Trofej k 20. narozeninám. Alcaraz v Madridu poprvé obhájil titul na turnaji Masters

7. 5. 2023, 21:07
Aktuality 21
ATP MADRID - Carlos Alcaraz znovu po roce vyhrál oba domácí antukové turnaje ATP v Barceloně a Madridu. V hlavním městě Španělska v dnešním finále zdolal 6-4 3-6 6-3 nečekaně vzdorujícího německého lucky losera Jana-Lennarda Struffa, poprvé v kariéře obhájil titul na podniku Masters 1000 a dal si dodatečný dárek k pátečním 20. narozeninám.
Carlos Alcaraz (© AFP)

Carlos Alcaraz před dvěma týdny v Barceloně poprvé v kariéře obhájil titul na turnaji ATP a dnes na další antukové akci před domácími fanoušky v Madridu poprvé zopakoval triumf z předchozí sezony i na prestižním podniku série Masters 1000.

Zatímco před rokem v hlavním městě Španělska porazil Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče či Alexandera Zvereva a jako nejmladší v historii ATP Tour (od roku 1990) porazil tři hráče Top 5 během jednoho turnaje, letos už nastupoval jako největší favorit a ani jednou nečelil členovi Top 10.

Statistiky zápasu
Alcaraz - Struff
2 esa 4
3 dvojchyby 5
70 %
1. podání 'in' 51 %
67 %
úsp. 1. podání 75 %
56 %
úsp. 2. podání 45 %
19 winnery 26
31 nevyn. chyby 33
9/14 hra na síti 33/52
3/11 brejkboly 2/8
99 celkem bodů 96
čas: 2:24

Letos v Madridu sice poprvé v sezoně prohrál úvodní set, ale dalších jedenáct setů už vyhrál a v dnešním finále ustál i nadechnutí Jana-Lennarda Struffa k obratu. Německého tenistu zdolal po téměř dvou a půl hodinách boje 6-4 3-6 6-3, přestože zahrál jen 19 winnerů a dopustil se 31 nevynucených chyb.

Alcaraz prohrál s o třináct let starším Struffem předloni na French Open a loni ve Wimbledonu ho udolal až po pětisetovém boji. A ani třetí vzájemný souboj se z jeho pohledu nevyvíjel jednoznačně. Po ztrátě druhé sady byl v útlumu a za stavu 1-1 v rozhodujícím setu čelil brejkbolu. Dokázal ho však odvrátit a po zisku třetího gamu a následném rozhodujícím brejku už měl zbytek utkání pod kontrolou.

"On hraje velmi dobře a agresivně. Jen jsem si neustále říkal, ať čekám na šance. Ve druhém setu jsem nějaké příležitosti na brejk měl, ale nevyužil jsem je. Nebylo snadné se se ztrátou setu vyrovnat, ale zůstal jsem pozitivní a věřil, že další šance přijdou a proměním je," komentoval Alcaraz, jenž na domácí půdě neprohrál už 21 zápasů v řadě.

"Je skvělé hrát doma ve Španělsku. Je to trochu něco jiného vyhrát turnaj před rodinou a kamarády. Moc to pro mě znamená, na to se nedá zapomenout. Diváci mi tu od prvního dnes strašně moc pomáhali,"  dodal rodák z Murcii.

Druhý hráč světa Alcaraz, který kvůli různým zdravotním potížím přišel o začátek sezony včetně Australian Open a odhlásil se z dvou dalších původně naplánovaných turnajů, vylepšil svou skvělou letošní bilanci na 29-2, z toho 19-1 na antuce.

V celkově 13. finále vítěz loňského US Open Alcaraz získal jubilejní 10. titul a už čtvrtý z podniků Masters, na kterých ve finále ještě neprohrál. Na metu 10 triumfů dosáhl jako šestý nejmladší v historii (20 let a 2 dny).

Ve světovém žebříčku se dotáhne pouhých 5 bodů za vedoucího Novaka Djokoviče a pokud příští týden na dalším podniku Masters v Římě nastoupí k jednomu zápasu, vrátí se na post světové jedničky.

33letý Struff před 11 dny v Madridu vypadl v kvalifikaci, ale nakonec se jako první lucky loser v historii prodral až do finále turnaje Masters. Pět soupeřů včetně světové pětky Stefanose Tsitsipase udolal v pěti setech, neuspěl až ve svém teprve druhém finále na okruhu ATP v boji o premiérový titul.

"Byla to pro mě úžasná cesta. Prohrál jsem tu v kvalifikaci, ale dostal jsem druhou šanci a takhle jsem ji využil. Moc všem děkuju za podporu," řekl Struff, který své jediné předchozí finále prohrál předloni na domácí antuce v Mnichově.

• ATP MASTERS 1000 MADRID •
Španělsko, antuka, 7.705.780 eur
nedělní výsledky (07. 05. 2023)
• Dvouhra - finále •
Alcaraz (1-Šp.) - Struff (Něm.) 6-4 3-6 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
Kozoroh
Alcatraz má myšlení šampiona, včera herně navrch neměl, Struff ho dokonce překonal v počtu winnerů, ale v klíčových momentech Alcatraz zahrál správné údery. Tohle Thiem, Zverev či Tsitsipas zkrátka neumí.
Reagovat
Mony
Struffa stal zápas asi jeho BB na 2:0 ve 3.setu, kdy bych čekal odvaznejsi údery, ale hrál v tomhle momentě jako podelana holka
Reagovat
Mony
A mně podelal nádherný tiketsmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jj, umění zariskovat ve správnou chvíli a navíc zariskovat úspěšně, to je klíč k velkým úspěchům. Proto to jen tak někdo neumí.smile
Reagovat
turista
Velká gratulace pro Carlose Alcaraze! Mít ve 20 letech 10 titulů z toho 5 velkých je hodně. O budoucnost tenisu je dobře postaráno. Španělsko je tenisová velmoc.
Reagovat
a.magerova
P.S. Ta neustálá změna trofejí (nejen tady) mě celkem štve, člověk pak po letech, podle fotky, nepozná o jaké vítězství vlastně šlo... smile
Reagovat
Martan1
V průběhu druhého setu jsem už přestával věřit že Carlito vyhraje. Bylo to pak hodně těsný. Jean Lennard teda hrál jak z jinýho tenisovýho světa. Přesto a i se štěstím to Carlito ustál.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
oběma finalistům k povedenému finále!smilesmile

Škoda, že Jan měl ve 4.gemu 3.setu výpadek 1.servu a návdavkem 2 těsné outy k tomu.
Nu což, pral se se ctí až do konce, Carlito nedostal nic zadarmo. Některé Janovy zásahy na saku byly naprosto famózní!smile A nejen ty, měl moc pěkné i FH winnery a v neposlední řadě ukázal velmi dobrou mentalitu.

Carlito si ovšem dokáže poradit i ve složitých situacích a neustále věří, že uhraje, co potřebuje k vítězství. K DS se dneska moc nedostával, ovšem veledůležitý zahrál jako šampion a taky se jím o pár míčů později stal.

Ovšem ohlas na finále atp1000 s účastí jednoho z nejtalentovanějších hráčů historie je na TP velmi chabý. Část diskutujících zřejmě netrpělivě vyhlíží politické téma:\
Reagovat
alcaraz.dva
to bude spis prodlouzenym vikendem... vcera hlavak doslova praskal ve svechsmile
Reagovat
smazaný uživatel
Jen pro srovnání s ženským finále: chlapi měli větší poměr UE než winnerů než ženský.
Reagovat
Pe3k
Alkáč téměř stihl 10. titul jako teen.
Finále ušlo, Struff bude na trávě hrozba.
Jsem zvědavý na los Říma a největší otázka letošní antukové sezony je co předvede Nadal na RG.
Reagovat
Vlk-v-trave
Karierni uspesnost na trave 36.17 %
Za posledni 4 roky vyhral pouhe 2 zapasy. Jeden paradoxne z Medvedem*21, a druhy s Gironem*22.
Za celou karieru mel pouze dva pozitivni roky na trave - 2013, ale diky kvalde na Wimbledon, ktera se ovsem hraje na kriketovem placku a v tom roku slo stale spise o ruletu a koho chytnes.
Nejslibnejsim asi rokem muzeme pocitat 2019
Hodne k tomu pomohl Sttutgart - 3 vitezstvi za sebou... ovsem ve Wimblu rupl s Kukushkinem, potom co vyradil Taylora...ale ten v tech letech na trave jeste nic moc.

Moc mu neverim, ze bude hrozbou na trave, ale v Parizi bych mu na hrozbu veril vic, nakonec je to jeho nejuspesnejsi GS, kde porazil jak Carlose tak Rubleva...a take to je jeho nejuspesnejsi povrch. Madrid finale to spis potvrzuje.

Dalsi jeho problemem je vek, za posledni 4 roky se 2x k trave ani nedostal, proste po narocne antuce odpadl.

Pokud to bude jinak, budu to vnimat jako prekvapeni.
Reagovat
Pe3k
Děkuji za podnětný komentář z trávy.
O Struffovi nevím téměř nic, žádné stats ani jeho oblíbený povrch jen, že je Němec. Z toho, že chodí často na síť a má životní formu jsem usoudil, že by mohl být hrozba na trávě. Uvidíme jestli dojde dál na RG nebo ve Wimbledonu i když mě je to tak fuck.
Reagovat
smazaný uživatel
Vždyť přímo tady na TP má Struff profil a statistiky.

Na trávě záporná bilance:
https://www.tenisportal.cz/hrac/struff/?annual=all&surface=3
Reagovat
stefankelner
Ďakujem pánovi Struff-ovi za servis-volej na antuke! NEUVERITEĽNÉ... Keby tak hrával Del Potro. Gratulujem Alcaraz-ovi, ale vo Wimbledone skončí s takýmto súperom.
Reagovat
jackiec
Proč? Klidně ho může ve Wimbledonu porazit jako loni.
Reagovat
Nola
pekne finale, ospravedlnenie Struffovi, hral paradny zapas, Carlitos stretol asi najtazsieho supera vo finale, hral nepredvidatelne, Alcaraz bude buducim antukovym kralom smile
Reagovat
aligo
Fakt skvělé! Snad mu tato hra vydrží smilesmilesmile
Reagovat
Walda58
smilesmile Pěkný.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
jackiec
smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist