Ulihrach bude pomáhat tenisovým nadějím s přechodem mezi elitu

25. 10. 2012, 14:27
Aktuality 2
Kdysi se dostal na dohled světové dvacítky, vyhrál tři turnaje ATP a patřil k oporám v Davisově poháru. Nyní by měl Bohdan Ulihrach na pražské Spartě ve Stromovce jako mentor pomoci tenisovým nadějím mezi elitu.
Profily hráčů
Bohdan Ulihrach

Sedmatřicetiletý Ulihrach se bude na Spartě věnovat pěti až osmi talentům ve věku 16 až 19 let a pomáhat jim v přechodu mezi dospělé. "Ten je nejtěžší. Tam je největší odpad, hodně lidí to nezvládne," řekl. 

Český tenis si aktuálně užívá slávy. Muži jsou ve finále Davis Cupu a ženy obhajují titul ve Fed Cupu, v obou žebříčcích jsou Češi v elitní desítce. 

Mezi tenisty ale nevzbuzuje výhled do budoucnosti příliš optimismu. Až skončí Radek Štěpánek, zůstanou ve stovce Tomáš Berdych a Lukáš Rosol a mladá krev na dohled není. Talent Jiří Veselý je momentálně na 247. místě. 

"U kluků je konkurence obrovská a přechod náročný, ale uvidíme. Časem by bylo příjemné, kdyby se nám tady podařilo někoho do desítky dotlačit. Ale nechci předbíhat, protože z deseti kluků třeba nemusí vydržet nikdo," konstatoval Ulihrach. 

Zájem o tenis i díky úspěchům Berdycha a Petry Kvitové vzrostl. Doba se ale změnila a děti mají jiné návyky. "Problémem jsou internet a počítače. Já přišel ze školy, zahodil tašku a letěl hrát. Dneska zahodí tašku a shání iPad," řekl Ulihrach. 

Jako trenér hodlá být přísný, ale nechce na hráče křičet. Chce mít respekt, mladíci se ho ale nejspíše nebudou bát jako on kdysi Martina Nekoly před prvním tréninkem na tehdejší Rudé hvězdě, kam přišel z Kolína. "Věděl jsem z doslechu, co je zač a byl jsem z toho vyklepanej. Bylo to přísný, ale pak člověk otupí," vzpomínal. 

V roce 1995 vyhrál antukový specialista Ulihrach tehdejší turnaj ATP v Praze na Štvanici, ve stejný rok uspěl v Montevideu a o tři roky později naposledy v Umagu. V žebříčku se vyšvihl nejvýše v roce 1997, kdy figuroval na 22. místě. 

Jeho kariéru narušilo i obvinění z dopingu a trest, který mu byl zrušen. I o tom chce případně se svými svěřenci mluvit a připravovat je na život profesionálního hráče. "Budu jim říkat, aby si dávali bacha a nedopadli jako já," řekl Ulihrach. 

Za čtrnáct dnů bude fandit tenistům ve finále Davisova poháru proti Španělsku. "Bez Nadala mají kluci mnohem větší šanci a věřím, že to dotáhnou," řekl Ulihrach, který měl v Davis Cupu bilanci 10:7 a zahrál si nejlépe ve čtvrtfinále.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
Tomasito
A ja myslel,ze bude trenovat Karolinu Pliskovou..aspon jak jsem mel tu cest naposledy mluvit asi pred mesicem..kdyz byl tady u nas na turnaji ve Shrewsbury s holkama na turnaji..
Jinak jako tenistu jsem ho mel taky strasne rad.Skoda,ze ho zastihla ty zraneni jinak to mohl dotahnou jeste vyse..
Tak snad se mu podari ukocirovat nejaky ten talent spravnym smerem..Good Luck :-)
Reagovat
darek.vrana
Kdysi můj jednoznačně nejoblíbenější tenista. Mohl dokázat víc, nebýt takový flegmatik, ale i tak docela úspěšná kariéra. A pokud se nemýlím, byl jsem svědkem jeho posledního zápasu, loni v kvalifikaci Prague Open prohrál s nějakým bezejmenným Španělem a myslím, že od té doby už na turnaji nehrál...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist