Tři roky marně léčil zápěstí. Ukrajinec Dolgopolov v 32 letech ukončil kariéru

2. 5. 2021, 12:20
Stalo se... 11
Bývalý 13. hráč světa a vítěz tří turnajů ATP Alexander Dolgopolov tři roky po svém posledním vystoupení ukončil kariéru. 32letý Ukrajinec se rozhodl nepokračovat ve snaze vrátit se na kurty kvůli vleklému zranění zápěstí, od bolestí mu nepomohly ani dvě operace.
Profily hráčů
Alexander Dolgopolov (© AFP)

Aleksandr Dolgopolov odehrál svůj poslední zápas 14. května 2018. Tehdy 29letý Ukrajinec na antuce v Římě prohrál s Novakem Djokovičem.

Už tehdy několik měsíců laboroval s bolavým zápěstím. Od té doby podstoupil dvě operace, ale ani po třech letech se bolestí nezbavil a v 32 letech ukončil kariéru. 

"Doufám, že byla zábava mě sledovat na kurtu. Sice jsem nikdy neprolomil žádný rekord, ale snad aspoň jsem hrál zábavný tenis pro své fanoušky," uvedl Dolgopolov ve svém oznámení o konci kariéry.

"Zápěstí jsem si poranil před třemi lety v Austrálii, kde jsem při tréninku minul jeden z returnů. Cítil jsem sice bolest, ale nebylo to nic vážného. Na Australian Open jsem dokonce došel do třetího kola, než jsem se vrátil do Evropy," uvedl k počátkům svých problémů, které ho nakonec donutily pověsit raketu na hřebík.

Po třech měsících pauzy ještě odehrál dva zápasy na evropských antukách, ale neuhrál ani set a na kurty se už znovu nevrátil.

"Tehdy jsem si ani nepředstavil, že by to mohl být začátek konce kariéry. Několikrát jsem se pokoušel vrátit, podstoupil i dvě operace, ale pořád to bolí," dodal rodák z Kyjeva. 



I když si Dolgopolov na grandslamech zahrál jediné čtvrtfinále (Australian Open 2011), vyšplhal se na 13. místo světového žebříčku. Vyhrál tři turnaje ATP (Umag 2011, Washington 2012, Buenos Aires 2017) a pět challengerů.

Ukrajinský tenista během kariéry vystoupal na 13. místo světa ve dvouhře a 42. příčku ve čtyřhře. Celkem získal tři tituly na okruhu ATP , k čemuž přidal pět trofejí na challengerech a stejný počet i na okruhu ITF.

Čtyřhru téměř nehrál, přesto získal jeden titul a to hned z podniku Masters 1000. V Indian Wells 2011 senzačně triumfovali s Belgičanem Xavierem Malissem, cestou zvládl pět třísetových bitev proti párům Berdych/Tipsarevič, Bryan/Bryan, Murray/Murray, Bopanna/Qúreší a Federer/Wawrinka.

Dolgopolov byl v trénincích častým sparingpartnerem Rogera Federera. "Gratuluju ke skvělé kariérě a díky za všechnu zábavu během tréninků. Můj tým tě vždycky při hře rád sledoval, ale to ty víš," napsal Švýcar svému kolegovi, s nímž v pěti vzájemných duelech neztratil ani set. 

Dolgopolov odehrál celkem 24 zápasů proti členům Big 4 a jediné dvě výhry zaznamenal proti Rafaelu Nadalovi (Federer 0-5, Nadal 2-7, Djokovič 0-6, Murray 0-4).

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
turista
Tak už šavlový tanec nebude. Byl to dobrý hráč akorát moc zbrklý.
Reagovat
Vlk-v-trave
velka skoda. je to ztrata, jeho neortodoxni styl se slusne zapsal do pameti vsech nadsencu periferie:)
Reagovat
turista
Dolgopolov měl velmi šikovnou tenisovou ruku. Jeho tenis byl ale příliš překotný až zbrklý. Znamenalo to na jedné straně skvělé winnery na druhé straně plno nevynucených chyb. Jak s tím mohl 2x porazit Nadala to nevím. Tou překotností ale dokázal někdy soupeře zaskočit. Djokovič na něj uplatňoval taktiku trpělivě vracet míče a čekat než se Dolgopolov vyhází.
Reagovat
gigin
Djokovič tuhle taktiku hraje proti komukoliv ale.
Reagovat
svetova.dvojka
Měl se poradit s nadalovymi lékaři...smile
Reagovat
turista
Ti by ho asi dokázali dát dohromady.
Reagovat
sojka1
to byla zabava, Alexi a doufam, ze si ji budes uzivat nejen ty, ale i vsichni okolo tebe dal... :-)
Reagovat
sojka1
forek na zaver, nedocetla jsem clanek... :-)) ctyrhru temer nehral, ale ma s Malissem M1000 IW a "cestou zvládl pět třísetových bitev proti párům Berdych/Tipsarevič, Bryan/Bryan, Murray/Murray, Bopanna/Qúreší a Federer/Wawrinka".... :-)))
Reagovat
EllNino
To byla bomba :))
Reagovat
Patik
On sa podľa mňa s tými dlhými vlasami aj narodil..nerozumiem prečo neliečil to zápästie u Nadalových lekárov..ďalších desať rokov ešte mohol rozdávať tie najväčšie top spiny.
Reagovat
smazaný uživatel
Máš pravdu. Nerozumieš.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist