Turnaj mistrů je kompletní: Do Londýna poletí Gasquet a poprvé Wawrinka

31. 10. 2013, 14:07
Aktuality 70
Stanislas Wawrinka dnes v Paříži porazil ve dvou setech Španěla Almagra a v té chvíli se na jedinou výhru přiblížil premiérové účasti na Turnaj mistrů. Poslední krok už ale dělat nemusí, po vypadnutí Kanaďana Raonice je totiž o postupujících do Londýna rozhodnuto. Kromě Švýcara si na vrcholu sezony zahraje po šesti letech také Richard Gasquet.
Stanislas Wawrinka (© fft.fr)

Stanislas Wawrinka před turnajem Masters 1000 v Paříži figuroval postupové sedmém místě a svoji pozici si upevnil díky dnešnímu vítězství nad Nicolásem Almagrem.

V úvodu důležitého zápasu sice Švýcar zaspal, brzy přišel o podání a prohrával 1-3, ale Almagro se z náskoku dlouho neradoval. Wawrinka získal sedm her v řadě, vedení ve druhé sadě už nepustil a za hodinu a čtvrt zvítězil 6-3 6-2.

Z trojlístku, který bojoval o dvě zbývající vstupenky na Turnaj mistrů, byl Švýcar díky osmifinálové výhře postupu do Londýna nejblíž. Jistotu mu měla dát výhra v dalším kole, ve kterém se utká s Djokovičem.

"Že tam skoro jsem, neznamená, že tam jsem," nenechával se ukolébat Wawrinka. "Samozřejmě je ale příjemné v takovém zápase vyhrát a přiblížit se Londýnu," řekl a uvědomoval si, že by už večer mohl slavit svůj premiérový postup na Turnaj mistrů. "Buď mi stačí vyhrát zápas, nebo aby ti za mnou prohráli dřív než já, nebo aby se Raonic nedostal do finále," měl osmý hráč žebříčku ATP spočítané postupové varianty.

A zaváhání jednoho z jeho soupeřů přišlo už ve večerním duelu. Milos Raonic poprvé nestačil na Tomáše Berdycha a postupová matematika byla vyřešena. Vypadnutí kanadského tenisty totiž do Londýna poslalo i Richarda Gasqueta, který si na Turnaji mistrů zahraje poprvé od roku 2007.

"Hrát na Turnaji mistrů bude velká čest. Bude to pro mě skvělá tečka mé zřejmě nejlepší sezony," řekl pro web ATP šťastný Wawrinka, který si na letošním US Open zahrál poprvé v semifinále grandslamového turnaje. Díky jeho a Federerově účasti se poprvé v historii na Turnaji mistrů představí dva Švýcaři.

Francouz Gasquet pak již s vědomím jisté účasti v Londýně porazil Japonce Keie Nišikoriho a v Paříži se dostal do čtvrtfinále. V něm se utká buď s Nadalem, nebo Janowiczem. 

Wawrinka se v dalším kole se utká s Novakem Djokovičem, který ve francouzské metropoli vydřel výhru nad Johnem Isnerem. Američan odešel z posledního měření sil v Cincinnati jako vítěz a favoritovi zatápěl i dnes. Druhý hráč světa sice v úvodním setu suverénně podával a vypracoval si šest brejkbolů, Isner ale všechny odvrátil a ve zkrácené hře získal sadu pro sebe. Navrch začal Djokovič mít od stavu 1-1 ve druhém setu. Ziskem pěti her v řadě poslal zápas do rozhodující sady, v ní ještě dvakrát sebral Američanovi servis a zvítězil 6-7 6-1 6-2.

Wawrinka tak narazí na protivníka, s nímž letos svedl dvě pětisetové bitvy - a obě prohrál. "Kdybych si měl vybrat (soupeře), tak radši Novaka," řekl krátce po svém postupu. "Už jsme spolu odehráli pár skvělých zápasů. Dneska už se oba dobře známe; vím, jak je nebezpečný, ale když bylo potřeba, dokázal jsem změnit taktiku," řekl švýcarský tenista.

Složení čtvrtfinálové osmičky v Paříži je nakonec totožné se sestavou letošního Turnaje mistrů, který startuje už za tři dny. Kromě Berdycha s Ferrerem a Djokoviče s Wawrinkou se utká také Nadal s Gasquetem a Del Potro s Federerem.

Výsledky - Paříž (tvrdý povrch, dotace 3.204.745 eur):
Dvouhra - osmifinále:
Berdych (6-ČR) - Raonic (10-Kan.) 7-6(13) 6-4
Nadal (1-Šp.) - Janowicz (14-Pol.) 7-5 6-4
Djokovič (2-Srb.) - Isner (13-USA) 6-7(5) 6-1 6-2
Ferrer (3-Šp.) - Simon (15-Fr.) 6-2 6-3
Del Potro (4-Arg.) - Dimitrov (Bul.) 3-6 6-3 6-4
Federer (5-Švýc.) - Kohlschreiber (Něm.) 6-3 6-4
Wawrinka (7-Švýc.) - Almagro (12-Šp.) 6-3 6-2
Gasquet (8-Fr.) - Nišikori (Jap.) 6-3 6-2

Komentáře

70
Přidat komentář
Mayo
rýchlo Rišár...už chcem sledovať Býka proti tomu bombardérovi...
Reagovat
smazaný uživatel
Uf, Gaské na TM, čeho jsme se to dočkali panebože. Hráč, který po 6 letech překročil osmifinále grandslamu a nemá výraznější výsledek letos. Zase si ale cením konzistence. Škoda zranění Tsongy, jinak by tam byl on. Jsem rád za Stana, ten potvrdil, že hraje životní sezonu, jsem na něj moc zvědavý v Londýně.
Reagovat
J.M.
Já jsem rád, že tam Ríša je. Možná tam toho moc neuhraje, ale hraje pohledný tenis, zvýší počet jednoručáků na tři (hezký úspěch), a když prostě letos hráči za ním jsou výsledkově (často i herně) horší, tak tam nemají co dělat oni, ne on.
Reagovat
smazaný uživatel
Herně ale nic tomu turnaji nepřinese a nemá jakoukoliv naději zurhtá víc než 1 zápas, jsem rád, když tam jsou hráči, kteří jsou schopni ty top hráče porazit. A to Richard není. Navíc s tím pohledným tenisem to taky není tak žhavé, sice má parádní jednoručák, ale časté postavení tří metry za základní čarou fakt přitažlivé není.
Reagovat
smazaný uživatel
A z těch možností bys bral radši Miloše nebo Almagra? já jsem naopak ráda, že tam nejsou stále stejná jména, protože spousta "favoritů" hrajou nudnej tenis. Ano, Ríša není žádný eso, ale pro mě to je příjemná změna.
Reagovat
J.M.
Myslím, že pokud něco turnaji přinese, tak právě herně. Jeho hra je dost unikátní a zajímavá (a v současném tenise čím dál unikátnější a vzácnější), ostatní kandidáti (zejména Tsonga) hrají tuctovější tenis, který klidně můžu postrádat. A když je Richard ve formě a hraje ofenzivně (letos docela často), je to i hodně hezké na pohled a občas může potrápit i top hráče. Pro mě je to tedy atraktivnější možnost než jakýkoli z dalších kandidátů snad kromě Haase.
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych to s Gasquetem až tak beznadějně neviděl. Naopak, kdyby měl ve skupině Ferrera a Berdycha (pokud to je možné), tak by podle mě měl velkou šanci postoupit.
Reagovat
smazaný uživatel
Vše nadšení teda fakt nesdílím, mě ve většině případů sledováním Gasqueta protě nudí.
Reagovat
Fandina
Konec TB a druhý set super a gratulace k výkonu.

Ríša s Wavrošem jsou na TM, takže jsem super kámoš, že jsi jim odstranil konkurenta!
Reagovat
Fandina
gratulace k výkonu a vítězství a oprava seš super kámoš, ne jsem ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Třeba Freedom je taky super kámoš :))))
Reagovat
Fandina
Já se nickama nezabývám, tenisty vidím a slyším a oceńuji jejich hru. Nickové jen píší a to umí každý ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
:-D :-D :-D
Reagovat
VlS
byl snad nejhorší, co jsem kdy slyšel.
Reagovat
smazaný uživatel
Já to měla puštěný na streamu. Až konec 2. setu jsem pustila přes Novu a najednou slyším slovenštinu. Tak si říkám, co jsem to zapla a já jsem to zapla dobře :D
Reagovat
VlS
moc pěkně na servisu, tak proti Davidovi stejně, jo?
Reagovat
tommr
a vítězství je doma. Škoda jen, že Tomáš nevyužil ty šance v sedmý hře - závěr zápasu moh bejt o něco klidnější ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Přiznám se, že mě Raonic ale vůbec nebaví..
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkně Tome, i když jsem ti dneska moc nevěřila, tak jsi to ustál. :))
Reagovat
smazaný uživatel
Hnedka dvakrat me potesil...Zvladl zapas vazne dobre a vyhral a taky ze n TM bude Wawros s Richardem :-)
Reagovat
tommr
mě se nelíbí ani Raonicův tenis ani on sám. S těma abnormálně dlouhejma nohama a rukama vypadá jako nějakej velkej pavouk ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Asi jako největší pavouk mi připadá Isner :)) Ale Raonice nemusím hlavně kvůli jeho hře a jsem ráda, že ho Tom porazil. :) Na TM bych ho fakt nechtěla.
Reagovat
Mayo
ja len dúfam, že pri zápas El Matadora nebude komentár od pána Havrilu...však to sa nedá počúvať
Reagovat
VlS
No pana Havrilu bych poslal komentovat tak situaci v ČSSD
Reagovat
Fandina
S poznámkou o detektivce kontra Agatha Christie při TB, mě ale pobavil a rozesmál ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Jen tak dál.
Reagovat
kada.tom
tvl 15-13, až 6. využitej setbol, ale hlavní je set :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Masakr, ten tie-break.
Reagovat
tommr
byl to horror. Tomášovi letos ty TB vůbec nejdou. Ještě štěstí, že se Raonic v závěru úplně sesypal ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
To bych ani nerekl. Daval tam same esa a pak ho tam Tomas prohodil ztoho prvniho podani...Hodne malokrat tam podaval druhym...
Reagovat
tommr
já ale mluvím jen o tom závěru TB kdy za stavu 12:13 z pohledu Tomáše měl Raonic setbol při vlastním podání a o obě podání přišel což rozhodlo ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ale mě se líbilo, jak to Tomáš sehrál. Samozřejmě tam měl i slabší momenty, ale ustál to dobře. Nechci to zakřiknout, ale po dlouhé době ho vidím celkem dobře servírovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale zase tam Tomas vazne zahral dobre takze nevim jestli to bylo psychikou Raonice. Jinak Tomas tam snad dvakrat mel setball na svoje podani :-/
Reagovat
tommr
jj servis má dneska Tomáš poměrně dobrej i když Raonic mu to dost ulehčuje. Když svůj servis zvládne ještě třikrát tak má vítězství v kapse ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Tom tedkon nevyuzil setballl ale jakym zpusobem :-(
Reagovat
PetaM
Tomáš toho dneska nevyužil ...
Reagovat
smazaný uživatel
Super Tomas...je to tam v tiebreaku 15:13. Ale je prisernz jak je tedkon tenis skoro jenom o servise. Nekdo jako Raonic uy pred yapasem ma vetsi sanci na viteystvi o 25% minimalne...
Reagovat
smazaný uživatel
Tomas zacal dobre druhej set...break a potvrdil a take se mi zda ze ve vymenach trochu pritvrdil :-)
Reagovat
Pe3k
Za hodinu, v suchém triku :) ale těch chyb z čopovaného backhandu raději nevidět...
Reagovat
Fandina
Tome držím palce s Raonicem. Zatím dobré 3:2 a dávají to na Nova Sport. Berdo ... pojď pojď pojď
Reagovat
Fandina
6:3 6:4 proti Kohlimu. Super a gratulka.
Reagovat
smazaný uživatel
Videl som len posledné gemy, ale John po hodinke a pol vyzeral, že čoskoro zomrie :)
Reagovat
Nola
gratulujem, dominancia v celom zápase, nešťastný tiebreak a nepremenené šance v 1.sete mi nahnali trochu strach ... John bez servisu absolútne neškodný....
Reagovat
Mayo
servis je základ
Reagovat
Nola
servis je základ, to áno, ale na druhej strane kvalitný return je alfa a omega proti servismanom
Reagovat
Reti64
Nolemu gratuluju, s Johnem je to vždycky těžký zápas. Ale zvládl to a udělal mi velikou radost:-))
Reagovat
Reti64
W/UE: Nole 40/18 - John 32/38
Body na servisu: 59/73 - 63/111
Body na příjmu: 48/111 - 14/73
Esa/dvojchyby: 11/1 - 12/2
Body celkem: 107 - 77.
Reagovat
Mayo
škoda, že sa Izzydor po prvom sete zos-al ... dneska Nadal vs Janowicz...uff to budú zase paľby maj gudnes
Reagovat
Fandina
Grigor vyhrál první set nad DelPem tak ještě jeden Gríšo. Go go go!
Reagovat
Fandina
Druhý a třetí set už byl DelPo lepší. Tak příště Grigore. Go!
Reagovat
J.M.
Příště se to může povést jen když Griša po sezóně hodně, hrozně moc zapracuje a zlepší se alespoň o sto procent. Jeho hra dnes byla stejně jako skoro celý rok bezzubá a nijaká, jeho údery jsou čím dál měkčí, ošklivější a neúčinnější, čím dál víc v záklonu, neofenzivní, práce nohou kostrbatá, zato herní jistota, aby aspoň udržel míček ve hře (když už volí defenzivní pinkání) tam prostě není. První set mu daroval Del Potro, stejně tak i v předchozích zápasech vyhrával převážně díky kiksům soupeřů (naposledy minule v příšerném zápase s Fogninim). Jedině pokud se vrátí k tomu, co občas předváděl v první čtvrtině sezóny, může příští rok dokázat něco víc. Snad mu Roger Rasheed před koncem roku dá pořádně do těla.
Reagovat
Fandina
Já jsem ráda, že vyhrál ve Stockholmu a porazil i Ferera. Víc než o techniku mi šlo o to, že dokázal dotáhnout zápasy do vítězných konců včetně finále. Takže super a těším se, co bude dál, i na jeho hru pod novým trenérem.
Reagovat
PetaM
Tak se nám ITF umoudřila a příští rok je finále FC o týden později, než TŠ v Sofii. Pěkné, ne? :D
Reagovat
Fandina
Výborná zpráva. Tohle je super řešení a ještě kdyby tak byl FED bodovaný, jak je bodovaný DC, to by bylo super.
Reagovat
PetaM
Zase tak chytří nejsou :D
Reagovat
Fandina
Třeba ano, jiný termín pro FED dokázali udělat, tak proč ne toto.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby byl FC bodovaný, tak Petra byla v roce 2011 světová jednička. :( A aspoň budou mít týden odpočinku hráčky, které pojedou i na TM. :-)
Reagovat
VlS
Dlouhej Janek trápí Novaka, TB 1. set vyhrál.
Reagovat
smazaný uživatel
strazim to na vetvi.. ;-) Come on!!! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Něco kolem mě proletělo, že to Djok pustí.....
Reagovat
gigin
100% vím, že to Djoko otočí. Už tak je skóre za poslední týdny Gulbis x sojka 0-3, tak toto by byl můj poslední pověstný hřebíček.. Jsem totiž už z jejich hlášek špatný, bezradný, tradičně vzteklý...
Reagovat
gigin
máš to u mne..
Reagovat
smazaný uživatel
skoda, ze k tomu nic pikantniho nemam, sledovala jsem, jak uz to u Djokovice byva, jen cislicka. Na Johna jsem se chtela podivat az se Standou.. ;-) Z toho mam ale radost, stejne tak me potesil Risa, kdyz z kandidatu ne Tommy, jedine on! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Izzy krásně, ten forhend 173 km/h za stavu 3:3 v TB.
Reagovat
Mayo
173 ? :D no ci pana to je riadny projektil...dobre že Jirku netrafil :D
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda, to už má Stan skoro jisté :-)
Reagovat
VlS
asi jo.
Reagovat
smazaný uživatel
prat zavahani je blby, co? Ale tak, kyby s Berdou... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
jeee, "kdyby" ...
Reagovat
smazaný uživatel
tak ten Milos opravdu zavahal.. Hezke, Berdo! :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist