Týden #1: Sezonu zahájí Plíšková, sestry Fruhvirtovy či Bouzková. Návrat hvězd v čele s Nadalem

28. 12. 2023, 18:45
Previews 12
Úvodní týden letošní sezony bude ve znamení návratů a prvních generálek na blížící se Australian Open. V Brisbane, kde startují na konci prosince ženský podnik WTA 500 a mužská akce ATP 250, budou v hlavní soutěži účinkovat minimálně Karolína Plíšková, Linda Nosková a Kateřina Siniaková. V Aucklandu se představí sestry Linda a Brenda Fruhvirtovy a také Marie Bouzková. Návrat po dlouhé pauze podniknou Rafael Nadal, Naomi Ósakaová a Angelique Kerberová.
Karolína Plíšková je vítězkou posledních dvou ročníků Brisbane International (© AFP)

Brisbane International

Kategorie: WTA 500 a ATP 250
Místo konání: Brisbane, Austrálie
Povrch: tvrdý
Dotace ženy: 1.736.763 dolarů
Dotace muži: 661.585 dolarů


Po dlouhých čtyřech letech máme zpět oblíbený přípravný turnaj v Brisbane. Z TOP 10 se představí Aryna Sabalenková, která loni kralovala na podniku stejné kategorie v Adelaide, Jelena Rybakinová a Holger Rune.

Tím ale výčet hvězd rozhodně nekončí, po téměř roce se díky divoké kartě představí Rafael Nadal a po mateřské pauze se vrací Naomi Ósakaová. Rovněž Japonka obdržela volnou vstupenku do hlavní soutěže. Dalším účastníkem s grandslamovou trofejí a postem bývalé světové jedničky je Andy Murray.

Do hlavní soutěže se dostaly trojnásobná šampionka a vítězka posledních dvou ročníků 2019-20 Karolína Plíšková, Linda Nosková a Kateřina Siniaková. Účast naopak zrušila Karolína Muchová. Do kvalifikačních bojů zasáhnou Gabriela Knutsonová a Tomáš Macháč.

Divokou kartu získali také domácí hráči Kimberly Birrellová, Arina Rodionovová, Darja Savilleová a Rinky Hijikata. Pořadatelé mají ještě jednu pro mužskou část turnaje k dispozici.


Seznam přihlášených:
Ženy | Muži

ASB Classic

Loňské finále: Gauffová (1-USA) - Masárová (Šp.) 6:1, 6:1
Kategorie: WTA 250
Místo konání: Auckland, Nový Zéland
Povrch: tvrdý
Dotace: 267.082 dolarů


V Aucklandu je obsazení slabší. Turnaj si však nenechá ujít úřadující vítězka US Open a světová trojka Coco Gauffová, která bude obhajovat loňský triumf. Mezi nasazenými budou také Elina Svitolinová a Marie Bouzková. Ještě k tomu dorazí díky divoké kartě další grandslamové šampionky Caroline Wozniacká a Emma Raducanuová.

Bouzkovou v hlavní soutěži doplní Linda Fruhvirtová a v novozélandské metropoli už je i její mladší sestra Brenda. Ta bude nejspíše muset do kvalifikace, v tuto chvíli je první náhradnicí pro hlavní los. Do kvalifikace je přihlášená také Tereza Martincová.

Divoké karty jsou rozdány. Kromě Wozniacké a Raducanuové se pořadatelé rozhodli pozvat Amandu Anisimovovou, jež hrála naposledy v dubnu v Madridu. V playoff si volnou vstupenku vybojovala domácí Monique Barryová.


Seznam přihlášených

Bank of China Hong Kong Tennis Open

Kategorie: ATP 250
Místo konání: Hongkong
Povrch: tvrdý
Dotace: bude teprve upřesněno


Tento turnaj je zpět v kalendáři ATP po 22 letech, poslední edici v roce 2002 ovládl Juan Carlos Ferrero. Mezi kvartetem nejvýše nasazených jsou člen TOP 10 Andrej Rubljov, Karen Chačanov, Frances Tiafoe a Francisco Cerúndolo.

Turnaj proběhne bez české účasti.

Uděleny jsou zatím dvě ze tří divokých karet, dostali je domácí Coleman Wong a čínský teenager Juncheng Shang.


Seznam přihlášených

United Cup

V pátek startuje druhý ročník soutěže smíšených družstev s názvem United Cup. Český výběr, který by měli reprezentovat hlavně Markéta Vondroušová s Jiřím Lehečkou, se ve skupině E v Perthu utká s Čínou (sobota) a Srbskem (úterý).

Největšími hvězdami budou kromě Vondroušové světové jedničky Novak Djokovič a Iga Šwiateková, Stefanos Tsitsipas s Marií Sakkariovou, Taylor Fritz s Jessicou Pegulaovou, Caroline Garciaová, Casper Ruud a Alexander Zverev s bývalou světovou jedničkou a trojnásobnou grandslamovou šampionkou Angelique Kerberovou, která se vrací po mateřské pauze.

Ze tří základních skupin hraných v Perthu postoupí do další fáze vítězové a nejlepší tým na druhém místě. Podobný formát čeká na aktéry dalších tří skupin v Sydney. Turnaj vyvrcholí 7. ledna, titul obhajuje výběr USA.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
Blondie
Kdy bude los na MD, prosím? :)
Reagovat
EllNino
pravděpodobně v noci z pátka na sobotu
Reagovat
Blondie
Dík dík dík.
Ach jo, Australie bez Peti, možná úplný konec.
Bude mi na těch kurtech tak chybět ::heart::
Reagovat
bera
To jako fakt, to jsou nějaké nové informace?! No to by mě hodně zklamalo, ale já jsem četla rozhovor s Kvíťou publikovaný těsně před Vánoci. ve kterém narovnává různé spekulace a říká, že tak jako každý rok jede do Austrálie a stejně tak bude objíždět i další turnaje. Můžu věřit, že ji na AO uvidíme?!
Reagovat
Blondie
Můžeme doufat...
Reagovat
bera
Tak je to jasné, bez Kvíti nejen AO, Kvíťa ofiko oznámila, že čeká miminko. Těžk říct, jestli ji ještě uvidíme na kurtech tak, jako Báru, spíš asi ne. Zamáčknu slzu v oku a posílám velkou gratulaci.
Reagovat
dadaft
Tak honem honem honem, už ať je to tady, letos se na Austrálii těším nějak víc než obvykle ................ mohla by to být zajímavá sezóna...
Reagovat
frenkie57
Já moc ne, Muška bude chybět...
Reagovat
turista
Bohužel ano. Ale ona to ještě dožene.
Reagovat
frenkie57
Já vím, že ano, ale ne hned. Nejdříve od půlky února. A to je ještě doba. Budu si muset zatím najít jinou oblíbenkyni.
Reagovat
com
Turnaj jeste ani nezacal a Karolina uz drzi trofej pro vitezku
Reagovat
Fransoas
Ano ale fotka je z posledních dvou ročníkú. Navíc je pouze ilustrativní.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist