbolů a i když ve druhé sadě využila jediný, v rozhodujícím setu znovu našla recept na podání soupeřky a zvítězila 6-3 4-6 6-4. V dalším kole se utká s osmou nasazenou Victorií Azarenkovou. S běloruskou tenistkou se utkala zatím dvakrát a ještě s ní neuhrála ani set.

Šest nejvýše nasazených je ze hry
Azarenková je jedna z mála největších papírových favoritek, které v Tokiu ještě zůstávají ve hře. Po překvapivých výsledcích v prvním kole dnes vypadly také turnajová trojka Jelena Dementěvová, čtyřka Caroline Wozniacká a šestá nasazená Věra Zvonarevová.

Dementěvová nestačila na mladší ze sester Bondarenkových Katerinu. Ukrajinská tenistka využila slabší den Dementěvové na servisu a využila proti ní osm ze sedmnácti brejkbolů. Druhý set sice získala favorizovaná Ruska v tie-breaku, v rozhodující sadě si ale ani jednou neudržela podání a v Tokiu skončila.

Poté, co vypadly její největší soupeřky, měla šanci dojít si pro titul čtvrtá nasazená Caroline Wozniacká. Devatenáctiletá Dánka dnes ale na kurtu strávila necelou půlhodinu a pak utkání s Aleksandrou Wozniakovou vzdala za stavu 0-5 v prvním setu.

Katastrofální vystoupení favoritek v prvních dvou kolech pak podtrhlo i vyřazení turnajové šestky Věry Zvonarevové, která nestačila na krajanku Alisu Klejbanovovou.

Další z nasazených hráček, které nepřežily první dvě kola je Australanka Samantha Stosurová. V jejím případě se ale o takové překvapení nejedná, protože ji vyřadila bývalá světová jednička Maria Šarapovová. Jednoznačný souboj netrval ani hodinu a Ruska ho vyhrála hladce 6-0 6-1.

Šarapovová si proti své soupeřce připsala sedm es a 71% úspěšnost prvníh podání. "Zatím mám pocit, že servíruju opravdu, opravdu dobře," pochvalovala si po zápase zdejší vítězka z roku 2005, kterou velký počet překvapivých výsledků v Japonsku nepřekvapil. "Ukazuje to na to, jak vyrovnaný je dnes ženský tenis, a také na to, jak se všechny zlepšují. Vidíme hodně třísetových zápasů, to je jasný ukazatel toho, jak se síly vyrovnávají," řekla Ruska.

Nejvýše nasazenou hráčkou v pavouku je nyní turnajová sedmička Jelena Jankovičová. I ta měla v souboji s Němkou Sabine Lisickou problémy, když prohrála druhý set. V tom rozhodujícím ale potvrdila roli favoritky a postoupila do třetího kola.

Výsledky - Tokio (tvrdý povrch, dotace 2 miliony dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Benešová (ČR) - Dulková (Arg.) 6:3, 3:6, 6:4, Šafářová (ČR) - Shuai Peng (Čína) 6:3, 4:6, 6:4, K. Bondarenková (Ukr.) - Dementěvová (3-Rus.) 6:2, 6:7(3), 6:1, Wozniaková (Kan.) - Wozniacká (4-Dán.) 5:0 skreč, Klejbanovová (Rus.) - Zvonarevová (6-Rus.) 3:6, 6:4, 6:2, Jankovičová (7-Srb.) - Lisická (Něm.) 6:3, 4:6, 6:2, Šarapovová (Rus.) - Stosurová (Aus.) 6:0, 6:1, Azarenková (8-Běl.) - Zheng (Čína) 6:1, 6:1, Rybáriková (SR) - Petrovová (13-Rus.) 6:2, 6:2, Li Na (15-Čína) - Duševinová (Rus.) 7:5, 6:0, Bartoliová (14-Fr.) - Rezaiová (Fr.) 6:4, 6:2, Vesninová (Rus.) - Vinciová (It.) 6:1, 7:6 (8:6).

Komentáře

30
Přidat komentář
smazaný uživatel
a v aténách postoupila i kvitová:-D
nezdá se vám ze kvitová má nejak moc dvojnic...:-)
ja sem jednu potkal v nasem meste sice mala holka ale ve tvari vypadala v podstate uplne stejne
ated uz aj v superstar je kvitová(Konvičková)ta je další dvojnice:-D
neznate nejake...?
Reagovat
smazaný uživatel
To máš pravdu...taky mi ta v superstar trochu Petru připomíná:-D
Reagovat
smazaný uživatel
A jak se vám v superstár líbí ta krásná sestava chlapců "Čechů"?
Reagovat
smazaný uživatel
hroznyyy... :D a me wypadla Patricia... :D uz nebudu mit na koho koukat... :D
Reagovat
smazaný uživatel
místo michny pařík a prekvapilo me ze tam nedaly sevcika ale jinak docela souhlasim
Reagovat
smazaný uživatel
Stejně to pak nakonec stojí za prd. Fanatické puberťačky posílaj hlasy klukům a kvalitní holky vypadnou většinou velmi brzo.
Reagovat
smazaný uživatel
j to mas pravdu ale snad budou alespon dobre pevecke vykony...
Reagovat
smazaný uživatel
Holky paráda,jen tak dál!!! MOC DRŽÍM PALCE!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Trapáci, turnaj za 2 miliony a nemaj jestřába. U těch šikmookých bab na čarách měli zjistit, jak vůbec vidí, podivných hlášek autů je tam až moc.
Turnaj má 16 nasazených a do třetího kola se jich dostalo 5. Všechny Rusky z top ten opět předčasně končí. To je úroveň. Skott nedávno tvrdil, že se vše vrací do starých kolejí. Zoufalé výkony rusaček tomu ale neodpovídají.
Reagovat
smazaný uživatel
souhlasím s tím jestřábím okem.... je to fakt trapný, když turnaj dotováný tak velkou částkou si nemůže dovolit ani jestřábí oko... koukám na některé zápasy a některé míčky jsou tak blbě zahlášené, že bych dostal asi jeětě větší pokutu za dohady s rozhodčím než dostala Serena za proslulou hlášku.
Reagovat
smazaný uživatel
Předpokládám, že letos mají výjimku. Loni ten centrkurt neměl ani zatahovací střechu, pamatuju se, že finále s Dinárou kvůli větru přesunuli do nějaké malé haly.
Reagovat
skott
Hm, tak to teda nevim, na co jsi loni koukal...pri finale Dinara/Sveta byla normalne zatazena strecha, zadny presun do haly se nekonal.Dneska ji na utkani Very a Alisy zavirali taky, ale trva jim to pekne dlouho a kurt vysusuji rucnikama:o)
No s tim hawk eye je to pravda, na turnaji s takovou dotaci by nemelo chybet a v Japonsku jako technologicke velmci tim vic;)
Zdalo se mi, ze napriklad Lenu dnes lajnovi poskodili alespon trikrat, vcetne klicoveho brejku Kati ve tretim setu na 3-1.A v dalsim zapase zas Lisickou obrali o evidentni eso z druheho servisu za stavu 4-4 a 30-30 ve druhem, tusim...
Reagovat
smazaný uživatel
Díval jsem se na německý Eurosport a tam o přesunu utkání do nějaké tenisové haly mluvili. Kromě toho mi počet míst pro diváky v hale loni v porovnání s dnešním centrkurtem připadal mnohem menší.
Těch chybných rozhodnutí ve 2. setu bylo asi víc. Nakonec i tak set dopadl dobře, jenže ve třetím už Sabina bohužel odpadla. Mám nedobrý pocit, že se srbice zase rozjede. Fatální chybu provedla Dementka, když SF v Cincinnati proti kobyle nezvládla. Vše pak ve finále dokonala Dinára, to už byl oproti loňskému létu opravdu šok.
Reagovat
skott
Ja to utkani mam nahrane a hralo se v Ariake Arene (nebo jak tomu rikaj) pod strechou.Nikam jinam se urcite nepresouvalo, jsou to ty same sedacky, vychody a vsechno kolem.
Reagovat
skott
a mala Bondarenka snad definitivne vystupuje ze stinu Alony;-)
Ze je Kata ze sester Bondarenkovych ta lepsi tenistka jsem nikdy nepochyboval, ale i tak je pro me jeji forma posledni doby pomerne prijemnym sokem.Vsechno se zda se zaclo otacet vyhrou nad Venus, ktera ji konecne ukazala, ze se nemusi bat ani velkych jmen.Od te doby prestala delat tolik lacinych chyb z forehandu, ktere ji drive staly tesne zapasy a dokonce i jeji pohyb mi prijde najednou vyrazne lepsi.Vice bojuje o kazdy micek, i kdyz je treba zdanlive ztraceny, uz zkratka zadne ohlizeni se za nimi, jako to delala jeste napriklad zacatkem roku v utkani s Agou Radwanskou.Sebevedomi dela velke divy, Lenu dnes mohla vyridit i ve dvou setech...
Reagovat
smazaný uživatel
///////////////////////////////////
Reagovat
smazaný uživatel
Z čeho se to dalo poznat? Doteď byla Kateřyna horší úplně ve všem, turnaj nevyhrála, na GS až do USO nulový úspěch. I tam ale vlastně selhala, lehčí soupeřku pro QF už dostat nemohla.
Reagovat
skott
Horsi dosud byla, ale je to hlavne proto, ze je mladsi.Obe jsou sice vyborne tenistky, ale co Katu od Alony odlisuje je to, ze narozdil od ni ma tenisovou ¨zbran¨.Jeji backhand je naprosto dokonaly, jeden z nejlepsich na okruhu a jakmile z neho souperku dostava pod tlak, je temer jiste, ze fiftyn vyhraje.Alona nic takoveho ve svem repertoaru bohuzel nema a to ji podle me pravdepodobne nikdy nedovoli patrit mezi absolutni elitu.Navic je psychicky hodne slaba, coz zas potvrdila vcera, kdy vedla 6-1 a 5-0 nad Verou Dushevinou, aby nakonec stejne cely zapas prohrala a v jeho zbytku ziskala uz jen jediny game:/
Reagovat
skott
Mimochodem Bondarenky maji obe po jednom titulu.Kata ten svuj vyhrala loni v Birminghamu;)
Reagovat
smazaný uživatel
To je teda síla, o stavu 6-1 5-0 jsem vůbec nevěděl. To je ještě větší malér než prohrát ze stavu 6-0 2-0 pro Danielu na AO 2008.
Jen mi není jasné, když je Kaťa údajně tak dobrá a disponuje skoro nejlepším bekhendem, proč se zatím vůbec neprosadila (tedy až na ten jeden titul, který jsem přehlédl). Už 23 let a v podstatě je pro ty, kdo nesledují první kola turnajů nebo debly, neznámou hráčkou.
Reagovat
skott
Kazdemu trva ruzne dlouhou dobu se prosadit, neexistuje na to univerzalni formulka.Kata ma stabilni vysledky uz nejaky ten rok, pouze tomu dosud chybely nejake velke ¨skalpy¨ tech nejlepsich, pak by si ji mozna lidi vic vsimli.Treba jedinou Top Ten vyhru do letoska mela nad Ivanovic ze Stuttgart 07.Navic u ni je obrovsky rozdil prave mezi jejim backhadem a forehandem, nevim o zadne jine hracce, ktera by to mela tak markantni.A souperky to samozrejme take dobre vedi a vyuzivaji/ly;) Nevim, co presne se stalo, ze najednou ty chyby z fh tak dramaticky v jejim pripade ubyly (zvlast uprostred sezony), ale je to jednoznacne klic k jejim soucasnym vysledkum...
Reagovat
smazaný uživatel
Ivet jen tak dál!Mostečáci
Reagovat
marsmalak
jsi z mostu? a hraješ tam tenis?
Reagovat
smazaný uživatel
Hele to má Iveta docela snadnou cestu do čtvrtfinále. Nepodcenit ale kvalifikantku, ty bývají hodně nebezpečné.:-)
Jinak mě zajímá, jak dlouho bude nejvýše nasazenou na turnaji Jelena Jankovič, myslím, že vypadne dřív, než bych stihl doletět letadlem do Bělehradu.:-)
Reagovat
smazaný uživatel
no to bych netvrdil snadnou cestu bo Chang je skoro doma a předvádí výborný tenis je hodně rychlá tak pozor !!
Reagovat
skott
Taky bych Chang nepodcenoval, videl jsem ji proti Dinare poprve a musim rict, ze na me delala dobry dojem.Hrala aktivne, zadny alibisticky cekani na chyby a k tomu pekne nebezpecnej forehand.Jako jasna zalezitost Ivety mi to neprijde, i kdyz bych se rad mylil.Ale nekde jsem po USO cetl, ze posledni mesice se na tenis poradne nesoustredi a nedava treninku vsechno, tak snad bude Tokio navratem k vykonum ze zacatku roku, preju ji to...
Reagovat
smazaný uživatel
Sám jsem napsal, že kvalifikantka (ať už jakákoliv) bývá v drtivé většině utkání pro favoritky nebezpečná, protože neznají její mezihru. Mezihru Kai-Chen Chang opravdu neznám, toto jméno slyším poprvé, bohužel jsem ji neviděl hrát v ranním utkání s Dinarou, proto tuto individualitu neposuzuji.
...
Iveta v Americe opravdu velmi zklamala, prohrála s průměrnou Bethanií Mattek, která má letos bilanci s Češkami asi 1-3 a celkově mi připadá Iveta na grandslamech poloviční (zejména na těch, kde nemá formu), ale ani v Paříži nepředvedla nic se svého umění proti letos podprůměrné Ivanovič, v tom je odlišná s Petrou Kvitovou, ta se dovede na všechny důležitější podniky (Fed Cup, grandslamy) daleko více vyhecovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Vyhecovat na GS ??? Psáno možná pod dojmem nedávného 4. kola na USO, jinak ale obvykle končí už v 1. kole. Na AO měla ale mimořádně špatný los a na FO si kupodivu nejela ani pro štědrou odměnu za 1. kolo. Hlavně že musela hrát Fedkap se zhuntovanou nohou.
Reagovat
smazaný uživatel
Já ty dobré výsledky na grandslamech porovnávám spíše z té české "kvality". Ivetě je šestadvacet a ještě nebyla štonc uhrát ani jedno osmifinále na grandslamu. (pouze 2 nebo 3 3.kola). Petře je devatenáct a má na svém kontě rovnou dvě osmifinále. Jestli to není důkaz větší pohody na klíčových turnajích, tak již opravdu nevím. Jsem přesvědčen, že v Petřiných schopnostech je uhrát na grandslamu čtvrtfinále, zatímco u Ivety očekávám stagnaci a pomalý ústup (bráno na grandslamech).
Reagovat
smazaný uživatel
dementievie se zastrel mozek ))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist