Tsitsipas rok dlouhé čekání na triumf neukončí. Na Mallorce obhájce titulu podlehl Hanfmannovi

28. 6. 2023, 19:24
Aktuality 27
ATP MALLORKA - Pátý hráč světa Stefanos Tsitsipas (24) se triumfu nedočká ani na travnatém turnaji ATP 250 na Mallorce, kde před rokem slavil svůj dosud poslední titul a letos neměl v soutěži žádného konkurenta z TOP 30. Řecký tenista skončil už ve druhém kole po porážce 4:6, 6:3, 2:6 s Yannickem Hanfmannem (31) a před Wimbledonem tak nezvládl 3 ze 4 zápasů. Německý přemožitel zaznamenal první skalp hráče TOP 5 a ve čtvrtfinále narazí na domácího veterána Feliciana Lópeze, jenž si nečekaně prodlužuje svůj poslední turnaj kariéry.
Stefanos Tsitsipas (© Profimedia)

Stefanos Tsitsipas si po nedávné jednoznačné porážce ve čtvrtfinále French Open s Carlosem Alcarazem užíval nový vztah s tenisovou kolegyní Paulou Badosaovou ze Španělska a tak trochu upozadil přípravu na turnaje na specifické trávě.

A na jeho výkonech je to znát, ze čtyř zápasů vyhrál jediný a to ještě po třísetovém boji. Ve Stuttgartu nestačil na Richarda Gasqueta, v Halle po utrápené výhře nad Gregoirém Barrérém nenašel recept na Nicolase Jarryho a dnes na Mallorce prohrál s Yannickem Hanfmannem.

24letý Řek zdolal německého tenistu před šesti lety v kvalifikaci Wimbledonu, tentokrát na o sedm let starší soka nestačil. Ze celý zápas si vypracoval jediný brejkbol, který sice využil, ale sám o servis přišel třikrát a prohrál 4:6, 6:3, 2:6.

Tsitsipas tak neukončí rok dlouhé čekání na svůj jubilejní 10. titul ani na Mallorce, kde před rokem slavil svůj poslední triumf a letos mu v cestě za obhajobou nestál žádný člen elitní světové třicítky. Za posledních 12 měsíců byl pětkrát ve finále ale neuhrál v nich ani set.

V Halle tak Tsitsipas skončil stejně jako při předchozích dvou startech v letech 2018 a 2022 už ve druhém kole. Před Wimbledonem na něj čeká ještě turnaj na Mallorce, kde před rokem získal svůj poslední titul. Od té doby odehrál pět finále a neuhrál v nich ani set.

31letý Hanfmann se v duelu opíral o spolehlivé podání a po prvním servisu získal 80 procent fiftýnů. Hráče TOP 10 porazil počtvrté v kariéře, z toho už potřetí v této sezoně. Skalp světové pětky je jeho vůbec nejcennějším.

"Myslím, že musí zafungovat spousta věcí, abych porazil hráče TOP 10. Stefanos se možná v těch podmínkách necítil úplně komfortně. S tím větrem a na trávě to nebylo jednoduché, takže asi bylo dobře, že jsem tu už zápas odehrál," řekl 48. hráč světa Hanfmann. Na rozdíl od Tsitsipase, jenž měl na úvod volný los, na Mallorce absolvoval první kolo.

Hanfmannovým soupeřem v prvním čtvrtfinále mimo antuku bude Feliciano López, který na posledním turnaji své kariéry vyřadil už dva Australany a nečekaně si prodlužuje svůj poslední turnaj kariéry.

41letý španělský veterán dnes zdolal 7:6, 1:6, 6:3 Jordana Thompsona, s nímž si poradil až na čtvrtý pokus, od začátku sezony 2022 si připsal teprve čtvrtou výhru z 25 zápasů a přesně po dvou letech postoupil do čtvrtfinále.

"Už včera jsem říkal, že vyhrát zápas v této fázi kariéry předčilo má očekávání. A teď jsem ještě dál. Bude mi skoro 42 let a mám velké štěstí, že si tu ještě jednou můžu zahrát. Nevím, co na to říct, asi je to osud. Těžko se to vysvětluje," řekl dojatý López, který startoval na rekordních 79 grandslamech v řadě.

Bývalý 12. hráč světa López stal se nejstarším čtvrtfinalistou na okruhu ATP od roku 1995, kdy se mezi nejlepší osmičku dostal v Halle ve 42 letech legendární Američan Jimmy Connors.

"Mým největším úspěchem je, že hraju tenis přes 20 let vkuse. Být pořád soustředěný, abych i po třicítce byl ambiciózní. Vždycky bylo mým cílem být zdravý a konkurenceschopný. Je velkým úspěchem hrát pořád proti klukům o 15, 16 nebo 17 let mladším," dodal ředitel finálového turnaje Davis Cupu.

• ATP 250 MALLORKA •
Španělsko, tráva, 984.805 eur
středeční výsledky (28. 06. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Hanfmann (Něm.) - Tsitsipas (1-Řec.) 6:4, 3:6, 6:2
Eubanks (USA) - Shelton (3-USA) 6:7 (4:7), 6:4, 7:6 (7:2)
F. López (Šp.) - Thompson (Austr.) 7:6 (8:6), 1:6, 6:3
Rinderknech (Fr.) - Lestienne (Fr.) 6:3, 6:2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

27
Přidat komentář
smazaný uživatel
Místní štamgasti: plýtváte žlučí, jste ubohoučtí
Reagovat
Krisboy
Už si umí připravit před zápasem věci a zavázat/rozvázat tkaničky? smile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Tak delaji si pr*el, že Djokovice nenasadili jako jednicku? Takovej disrespekt pro GOATA. Cucak co nic na trave neubral má číslo jedna.

Tak tohle bude sezónní GS, Novak si odveze všechny GS.... Wimbledon i US Open. To rikam jakože se nadšenec jmenuji.smilesmilesmile
Reagovat
Marduch
asi tak, tímhle Noldu jenom vydráždějsmile
Reagovat
Kozoroh
Nechápu, proč Wimbledon nezasáhl a neupravil pořadí nasazených. Serenu, když byla mimo první 100vku, nasadili na 25. místo, ale prohodit No1eho s Alcarazem se jim nechce. smilesmile
Reagovat
Usm
To se dost divím.

Wimbledon vždy, krom aktuálního žebříčku, vždy zohledňoval výsledky z posledních dvou ročníků (oba Djokovič vyhrál)...tady nemělo být o čem
Reagovat
milik254
Jaký by to mělo smysl? Mezi nasazením jako 1 a 2 není rozdíl. Serenu tehdy nasadili, aby nehrála v v prvním kole proti nasazeným ze špičky.
Reagovat
Marduch
Je to jedna z W tradic, na kterých si turnaj vždy zakládal a kterými se odlišuje. Matně si vzpominam, když Fedejej nebyl zrovna no. 1, tak ve W díky pravidelným triumfům byl.
Reagovat
paddy
pořád dokola smile

Od r. 2021 Wimbledon nasazuje dle rankingu a fanatici to samozřejmě nevědí smile
Reagovat
Kozoroh
Point je ten, že s body za loňský Wimbledon by byl No1e první. A taky by to lépe odpovídalo aktuální situaci na okruhu, kdy je Djoker úřadující vítěz 3 grandslamů. smile
Reagovat
paddy
svou roli samozřejmě sehrály vynechané turnaje, bylo to dobrovolné rozhodnutí, i když to někteří odmítají akceptovat
např. W20 se nekonal, byly války, je to součást historického dění

body za Wimbledon zrušili farizejové z ATP a WTA, bafuňářské krysy Gaudenzi se Simonem, kteří chtěli potrestat Wimbledon smile
stejně tak Simon trestal Čínu zrušením čínských turnajů v době, kdy se tam nemohlo vůbec hrát. A nyní když se může, tak Peng není tak důležitá, a rychle zpátky pro čínské prašáky smile

a jak to dopadlo? Wimbledon nic neztratil a rozhodně to nebylo namířeno vůči Djokovičovi, to neobstojí ani v konspiračních teoriích
Reagovat
Kozoroh
Sokrates by se měl zbavit svého fotra a najmout si plnohodnotného trenéra. Jeho fotr mu už po tenisové stránce nemá co dát. smile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Klasické daddy issues.

Souhlas.smile
Reagovat
jackiec
Cipísek to má na háku, však prohlásil že láska je víc než GSsmile
Reagovat
Krisboy
Tomu se říká "kyselé hrozny" smile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
To řekl jen proto, že Alcaraz se stává ve svém útlém věku vším po čem Tsitsipas toužil a nedostává se mu to. Tsitsi kompletně nezvládá. Jenom jeho otec je happy, že ho může kontrolovat.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Cyp mě nezajímá, ale že Feliciano při své rozlučce vyřadil už dva solidní soupeře, tak z toho mám velkou radost!smilesmile
Reagovat
Krisboy
Feli je borec. Jeden z nejsympatičtějších Španělů vůbec. smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A tenisem taky. Síťař, krásnej jednoručák, paráda. A Thompsona naopak vůbec nemusím, podobné jako Mlynáře, to jsou pošuci. Jako Gyros tsky, ale to je extra případ smile
Reagovat
Krisboy
Hlavně tím tenisem. Osobně ho neznám, k nám na kurty ani na pivo moc nechodí.
Reagovat
paddy
dnes prohrál s hráčem, který v předchozím zápase nedokázal trefit pomalu letící míč smile smile smile

https://www.youtube.com/shorts/Ey97fFnNCiY
Reagovat
Marduch
Nemudruj, ten balón si to po odrazu namířil zpatky na souoerovu stranu takřka mimo Hanfmannův dosahsmile
Reagovat
Krisboy
To sice ano, ale trefit to mohl a měl. Sám to dobře ví.
Reagovat
Pe3k
není náhodou 5. na světě?
Reagovat
hanz
Cycík má jiné starosti, tak ho nechte být!smile
Reagovat
lenka258
jj, teď se stará ve dne v noci o Paulu Badosu :). Vypadají jako moc fajn pár :). Aspoň se tak na IG prezentujísmile, spolu trénují, spolu jedí, spísmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Taky mu s tím pomáhá tatík?smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist