Tomic slaví první velký úspěch: má titul z Kooyongu!

14. 1. 2012, 11:29
Aktuality 13
EXHIBICE KOOYONG - Prestižní generálku na Australian Open na předměstí Melbourne v Kooyongu vyhrál po roce opět domácí tenista. Na loňský triumf Hewitta navázal Bernard Tomic, který v dnešním finále zdolal Američana Mardyho Fishe a po třech výhrách nad hráči Top 15 slaví svůj dosud největší úspěch mezi dospělými.
Profily hráčů
Bernard Tomic

Bernard Tomic v juniorských kategoriích vyhrál v roce 2008 Australian Open (v 16 letech jako nejmladší hráč v historii) a o rok později i US Open. Nyní už začíná naplňovat pověst nejtalentovanějšího hráče ze současných mladíků. Zatímco v předchozích letech mu odborníci vyčítali špatnou fyzickou připravenost, letos se zdá, že devatenáctiletý Australan dokáže držet krok s hvězdami světového tenisu i v síle a kondici.

Už minulý týden Tomic postoupil do svého prvního semifinále na okruhu ATP, v Brisbane nestačil až na Murrayho. A v těchto dnech zazářil v Kooyongu: postupně porazil tři tenisty Top 15 a vyhrál prestižní generálku na Australian Open.

Bernard Tomic a Mardy FishTalentovaný Australan nejdříve otočil čtvrtfinále se světovou osmičkou Tomášem Berdychem, v semifinále udolal patnáctého hráče světa Gaela Monfilse a v dnešním finále vyhrál znovu ve třech setech nad světovou devítkou Mardym Fishem. Zápas ukončil na returnu, když proměnil hned první mečbol a zvítězil 6-4 4-6 7-5.

"Ještě nikdy jsem na této úrovni nezvedl trofej na hlavu. Jsem moc hrdý na to, že mé jméno bude na této velké trofeji," radoval se nejmladší vítěz v sedmileté historii turnaje Tomic, který mezi dospělými vyhrál zatím jen dva challengery.

"Je to skvělý pocit a doufám, že mi to pomůže před Australian Open," přeje si čtvrtfinalista loňského Wimbledonu. V Melbourne ho v prvním kole čeká Fernando Verdasco - Španěl, který v Kooyongu triumfoval před dvěma lety a na Australian Open 2009 odehrál strhující semifinále s Nadalem.

Vítězové turnaje v Kooyongu:
2012 ... Tomic (Fish 6-4 4-6 7-5)
2011 ... Hewitt (Monfils 7-6 6-3)
2010 ... Verdasco (Tsonga 7-5 6-3)
2009 ... Federer (Wawrinka 6-1 6-3)
2008 ... Roddick (Baghdatis 7-5 6-3)
2007 ... Roddick (Federer 6-2 3-6 6-3)
2006 ... Roddick (Haas 6-3 7-6)

"Chci hrát v Melbourne stejně dobře, jako tady. Je na mě velký tlak, ale možná jednou - asi ne letos - můžu titul získat," prohlásil sebevědomý tenista s chorvatskými a bosenskými kořeny, který s tenisem začínal v Německu.

Fish s Tomicem vyhrál první dva vzájemné souboje, loni na podzim v Šanghaji však už s o 11 let mladším sokem prohrál a po dnešku mají bilanci 2-2. "Bernard hraje opravdu skvělý tenis," chválil svého přemožitele.

Třicetiletý Američan před týdnem v Hopman Cupu příliš nezářil, na předměstí Melbourne ale smetl (unaveného) vítěze turnaje v Čennaí Raonice a poradil si i s Rakušanem Melzerem. "Turnaj jsem si moc užil, je to ideální příprava na Australian Open," řekl Fish.

Loňské třetí místo obhájil Jürgen Melzer, který zdolal 6-3 6-7 6-2 loňského finalistu Gaela Monfilse. Rakušan nad Francouzem vyhrál poprvé v pátém vzájemném zápase.

- EXHIBICE KOOYONG -
(Austrálie - Melbourne, tv. povrch)
sobotní výsledky (14. 01. 2011)

Finále:
Tomic (Austr.) - Fish (USA) 6-4 4-6 7-5
O 3. místo:
Melzer (Rak.) - Monfils (Fr.) 6-3 6-7(10) 6-2

Konečné pořadí:
1. Tomic
2. Fish
3. Melzer
4. Monfils
5. Nišikori (Jap.)
6. Roddick (USA)
7. Berdych (ČR)
8. Tsonga (Fr.)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Take jsem zvedava, jak se doma pochlapi, Jestli to na neho nepadne, ale urcite talent je veliky a hlavne je zdrave drzy a nezalekne se velkych tenisovych jmen. Ano, at je vice tech, kteri rozceri klidnou hladinu svetove ctyrky. Tomic k nim urcite muze patrit.
Reagovat
skott
ja bych rekl, ze az nezdrave drzy.Ale az se Tomic na potrebnou uroven dostane, ¨velka ctyrka¨ uz stejne existovat nebude..:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Budoucí Nr. 1
Reagovat
smazaný uživatel
Nemyslím si, že sa dá u Tomica v tejto fáze kariéry predpovedať potenciál na svetovú jednotku..Má 19 rokov, až najbližšie 2-3 ukážu, či sa z neho môže stať šampión, alebo "iba" hráč TOP 10 či horšie..Hewitt alebo Nadal v tomto veku mali prenikavejšie výsledky, ak máme byť spravodliví..Tomic je na svoj vek navyše dosť fyzicky vyspelý..Výrazne zmohutnel, má až netenisovú postavu..
Reagovat
Vojtiik
Forehand: zalezi od kazdeho hrace a hlavne stylu hry... hewitt i nadal precejen zakladaji svuj tenis na jednoduchosti a fyzicke drine a proto prorazili drive, kdezto technictejsi hraci se potrebuji vice vyhrat, vice to chytit do ruky.. proto napriklad Folderer vyhral prvni GS skoro az ve 22 letech, kdezto Rafa v 17.. proto je treba i primer "koukni jaky je rafa mlady a kolik toho uz ma" docela mimo, protoze se v te absolutni spicce pohybuje taky uz kolem 7-8 let...
Reagovat
tito
Spíš bych se na to díval z jiného pohledu. R+R zrychlili hru - stačí se podívat na australianopentv.com a srovnat si zápasy dnes s těmi před 10 lety.Produktem rivality R+R je Novak a v závěsu Andy. Pokud bude chtít někdo konkurovat, tak nebude důležitá jen technická a fyzická ale i mentální vyspělost, což k tenisu patřilo vždy ale nyní obzvlášť. Proto bych nyní nehledal favorita mimo aktuální čtyřku a plně se ztotožňuji s názorem Skotta, kdy příjde čas Tomiče. Pokud jsem to tedy pochopil správně...:-)
Reagovat
smazaný uživatel
hlavne nech tu formu potvrdi a vyradi toho spanielskeho cigana
Reagovat
smazaný uživatel
Přidávám odkaz na výbornou stránku, kde lze zhlédnout mnoho nezapomenutelných zápasů AO v poměrně dobré kvalitě bod po bodu.
Najdete zde například i Kordovo vítězství v roce 1998, které lze jinde těžko dohledat.
http://vault.australianopentv.com/
Reagovat
smazaný uživatel
Už jsem to tu jednou dával. Ale výborná stránka.
Reagovat
UnrealTom
no nevim exhibice je exhibice to nemá pro mě teda žádnou cenu
Reagovat
smazaný uživatel
No samozřejmě to nemá extra váhu, ale pro devatenáctiletého kluka je pozitivní, když proazí během týdne tři top hráče.
Reagovat
smazaný uživatel
"Rakušan nad Melzerem vyhrál poprvé v pátém vzájemném zápase."

No je fakt, že většinou je člověk největším soupeřem sám sobě :))
Reagovat
smazaný uživatel
uvidíme na AO. Chtělo by to někoho do širší špičky, kdo by jim zatápěl. Třeba: Tomic, Rajonic, Dimitrov - a Veselý (to si dělám prdel)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist