Údery jsem stále nezapomněl, libuje si Sampras

30. 11. 2008, 19:40
Aktuality 0
Čtrnáctinásobný grandslamový šampion Pete Sampras podle svých slov ani v sedmatřiceti letech nezapomněl jednotlivé údery, šest let života bez vrcholového tenisu prý slavný Američan cítí jen při pohybu na kurtu. Českým fanouškům to bude někdejší světová jednička chtít dokázat při pondělní exhibici v pražské O2 Areně.
Profily hráčů
Pete Sampras

"Nejhorší je můj pohyb, nepohybuju se tak dobře. Nejsem tak rychlý a dynamický," řekl Sampras na dnešní tiskové konferenci. Stále je ale schopen se opřít o dělový servis a skvělé voleje. Dokázal to nejen v nedávných exhibicích proti Rogeru Federerovi, ale také v sobotním bratislavském duelu s Dominikem Hrbatým, který vyhrál 6:3 a 7:5.

Po skončení kariéry a triumfu na US Open v roce 2002 se přitom na kurtech více než tři roky vůbec neobjevil. První exhibici sehrál až v dubnu 2006 s krajanem Robbym Gineprim. Nyní se vedle exhibic věnuje i veteránským turnajům a připravuje se na ně. "Asi tři týdny před zápasy začínám trénovat dvakrát až třikrát týdně. Jinak netrénuji vůbec," uvedl.

Sampras se chystá do kasina
Dobrá večeře a možná trocha hazardu v kasinu, tak se připraví legendární americký tenista Pete Sampras na pondělní exhibiční zápas s Radkem Štěpánkem. Vítěz rekordních čtrnácti grandslamových turnajů do Prahy dorazil v sobotu večer bezprostředně po bratislavské exhibici s Dominikem Hrbatým. V české metropoli je poprvé.

"Slyšel jsem o tomto městě spoustu skvělých věcí. Snad budeme hrát tenis, který si lidé užijí, a možná se někdy vrátím," řekl na úvod dnešní tiskové konference. Od majitele pořádající agentury Česká sportovní Miroslava Černoška před ní dostal skleněnou korunu pro "Krále tenisu".

I když se na chvíli ocitl v tenisovém kolotoči, o comebacku v žádném případě neuvažuje. Při jedné z otázek se ukázalo, že už z dění na okruhu vypadl. Když přišla řeč na Štěpánkovu přítelkyni, neskrýval údiv nad tím, že jí je někdejší sedmá hráčka světa Nicole Vaidišová. "To je vidět, že už tenisové zákulisí nesleduji," poznamenal s úsměvem, když se "novinku" dozvěděl.

Jeho přístup k tenisu je však mnohem uvolněnější ve srovnání s dobou, kdy kraloval světovému žebříčku. Obzvlášť vypjaté nebývají už ani duely s vyhlášeným americkým bouřlivákem Johnem McEnroem. "Oba jsme soutěživí a bereme to vážně, ale ne tak vážně, jak to bývávalo," poznamenal k působení na veteránském okruhu.

Podobně vnímá i exhibiční duely. "Když prohraju, tak se přes to přenesu velmi rychle. Chci hrát dobře, a když vyhraji, je to bonus, ale když ne, tak se nic neděje," řekl s tím, že proti Štěpánkovi bude hrát naplno. "Budu to brát vážně. Lidé přijdou, aby viděli dobrý tenis."

Český daviscupový reprezentant se na duel s žijící legendou světového tenisu velmi těší také proto, že žádný soutěžní zápas s ním neodehrál. "Nemůžu se dočkat zítřka," poznamenal čerstvě třicetiletý Štěpánek. Na rozdíl od Samprase je vyhlášeným showmanem a fanoušci se mohou těšit, že se v pondělí dočkají překvapení. "Určitě něco připraveno mám, ale myslím si, že by nebylo úplně nejlepší, kdybych to říkal na tiskové konferenci. Ať si na to lidé počkají do zítřka," slíbil Štěpánek.

Jako jeden z mála tenistů v současné době stejně jako Sampras vyznává útočný herní styl. A pro americkou legendu rozhodně není neznámým hráčem. "Viděl jsem ho, jak porazil Rogera (Federera) v Římě, ale také jak s ním pak letos párkrát prohrál. Je velmi šikovný. Je to jeden z mála, kdo hraje servis - volej, je velmi emotivní a dává do toho hodně energie, což je podle mě pro tenis dobré," řekl Sampras na Štěpánkovu adresu. Pondělní utkání pro něj prý může být velkou výzvou, protože proti aktivním hráčům nehraje příliš často.

Sampras: O návratu neuvažuji
I když se Sampras na chvíli ocitl v tenisovém kolotoči, o comebacku v žádném případě neuvažuje. Při jedné z otázek se ukázalo, že už z dění na okruhu vypadl. Když přišla řeč na Štěpánkovu přítelkyni, neskrýval údiv nad tím, že jí je někdejší sedmá hráčka světa Nicole Vaidišová. "To je vidět, že už tenisové zákulisí nesleduji," poznamenal s úsměvem, když se "novinku" dozvěděl.

Štěpánkovi v kariéře hodně pomáhá někdejší druhý hráč světa Petr Korda, s nímž Sampras sehrál celkem sedmnáct zápasů. Na duely s vítězem Australian Open z roku 1998 si dodnes vzpomíná. "Byl hodně nepříjemný, s jeho vítěznými údery to bylo těžké. Byly to těžké zápasy, dával do nich hodně emocí," vyprávěl.

Z dalších českých tenistů si vybavil především Ivana Lendla, kterého v roce 1990 porazil ve čtvrtfinále US Open na cestě za prvním grandslamovým titulem. "Byl to můj první opravdu velký zápas," řekl o tehdejší pětisetové bitvě. Pamatuje si i na porážku od Jiřího Nováka ve čtvrtfinále Davisova poháru v roce 2000. "To jsem zrovna ztratil formu. Ale byl také nebezpečný," poznamenal s úsměvem.

Američan má v těchto dnech nabitý podobně jako v dobách, kdy objížděl turnaje na okruhu ATP. Po bleskovém přesunu z Bratislavy dnes dopoledne odpočíval v hotelu, ale odpoledne se ho čekal kolotoč mediálních a společenských aktivit.

Ty budou pokračovat i v den zápasu. Ve 14:30 Samprase čeká přijetí u prezidenta Václava Klause. "Zatím jsem se setkal jenom s Georgem Bushem starším a Billem Clintonem," svěřil se. Bezprostředně po duelu se Štěpánkem odletí do Londýna, kde odehraje finále veteránské série.

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist