Tsitsipas prošel na Masters v Paříži do čtvrtfinále. Po výhře nad Zverevem má jistý Turnaj mistrů

2. 11. 2023, 17:10
Aktuality 4
ATP PAŘÍŽ - Stefanos Tsitsipas (25) přehrál v osmifinále posledního Masters sezony 7:6, 6:4 bývalého finalistu Alexandera Zvereva (26) a vzájemnou bilanci s německou jedničkou upravil na 9:4. Postupem do čtvrtfinále v pařížské hale Bercy si jako šestý v pořadí zajistil start na letošním Turnaji mistrů v Turíně. Na vyrovnání svého maxima v tomto dějišti a také loňského výsledku bude nejlepší řecký tenista útočit proti šampionovi z roku 2018 Karenovi Chačanovovi (27).
Stefanos Tsitsipas (© Profimedia)

Tsitsipas – Zverev 7:6, 6:4

Stefanos Tsitsipas zahájil letošní rok finálovou účastí na Australian Open a v srpnu na malé akci v mexickém Los Cabos získal svou jedinou trofej od loňského června. Ačkoli nemůže hodnotit letošní sezonu jako nijak extra povedenou, stále se drží v TOP 10 světového hodnocení a už pátým rokem po sobě se kvalifikoval na prestižní Turnaj mistrů.

Po krizi v posledních měsících se znovu chytl v halových podmínkách a po Antverpách a Vídni může už na třetím turnaji v řadě postoupit do semifinále. Na posledním Masters roku v Paříži začal dvousetovou výhrou nad šest zápasů neporaženým Félixem Augerem-Aliassimem a set nepovolil ani bývalému finalistovi Alexanderovi Zverevovi.

Vzájemnou bilanci grandslamových finalistů upravil na 9:4 ze svého pohledu. Jednalo se o jejich první střetnutí od loňského jara, ve kterém si Tsitsipas na sedmý pokus připsal svůj první letošní skalp TOP 10 a také jubilejní 50. výhru v sezoně.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Proti německé jedničce si vypracoval náskok 3:0, ale na začátku pátého gamu mu asi pořádně zatrnulo. Nejlepší řecký tenista totiž ucítil bolest v pravé noze a téměř pět minut se nechal ošetřovat. Úvodní dějství nakonec získal až v tie-breaku poměrem 7:2, přestože vedl už 5:2 a v devátém gamu měl dva setboly na vlastním servisu.

Také ve druhé sadě sebral Zverevovi hned první podání a tentokrát si náskok pohlídal. První mečboly měl už na returnu, nicméně ani jednu ze dvou šancí nevyužil a musel zápas uzavřít na vlastním servisu.

Na vyrovnání svého maxima v tomto dějišti a také loňského výsledku bude nejlepší řecký tenista útočit proti šampionovi z roku 2018 Karenovi Chačanovovi. S Rusem, který má stále šanci, i když velmi malou, se kvalifikovat na Turnaj mistrů, vyhrál šest ze sedmi soubojů. Neuspěl jen v tom posledním letos v Miami.

Zatímco Tsitsipas má letenku do Turína jistou, Zvereva mohou stále předstihnout obhájce titulu Holger Rune i Hubert Hurkacz. Němec navíc není v příštím týdnu přihlášen do Mét ani Sofie a potřeboval by případně divokou kartu od pořadatelů.

Další čtvrtfinálové dvojice pařížského Masters tvoří Hurkacz s Grigorem Dimitrovem a Alex de Minaur bojující o Turnaj mistrů s Andrejem Rubljovem. O té poslední se rozhodne v soubojích Novaka Djokoviče s Tallonem Griekspoorem a Daniela Altmaiera s Runem.

 

Sinner kvůli únavě z turnaje odstoupil

Jannik Sinner o čtvrtfinále na Masters v Paříži bojovat nebude. Šampion nedávných akcí v Pekingu a Vídni dohrál úvodní zápas až ve čtvrtek okolo třetí hodiny ranní a ten samý den odpoledne od 17:00 měl nastoupit k osmifinále.

Do čtvrtfinále tak prošel bez boje Alex de Minaur, který je takto daleko na turnajích Masters teprve podruhé. Finalista srpnového podniku v Torontu v něm vyzve Andreje Rubljova.

Rozpis utkání kritizovali ještě před odstoupením nejlepšího Itala v žebříčku tenisté i novináři. "Bravo ATP Tour, skvělý způsob, jak pomoci jednomu z nejlepších hráčů na světě zregenerovat a být připraven, když dohrál předchozí zápas ve 2:37. Čtrnáct a půl hodiny na zotavení. To je snad vtip," napsal Casper Ruud na síti X.

Sinner si dopřeje delší odpočinek před startem na Turnaji mistrů v Turíně, kam už se kvalifikovali také Novak Djokovič, Carlos Alcaraz, Daniil Medveděv, Rubljov a nově Tsitsipas. Poté má v plánu zabojovat o salátovou mísu v Davisově poháru.

Djokovič – Griekspoor 4:6, 7:6, 6:4

Novak Djokovič se nečekaně nadřel na výhru nad Nizozemcem Tallonem Griekspoorem, kterého porazil až po více než dvou a půl hodinách boje 4:6, 7:6, 6:4.

V prvním setu neudržel vedení 4:1 a ve druhé sadě musel za stavu 4:4 a 15:40 odvracet brejkboly. Situaci ale ustál a v tie-breaku si proti 23. hráči světa vynutil třetí dějství.

V něm v osmé hře po dvojchybě přišel o výhodu brejku a fanoušci začali trochu necitlivě bouřit. Djokovič jim ironicky tleskal a atmosféra v hale Bercy houstla. Zkušeného Srba to ale nerozhodilo, následně duel ukončil ziskem osmi fiftýnů v řadě.

"Byl to bláznivý zápas, musel jsem trochu upustit páru. Musím Tallona pochválit, protože zápas zvládl výborně a byl blízko vítězství," komentoval Djokovič. "Doufal jsem, že druhý set dostanu do tie-breaku a ve třetím jsem se snažil být trpělivý. Byl to zápas nahoru dolů a já se snažil najít řešení, které bude na soupeře platit," dodal první hráč světa.

Ve čtvrtfinále se šestinásobný šampion dočká odvety za porážku v loňském finále a letošní nezdar na antuce v Římě proti dvacetiletému Holgeru Runemu (h2h 1:2). Dánský obhájce titulu, kterého trénuje Djokovičův bývalý kouč Boris Becker, v nočním osmifinále přehrál dvakrát 6:3 Němce Daniela Altmaiera a výrazně si upevnil pozici v boji o premiérový start na Turnaj mistrů.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Paříži

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Krisboy
Grigor si pro TO jde
Reagovat
Nola
otrasne planovanie zapasov na oboch frontoch pokracuje , neverim, ze zapas, ktory konci o tretej v noci pritiahne nejaky velky pocet divakov, ci uz na tribunach, alebo v TV, mozno na opacnej strane zemegule, ale aj to velmi silno pochybujem, k tomu ES vysiela az vecerne zapasy, to by ma teda zaujimalo preco..... ziadne live sporty tam pritom nejdu..... zeby financna kriza?

k novemu TP som sa zatial nevyjadrila, ale nevidim zatial ziadne velke pozitiva, dokonca sa mi javi na mobile neprehladnejsi, ako ten povodny, ale nebudem kritizovat vopred, kym nebude nova verzia plne funkcna....
Reagovat
annah
Přesně tak. Na mobilu je mnohem méně přehledný než stará verze.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist